Lav Grigorije Pajkić

Kratke informacije

Ime i prezimeLav Grigorije Pajkić
Datum rođenja25. oktobar 1995.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeProducent

Biografija

Lav Grigorije Pajkić je filmski i televizijski producent i montažer, televizijski voditelj i političar. Od 2020. godine je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije. Rođen je 25. oktobra 1995. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Lav je sin pokojne književnice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića. Premda je dete poznatih roditelja, Lav je u žižu šire domaće javnosti dospeo krajem 2017. godine kao autor, urednik i voditelj satiričnog političkog šoa „Kontravizija“ koju emituje Televizija „Pink“.

Tvrdi da je bio izvršni direktor neprofitne Srpske naučne televizije, te predsednik Upravnog odbora u Nacionalnom debatnom klubu. Predsednik je organizacije „Stub“.

Pajkić je od 2015. godine bio predsednik omladine Srpske narodne partije (SNP) Nenada Popovića. Kasnije se pridružio Srpskoj naprednoj stranci. Na Parlamentarnim izborima 2020. godine našao se na 148. mestu liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. Uspeo je da izbori mandat, pa je 3. avgusta 2020. godine položio zakletvu poslanika Skupštine Srbije.

Detinjstvo i obrazovanje

Lav Grigorije Pajkić je rođen 1995. godine u Beogradu. Odrastao je u rodnom gradu sa roditeljima i sedam godina mlađom sestrom Vilom Evanđelinom Pajkić. Njegova majka je u jednom televizijskom gostovanju kazala da je bio veoma nemirno dete, ali i da su ga životne okolnosti naterale da brzo odraste.

U Beogradu je završio osnovnu i srednju školu, a potom je upisao televizijsku i filmsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u istom gradu. U jednom intervjuu je izjavio da se školovao i u Izraelu i Austriji.

Govori engleski jezik.

Karijera

Lav Pajkić je jednom prilikom kazao da je počeo da radi kada je imao 16 godina. Bavio se grafičkim dizajnom, manekenstvom i modelingom. Kaže da je neko vreme priveo u Kaliforniji, gde je radio kao konobar, a potom i kao asistent producenta jedne televizijske emisije.

Prema navodima u pojedinim medijima, Pajkić je bio predsednik Upravnog odbora u Nacionalnom debatnom klubu, te projektni menadžer i direktor Centra za strateške projekte, nevladinog i neprofitnog udruženja gađana, koje, kako se navodi na zvaničnom sajtu, „radi na aktivnom ostvarenju ciljeva i zadataka od najšireg značaja za zajednicu[1]“.

Sa 20 godina je navodno imenovan za izvršnog direktora neprofitne Srpske naučne televizije (SNTV). Dok on tvrdi da je bio direktor tog medija, Živojin Žika Pavlović, direktor i glavni i odgovorni urednik te televizije saopštenjem je demantovao njegove tvrdnje[2].

Domaći tabloidi su pisali da je sa 21 godinu primljen u nevladinu organizaciju „Trilateralna komisija“ („Trilateral Commission“)[3], međutim, Pajkić je u jednom televizijskom intervjuu demantovao te informacije.

U septembru 2017. godine postao je predsednik nevladine organizacije Konzervativne omladine Srbije. Od tada do 2021. godine organizovali su jednu akciju u kojoj su delili knjige, sa ciljem da promovišu srpsku književnost.

Osmislio je lejt najt šou (late night show) pod nazivom „Kontravizija“ čija je prva epizoda premijerno emitovana u decembru 2017. godine. Televizija „Pink“ je emisiju najavila kao satirični politički šou, „suprotan svemu do sada viđenom[4]“.

Gosti emisije su mu političari, novinari, učesnici rijaliti šou programa i ostale poznate ličnosti koje uglavnom podržavaju aktuelnu vlast u Srbiji.

Predmet Lavove satire su opozicioni lideri, a mnogi se slažu da je zamisao bila da se ovom emisijom suprotstave popularnim emisijama „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ i „Veče sa Ivanom Ivanovićem“.

Kritike su uglavnom usmerene na činjenicu da Lav Pajkić stalno ističe svoju objektivnost, a da, sa druge strane koristi prilično sporne metode kojima pokušava da diskredituje političke oponente Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS).

Na kritike da se stavio u službu akuelne vlasti, Pajkić je odgovarao da nije član te partije, te da je sa njima radio samo tri ili četiri projekta.

Na društvenim mrežama vodio je „rat“ s Aleksandrom Šapićem, bivšim vaterpolistom i predsednikom opštine Novi Beograd. Šapić mu je zamerao to što se brutalno šalio na njegov račun, premda zna da se potrudio da pomogne njegovoj porodici u veoma teškoj situaciji.

Buru u javnosti su izazvale i ankete koje su emitovane u sklopu emisije. Naime, njegova ekipa je ispitivala Beograđane prvo o tome da li podržavaju aktuelnu vlast, a potom im postavljala pitanja koja su imala za cilj da ukažu na njihovu neinformisanost ili neznanje.

Ubrzo nakon emitovanja sporne ankete pojedini portali su objavili da je odgovore na postavljena pitanja dobio lažno se predstavljajući kao deo ekipe satiričnog portala „Njuz.net“. [5]

U jednom intervjuu najavio je snimanje serijala o pravoslavnim manastirima u Bosni i Hercegovini, tj. Republici Srpskoj.

Politička karijera

Lav Pajtić je 2015. godine pristupio Srpskoj narodnoj partiji čiji je lider Nenad Popović. Iste godine je postao predsednik omladine te stranke. Tom prilikom je izjavio da je pristupio SNP jer je u njihovom programu prepoznao i vlastite ideje.

Pajkić je u martu 2019. godine osnovao organizaciju „Stub“ i izabran je za njenog prvog predsednika. Kako se navodi na Fejsbuk stranici „Stuba“ reč je o „udruženju mladih koji žele pozitivne promene u društvu kroz drugačiji pristup od drugih političkih opcija, služeći se pozitivnom kritikom, zdravim patriotizmom i davanjem primera“.

Nije poznato kada je iz SNP prešao u Srpsku naprednu stranku, ali je kao 148. na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ na Parlamentarnim izborima 2020. godine uspeo da izbori mandat. U avgustu 2020. godine postao je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Pajkić je član Odbora za spoljne poslove, član Odbora za kulturu i informisanje, te zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Privatni život

Lav Grigorije Pajkić je rođen 1995. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu, Izraelu i Austriji. Jedno vreme je živeo i radio u Kaliforniji.

S obzirom na to da je dete poznatih roditelja često je bio u fokusu javnosti. Tako su tokom 2015. godine tabloidi spekulisali da je u emotivnoj vezi sa pevačicom Radom Manojlović. Lav je demantovao te informacije u jednoj televizijskoj emisiji[6].

O njemu se mnogo više počelo pisati krajem 2017. godine kada je Televizija „Pink“ započela emitovanje emisije „Kontravizija“ koju uređuje i vodi Lav Pajkić. Iz društvenih mreža novinari su saznali da je 2017. godine bio u vezi sa Milicom Bojanić, studentkinjom psihologije iz Beograda.

U jednom intervjuu 2019. godine Pajkić je izjavio da nema devojku, ali o detaljima njegovog emotivnog života domaći mediji malo znaju.

Reference

[1] http://www.czsp.org/sr-o-nama

[2] https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/lav-pajkic-nema-nikakve-veze-sa-nama/

[3] https://otvoreniparlament.rs/poslanik/9055

[4] https://pink.rs/tv/48433/pocinje-kontravizija-na-tv-pink-lav-pajkic-otkriva-stavicu-tacku-na-glupost-da-ona-ne-bi-stavila-tacku-na-nas-video

[5] https://nova.rs/zabava/showbiz/uvrede-prevare-i-los-humor-lav-pajkic-u-skupstini/

[6] https://stil.kurir.rs/celebrities/suska-se/35586/sin-isidore-bjelice-progovorio-evo-sta-je-rekao-o-vezi-sa-radom-manojlovic