Zlatan Vidović

Kratke informacije

Ime i prezimeZlatan Vidović
Datum rođenja29. decembar 1983.
Mesto rođenjaFojnica
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd

Biografija

Zlatan Vidović je srpski i bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac. Prepoznatljivost je stekao ulogama u ostvarenjima „Zduhač zvani avantura“, „Meso“, „Kosti“, „Dara iz Jasenovca“, „Oluja“ i drugima. Rođen je 29. decembra 1983. godine u Fojnici. Živi i radi na relaciji Gradiška – Banjaluka – Beograd.

Završio je glumu na Akademiji umetnosti u Banjaluci. Bio je stalni član Narodnog pozorišta Republike Srpske (RS), a potom je prešao u Gradsko pozorište Gradiška. Danas je direktor te ustanove.

Odigrao je na desetine značajnih uloga, te osvojio brojne nagrade. Nekoliko puta je proglašavan najboljim mladim glumcem u Bosni i Hercegovini na Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.

Na bioskopskom platnu je od 2005. godine. Prvo je snimao studentske filmove, a nakon toga su usledile uloge u većim projektima. Zahvaljujući nekima od tih uloga, Zlatan je stekao regionalnu popularnost.

Detinjstvo i obrazovanje

Zlatan Vidović je rođen 1983. godine u Fojnici. Odrastao je u Gradiški, gde je završio osnovnu i srednju školu. Kao dečak se bavio fudbalom. Igrao je u lokalnom klubu Kozara.

Po završetku srednje škole je upisao glumu na Akademiji umetnosti u Banjaluci. Postao je deo klase docenta Željka Mitrovića. Diplomirao je 2004. godine.

U jednom intervjuu je kazao da je slobodno vreme provodio na selu, gde je naučio da obavlja poslove u polju. Pored toga, u ranoj mladosti je prodavao maline, gljive i svinje. Bio je i konobar, prodavač ulaznica za utakmice, CD-ova i lubenica[1].

Pozorišna karijera

Zlatan Vidović je pozorište zavoleo još kao dečak, a jedna od prvih kuća u kojoj je imao priliku da igra bilo je Narodno pozorište Republike Srpske. Nakon sticanja diplome postao je i stalni član ansambla ovog banjalučkog teatra.

Igrao je u predstavama „Madam San Žen“, „Buva“, Učene žene“ i drugima. Uloga Mustafe u komadu „Omer paša Latas“ mu je 2007. godine donela nagradu za najboljeg mladog glumca BiH na Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.

U komadu „Staza divljači“ je utelovio lik Franca, a u predstavi „Lijepi, veliki, jaki“ Posetioca. Uloga Radnika i Sina u predstavi „Radnička hronika“ mu je 2011. godine donela nagradu za najboljeg mladog glumca BiH na Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom.

Zlatan je u „Putujućem pozorištu Šopalović“ bio Filip Trnavac, a u „Ukroćenoj goropadi“ Vinćenco. Više uloga je tumačio u predstavama „Kuhinja“ i „Četrnaesta“. Glumio je Alekseja Vojnova u „Pravednicima“, a Doktora Ranka u „Nori“ („Lutkina kuća“).

Egon Savin mu je poverio ulogu Kumića Mite u drami „Mrešćenje šarana“.

Tumačio je Andreja, sina i Rodoljuba u predstavi „Čuješ li, mama, moj vapaj?“, te više uloga u komadu „Časovi u kojima nismo ništa znali jedni o drugima“. U „Gospođi ministarki“ je bio Raka, a u „Narodnom poslaniku“ Sima Sokić.

Oživeo je lik Ace u komadu „Sinovi umiru prvi“. Aca mu je doneo po treći put doneo nagradu za najboljeg mladog glumca BiH na Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom 2016. godine.

Vidović je bio Kosta Herman u predstavi „Poslednji mejdan Petra Kočića“, te pijanac u komadu „Švajcarska“. U predstavi „Podvala“ je igrao učitelja Ranka, a u „Balonu od kamena“ Sinišu.

Na 27. „Vršačkoj pozorišnoj jeseni“ mu je uloga Raskoljnikova u „Zločinu i kazni“ donela nagradu za najboljeg mladog glumca.

Iste, 2019. godine je na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu dobio nagradu za najboljeg glumca festivala. Ovo priznanje mu je donela uloga Kolmana Konora u komadu „Usamljeni zapad“.

Zlatan Vidović je u međuvremenu proglašen najboljim glumcem Narodnog pozorišta RS za sezonu 2017/2018.

Zajedno sa grupom prijatelja i ljubitelja glume je pokrenuo inicijativu o osnivanju Gradskog pozorišta u Gradiški. Pozorište je zvanično osnovano krajem 2007. godine.

Uporedo s angažmanima koje je imao u Narodnom pozorištu RS, na filmu i televiziji, Vidović se trudio da igra predstave i u teatru u rodnom gradu.

U nekom trenutku se potpuno posvetio Gradskom pozorištu Gradiška, pa je iz Narodnog pozorišta RS, prešao u ansambl u Gradiški. Nakon toga je postao i direktor ove ustanove kulture.

Tokom jednog gostovanja je izneo svoj plan da se u Gradiški pokrene pozorišni festival koji će da okupi pozorišta iz Republike Srpske, a glumce i studente glume iz celog regiona.

Filmska i televizijska karijera

Zlatan Vidović se na filmskom platnu prvi put pojavio 2005. godine u kratkoj drami Saše Hajdukovića pod nazivom „Neprebol“. Dve godine kasnije je sa Brankom Jankovićem i Anjom Bilanović snimio kratku dramu „Potera“.

Televizijska publika ga je upoznala kroz ulogu Sićka u humorističnoj seriji „To toplo leto“ u kojoj su glavne junake tumačili Milutin Mima Karadžić, Boro Stjepanović, Andrija Milošević i drugi. Seriju su od septembra 2008. godine emitovale Radio Televizija Republike Srpske (RTRS) i Televizija Pink.

Prvu glavnu ulogu na filmu mu je poverio Milorad Milinković u svojoj komediji „Zduhač znači avantura“ koja se u bioskopima pojavila 2011. godine. Zlatan je nakon toga snimio TV dramu „Uzdah na krovu“ i kratki akcijski film „Last Perspective“.

Sa Jasnom Beri, Jelenom Gavrilović i drugima je igrao u humorističnoj seriji „Studio 4“ koja je emitovana tokom 2015. godine.

Sa Igorom Đorđevićem, Nikolom Pejakovićem Koljom, Marijom Pikić i drugima je 2017. godine snimio kriminalističku seriju „Meso“ koja je izazvala veliku pažnju domaće i regionalne javnosti. Naredne godine je u bioskopima premijerno prikazan istoimeni film.

U televizijskim filmovima „Bračne krize“ i „Gradski proto“ Zlatan Vidović je utelovio likove Raše i vodnika Mirka. „Oživeo“ je lik Šakala u dve epizode kriminalističke serije „Ubice mog oca“ koja je beležila veliku gledanost u Srbiji i Bosni i Hercegovine.

Usledila je nova saradnja sa Nikolom Pejakovićem. Ovog puta je Vidović glumio molera Mikija u kontroverznoj kriminalističkoj seriji „Kosti“, koja predstavlja drugi deo Koljine trilogije.

Pejaković ga je video i u svom narednom projektu, pa je glumac iz Gradiške utelovio lik Jave u telenoveli „Hotel Balkan“ koju je nekoliko televizija emitovalo tokom jeseni 2020. godine.

Učitelja i mladobosanca Veljka Čubrilovića „oživeo“ je u istorijskoj dramskoj seriji „Učitelj u lancima“ emitovanoj tokom 2020. godine. Sa Jelenom Stupljanim i Anitom Ognjanović je snimio kratku dramu „Everything in It’s Right Place“.

Mnoge je oduševio načinom na koji je odigrao Milu Ilića u istorijskoj drami „Dara iz Jasenovca“. Naime, Vidović je glumio Darinog (Biljana Čekić) oca koji u vihoru Drugog svetskog rata dobija zadatak da u logoru zakopava ljude koji su ubijeni.

S obzirom na to da je razdvojen od porodice, Zlatanov lik u svakom trenutku strepi da će među leševima ugledati neko od svoje dvoje dece.

Glumac je i sam priznao da nije bilo lako odigrati tu ulogu i da se za nju dugo pripremao, trudeći se da na što istinitiji, tačniji i iskreniji način prenese emociju koju njegov junak oseća tokom čitavog filma.

Ova drama o stradanju Srba u ustaškim logorima je bila srpski kandidat za nagradu Oskar, ali se nije našla u užoj konkurenciji za tu prestižnu filmsku nagradu.

Usledila je saradnja sa rediteljem Nemanjom Ćeranićem na kriminalističkom filmu „Lihvar“. Vidoviću je poverena uloga Blečića, dok su glavne junake igrali Dušan Petković, Strahinja Blažić i Jovo Maksić. Film je svetlo dana ugledao 2021. godine, a osvojio je nekoliko nagrada na festivalima.

Ulogu nesrećnog samotnjaka koji se bori sa „demonima prošlosti“ poverili su mu Predrag Antonijević i Nataša Drakulić. Naime, Zlatan od 2021. godine glumi bivšeg inspektora, tj. privatnog detektiva Bojana u kriminalističkoj seriji „Pevačica“.

Kontroverzna tema, ali i zanimljiv izbor glumaca učinili su ovu seriju medijski propraćenom, pa samim tim i prilično gledanom.

Saradnju sa Nikolom Pejakovićem obnovio je tokom rada na seriji „Advokado“ u kojoj je igrao Dimčeta, a koja je emitovana tokom 2021. godine.

Naredne godine je utelovio lik Maksima Taborovića u drami „Liberta – rađanje grada“. Par meseci kasnije je na Filmskom festivalu u Sopotu premijerno prikazana drama „Usekovanje“ u kojoj Vidović takođe igra značajnu ulogu.

Početkom 2023. godine je počelo emitovanje serije „Dara iz Jasenovca“ u kojoj se Vidović ponovo pojavljuje u ulozi Mileta.

Otprilike u istom periodu je širom Srbije i Bosne i Hercegovine premijerno prikazan film „Oluja“. Reč je o ratnoj drami Miloša Radunovića u kojoj Zlatan igra blizance.

Jedan brat je pravoslavni sveštenik koji je nestao u vihoru rata na području bivše Jugoslavije, a drugi se vraća iz legije stranaca kako bi ga pronašao.

Film je zasnovan na istinitim događajima iz avgusta 1995. godine kada su u akciji „Oluja“ Srbi proterani iz Hrvatske. Glavne junake su još utelovili Jovo Maksić, Davor Janjić, Marija Pikić i drugi.

U saradnji sa rediteljkom Ninom Ognjanović, kao i kolegama glumcima Svetozarom Cvetkovićem, Janom Bjelicom, Evom Ras i drugima je snimio film „Autoput“ koji je svetsku premijeru doživeo u Americi, gde je osvojio i svoju prvu nagradu.

Narator je u filmu „Srpska varoš“ koji je premijerno objavljen 2023. godine. Reč je o istorijsko-dokumentarnom serijalu o znamenitim ličnostima Gradiške nastalom u produkciji „Kozara filma“.

Imao je priliku da sarađuje s američkim rediteljem, scenaristom i producentom Terensom Malikom (Terrence Malick) na njegovom novom ostvarenju koje bi trebalo da se u bioskopima pojavi pod nazivom „The Way of the Wind“ („Put vetra“).

Film će kroz niz parabola ispričati priču o Isusovom životu, a Zlatku Vidoviću je poverena uloga jednog od negativaca.

Privatni život

Zlatan Vidović je rođen 1983. godine u Fojnici. Detinjstvo je proveo u Gradiški, a potom je studije završio u Banjaluci.

Premda nerado govori o privatnom životu, glumac kaže da je ćerka Lenka njegova „oaza mira“. Priznao je da joj je on dao ime, inspirisan pesmom „Santa Maria della salute“. U jednom intervjuu se pohvalio da je Lenka dobar đak, da trenira tenis i da je veoma ponosan na nju.

Glumac živi na relaciji Gradiška – Banjaluka – Beograd, u zavisnosti od toga gde igra predstave, tj. snima serije i filmove.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2005. Neprebol
 • 2006. Potera
 • 2008. To toplo letož
 • 2011. Zduhač zvani avantura
 • 2014. Uzah na krovu
 • 2015. Last Perspective
 • 2015. Studio 4
 • 2017. Meso
 • 2017. Bračne krize
 • 2018. Gradiški proto
 • 2018. Meso
 • 2020. Ubice mog oca
 • 2020. Kosti
 • 2020. Hotel Balkan
 • 2020. Učitelji u lancima
 • 2020. Dara iz Jasenovcaž
 • 2020. Everything in its Right Place
 • 2020. Lihvar
 • 2021. Pevačica
 • 2021. Advokado
 • 2022. Usekovanje
 • 2022. Liberta: Rađanje grada
 • 2023. Dara iz Jasenovca (serija)
 • 2023. Oluja
 • 2023. Ovuda će proći put

Predstave

„Buva“ „Madam San Žen“, „Učene žene“, „Omer paša Latas“, „Staza divljači“, „Radnička hronika“, „Lijepi, veliki, jaki“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Ukroćena goropad“, „Kuhinja“, „Četrnaesta“, „Pravednici“, „Lutkina kuća“, „Mrešćenje šarana“, „Časovi u kojima nismo ništa znali jedni o drugima“, „Gospođa ministarka“, „Narodni poslanik“, „Sinovi umiru prvi“, „Poslednji mejdan Petra Kočića“,, „Švajcarska“, „Podvala“, „Balon od kamena“, „Karolina Nojber“, „Kolman Konor“, „Ne igraj na Engleze“, „Audijencija“, „Luda lova“, „Klasni neprijatelji“, „Gorke suze Petre von Kant“, „Naočare Eltona Džona“ i druge.

Nagrade i priznanja

 1. Nagrada za najboljeg mladog glumca BiH na Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom (uloga Mustafe u predstavi „Omer paša Latas“)

2011. Nagrada za najboljeg mladog glumca BiH na Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom (više uloga u predstavi „Radnička hronika“)

2016. Nagrada za najboljeg mladog glumca BiH na Susreti pozorišta/kazališta BiH u Brčko (uloga Ace u predstavi „Sinovi umiru prvi“)

2018. Nagrada za najbolju mušku ulogu na Trećem međunarodnom festivalua Martina Mekdone u Permu (za ulogu Kolmana Konora u predstavi „Usamljeni zapad“)

2018. Proglašen najboljim glumce sezone 2017/2018. po odluci Umetničkog saveta Narodnog pozorišta Republike Srpske

2019. Nagrada za najboljeg mladog glumca na 27. Međunarodnom festivalu pozorišne klasike „Vršačka pozorišna jesen” (uloga Raskoljnikova u predstavi „Zločin i kazna“)

2019. Nagrada za najboljeg glumca festivala na  24. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu (uloga Kolmana Konora u predstavi „Usamljeni zapad“)

2021. Nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu na 15. Mostar film festivalu (uloga Blečića u filmu „Lihvar“)

Reference

[1] https://glossy.espreso.co.rs/poznati/vesti/200240/sa-cerkom-lenkom-prolazi-kroz-pubertet-zlatan-vidovic

Zlatan Vidović na društvenim mrežama

FacebookZlatan @ Facebook
InstagramZlatan @ Instagram
IMDBZlatan @ IMDB