Kerim Čutuna

Kratke informacije

Ime i prezimeKerim Čutuna
Datum rođenja18. novembar 1997.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjeGlumac

Biografija

Kerim Čutuna je bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac, koji je prepoznatljivost stekao ulogom Orhana u komediji „Deset u pola“. Rođen je 18. novembra 1997. godine u Sarajevu. Živi i radi u rodnom gradu.

Prvi put se na filmskom platnu pojavio 2019. godine u filmu „Sin“. Nakon toga je usledio kratki film „Two Figures at a River“, te satirična serija „Stručni štab“.

Igrao je i u drami „Tabija“, a 2021. godine publika je mogla da ga vidi u jednoj od glavnih uloga u Tanovićevoj komediji „Deset u pola“.

Detinjstvo i obrazovanje

Kerim Čutuna je rođen 1997. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Prvo je upisao Pravni fakultet, a potom shvatio da je gluma posao kojim želi da se bavi, te se prijavio za polaganje prijemnog ispita na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Uspeo je da upiše glumu, a diplomirao je 2022. godine. Kako je jednom prilikom kazao, ljubav i strast prema ovom poslu rodili su se još dok je bio osnovac.

Glumac je 2022. godine prvi put javno progovorio o svom detinjstvu, na žalost, u kontekstu porodičnog nasilja kome je svedočio kada je bio dečak.

Naime, Kerim je u svom statusu na društvenoj mreži „Fejsbuk“ („Facebook“) kazao da je njegov otac Remza Čutuna mentalno i fizički maltretirao njegovu majku[1].

Nakon što je odlučila da se razvede, usledila je nova borba, pa je Kerim, osim toga što je boravio na dve adrese, godinu dana živeo i u internatu na Ilidži.

Sve to što je proživljavao pre i nakon razvoda, negativno se odrazilo na psihu tinejdžera, pa je u nekom trenutku njegov život krenuo u pogrešnom smeru.

Kako je sâm priznao, na početku je bio na očevoj strani koji je uspevao da ga ubedi da je majka kriva za sve što im se dešavan. Ipak, u određenom momentu je shvatio da stvari nisu onakve kakvim ih je Remza predstavljao i da uspeo je da se postavi u majčinu poziciju.

U ispovesti na društvenim mrežama, Kerim je kazao da se njegova majka više od deset godina bori da ostvari pravo na ono što sto su zajedno stekli dok su bili u braku.

Zato je odlučio da joj javno pruži podršku i da tako „probudi“ druge ljude iz letargije i pokaže im da nisu sami u svojim problemima, te da se i on i njegova majka bore protiv onoga sa čime se suočavaju i druge porodice.

Njegov otac nije komentarisao taj status, samo je izjavio da će o tome što je Kerim objavio razgovarati na sudu[2].

Ovaj potez mladog Sarajlije naišao je na podeljene reakcije korisnika društvenih mreža. Neki su ga kritikovali što je javno progovorio o porodičnim problemima, međutim, ipak je više onih koji su mu pružili podršku i čestitali na hrabrosti što je odlučio da piše o ozbiljnoj društvenoj anomaliji.

Filmska, televizijska i pozorišna karijera

Kerim Čutuna se prvi put na bioskopskom platnu pojavio 2019. godine u manjoj ulozi u filmu „Sin“, čiji scenario i režiju potpisuje Ines Tanović.

Priča govori o mladiću Armanu koji se bori da pronađe vlastiti identitet. Glavne uloge su poverene Dinu Bajroviću, Snežani Bogdanović i Uliksu Fehmijuu.

Film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu (SFF), a Ines Tanović je upravo za ovo ostvarenje nominovana za nagradu „Srce Sarajeva“.

Sledeće godine Kerim se pojavio u liku mladog Hamze u kratkoj drami „Two Figures at a River“, luksemburškog reditelja i scenariste Lukasa Grevisa (Lukas Grevis).

Usledila je saradnja sa Sašom Krmpotićem i Filipom Radovanovićem na satiričnoj televizijskoj seriji „Stručni štab“ koju Federalna Televizija (FTV) emituje od 2021. godine.

Iste godine je u bioskope stigla drama „Tabija“ koju je napisao Igor Drljača, a u kojoj je Kerim igrao Almira. U glavnim ulogama su njegove kolege Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan i Jasmin Geljo.

Priča prati život dvoje zaljubljenih tinejdžera u postratnom Sarajevu, a film je dobio specijalno priznanje žirija na Međunarodnom festivalu u Montrealu.

Talenat koji je pokazao radeći na prethodnim projektima, pomogao mu je i da se izbori za nove uloge. Tako mu je Oskarovac Danis Tanović poverio tumačenje lika Orhana u njegovoj komediji „Deset u pola“.

Pored toga što je dobio priliku da sarađuje sa svetski poznatim rediteljem, mladi glumac je mogao da uči od iskusnijih kolega Branka Đurića Đure, Izudina Bajrovića i drugih.

Film je naišao na pozitivne reakcije, ne samo publike u Bosni i Hercegovini, nego i u drugim zemljama regiona.

U međuvremenu je započeo saradnju s autorima Arnesom Hamzićem i Sašom Krmpotićem na kriminalističkoj seriji „Djeca tvoja“. Reč je projektu koji je producirala kompanija „KulturKraft“, a koji se pred „JuTjub“ („YouTube“) publikom našao u februaru 2022. godine.

Televizijski i filmski projekti mu nisu ostavljali dovoljno prostora da se bavi pozorištem, ali to se promenilo 2023. godine.

Dobio je priliku da svoju diplomsku predstavu „Džepovi puni kamenja“ igra zajedno ka kolegom Harisom Bindžano pred publikom u Splitu.

Pored toga, sa kolegom Domagojem Nižićem radi na predstavi za decu koju bi trebalo da izvode u vrtićima, dok sa rediteljem Alenom Šimićem sarađuje na predstavi „Istina ili izazov“ koju je napisala Zoe Ibrahimović. U ovoj predstavi Kerim scenu deli sa Sarom Seksan, Farukom Hajdarevićem i drugima.

Privatni život

Kerim Čutuna je rođen 1997. godine u Sarajevu. Jednom prilikom je kazao da mu je životni uzor njegova baka, te da sa njom i majkom najviše voli da popije kafu. U jednom intervjuu je kazao da bi se bavio košarkom da nije glumac.

Prvi posao koji je radio bio je turistički vodič, te je istakao da bi, kada bi imao mogućnosti, ljudima ponudio besplatna putovanja, jer veruje da bi to poboljšalo stanje u svetu.

Priznao je da bi voleo da obiđe Island. Kerim kaže da nema omiljenog pisca, ali ima mnogo omiljenih muzičara i bendova.

Najdraži lik iz filma mu je Džoker. Navija za Željezničar, a kroz život se vodi devizom „Ko drugome jamu kopa[3]…“.

Mladi Glumac je u vezi sa pijanistkinjom i muzičarkom Naomi Draškić.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2019. Sin
  • 2020. Two Figures at a River
  • 2021. Stručni štab
  • 2021. Tabija
  • 2021. Deset u pola
  • 2022. Djeca tvoja

Reference

Kerim Čutuna na društvenim mrežama

FacebookKerim @ Facebook
InstagramKerim @ Instagram
IMDBKerim @ IMDb