Pavle Mensur

Kratke informacije

Ime i prezimePavle Mensur
Datum rođenja1. avgust 1999.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumac

Biografija

Pavle Mensur je srpski televizijski, filmski i pozorišni glumac prepoznatljiv po ulogama u serijama „Pogrešan čovek“, „Grupa“, „Švindleri“, „Vojna akademija“ i drugima. Rođen je 1. avgusta 1999. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

S obzirom na to da su mu roditelji glumci Irfan Mensur i Srna Lango, ne čudi što je Pavle po završetku srednje škole upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Prvu televizijsku ulogu dobio je već 2019. godine godine u seriji „Pet“ gde je igrao Rajana.

Usledila je manja uloga u TV filmu „O životu i smrti“, a potom mu je rediteljka Jelena Veljača poverila lik Save Petrovića u seriji „Pogrešan čovek“. U seriji „Grupa“ tumačio je Luku, a u seriji „Švindleri“ Ivana Iku Razumovića.

Igrao je Milana Milojevića u seriji „Vojna akademija“, drugara u mini seriji „Kalup“, te Šandora u filmu i seriji Darka Bajića „Ime naroda“. Sa Vojinom Ćetkovićem, Žarkom Lauševićem i drugima glumi u seriji „Kalkanski krugovi“, a tokom 2021. godine trebao bi se pojaviti u seriji „Vreme zla“ i filmu „Usekovanje“.

Detinjstvo i obrazovanje

Pavle Mensur je rođen 1999. godine u Beogradu. Sin je glumaca Ivana Mensura i Srne Lango. Ima petnaest godina starijeg polubrata Filipa i šest godina starijeg polubrata Aleksu. Kako je jednom prilikom ispričao, već sa četiri godine je sa roditeljima išao na probe pozorišnih predstava i snimanja televizijskih i filmskih projekata. Zato se ljubav prema glumi razvila vrlo rano.

Po završetku osnovne škole upisao je Srednju školu Artmedia, a u trećem razredu se prijavio za polaganje prijemnog ispita na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU). Primljen je u klasu profesorke Biljane Mašić.

Njegovi roditelji, premda svesni koliko je gluma težak posao, podržali su ga u nameri da krene njihovim stopama. Mladi glumac kaže da je upravo od njih učio o predanosti poslu, etici, radu na sebi, te načinima kako da uskladi privatni život i posao.

Zbog brojnih angažmana na filmu i televiziji Pavle još uvek nije uspeo da završi FDU, ali često ističe da mu nije žao što je prihvatio ponude koje su mu se u određenim momentima nudile.

Televizijska i filmska karijera

Prvi angažman na velikom platnu Pavle Mensur je dobio 2016. godine. Bio je narator u kratkom filmu Alekse Milivojevića pod nazivom „Gavran“.

Nakon toga ga je reditelj Balša Đogo angažovao za manju ulogu u kriminalističkoj seriji „Pet“ u kojoj su glavne likove tumačile glumice Jelena Đokić, Hristina Popović, Marija Karan, Gala Videnović i Milena Radulović. Prva epizoda emitovana je početkom 2018. godine, a ostale tokom marta naredne godine.

Pripala mu je naslovna uloga u kratkom filmu Strahinje Savića pod nazivom „Nenad Pavlović – Šmeker“. Scenu je delio sa Stefanom Vukićem i Ivanom Zečević, a film je premijerno prikazan 5. aprila 2019. godine.

Usledila je saradnja sa Predragom Veselinovićem na televizijskom filmu „O životu u smrti“. Pavle je igrao dečka koji je upisao FAMU, dok je njegovu majku glumila Jasna Đuričić. Ostale uloge su tumačili Aleksandar Đurica, Strahinja Blažić, Milica Sužnjević i drugi. Radio Televizija Srbije (RTS) ga je premijerno emitovala 23. aprila 2019. godine.

Hrvatska rediteljka Jelena Veljača Pavlu je poverila ulogu Save Petrovića u njenoj telenoveli „Pogrešan čovjek“ koja je emitovana na nekoliko televizijskih programa širom regiona. Premda je trebao imati mnogo manje posla, rediteljki se dopao način na koji je utelovio svoj lik, pa mu je poverila puno veću „minutažu“. Upravo je Sava Perović doprineo tome da Pavle stekne veću prepoznatljivost.

RTS je u periodu od oktobra do decembra 2019. godine premijerno emitovao prvu sezonu kriminalističke serije „Grupa“ u kojoj je Mensur tumačio Luku Novakovića, dečka koji se zbog poslova sa dilerima uvukao u vrlo opasnu igru.

Pored njega, glavne uloge u seriji tumače Igor Benčina, Denis Murić, Ivana Zečević, Marko Milivojev Mili i drugi.

Reditelj Đorđe Milosavljević mu je poverio jednu od glavnih uloga u komičnoj seriji „Švindleri“. Radnja je smeštena u tridesete godine 20. veka, a Pavle igra Ivana Iku Razumovića. Pored njega značajnije uloge tumače Filip Hajduković, Dragan Jovanović, Marko Baćović, Gorica Popović i drugi. Prva sezona emitovana je od decembra 2019. do marta 2020. godine, a snimanje druge sezone najavljeno je za 2021. godinu.

Uporedo s ovim angažmanima mladi glumac je snimao i petu sezonu serije „Vojna akademija“ u kojoj je utelovio kadeta Milana Milojevića Laneta koji mašta da jednog dana postane pilot. Petu i verovatno poslednju sezonu serije RTS je emitovao u periodu od januara do marta 2020. godine.

Usledila je saradnja sa glumicom i rediteljkom Bojanom Maljević, sudijom i književnikom Miodragom Majićem, te scenaristom i rediteljem Vukom Ršumovićem na kriminalističoj mini seriji „Kalup“. Premda je Pavlova uloga bila mala, imao je priliku da set deli sa kolegama Nadom Šargin, Mišom Obradovićem, Sašom Torlakom, Svetlanom Bojković i drugima.

Nakon što je Darko Bajić odlučio da snima film i mini seriju o životu Svetozara Miletića, mladom glumcu poverio je ulogu Branka Petrovića Šandora, novinara koji je zavodio, a potom i osramotio Miletićevu ćerku Milicu.

Mensur je svog junaka opisao kao „preletača“ koji je prevarama pokušao da sebi obezbedi bolji status u društvu. Njegovu nesuđenu partnerku Milicu Miletić u seriji igraju Ana Pavićević i Katarina Žutić, dok su uloge Svetozara Marovića i Jakova Jašu Tomića poverene Ljubomiru Bandoviću i Andriji Kuzmanoviću, tj. Nikoli Ristanovskom.

U junu 2020. godine počelo je snimanje filma i serije „Košare“ u kojima glavne uloge tumače Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Milorad Kapor, Jovan Jovanović i Pavle Mensur. Priča prati srpske heroje koji su se 1999. godine borili protiv udruženih pripadnika tzv. OVK, vojske Albanije i NATO-a. Reditelj je Balša Đogo[1].

Međutim, snimanje je prekinuto nakon samo osam dana, zbog, kako je nezvanično navedeno „finansija, producentskih zahteva za ubrzavanje rada, promene scenarija i štednje zbog koje je lokacije sa Prokletija trebalo da zameni studio Košutnjak[2]“.

Sudbina filma je za sada nepoznata, ali se publika nada da će tokom 2021. godine moći u bioskopima da pogleda filmsku adaptaciju tog istorijskog događaja.

Radio Televizija Srbije i Televizija „Superstar“ su 13. marta 2021. godine započele emitovanje triler serije „Kalkanski krugovi“ u režiji Milana Karadžića, a po scenariju Đorđa Milosavljevića i Bobana Jevtića. Pavle Mensur u ovoj seriji igra mladića Bojana, dok glavne uloge tumače Vojin Ćetković, Žarko Laušević, Ivana Zečević i drugi.

U televizijskoj adaptaciji čuvenog romana „Vreme zla“ Dobrice Ćosića Mensuru je poverena uloga Miloša Lukovića, poznatijeg kao Miško Pub. Prikazivanje ove serije u kojoj Vukašina Katića igra Žarko Laušević, a Ivana i Adama Katića Radovan Vujović i Andrej Šepetkovski trebalo bi da krene u jesen 2021. godine na Televiziji „Nova S“.

Reditelj Siniša Cvetić Pavlu je poverio glavnu ulogu u svom prvencu „Usekovanje“ čije je snimanje počelo u aprilu 2021. godine. Priča prati život jedne porodice i njene „crne ovce“, najmlađeg člana Jovana. U filmu još igraju Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Aleksandar Đurica i drugi.

Premda je još uvek na početku karijere Pavle Mensur je dobitnik Sterijine nagrade za najboljeg mladog glumca na 65. Sterijinom pozorju.

Pozorišna karijera

Pavle Mensur od 20. decembra 2021. godine na sceni „Bitef teatra“ igra predstavu „Kretanje“ u režiji Jovane Tomić, a po tekstu Dimitrija Kokanova. Scenu deli sa kolegama Aleksandrom Đinđićem, Anom Mandić, Jelenom Ilić i Milicom Stefanović[3].

Privatni život

Pavle Mensur je rođen 1999. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završio umetničku školu, te upisao Fakultet dramskih umetnosti. Premda je od samog rođenja u žiži domaće javnosti jer je sin Irfana Mensura i Srne Lango, Pavle kaže da sebe ne smatra popularnom osobom.

U jednom intervjuu je kazao da će ga „pečat njegovih roditelja uvek pratiti“, ali da bi više voleo da prva asocijacija na njega ne bude njegovo poreklo nego budući rad[4].

Pavle je u šali rekao da je je otac bio ljubomoran kada ga je prvi put video na malim ekranima jer je „mnogo talentovaniji od njega“, dok majka često „skrinšotuje“ njegove kadrove i postavlja na društvene mreže.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2016. Gavran
 • 2019. Pet
 • 2019. Nenad Pavlović – Šmeker
 • 2019. O životu i o smrti
 • 2018−2019. Pogrešan čovek
 • 2019. Grupa
 • 2019−2020. Švindleri
 • 2020. Vojna akademija
 • 2020. Kalup
 • 2020. Ime naroda
 • 2021. Košare
 • 2021. Kalkanski krugovi
 • 2021. Vreme zla

Nagrade i priznanja

 • 2020. Sterijina nagrada za najboljeg mladog glumca na 65. Sterijinom pozorju

[1] https://filmitv.rs/2020/07/15/film-i-tv-ekskluzivno-saznaje-u-leskovcu-pala-prva-klapa-filma-i-serije-kosare-na-setu-milos-bikovic-aleksandar-radojicic-pavle-mensur/

[2] https://www.danas.rs/kultura/matic-sastanak-povodom-filma-kosare-prekinulo-fantomsko-vojno-lice/

[3] https://www.novosti.rs/kultura/vesti/945748/pokrenulo-kretanje-posle-duze-pauze-sceni-bitef-teatra

[4] https://glossy.espreso.co.rs/poznati/intervju/146041/pavle-mensur-pecat-mojih-roditelja-ce-me-uvek-pratiti

Pavle Mensur na društvenim mrežama

FacebookPavle @ Facebook
InstagramPavle @ Instagram
IMDBPavle @ IMDB