Rodžer Federer

Kratke informacije

Ime i prezimeRodžer Federer
Datum rođenja8. avgust 1981.
Mesto rođenjaBazel
DržavaŠvajcarska
PrebivališteBottmingen
ZanimanjeTeniser
Visina185 cm
Težina85 kg

Biografija

Rodžer Federer (Roger Federer) je jedan od najboljih tenisera u istoriji ovog sporta. Osvojio je 20 Grend Slem Singl (Grand Slam Single) titula. Rođen je 8. avgusta 1981. godine u Švajcarskoj. Federer sa svojom porodicom živi u Botmingenu (Bottmingen) u Švajcarskoj (Switzerlend).Teniser je koji je najviše sedmica proveo na ATP listi kao prvi.

Federer je bio među najboljim teniserima svoje države u juniorskoj kategoriji, sa svega 11 godina. Postao je profesionalni igrač 1998. godine, i pobedom na Vimbldonu (Wimbledon) 2003. godine, postao je prvi Švicarac koji je osvojio Grend Slem Singl titulu. Federer je osvojio rekordnih 20 Grend Slem Singl turnira. U julu 2017. godine, ovaj teniser je osvojio rekordnu osmu titulu na Vimbldonu, sa 35 godina.

Rani život

Federer se počeo zanimati za sport rano, igrajući fudbal i tenis sa 8 godina. Do svoje jedanaeste godine, bio je među 3 najbolja tenisera u Švicarskoj, u juniorskoj kategoriji.

Sa 12 godina, odlučuje da napusti ostale sportove i fokusira sve svoje napore na tenis, jer je smatrao da je u njemu najbolji. Sa trinaest godina je bio sakupljač loptica na teniskim terenima i dodavao je loptice teniserima kao što su Martina Hingis i mnogi drugi.

Do svoje četrnaeste godine, bio je potpuno uključen u igru, igrajući 2 do 3 turnira mesečno, trenirajući šest sati sedmično, sa tri sata kondicionog treninga. Kako bi usavršio svoju tehniku, često je imitirao svoje idole Borisa Bekera (Boris Becker) i Stefana Edberga (Stefan Edberg).

Sa četrnaest godina, Federer postaje nacionalni šampion Švicarske u juniorskoj kategoriji, i izabran je da trenira u Švajcarskom Nacionalnom Teniskom Centru u Ekublensu.

Kao junior se pridružuje Internacionalnoj Teniskoj Federaciji 1996. godine, i dobija prvog sponzora sa 16 godina.

Ubrzo nakon prelaska u profesionalne igrače, 1998. godine, Federer osvaja juniorsku Vimbldon titulu i Orandž Bol (Orange Bowl). OD ITF-a dobija godišnje priznanje kao svetski teniski šampion u juniorskoj kategoriji.

Postavljanje rekorda

Federer na Vimbldonu osvaja singl i dubl titulu 1998. godine, i kasnije, te iste godine postaje profesionalni teniser.

Na Vimbldonu, 2001. godine, napravio je senzaciju tako što je u četvrtom krugu, izbacio dominirajućeg šampiona u singlu, Pita Samprasa (Pete Sampras). Nakon uspešne sezone na travi, Federer 2003. godine na Vimbldonu postaje prvi Švajcarac u istoriji koji je osvojio Grend Slem titulu.

Početkom 2004. godine, Federer se nalazio na drugom mestu svetske rang liste, i te iste godine osvaja Australijan Open (Australian Open), U.S. Open, ATP Masters i zadržava titulu sa Vimbldona.

Početkom 2005. godine dolazi na prvo mesto svetske rang liste, i u nastavku te godine osvaja Vimbldon singl (treću godinu zaredom) te U.S. Open.

Federer ostaje na prvom mestu svetske rang liste od 2004. do 2008. godine. U 2006. i 2007. godini osvaja singl titulu na Australijan Openu, Vimbldonu, i U.S. Openu. Kao uzor atletizma, od sportske fondacije Laureus dobija priznanje kao najbolji sportista godine od 2005. do 2008. godine.

Težak period u karijeri

Feder je 2008. godine pobedio Škotskog tenisera Endija Mareja (Andy Murray) na U.S. Openu, i tako osvojio svoju petu titulu na tom turniru. Međutim, ta godina predstavlja težak period u Federerovoj karijeri.

Izgubio je mečeve sa rivalom Rafael Nadalom (Rafael Nadal) na Otvorenom prvenstvu Francuske (Franch Open) i na Vimbldonu. Takođe gubi i meč sa novom teniserskom zvezdom Novakom Đokovićem, na Australijan Openu 2008. godine. Nakon tih neuspeha, po prvi put u četiri godine, prelazi na drugo mesto svetske rang liste.

Povratak

2009. godina je bila veoma uspešna za ovu Švajcarsku zvezdu. Pobedio je Robina Soderlinga u finalu Otvorenog prvenstva Francuske, te Endija Rodika (Andy Roddick) u nezaboravnom finalnom meču Vimbldona i tako prestigao Samprasa sa petnaest Grend Slem singl titula.

Federer je takođe došao do finala na druga dva velika teniska turnira. Na Australijan Openu, u petom setu gubi od Rafael Nadala, a na U.S. Openu od Huana Martina del Potra (Juan Martin del Potro). Uprkos ovim porazima, Federer je uspeo da zadrži prvo mesto na svetskoj rang listi.

Federerova karijera se opet nalazi u usponu 2012. godine, kada je pobedio Endija Mareja za rekordnu sedmu titulu na Vimbldonu. Ova pobeda je pomogla tridesetogodišnjoj zvezdi da se vrati na prvo mesto, i do kraja godine postavlja rekord sa ukupno 302 sedmice na vrhu svetske rang liste.

Federer priređuje veliko iznenađenje 2013. godine na Vimbldonu, svojim preranim odlaskom sa turnira. U drugom krugu gubi od Sergeja Stahovskog (Sergiy Stakhovsky), koji je tada držao 116 poziciju na rang listi. Na U.S. Openu se, takođe muči na terenu. Pobeđuje ga Španac Tomi Robredo (Tommy Robredo) u četvrtom krugu. Ovaj meč, Federer je izgubio u samo tri seta. Prema internet stranici U.S. Opena, Feder je priznao da se „mučio na terenu, što nije veoma zadovoljavajuće“. Njegovo samopouzdanje je bilo uzdrmano porazom, požalio se kako je „propustio mnoge prilike“ te da nije „bio u ritmu“ tokom meča.

Federer se borio sa Đokovićem u finalu Vimbldona 2014. godine, ali je u petom setu ostao uskraćen za rekordnu osmu titulu na slavnom engleskom terenu. Nakon toga, doživljava poraz u polufinalu U.S. Opena od strane Hrvatskog tenisera Marina Čilića, koji je na kraju i osvojio turnir.

Sezona u 2015. godini je, za Federera, počela razočaravajuće. Izgubio je od italijana Andreasa Sepija (Andreas Seppi) u trećem krugu Australijan Opena. Dokazao je da se još uvek može takmičiti sa najboljim teniserima, tako što je, u februaru, pobedio Đokovića u finalu ATP turnira u Dubaiju. Međutim, njegov pohod na drugu titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske je završio neslavno, porazom od strane njegovog sunarodnika Stena Vavrinke (Stan Wawrinka).

Mesec dana kasnije na Vimbldonu, Federer je došao do finala, ali je titula pripala Đokoviću. Tako je Federer osvajanje rekordne osme titule odložio za još jednu godinu dana. Ista sudbina ga je zadesila na U.S. Openu. Iako se činilo da je osamnaesta Grend Slem titula u njegovim rukama, Federer se nije mogao izboriti sa Đokovićem u finalnom meču.

Povrede

U julu 2016. godine, Federer nije mogao doći do finala. Poražen je u meču od pet setova protiv Miloša Raonića. To je bila istorijska pobeda za Raonića, koji je tako postao prvi Kanađanin koji je došao do finala Grend Slema. Ranije te iste godine, Federer je poražen od strane Novaka Đokovića na Australijan Openu, i nakon tog meča, Federer je napustio teren sa povredom kolena. Iste sezone, Federer je imao problema sa leđima, i prisiljen je da napusti Francuski Open turnir, kako bi izbegao dalje povrede.

Nakon šest meseci oporavljanja od povreda, Federer je napravio trijumfalan povratak, pobedivši Rafael Nadala na Australijan Openu, i tako osvojio svoju osamnaestu Grend Slem titulu.

Nakon pobede, Federer je odao priznanje svom protivniku Nadalu: „Želeo bih da čestitam Rafi na neverovatnom povratku“, rekao je. „Mislim da se nijedan od nas nije nadao da će biti u finalu Australijan Opena ove godine. Srećan sam zbog tebe. Bio bih srećan i da sam izgubio od tebe večeras, stvarno.“

Novi rekord

U julu 2017. godine, Federer je postavio novi rekord. Osvojio je svoju osmu titulu na Vimbldonu, porazivši Marina Čilića rezultatom 6:3 6:1 6:4. Tridesetpetogodišnji Federer je tako postao najstariji šampion u istoriji Open turnira.

„Nisam bio siguran da ću biti u finalu ovde nakon prošle godine“, rekao je. „Ovde sam imao teške nastupe, kada sam izgubio od Novaka 2014. 2015. godine. Ali sam uvek verovao da ću se vratiti i ponoviti sve. I ako verujete, možete stići stvarno daleko u svom životu.“

Na Australijan Openu u januaru 2018. godine, Federer je opet porazio Čilića, ovaj put u meču od pet setova, i tako postavio novi rekord od 20 Grend Slem titula. Ova pobeda mu je, takođe donela rekordnu šestu Australijsku titulu.

Polovinom februara 2018. godine Federer je osvojio svoju treću titulu na Roterdam Openu i vratio se na prvo mesto ATP lestvice. Na tom putu morao je da pobedi Grigora Dimitrova u finalu, što mu je na kraju i pošlo za rukom. Sa 36 godina i 195 dana, postao je najstariji teniser na poziciji broj 1 u istoriji tog sporta.

Narednog meseca je branio titulu šampiona na Indijan Velsu. Savladavši Čanga Hajona (Chung Hyeon) u četvrtfinalu i Bornu Ćorića u polufinalu izborio je najbolji start sezone u karijeri od 17 pobeda i bez ijednog poraza.  Ipak, Huan Martin Del Potro ga je savladao u finalu ovog turnira, te mu je izmakla titula.

Uspeo je da prođe drugi krug na Majami Openu, ali ga je već u drugoj rundi zaustavio Tanasi Kokinakis (Thanasi Kokkinakis). Zbog ovog poraza je izgubio prvu poziciju na ATP listi, koja je već 2. aprila pripala Nadalu.

Premda je propustio Otvoreno prvenstvo Francuske, u maju 2018. godine vratio se na prvo mesto ATP lestvice i to nakon što je Rafa propustio da odbrani titulu na Madrid Openu. Nakon što je Španac osvojio Otvoreno prvenstvo Italije, Federer je ponovo pao na drugo mesto.

Smena na toj poziciji nastavila se i u junu nakon što je u polufinalu Štutgart Opena savladao Kirjosa, a potom u finalu pobedio Miloša Raonića. Osvojivši ovo takmičenje, Švajcarac se vratio na prvu poziciju ATP liste.

Međutim, slavlje nije dugo trajalo jer je propustio da odbrani titulu na Hale Openu, te je ponovo pao na 2. mesto.  Na Vimbldonu nije uspeo da odbrani titulu koju je osvojio prethodne godine jer ga je u četvrtfinalu izbacio Kevin Anderson.

U finalu turnira u Sinsinatiju je poražen od Đokovića, dok je na Ju-Es Openu izbačen od Milmana u četvrtoj rundi takmičenja. Na žalost, nije uspeo ni da odbrani titulu Mastersa u Šangaju jer ga je u polufinalu pobedio Borna Ćorić.

Uprkos bolovima u podlaktici, uspeo je da odbrani naslov u Štutgartu. Osvojivši devetu titulu na tom turniru, zabeležio je 99. titulu u karijeri.  Usledio je Masters u Parizu na kome je savladao Fonjinija i Nišikorija, ali ga je u polufinalu savladao Novak Đoković.

Stota titula, 1200. pobeda i 12. finale Vimbldona

Novu sezonu započeo je učešćem na Hofman Kupu zajedno sa Belindom Benčić. Postao je prvi teniser u istoriji tog sporta koji je osvojio muško-žensko takmičenje tri puta.

Kao treći nosilac je na Otvorenom prvenstvu Australije pobedio Istomina (Denis Istomin), Evansa (Dan Evans) i Frica (Taylor Fritz), te se u četvrtoj rundi susreo sa 14. nosiocem Stefanosom Cicipasom. Federer nije uspeo da porazi mladog i izuzetno motivisanog Grka, a nakon meča je izjavio da će ponovo zaigrati   na šljaci, prvi put od 2016. godine.

Stotu titulu u karijeri osvojio je na Prvenstvu u Dubaiju savladavši Cicipasa u finalu. Bila je to njegova osma titula u Dubaiju, čime je postao tek drugi teniser posle Džimija Konorsa (Jimmy Connors) u Open Eri koji je uspeo da ostvari trocifreni broj pobeda.

U finalu Mastersa u Indijan Velsu poražen je od Dominika Tima, a nakon toga je pobedio Džona Iznera (John Isner) kako bi se domogao četvrte titule na Majami Openu i 28. titule u Masters seriji 1000.

Na prvom meču na šljaci nakon tri godine osigurao je 1200. pobedu savladavši Gaela Monfisa u trećoj rundi Otvorenog prvenstva Madrida. Međutim, u četvrtfinalu ga je porazio Dominik Tim, te se nije domogao nove titule.

Uspeo je da se plasira u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Italije, ali je morao da preda meč Cicipasu zbog povrede desne noge. Nakon četiri godine pauze vratio se na Otvoreno prvenstvo Francuske kao treći nosilac. Pobedio je Italijana Lorenca Sonega (Lorenzo Sonego), Oskara Ota (Oscar Otte), Kaspera Ruda (Casper Ruud) i Lenarda Majera (Leonardo Mayer), kako bi se domogao četvrtfinala gde ga je dočekao njegov sunarodnik Stanislas Vavrinka.

Rodžer je uspeo da mu se osveti za poraz koji je na istom terenu pretrpeo četiri godine ranije. Ovom pobedom se konačno, nakon 2012. godine vratio u polufinale Frenč Opena. Međutim, tu ga je pobedio Španac  Rafael Nadal.

Osvojivši 10. titulu na Hale Openu započeo je novu sezonu na travi, a potom je usledio njegov omiljeni turnir – Vimbldon. U polufinalu je uspeo da savlada Nadala, a mnogi su upravo ovaj meč nazvali jednim od najboljih u istoriji turnira. Usledilo je njegovo 12. finale gde ga je dočekao Novak Đoković.  Nakon pet sati i 57 minuta velike borbe pobeda je pripala Srbinu. Bilo je ovo najduže i najuzbudljivije finale u istoriji Vimbldona.

Sledeći Rodžerov turnir je bio Masters u Sinsinatiju, gde ga je u trećoj rundi izbacio Andrej Rubljev (Andrey Rublev). Bio je to njegov najbrži poraz u poslednjih 16 godina, jer je meč trajao samo 62 minuta.

Usledio je Ju-Es open na kome je pobedio Samita Nagala (Sumit Nagal), Damira Džumhura, Dena Evansa i Davida Gofina, te se u četvrtfinalu sastao sa Grigorom Dimitrovim. Premda mu je uzeo dva seta, Federer je na kraju poražen.

Kako bi se plasirao u četvrtfinale Mastersa u Šangaju, Federer je ponovo pobedio Gofina, ali ga je u narednoj rundi savladao Aleksandar Zverev u tri seta.

Na ATP turniru Svis Indors odigrao je 1500. meč u karijeri nakon koga je slavio nad Piterom Gojovčikom (Peter Gojovczyk). U finalu je savladao Minaura (Alex de Minaur) te osvojio 10. titulu na tom turniru.

Usledilo je učešće na ATP finalu gde je zbog poraza od Cicipasa propustio priliku da osvoji titulu.

Novu sezonu je započeo učešćem na Australijan Openu. Savladavši Stiva Džonsona (Steve Johnson), Filipa Krajinovića, Džona Milmana i Martona Fuksoviča našao se u četvrtfinalu ovog turnira. Uspeo je da spasi sedam meč lopti u petom setu četvtfinalnog meča sa Tenisom Sandgrenom (Tenny Sandgren), pa ga je u polufinalu ponovo dočekao Đoković. Rodžer je pretrpeo veliki poraz, a posle ovog meča je izjavio da zbog povrede koju je zadobio tokom ovog turnira nije mogao da odigra ovaj meč onako kako je želeo.

U februaru 2020. godine Federer je podvrgnut operaciji desnog kolena, zbog čega je izjavio da će propustiti turnire u Dubaiju, Indijan Velsu, Majamiju, kao i Otvoreno prvenstvo Francuske.  Na dan 23. mart 2020. godine, Federer se nalazi na četvrtom mestu ATP liste sa 6 630 bodova, 415 manje od trećeplasiranog Dominika Tima.

Stil igre

Njegovu igru karakterišu snažni udarci, a njegov stil je lako prilagodljiv na sve podloge na kojim se tenis igra. Upravo zbog toga je Džimi Konors rekao „U eri specijalista – možete biti specijalista za šljaku, travu ili beton…ili možete biti Rodžer Federer.“

U trenutku udarca Federer drži pogled na lopti duže nego ostali igrači. Lako dolazi do sjajnih topspin udaraca iz forhenda. Tako kontroliše igru sa obe strane terena. Odličan je na osnovnoj liniji, a i voleji mu idu od ruke. Njegove snažne servise protivnički igraču mogu vrlo teško pročitati.

Rivalstva

S obzirom da je na svetskoj teniskoj sceni Federer već dugi niz godina imao je mnogo rivala. Međutim, najviše pažnje privukli su oni koji sa Rodžerom čine „veliku četvorku“. Reč je o Rafaelu Nadalu, Novaku Đokoviću i Endi Mariju (Andy Murray).

Federer i Nadal

Federer i Nadal igrali su 38 mečeva, a ukupnom skoru vodi Španac sa 23 pobede. Ova dva tenisera su i najduže bili prvo i drugo mesto na ATP listi. Njihovo rivalstvo je prema mišljenju mnogih i najveće u ovoj „velikoj četvorci“, ali i najveće u istoriji tenisa. Drže rekord od 12 finala masters turnira koje su igrali jedan protiv drugog. I jedan i drugi drže razne rekorde po broju uzastopnih pobeda na nekoj od podloga. Jedini su teniski par u istoriji ovog sporta koji je osvojio tri različita grend slema i to uzastopno četiri godine za redom.

Federer i Đoković

Federer i Đoković odigrali su 45 mečeva. Đoković je bolji od Federera za jednu pobedu. Najčešće su se susretali u polufinalima grend slemova. Oni su ujedno i jedini teniseri koji su se sreli čak 10 puta na polufinalima grend slema. Drže rekord i na US Openu na kojem su se odigrali pet uzastopnih mečeva, a ukupno su na ovom turniru snage odmjerili 6 puta. Mnogi njihovo rivalstvo smatraju najboljim i najkvalitetnijim u open eri, a naročito na betonu.

Federer i Mari

Federer i Mari odigrali su 25 mečeva. Za tri pobede Federer je u prednosti. Zanimljivo, u njihovim prvim susretima Mari je bio ubedljiv protiv Federera, međutim, kasnije su se stvari preokrenule u korist Švajcarca.

Fondacija

2003. godine, Federer je osnovao Rodžer Federer Fondaciju, koja prikuplja pomoć za siromašne zemlje u kojima je smrtnost dece iznad 15 procenata, između ostalog za obrazovne i sportske projekte.U ove projekte je uloženo preko 28,3 miliona koji su obuhvatili oko 700 000 dece.

Ova fondacija podržava edukativne programe i realizuje ih na području Južne Afrike i Švajcarske. Programi na afričkom kontinentu fokusiraju se na poboljšanje kvaliteta ranog učenja i osnovnog obrazovanja, dok se u Švajcarskoj radi na promociji vannastavnih aktivnosti među decom koja su materijalno ugrožena.

Tokom proslave svoje desetogodišnjice fondacija je postavila jasan cilj. U 2018. žele da pomognu više od milion dece pri obrazovanju.

Privatni život

Federer je oženjen i ima četvoro dece. Njegovi roditelji su otac, Švicarac, Robert Federer i majka, poreklom iz Južne Afrike, Linet Du Rand (Lynette Du Rand). Upoznali su se na poslovnom putovanju za Farmaceutsku kompaniju, za koju su oboje radili.

On ima i sestru koja se zove Diana.

Federer je rimokatolik, upoznao je papu Benedikta XVI, i navodi da mu je maternji jezik njemački.

Magazin „Tajm“ („Times“) proglasio ga je za jednog od 100 najuticajnijih ljudi u svetu. Veoma voli fudbal i navijač je lokalnog kluba FK „Bazel“, kao i švajcarskog nacionalnog fudbalskog tima.

Član je mnogobrojnih humanitarnih organizacija. Za Ambasadora UNICEF-a dobre volje izabran je 2006. godine. Kao ambasador je obišao Južnu Afriku i indijski grad koji je bio pogođen cunamijem. Zanimljivo je i to da je švajcarska pošta 2007. godine izdala markicu sa njegovim likom.

Ljubavni život

Federer je oženio bivšu profesionalnu teniserku, Mirku Vavrinec 2009. godine. U julu te iste godine, par je dobio dve kćerkice identične blizankinje Majlu (Myla) i Šarlen (Charlene). 6. maja 2014. godine dobili su još jedan par blizanaca, dečake Lea (Leo) i Lenija (Lenny).

Rodžer i Mirka su se upoznali na Ljetnim olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju (Sydney) u Australiji kada su zajedno igrali za reprezentaciju Švajcarske. Samo dve godine posle Mirka se oprostila od profesionalne teniske karijere zbog povrede stopala koja nije prolazila. Mirka je iz Slovačke, ali se njena porodica preselila u Švajcarsku kada je ona imala samo dve godine.

Mirka je tri godine starija od svog supruga Rodžera kojeg prati na skoro svim turnirima iz počasne lože. Par živi srećno i skladno u porodičnom domu u Botmingenu.

Rodžer Federer na društvenim mrežama

FacebookRoger @ Facebook
InstagramRoger @ Instagram
TwitterRoger @ Twitter