Gala Videnović Aleksić

Kratke informacije

Ime i prezimeGala Videnović Aleksić
Datum rođenja27. jun 1969.
Mesto rođenjaBeograd
PrebivališteMalibu
ZanimanjeGlumica

Biografija

Gala Videnović Aleksić je srpska televizijska i filmska glumica koja je popularnost stekla osamdesetih godina 20. veka ulogama u filmovima „Žikina dinastija“, „Jagode u grlu“, „Bal na vodi“ i drugima. Rođena je 27. juna 1969. godine u Beogradu. Udata je za reditelja Vladimira Aleksića s kojim ima sinove Demijana i Pavla. Živi na relaciji Malibu – Beograd.

Na malim ekranima se prvi put pojavila sa 12 godina. Nakon toga su usledile uloge u brojnim televizijskim i filmskim projektima. Zbog svoje lepote i šarma Gala je smatrana seks simbolom 80-ih godina. Početkom 90-ih je odselila u Ameriku, te se na srpskoj javnoj sceni pojavljuje mnogo ređe.

Radio televizija Srbije (RTS) je u martu 2019. godine započela s emitovanjem serije „Pet“ u kojoj Gala tumači jednu od glavnih uloga.

Karijera

Gala Videnović se glumom počela baviti sa četiri godine, a već sa 12 je igrala u TV seriji „Naši pesnici“. U komediji „Tata na određeno vreme“ koju je režirao Milan Jelić glumila je devojčicu Jasnu i to rame uz rame sa slavnim jugoslovenskim glumcima Ljubišom Samardžićem, Milenom Dravić, Borisom Dvornikom i drugima.

Dve godine kasnije je glumila u hit komediji „Moljac“ koja je proslavila Miodraga Andrića poznatijeg kao Ljuba Moljac. Ipak, najveću popularnost joj je donela uloga Ruskinje Nataše u filmu „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“ iz serijala „Lude godine“.

Tu su je primetili mnogi reditelji, pa je 1985. godine snimila tri filma. U drami „Držanje za vazduh“ Gala je tumačila Svetlanu B. Đorđević, a u „Žikinoj dinastiji“ je ponovo bila zabranjena ljubav unuka Miše (Nikola Kojo).

Sa samo 16 godina igrala je Vesnu, jednu od glavnih junakinja filma „Jagode u grlu“ čiji scenario i režiju potpisuje Srđan Karanović. Dobila je priliku da na setu uči od iskusnih kolega Branka Cvejića, Bogdana Diklića, Mire Banjac i drugih.

Sledeće godine je sa Milanom Štrljićem, Goranom Radakovićem i Draganom Bjelogrlićem snimila dramu „Bal na vodi“ po scenariju i režiji Jovana Aćina. Gala je glumila Mirjanu, tinejdžerku koju su zbog omiljenog filma prozvali „Ester“.

Mlade kolege su tumačili njene drugare koji su sve do jednog zaljubljeni u nju. Film je izazvao veliku pažnju, jer su komunisti prikazani kao negativci. Smatra se prvim antikomunističkim filmom u Jugoslaviji.

Bez obzira na sve, uloga Ester je mladoj glumici otvorila mnoga vrata. Tumačila je služavku Damjanu u TV drami „Milan – Dar“ koja je 1987. godine emitovana na Televiziji Beograd.

Iste godine je igrala Ružu Todorovu, veliku ljubav Vuka Karadžića u istoimenoj TV seriji. Serija je emitovana od novembra 1987. do decembra 1988. godine, a okupila je plejadu iskusnih glumaca, poput Predraga Mikija Manojlovića, Aleksandra Berčeka, Marka Nikolića, Petra Kralja i drugih.

Godine 1988. u bioskopima se pojavio film „Vila Orhideja“. Bilo je to poslednje ostvarenje Kreše Golika i prva uloga hrvatskog glumca Renea Medveščeka. Gala je tumačila prelepu Juliju, Borisovu nesuđenu ljubav iz mladosti.

Odigrala je epizodnu ulogu u humorističnoj TV seriji „Specijalna redakcija“ iz 1989. godine, a potom glumila Draganu u hit seriji za decu i mlade „Metla bez drške“.

Premda je snimana krajem 80-ih i početkom 90-ih godina 20. veka serija je doživela brojne reprize.

Dragana je ujedno bila Galina poslednja uloga pre nego što se preselila u Los Anđeles. Nameravala je da karijeru nastavi u Holivudu. Išla je na brojne kastinge, ali je prema vlastitom priznanju, kada je ostala u drugom stanju shvatila da joj je uloga majke najbitnija.

Na domaću javnu scenu se vratila tek 2002. godine i to ulogom u dokumentarnom filmu Aleksandra Đorđevića „Deca filma“. Ponovo je dobila priliku da igra rame uz rame sa kolegama Draganom Bjelogrlićem, Zoranom Cvijanovićem, Svetislavom Goncićem i drugima.

Šest godina kasnije je sa Branimirom Brstinom, Mladenom Andrejevićem, Miloradom Mandićem Mandom i drugima glumila u filmu „April i detektivi“ koji je režirao Vladimir Aleksić. Film je premijerno prikazan 2008. godine na Radio Televiziji Srbije (RTS).

U kratkoj drami Igora Stanojevića „Čovek iz Bagomba“ Gala je tumačila Emu dok je glavna uloga pripala glumcu Draganu Jovanoviću.

Pojavila se u jednoj epizodi sitkoma „Andrija i Anđelka“ koji je u periodu od 2015. do 2016. godine emitovan na Televiziji „Prva“.

U martu 2019. godine RTS je krenuo s emitovanjem kriminalističke dramske serije „Pet“ u kojoj je Gala tumačila Katarinu Radić, jednu od pet prijateljica koje neobičan splet okolnosti uvuče u život „s one strane zakona“.

Glavne uloge su još igrale Jelena Đokić, Hristina Popović, Marija Karan i Milena Radulović.

Na male ekrane ponovo se vratila 2021. godine u ulozi Irine Stanojev u horor-triler seriji „Crna svadba“. Reč je o rediteljskom projektu Nemanje Ćipranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

Reditelj je glavne uloge poverio Uliksu Fehmiju, Jeleni Đokić, Toniju Mihajlovskom i drugima. Serija je za kratko vreme ostvarila veliki komercijalni uspeh u Srbiji i regionu.

Privatni život

Gala Videnović je rođena 1969. godine u Beogradu. Ime je dobila po supruzi slikara Salvadora Dalija. Njena majka Dagmar Stojanović, čiji je otac bio Srbin, a majka Čehinja, je po struci bila scenograf.

Zato ne čudi što je Gala vrlo rano krenula u Dečju glumačku grupu Radio Beograda kod legendarnog Bate Miladinovića. Sa samo osam godina je debitovala i na filmu.

Po završetku osnovne, upisala je srednju školu, ali je zbog brojnih glumačkih obaveza morala da se školuje vanredno. Nakon što su je zbog nepoloženih ispita oborili, pokušala je da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Ušla je u uži izbor, ali je nisu primili smatrajući da je isuviše mlada.

Mlada glumica se razočarala, te otišla na Brač s namerom da se više nikada ne bavi glumom. Međutim, tada je stigao poziv iz Beograda da se priključi ekipi koja snima film „Bal na vodi“, Prihvatila je ponudu ne sluteći da će joj uloga Ester doneti veliku popularnost. Postala je seks simbol kasnih osamdesetih.

Ipak, polovinom 1990. godine napustila je Jugoslaviju i preselila se u Malibu u Kaliforniji. Kako je u jednom intervjuu kazala, nije joj bilo teško da se odluči na taj potez jer je Los Anđeles posećivala još kao devojčica.

Otišla je u nameri da ostvari uspešnu internacionalnu karijeru. Međutim, vest da će postati majka, promenila je njene prioritete, pa je glumica odlučila da posao stavi u drugi plan.

U braku je sa rediteljem i scenaristom Vladimirom Aleksićem sa kojim ima sinove Pavla i Demijana. Jedna je od onih glumica koja ne voli mnogo da govori o privatnom životu, te jedna od onih kojima mnogo medijske pažnje ne prija.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1981. Naši pesnici (TV serija)
 • 1982. Moj tata na određeno vreme
 • 1984. Moljac
 • 1984. Šta se zgodi kad se ljubav rodi
 • 1985. Držanje za vazduh
 • 1985. Žikina dinastija
 • 1985. Jagode u grlu
 • 1986. Bal na vodi
 • 1987. Milan — Dar
 • 1987. Vuk Karadžić (TV serija)
 • 1988. Vila Orhideja
 • 1989. Specijalna redakcija (TV serija)
 • 1989. Metla bez drške (TV serija)
 • 1990. Metla bez drške 2 (TV serija)
 • 1990. Sumnjivo lice
 • 1992. Happy Hell Night
 • 2002. Deca filma
 • 2008. April i detektivi (TV film)
 • 2010. Čovek iz Bagomba
 • 2016. Andrija i Anđelka (TV serija)
 • 2018. Pet (TV serija)
 • 2021. Crna svadba (TV serija)

Gala Videnović Aleksić na društvenim mrežama

FacebookGala @ Facebook
IMDBGala @ IMDb