Ivana Vuleta

Kratke informacije

Ime i prezimeIvana Vuleta
Datum rođenja10. maj 1990.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjeAtletičarka
Visina176 cm
Težina67 kg

Biografija

Ivana Vuleta (devojački Španović) je srpska atletičarka, višestruka svetska i evropska šampionka u skoku u dalj. Rođena je 10. maja 1990. godine u Zrenjaninu. Živi u Novom Sadu.

Osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine Ivana je postala prva atletičarka koja je Srbiji donela neko odličje sa svetskog prvenstva u atletici. Isti uspeh je ponovila i dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu u Pekingu.

Na Evropskom dvoranskom prvenstvu koje je 2015. godine održano u Pragu osvojila je zlatnu medalju, te postavila novi rekord u skoku u dalj. Nakon toga je dve godine zaredom osvajala Dijamantsku ligu, a najveći uspeh u karijeri je postigla na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru kada je osvojila bronzanu medalju, te postavila novi nacionalni rekord Srbije na otvorenom.

Usledila je zlatna medalja na Evropskom prvenstvu, na kome je skočivši 7.24 metara postigla najbolji rezultat sezone i treći svih vremena na dvoranskom takmičenju. Olimpijski komitet Srbije ju je dva puta birao za najbolju srpsku sportistkinju.

Karijera

Ivana Vuleta je članica Atletskog kluba Vojvodina iz Novog sada. Njen prvi trener je bio Jani Hajdu, a već duže vreme sarađuje sa Goranom Obradovićem.

Prvi veći uspeh u karijeri je ostvarila 2006. godine kada je na Svetskom prvenstvu za juniore zauzela je sedmo mesto.

Sledeće godine je na Svetskom prvenstvu za mlađe juniore skočila 6.41 metar i pripala joj je srebrna medalja. Na Evropskom olimpijskom festivalu mladih koje je održano u Beogradu osvojila je bronzu u disciplini štafeta 4×100 metara.

Ivana je 2008. godine pobedila na Svetskom prvenstvu za juniore, a rezultat joj je bio 6.61 metar. Takmičila se na Olimpijskim igrama u Pekingu, ali nije osvojila medalju. Dva puta je prestupila, a zatim je skočila 6.30 metara što nije bilo dovoljno za dalji plasman. Bila je prva na juniorskom i seniorskom prvenstvu Srbije u disciplini skok udalj.

Na Univerzijadi u Beogradu 2009. godine pripalo joj prvo mesto pošto je ostvarila rezultat 6.64 metara. Usledilo je Evropsko prvenstvo za juniore na kome je preskočila 6.71 metar i osvojila srebrnu medalju.

Ivana je na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Ostravi 2011. godine skočila 6.74 metara, što joj je donelo drugo mesto.

Naredne godine je na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju postigla rezultat 6.33 metara i ostala je bez finala.

Na Svetskom prvenstvu u atletici koje je 2013. godine održano u Moskvi pripala joj je bronza u disciplini trka na 60 metara i srebro u disciplini skok udalj.

Sledeće godine je rezultatom 6.92 metra oborila državni rekord i osvojila zlatnu medalju na Prvenstvu Balkana u atletici koje je održano u Istanbulu. Nastavila je da se takmiči u ovoj disciplini, pa je na Kontinentalnom kupu u Marakešu bila druga, kao i na Evropskom prvenstvu u Cirihu, dok je na Svetskom prvenstvu u dvorani u Sopotu osvojila bronzu.

Ivana je 2015. godine na Evropskom prvenstvu u dvorani u Pragu skočila 6.98 metara i pripala joj je zlatna medalja. Na Svetskom prvenstvu u Pekingu je sa 7.01 m bila treća.

Na Evropskom prvenstvu koje je 2016. godine održano u Amsterdamu Ivana je skočila 6.94 metara i što joj je donelo zlatnu medalju. Ivana je na Svetskom prvenstvu u dvorani u Portlandu je sa rezultatom 7.07 metara postavila nacionalni rekord Srbije koji joj je doneo srebrno.

Na Olimpijskim igrama u Riju je bila treća i svojoj zemlji je, posle 60 godina, donela medalju u atletici. Skočila je 7.08 metara. Tom prilikom je izjavila da ovo nije rezultat za koji se pripremala.

Više nego uspešnu godinu je završila titulom u Dijamantskoj ligi pošto je trijumfovala na pet mitinga – u Šangaju, Oslu, Stokholmu, Lozani i Parizu.

U martu 2017. godine je na Evropskom prvenstvu u dvorani u Beogradu skočila 7.24 metara, što je u tom trenutku bio treći rezultat svih vremena. Ovo je postao novi nacionalni rekord, Ivanin lični rekord i svetski rekord u toj sezoni.

Ivana je 4. marta 2018. godine osvojila je Zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Birmingemu skočivši 6.96 metara.

Usledila je zlatna medalja na Evropskom dvoranskom prvenstvu koje je 2019. godine održano u Glazgovu. Bilo je to treće uzastopno zlato za srpsku atletičarku.

Ivana je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine zauzela prvo mesto u kvalifikacijama preskočivši 7.00 metara. Međutim, u finalu je rezultat bio 6.91 metar, pa je na kraju osvojila četvrto mesto.

Odbranila je zlatnu medalju i postala šampionska sveta preskočivši 7.06 metara na Svetskom dvoranskom prvenstvu koje je 2022. godine održano u Beogradu.

Iste godine je na Evropskom prvenstvu preskočila 7.06 metara što joj je donelo zlato u prvoj seriji. Reč je o njenoj drugoj zlatnoj medalji na Evropskim prvenstvima na otvorenom.

Bavi se i preduzetništvom, pa je tako vlasnik fitness centra i teretane She u Novom Sadu. Vlasnica je modnog brenda „Hero Swim“.

Privatni život

Ivana je talenat nasledila od majke Vesne koja je trenirala atletiku, rukomet i fudbal, ali je zbog porodične tragedije morala da odustane od sporta i zaposli se kao trgovac. Kasnije je otvorila školicu atletike.

Otac Ljubiša radi u administraciji Urgentnog centra u Zrenjaninu, a rekreativno se bavi košarkom i fudbalom. Ima i tri godine starijeg brata Nemanju koji je trenirao fudbal, a po zanimanju je kuvar.

Ivana je završila srednju dizajnersku školu.

Vezu sa fitnes trenerom Vladimirom Kumrićem započela je 2008. godine. Upoznali su se na izložbi, a on u početku nije znao ko je Ivana i odakle joj toliko medalja. Vladimir je vlasnik teretane za žene u kojoj je atletičarka trenira.

Za dvadeseti rođendan joj je kupio leteću vevericu koju je nazvala Verka.

Par se verio na Salašu 137 u maju 2014. godine. Uz pesmu Miroslava Ilića, „Božanstvena ženo“, Vladimir je Ivani poklonio dijamantski prsten.

Iste godine se na internetu pojavila Ivanina biografija koju je napisao Aleksandar Stojanović. On je istakao da se atletičarka suočava sa pritiscima javnosti i da mnogi smatraju da je u žiži interesovanja zbog atraktivnog izgleda.

Ivana je 2009. godine od Atletskog saveza dobila stan na korišćenje koji se nalazi u Novom Sadu. Tu je živela sa verenikom, a jednom prilikom je izjavila da postoji mogućnost da će ga otkupiti.

Atletičarka je 2016. godine dobila Folksvagenov Tiguan koji je pet puta proglašen za najbolji automobil sa pogonom na sva četiri točka.

Ivana Španović. Foto: Augustas Didzgalvis.

Ivana i Vladimir su se razišli 2019. godine, nakon deset godina zabavljanja.

Iste godine je upoznala fitnes instruktora Marka Vuletu. Venčali su se u septembru 2021. godine u prisustvu najbliže rodbine i prijatelja. Goste na  svadbi je zabavljala pevala Edita Aradinović. Srpska šampionka je na venčanju uzela prezime Vuleta.

Atletičarka je jednom prilikom izjavila da joj je omiljeni film „Montevideo, Bog te video“, a knjiga „Vidimo se na vrhu“. Kazala je da sluša Đorđa Balaševića, Rijanu, Bijonse, Adel, i druge. Divi se Useinu Boltu i našim sportistima koji su ni iz čega napravili uspešne karijere.

Visoka je 176 cm, a teška 67 kg. Rano ide na spavanje i rano ustaje kako bi dan što kvalitetnije iskoristila. Trenira šest puta nedeljno po 7-8 sati, a zatim ide na masažu. Kaže da je hrana njen najveći porok i često posegne za slatkišima. Jednom nedeljno daje sebi oduška i jede ono što voli.

Na telu ima nekoliko tetovaža, a dve su Balaševićevi stihovi: „Olujno je tamo gore gde nas nije puno bilo“ i „Ali kad dođem kući tu si ti, e tu će tvrđavicu malo teže srušiti„.

Nagrade i priznanja

  • 2008. godine Najbolja mlada sportistkinja Srbije
  • 2008., 2013. i 2014. godine Najbolja sportistkinja Vojvodine
  • 2013. i 2015. godine Najbolja atletičarka Balkana
  • 2013.-2016. godine Najbolja sportistkinja po izboru USNS (Ujedinjenih sportskih novinara Srbije)
  • 2013. i 2015. godine Najbolja sportistkinja po izboru OKS (Olimpijski komitet Srbije)
  • 2013. godine Sportista godine po izboru RTV
  • 2014. godine Majska nagrada
  • 2017. godine Februarska nagrada Novog Sada
  • 2017. Republički orden Karađorđeve zvezde trećeg reda za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute rezultate u oblasti sporta
  • 2018. Orden Njegoša prvog reda Za rad i dostignuća u oblasti sporta i zasluge na polju javne delatnosti i aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i afirmaciji Republike Srpske

Ivana Vuleta na društvenim mrežama

FacebookIvana @ Facebook
InstagramIvana @ Instagram
TwitterIvana @ Twitter