Luka Grbić

Kratke informacije

Ime i prezimeLuka Grbić
Datum rođenja15. decembar 2000.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumac
Visina-
Težina-

Biografija

Luka Grbić je srpski glumac. Glumačku karijeru započeo je u popularnom filmu „Južni vetar“. Rođen je 15. decembra 2000. godine u Beogradu. Živi i radi u tom gradu.

Za svoju prvu ulogu u filmu „Južni vetar“ dobio je nagradu za debitanta godine na festivalu „Filmski susreti“ u Nišu. Ulogom Nenada Maraša u tom filmu skrenuo je pažnju na sebe i stekao popularnost sa samo šesnaest godina. Posle je upisao Fakultet dramskih umetnosti, a upravo ovaj film bio je presudan da se Luka odluči baš za FDU.

Nakon „Južnog vetra“, Luka je dobio priliku da se dokaže i u serijama „Biser Bojane“, „Tajne vinove loze“, „Košare“… Tako je za samo nekoliko godina svoje glumačke karijere već ostvario uloge o kojima mnogi mogu samo da maštaju i ima veliki broj uloga.

Za mladog Grbića kažu i da je najinteligentniji glumac u Srbiji. On je član Mense, svetske organizacije koja okuplja samo ljude sa visokim stepenom inteligencije.

O Lukinom privatnom životu malo se zna.

Detinjstvo i obrazovanje

Luka je rođen je 15. decembra 2000. godine u Beogradu. Kao odličan učenik završio je osnovnu školu. Upravo u osnovnoj školi pokazao je ljubav prema glumi i počeo je da vežba u umetničkoj radionici Kesić. Išao je na glumu do kraja osmog razreda osnovne škole, a potom je prestao zbog obaveza u srednjoj školi.

Nakon osnovne škole Luka je upisao Prvu beogradsku gimnaziju. Kasnije ga je devojka koja je vodila školu glume, pitala da bude njen asistent i tako je nastavio da razvija svoj glumački talenat.

Kada je upisao srednju školu, Luka je počeo da volontira u NTC centru i tu je saznao za Mensu. To je organizacija koja okuplja osobe sa isključivo visokim stepenom inteligencije. Luka je uradio test i došao do 156 IQ, kako je rekao u jednom intervju, do one granice do koje radi ovaj test. Postao je član Mense i upoznao vrlo zanimljive ljude.

Kada je bio treća godina gimnazije, upisao je i Fakultet dramskih umetnosti. Tako je uporedo bio maturant u srednjoj školi i brucoš na akademiji. U to vreme je dobio svoju prvu ulogu u filmu „Južni vetar“, a upravo to je bila motivacija Luki da odabere baš taj fakultet jer smatra da o glumi može dosta toga naučiti. Luka je rekao da nije bilo nimalo jednostavno sve to postići. Ipak, uspeo je da uskladi sve svoje obaveze, ali je trpeo njegov društveni život jer je imao malo slobodnog vremena.

Od polaznika do voditelja „Glumijade“

„Glumijada“ je međunarodni festival dečije dramske igre na kome se deci i javnosti predstavljaju radionice glume namenjeni deci i mladima uzrasta od pet do 19 godina iz Srbije i regiona. Na ovim radionicama se vežba glas, pokret, ali se uči i o tajnama scenografije, kostima, muzike, režije i svega što je potrebno za ovaj poziv. Voditelj „GLumijade“ 2016. godine bio je Luka Grbić.

Luka je kroz „Glumijadu“ prošao celi krug, od polaznika, predavača do voditelja. U ovom projektu najvažnije mu je bilo druženje, razmena iskustva sa kolegama, a kasnije rad sa decom. Luka kaže da je sa decom lepo raditi, ali da taj rad zahteva mnogo znanja jer dec imaju mnogo pitanja. Priznao je da nije imao odgovor na svako njihovo pitanje, ali je davao sve od sebe da ga pronađe i sam je sa njima učio.

Luka kao Nenad Maraš u „Južnom vetru“

Dakle, kao srednjoškolac, učenik Prve beogradske gimnazije, Luka je otišao na kasting za ulogu u filmu „Južni vetar“. Kako je sam rekao, sve je to bilo sticajem čudnih okolnosti. Na prvom kastingu nije prošao. Rekli su mu da je previše krupan za ulogu. Snimanje filma je potom odloženo. Luka je to saznao i odlučio da iskoristi tih nekoliko meseci kako bi smršao. Zatim se ponovo pojavio na kastingu za ulogu Nenada Maraša. Na tom kastingu je prošao i dobio je svoju prvu ulogu na filmu 2018. godine.

Tako je Luka po prvi put ušao u svet filmske industrije rame uz rame sa svojim iskusnim kolegama kao što su Miloš Biković, Nebojša Glogovac, Dragan Diklić, Dragan Bjelogrlić i mnogi drugi.

Film „Južni vetar“ je kriminalistički triler koji priča priču o Srbiji kao „raskrsnici puteva“, pogodnoj za „put droge“ od Bliskog Istoka do Evrope. Glavnog lika Petra Maraša igra Miloš Biković, a Luka je u ovom filmu Petrov mlađi brat Nenad Maraš. Petar je u svetu automobilske mafije u Beogradu, a igrom slučaja, njegov put ukrstio se sa „putem droge“. Svog mlađeg brata usmerava u drugom pravcu, pa Nenad trenira boks. Nenad se ugledao na svog brata i želeo je da mu pomogne u svakom trenutku.

Luka kaže da je njegova uloga prvenstveno tu da pokaže porodičnu, onu ljudsku stranu jednog kriminalca kojeg igra Biković. Upravo je Biković mnogo značio na setu Luki koji je u početku bio dosta zbunjen. Pomagali su mu da uđe u lik i shvati neke stvari kako bi što bolje izneo tu ulogu.

Ovaj film je postigao veliki uspeh širom regiona, a zatim je počelo snimanje istoimene serije od 14 epizoda. U 2020. godini nastavljeno je snimanje nastavka filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“ uz poštovanje epidemioloških mera.

Iako je Luka mislio da sa ovom ulogom neće moći na sebe skrenuti pažnju i postići neki značajan rezultat, pokazalo se da nije bio u pravu. Na 53. po redu festivalu „Filmski susreti“ u Nišu dobio je nagradu za najboljeg debitanta. Luka je rekao da nije očekivao ovu nagradu i da je veoma srećan što je već na prvom filmu dobio nagradu za svoj talenat.

Luka se nada da će u nastavku snimanja novih epizoda njegov lik Nenada Maraša dobiti još više prostora u filmu.

Popularnost – mač sa dve oštrice

Stekao je veliku popularnost posle prvog dela „Južnog vetra“. Luka ne krije da mu popularnost prija i da uvek ima želju svima da odgovori na poruke koje mu šalju na društvenim mrežama.

Smatra da mu se sa ovim filmom jednostavno posrećilo i da ne sme da se uljuljka u to što je trenutno popularan. Rekao je da je ta popularnost prolazna i da ukoliko ne bude učio, studirao i radio na sebi, sve to ne mora da znači ništa. Uspeh na samom početku karijere zbog toga posmatra kao mač sa dve oštrice.

Anegdota sa snimanja „Južnog vetra“

Zanimljiva je anegdota koju je Luka kasnije prepričavao. Kandidate koji su na kastingu ušli u uži krug, režiser Miloš Avramović je pitao i neka pitanja iz svakodnevnog života kao što je da li znaju da voze automobil i slično. Sve to sa ciljem da proveri na koje scene može računati sa tim glumcima. Luka je tada imao šesnaest godina, nije imao položen vozački ispit, nikada nije seo za volan, ali je potpuno mirno i staloženo rekao da zna da vozi automobil. Na svako pitanje bi, kako je kasnije pričao, odgovorio potvrdno samo da dobije ulogu.

Računajući na to da Luka zna da vozi automobil, Avramović je planirao scenu sa u kojoj Luka vozi automatik. Kada mu je dan pre rekao da snimaju scenu sa automobilom, Luka je brže bolje na Jutjubu (YouTube) pogledao kako se vozi auto. Na kraju je sve dobro prošlo, Luka je imao pomoć kaskadera zavrio i ovaj zadatak. Avramović je tek kasnije saznao iz jednog Lukinog intervjua da on nije ni znao da vozi kola.

„Biser Bojane“, „Tajne vinove loze“…

Nakon „Južnog vetra“ Luka je 2019. godine dobio priliku da zaigra u drugoj sezoni serije „Biser Bojane“ u ulozi mladog Nikole. Iste godine imao je ulogu Sašice u seriji „Švindleri“.

Godinu posle, nastavio je snimanje „Južnog vetra“ sa svojom debitantskom ulogom Nenada Maraša. A u 2021. godini publika pored malih ekrana ima priliku da ga vidi u ulozi Ivana Tomovića u prvoj premijernoj seriji na RTS-u ove godine pod nazivom „Tajne vinove loze“. Serija prati priču dve vinogradarske porodice iz različitih društvenih staleža, prožeta je tajnama, ljubavlju i kao takva publici je prijemčiva i vrlo zanimljiva.

Lukina dakle igra Ivana Tomovićam jednog tinejdžera koji je u disfunkcionalnoj porodici. Oseća se neshvaćen i okreće se ka muzici. Luka kaže da mu je najteže bilo da uđe u taj lik zbog toga što je on odrastao i odrasta u jednoj skladnoj porodici, potpuno drugačije od onog u seriji. Snimili su 36. epizoda ove serije, a publika je u njima uživa u doba pandemije.

Luka je u toj seriji dobio priliku da igra sa glumačkim imenima kao što su Vojin Četković i Sloboda Mićalović što mu je bilo posebno zadovoljstvo. Kako je sam rekao, tokom snimanja sve je odlično funkcionisalo. Snimali su brzo, ali u jednoj lepoj atmosferi. To što su njegove kolege Vojin, Sloboda i mnogi drugi iskusniji od njega ni u jednom trenutku nije učinilo da se on oseća manje važnim tokom snimanja. Kaže da bi poželeo da svako snimanje bude baš kao „Tajne vinove loze“.

„Košare“

U 2020. godini počelo je snimanje filma, a kasnije i serije od 12 epizoda pod istoimenim nazivom „Košare“ reditelja Balše Đoge gde je Luka dobio ulogu Šukija.

„Košare“ je ratni film koji govori o srpskim junacima koji su se 1999. godine borili protiv NATO-a, Oslobodilačke vojske Kosova i vojske Albanije. U „Košarama“ igraju Miloš Biković, Svetozar Cvetković, Žarko Laušević, Viktor Savić i mnogi drugi. Film i serija imaju za cilj da prikažu šta se tada dogodilo i da kroz umetnost promene sliku koja je o Srbima i Srbiji kreirana u svetu.

Filmografija

  • 2018. „Južni vetar“
  • 2019. „Biser Bojane“
  • 2019. „Švindleri“
  • 2020. „Južni vetar“
  • 2021. „Tajne vinove loze“
  • 2021. „Juni vetar 2: Ubrzanje“
  • 2021. „Košare“

Luka Grbić na društvenim mrežama

InstagramLuka @ Instagram
IMDBLuka @ IMDB