Anica Milenković

Kratke informacije

Ime i prezimeAnica Milenković
Datum rođenja5. avgust 1978.
Mesto rođenjaKasidol
DržavaSrbija
PrebivališteSent Pitersburg, Florida
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk

Biografija

Anica Milenković je srpska pevačica folk muzike koja je popularnost stekla devedesetih godina 20. veka pesmama „Na lančiću ime tvoje“, „Ludilo“, „Strela ljubavi“ i drugima. Rođena je 5. avgusta 1978. godine u Kasidolu kod Požarevca. Ima ćerku Barbaru i sina Filipa. Živi i radi u Sent Pitersburgu, u američkoj saveznoj državi Florida.

Muzikom je počela da se bavi još kao devojčica, a prvi album je snimila sa samo 13 godina. Reč je o ploči „Mlade godine mogu sve“ koju je objavila u saradnji sa grupom Južni vetar. Sa njega se posebno izdvojila numera „Na lančiću ime tvoje“, za koju se mnogi slažu da je najveći hit u njenoj karijeri.

Od 1991. do 2007. godine Milenkovićeva je objavila 12 albuma i dvostruku kompilaciju „Divlji vetar“, a potom se preselila u Ameriku i povukla iz javnog života. Singlom „Ledena lejdi“ je 2012. godine najavila povratak na muzičku scenu, a u novembru 2018. godine izdala je pesmu „Nemoj o njemu“.

Nakon toga je svojim obožavaocima obećala da će početi snimanje novog, 13. albuma u karijeri.

Usledilo je duet „Meni trebaš ti“ sa Mladenom Lučićem, te singl „Malena“. U martu 2021. godine Anica je objavila pesmu „Kafanska pevačica“, te najavila nove izlazak novih singlova.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Anica Milenković je rođena 1979. godine u Kasidolu, selu nedaleko od Požarevca. Sa roditeljima i starijim sestrama Vesnom i Zlatkom odrasla je u rodnom mestu. Tu je završila osnovnu školu i vrlo rano pokazala veliki pevački dar. To nije promaklo etabliranim muzičarima i diskografskim kućama, pa je već 1991. godine aleksinački „Diskos“ objavio njenu ploču „Mlade godine mogu sve“.

Na njoj su bile pesme „Šaputanja luda“, „Oj, livado, livadice“, „Nesanice moja“ i druge, ali joj je najveću popularnost donela numera „Na lančiću ime tvoje“ koju su napisali, komponovali i aranžirali Suada Demirović, Branislav Vasić i Miodrag M. Ilić, poznatiji kao Mile Bas.

Za vrlo kratko vreme mlada pevačica je postala prava muzička zvezda. Usledila je saradnja sa Diskografskom kućom „PGP RTS“ koja je objavila njen drugi album „Devojački snovi“. Sa njega su se izdvojile numere „Da se ljubim, rano mi“, „Mama kaže da, tata kaže ne“, „Nauči me“ i druge. Ipak, nijedna nije uspela da nadmaši uspeh pesme „Na lančiću ime tvoje“.

Ovaj album je ostao u senci razvoda njenih roditelja. Naime, u tom momentu su informacije o njenom privatnom životu, premašile interesovanje javnosti za ono čime se bavi. Uprkos tome, mlada pevačica nije odustajala od karijere.

U saradnji sa Stevicom Spasićem, Dejanom Zlatanovićem, Dragoljubom Ristićem Lakijem, Zvonkom Demirovićem, Dejanom Abadićem i „PGP-om“ Milenkovićeva je 1993. godine snimila album pod nazivom „Anica“. Na tom albumu su bile pesme „Korak napred“, „Nema frke“, „Savladaj tugu“, „Đački spomenar“ i druge.

Ponovo su se tabloidi fokusirali na njen lični život, te su novinske stupce punili vestima o lošim ocenama i čestim izostancima iz škole. Zato je odlučila da umesto redovne nastave, vanredno završi srednju školu.

Muzička karijera

Nezadovoljna načinom na koji je „PGP“ promovisao njenu ploču, Anica je sledeće godine za saradnike ponovo izabrala Diskografsku kuću „Diskos“. Ubrzo je objavila album „Molitva“ sa pesmama „Nenade, Nenade“, „Hiljadu reči, milion suza“, „Hajde da se pomirimo“ i drugima.

Međutim, ni ovog puta nije postigla ono što joj je bila namera. Zato je počela da peva u „Šabačkoj kafani“. U tom momentu su mediji objavili da je pevačica napustila oca, koji ju je finansijski iskorištavao, te se pomirila sa majkom, sa kojom je bila u lošim odnosima.

Usledila je saradnja s iskusnim muzičarima Novicom Nikolićem Patalom i Novicom Uroševićem koji su napisali, komponovali i aranžirali njen CD „Ludilo“. Pored naslovne pesme, vrlo popularne su bile i „Ćao, ćao ljubavi“, „Strela ljubavi“, „Nemirna devojka“ i druge. Numeru „Svadba će da bude“ otpevala je u duetu sa Nedeljkom Bajićem Bajom, pa su krenule spekulacije da ih, pored poslovnih, vežu i emotivni odnosi.

Iste godine se u prodaji pojavio njen CD „Čarobnjak“. Na njemu su bile i pesme „Reci mi i idi“, „Bilo čija“, „Baš za tebe rođena“ i druge. Ovog puta ga je snimila uz pomoć Zorana Tutunovića, Miladina Bogosavljevića i Saše Popovića. Album je objavila Diskografska kuća „Zam“.

Numere „Milane“, „Šta je tebi, šta ti je“, „Jedan dan bi sa mnom ti“, „Imaću te ja“ i druge njena publika je mogla da čuje na CD-u „Mljenica“ koji je 1998. godine objavila Produkcijska kuća „Grand“. Pesme su pisali Dragan Brajović Braja, Rođa Raičević, Saša Popović i Steva Simeunović.

Već naredne godine pevačica je izdala album „Anica“ sa pesmama „Uzmi me za ruke“, „Javi mi srećo gde si“, „Heroji ne postoje“, „Varalica“, „Samo ti“ i drugima. Ovog puta među saradnicima su bili i Željko Joksimović, Goran Ratković Rale, Nenad Nikolić i drugi.

Na albumu „Puštam te“ su, pored naslovne, bile i numere „Ovo mora da se zalije“, „Drugarice“, „Ima, ima dana“, „Žilet“ i druge. Tekst naslovne pesme napisala je Marina Tucaković, a akorde za celi album je radio Petar Simonović. CD je izdala Diskografska kuća „Gold Music“.

Godine 2003. se u podaji pojavila Aničina ploča „Pile moje“. Na njoj su bile numere „Ja te volim, ona ima“, „Svanulo mi“, „Što nisam muško“, „Četiri oka“ i druge. Ni ovog puta vrsnih muzičara nije falilo tokom snimanja albuma. Među njima su bili Steva Simeunović, Novica Urošević, Goran Ratković Rale i drugi.

Uprkos tome, ni ovaj CD nije postigao veliki uspeh jer „PGP“, koji je objavio album u to vreme nije mnogo promovisao folk muziku.

Zato se sledeće godine vratila u „Grand“ i snimila CD „Sad ili nikad“. Pored naslovne pesme, slušane su bile i numere „Kao nekad“, „Tri puta sam te proklela“, „Dva na jednoga“, „Laži me“ i druge. Promenu izdavačke kuće, pratila je i promena izgleda. Naime, Anica se podvrgla estetskoj operaciji povećanja grudi, što je kod muškog dela publike naišlo na odobravanje.

Posle izlaska albuma „Depresija“ koji se sastojao iz pesama „Ne ljubi me“, „Moja sreća ne traje“, „Čokolada“, „Kazna“, „Gde si“ i drugih, krenula je na turneju po Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tada je saznala da je trudna, te je odlučila da ostane u SAD i da tamo rodi ćerkicu Barbaru.

Dve godine nakon rođenja ćerke, Anica je sa Zoranom Naumskim dobila sina Filipa. Tada se potpuno posvetila svojoj porodici, a naročito brizi za Filipa koji je rođen s oštećenjem sluha.

Pesmom „Ledena lejdi“ je 2012. godine najavila povratak na muzičku scenu, a tokom 2015. godine je povremeno bila članica žirija muzičkog takmičenja „American Bosnian Idol“. U novembru je objavila singl „Nemoj o njemu“, koji je pratio i zanimljiv spot.

Krajem iste godine Anica je najavila snimanje novog albuma u saradnji sa Slavkom Stefanovićem Slavkonijem.

Umesto albuma 2019. godine objavila je dve pesme. U novembru 2019. godine izdala je duetsku pesmu „Meni trebaš ti“ sa Mladenom Lučićem. Tekst je pisala Tijana Vinčić, dok su za muziku i aranžman bili zaduženi Slavko Stefanović Slavkoni i Jovan Stefanović.

Mesec dana kasnije objavila je singl „Malena“, na kome je sarađivala sa Goranom Radinovićem, Snežanom Agom i Elvisom Karadolamijem.

Tokom 2020. godine pevačica je planirala da poseti Srbiju, kako bi, između ostalog promovisala nove pesme. Međutim, pandemija novog virusa korona ju je u tome sprečila, pa se u muzičke televizijske i radijske emisije uključivala putem interneta.

Svoju publiku je u početkom marta 2021. godine počastila novim singlom pod nazivom „Kafanska pevačica“. Ni ovog puta nije mnogo menjala saradnike, pa su za muziku, tekst i aranžman bili zaduženi Elvis Karadolami i Stevan Simeunović.

Umesto klasičnog spota za ovu pesmu Anica je na svom „Ju Tjub“ („YouTube“) kanalu objavila video koji je „pokrila“ svojim fotografijama.

Pevačica je na društvenim mrežama početkom septembra 2021. godine objavila nekoliko fotografija i snimaka sa potpisom „snimanje novog albuma“, ali nije poznato kada će se on naći u prodaji.

Privatni život

Anica Milenković je rođena 1978. godine u Kasidolu kod Požarevca. S obzirom na to da je vrlo rano uplovila u svet muzike, oduvek je bila u žiži interesovanja srpske javnosti. Ponekad su više od njenih pesama, domaće tabloide interesovali detalji iz njenog privatnog života.

Među prvim događajima koji su pretili da utiču na njen uspeh je bio razvod njenih roditelja, koji je skoro svakodnevno punio novinske stupce domaćih tabloida. Anica je odlučila da ostane s ocem i jedno vreme je krivila majku zbog njihovog razvoda.

Ipak, nekoliko godina kasnije mediji su objavili da se mlada pevačica pomirila sa majkom, te da je ocu zamerila to što ju je iskorištavao zbog novca.

Posle toga su usledile priče da je u vezi sa deset godina starijim kolegom Nedeljkom Bajićem, koji joj je, navodno, pomogao da se izbori za svoje mesto na srpskom estradnom nebu. Niti jedno od pevača nisu potvrdili ni demantovali te informacije.

Nakon izlaska albuma „Čarobnjak“ Milenkovićeva je navodno započela vezu sa starijim muškarcem koji je ubrzo postao njen menadžer. Ta veza je bila burna, te su neretko bili glavne teme u estradnim časopisima. Međutim, nakon što je shvatila da ju on iskorištava zbog novca, Anica je okončala tu vezu.

Na turneji po Americi 2007. godine je saznala da je u drugom stanju. Zbog toga je odlučila da se ne vraća u Srbiju, te je sledeće godine rodila ćerku Barbaru. Njena sreća nije dugo trajala, jer je ubrzo nakon rođenja deteta njen tadašnji dečko Danilo ostavio. Suočena sa teškom situacijom, kao samohrana majka je primala socijalnu pomoć.

U hotelu u kome je stanovala upoznala je dve godine mlađeg Makedonca Zorana Naumovskog. Ubrzo su se zaljubili i započeli vezu. Anica se sa ćerkom iz Luisvila u Kentakiju preselila kod njega u Sinsinati.

Krajem 2010. godine par je dobio sina Filipa. Saznavši da je Filip rođen s oštećenim sluhom pevačica je odlučila da ostane u Americi kako bi mu omogućila što bolje lečenje. Tamo je podvrgnut ugradnji implantata, te danas živi kao i svi njegovi vršnjaci.

Zoran i Anica su se razveli, a pevačica danas živi sa decom u Sent Peitersburgu u Floridi. Pored toga što nastupa na venčanjima i drugim slavljima, ona je i negovateljica starijih ljudi. U jednom intervjuu je kazala da je taj posao usrećuje, jer je okružena drugim ljudima i zato što je svesna da im pomaže.

Diskografija

Albumi

 • 1991. Mlade godine mogu sve (sa Južnim vetrom)
 • 1992. Devojački snovi
 • 1993. Anica
 • 1994. Molitva (uz pratnju Orkestra Dušana Simovića)
 • 1997. Ludilo
 • 1997. Čarobnjak
 • 1998. Miljenica
 • 1999. Anica
 • 2001. Puštam te
 • 2003. Pile moje
 • 2004. Sad ili nikad
 • 2007. Depresija

Singlovi

 • 2018. Nemoj o njemu
 • 2019. Meni trebaš ti (ft. Mladen Lučić)
 • 2019. Malena
 • 2021. Kafanska pevačica

Kompilacije

 • 2004. Divlji vetar

Anica Milenković na društvenim mrežama

FacebookAnica @ Facebook
InstagramAnica @ Instagram
TwitterAnica @ Twitter
YoutubeAnica @ YouTube