Miodrag Radonjić

Kratke informacije

Ime i prezimeMiodrag Radonjić
Datum rođenja3. maj 1989.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac, producent

Biografija

Miodrag Radonjić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac i producent koji je prepoznatljivost stekao ulogama u serijama „Ubice mog oca“ i „Južni vetar“, te filmovima „Balkanska međa“ i „Hotel Beograd“. Rođen je 3. maja 1989. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi.

Radonjić je sa 18 godina upisao Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, u klasi profesora Dragana Petrovića. Prve pozorišne uloge je dobio tokom studija, a na filmu je debitovao 2010. godine u komediji „Nova šansa“.  Od tada, do danas (mart 2020. godine) igrao je u filmovima „Oktobar“, „Marko Kraljević: Fantastična avantura“, „Igre u tami“, i drugima.

Prva serija u kojoj je glumio bila je „Miris kiše na Balkanu“. Nakon toga se pojavio u serijama „Nepobedivo srce“, „Pevaj brate“, „Vojna akademija“, a veću prepoznatljivost su mu doneli likovi iz serija „Čizmaši“ i „Ubice moga oca“.

Postao je popularan kao Baća iz filma i serije „Južni vetar“, a igrao je i u dva rusko-srpska filma – „Balkanska međa“ i „Hotel Beograd“.

Detinjstvo i obrazovanje

Miodrag Radonjić je rođen u Beogradu. Sa roditeljima i bratom je odrastao u naselju Konjarnik. U jednom intervjuu je priznao da je otac bio oduvek strožiji od majke i da je od njega nasledio naviku da sve što radi, radi najbolje što ume. Za majku kaže da je i dan danas brižna, te da je zahvaljujući njihovoj ljubavi i podršci stigao tu gde jeste.

Amaterski se bavio glumom od osmog razreda osnovne škole, ali priznaje da nije imao jasnu viziju da li će gluma postati njegov životni poziv. Posle trećeg razreda gimnazije prijavio se za polaganje prijemnog ispita na Fakultetu političkih nauka, pre svega zato što je čuo da klasu prima Dragan Petrović, čuveni glumac i jedan od najcenjenijih predavača na FDU.

Položio je prijemni, a u jednom intervjuu je iskreno priznao da mu je trebalo nekoliko meseci da shvati da je to posao kojim želi da se bavi u budućnosti.

Do druge godine je aktivno trenirao džudo, a bio je i prvak Srbije u tom sportu. Međutim, obaveza na fakultetu je bilo sve više, te je morao da odustane od džudoa i potpuno se posveti Akademiji.

Karijera

Na filmskom platnu Radonjić se prvi put pojavio 2010. godine kada je u bioskope izašla komedija „Nova šansa“, reditelja Marka Jeftića. Iste godine je glumio u kratkom filmu „Među javom i međ snom“. Reč je o ekranizaciji pesme Laze Kostića iz 1863. godine.

Tokom 2011. godine Miodrag je snimio šest filmova i serija. Glumio je u kratkom filmu „Priče iz groba“, koji predstavlja deo omnibusa pod nazivom „Oktobar“. Reč je o delu sedmorice režisera, a svaki deo se „naslanja“ na događaje iz oktobra 2010. godine koje su pokrenule demokratske promene u Srbiji.

Ostvario je manju ulogu u drami Ljubiše Samardžića „Miris kiše na balkanu“ koja predstavlja nastavak istoimene televizijske serije. Tumačio je Svetu u popularnoj TV seriji „Nepobedivo srce“ koja je premijerno emitovana na programu Radio Televizije Srbije (RTS).

U seriji „Pevaj brate“ koja je snimana po motivima istoimene predstave utelovio je Munju. Serija se od oktobra 2011. godine prikazivala na Prvoj TV, a potom reprizirala na O2 televiziji.

Usledila je saradnja sa Goranom Mihićem i Dejanom Zečevićem na seriji „Vojna akademija“. Miodrag je u jednoj od epizoda prve sezone igrao vlasnika ciglane. Sa Markom Bacovićem, Zinaidom Dedakin, Urošem Jakovljevićem i drugima je 2014. godine snimio kratku dramu „Izlaz u slučaju opasnosti“.

Sledeće godine je utelovio Musu Kesedžiju u filmu „Marko Kraljević: Fantastična avantura“. Ostale uloge su tumačili Mateja Popović, Anka Gaćeša, Ivan Bekjarev i drugi. Igrao je Trajka Rajkovića u filmu „Bićemo prvaci sveta“ koji je režirao Darko Bajić, po scenariju Gordana Mihića i Nebojše Romčevića. Film je premijerno prikazan 2015. godine u Beogradu, a tokom 2016. godine je emitovan u vidu serije na RTS-u.

U drami Juga Radivojevića „Igre u tami“, Miodrag je kako u pozorištu, tako i na filmu tumačio Luiđija. Scenario je napisao Đorđe Milosavljević, po motivima Andrićeve pripovetke „Aska i vuk“.

Usledila je nova saradnja sa Dejanom Zečevićem i Đorđem Milosavljevićem na seriji „Čizmaši“ u kojoj je igrao Stevicu. Reč je o drami nastaloj po motivima istoimenog romana Dragoslava Mihailovića koja je premijerno emitovna na RTS-u tokom 2015. i 2016. godine.

Od 2016. godine Miodrag tumači Zorana Janketića, inspektora Odeljenja za krvne delikte u kriminalističkoj seriji „Ubice mog oca“. U prvoj sezoni je imao epizodnu ulogu, a od druge sezone je njegovo prisustvo mnogo veće.  Serija je iz sezone u sezonu prikazivana na drugoj televiziji, od RTS-a, preko Prve do Nove S.

Radonjić od 2017. godine tumači glavnu ulogu u seriji „Božićna pobuna“, TV seriji koju emituje Radio Televizija Crne Gore (RTCG). Reč je o istorijskoj drami čiji scenario i režiju potpisuju Jovana Bojović i Željko Šošić. Miodrag igra Danila Božova, komunistu koji se u Crnu Goru vratio iz Rusije i čija shvatanja i ideje polako dovode do raskola u porodici i svađe među braćom.

U američkom filmu „Missing in Europe“ („My daughter is missing“) iz 2017. godine, on igra Dragana, negativca koji zavodi turistkinje u Beogradu, a potom ih predaje lancu trafikinga. Film je premijeru doživeo u Los Anđelesu i Beogradu, a Miodrag je dobio priliku da sarađuje i sa stranim režiserima, producentima i glumcima i da stiče nova znanja i iskustva.

Nakon toga je sa Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Nebojšom Glogovcem snimio film „Južni vetar“ koji je oborio sve rekorde gledanosti, ne samo u Srbiji nego i u regionu. Priča prati nekoliko pripadnika beogradske auto mafije koji sticajem čudnih okolnosi „upadaju“ u vrlo opasnu situaciju. U ovom filmu Radonjić tumaći Baću, odanog prijatelja, ali i čoveka koji ne razmišlja mnogo o posledicama vlastitih postupaka.

Na istoj ideji je snimljena i serija „Južni vetar“ koja se, uz nešto izmenjenu glumačku postavu, emituje na programu RTS-a. Koproducenti filma i serije su, između ostalih Radonjić i Biković koji od 2016. godine u Beogradu vode Produkcijsku kuću „Archangel studios“.

U rusko-srpskom akcionom filmu „Balkanska međa“ Miodrag tumači Albanca Amira. Reč je o filmu koji govori o tajnoj operaciji preuzimanja aerodroma Slatina na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Premijerno je prikazan u Rusiji i Srbiji, a naišao je na pozitivne reakcije kritike i publike.

U proleće 2020. godine u domaćim i ruskim bioskopima se pojavila komedija „Hotel Beograd“ u kojoj takođe igraju Radonjić i Biković. Reč je o nastavku popularne ruske franšize „Kuhinja“, ovog puta smeštene u srpsku prestonicu. Miodrag igra sitnog prevaranta Srećka, dok su glavne uloge dodeljene Bikoviću, Dijani Požarskajoj (Диана Пожарская), Ljubomiru Bandoviću i Jelisaveti Orašanin.

Film je premijerno predstavljen publici u Beogradu u martu 2020. godine, ali je zbog epidemije korona virusa projekcija zaustavljena. Prve reakcije onih koji su film uspeli da pogledaju su prilično pozitivne.

Uporedo s uspešnom televizijskom i filmskom karijerom, Radonjić je gradio i bogatu karijeru u pozorištu.

Tumačio je Luiđija u predstavi „Ples u tami“, Fabricija u predstavi „Krčmarica Mirandolina“, te Vasilija u komadu „Vasilisa Prekrasna“ u Pozorištu „Boško Buha“. U Šabačkom pozorištu je glumio u predstavi „Stop! Strana 89“, a u Beogradskom dramskom pozorištu je utelovio Oca Velša u predstavi „Usamljeni zapad“.

Na sceni  Zvezdara teatra je tumačio Džona u komadu „Leptiri su slobodni“, a na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Niš Cara Konstantina u istoimenoj predstavi. Publika ga poznaje kao Dušana iz predstave „Male tajne“ koja je bila na repertoaru Madlenijanuma, dok ga oni koji češće posećuju Beogradsko dramsko pozorište pamte po ulogama Gere u „Praznom gradu“ i Džimija u predstavi „Osvrni se u gnevu“.

Privatni život

Premda je dugi niz godina na domaćoj javnoj sceni, o njegovom ljubavnom životu se vrlo malo zna. Ipak, mediji su uspeli da saznaju za njegovu  vezu s ekonomskom analitičarkom Manjom Šuković. Premda su raskinuli, Miodrag ističe da su ostali u dobrim odnosima i da tu praksu nastoji da primenjuje sa svim bivšim devojkama.

U martu 2020. godine se na premijeri filma pojavio sa Milicom Mikić, koja je po struci pshiolog. Na pitanje novinara zašto se češće ne pojavljuju zajedno u javnosti, glumac je odgovorio da to nije zato što pokušava da sakrije svoju devojku, nego zato što ona ne voli da se eksponira. Ipak, jednom prilikom je priznao da mu je upravo Milica najveća podrška i oslonac u životu.

Slobodno vreme glumac provodi čitajući i družeći se sa prijateljima, bratom i njegovom decom.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2010. Nova šansa
 • 2010. Među javom i međ snom
 • 2011. Priče iz groba
 • 2011. Miris kiše na Balkanu
 • 2011. Oktobar
 • 2011. Nepobedivo srce
 • 2011. Pevaj, brate!
 • 2012. Vojna akademija
 • 2014. Izlaz u slučaju opasnosti
 • 2015. Marko Kraljević: Fantastična avantura
 • 2015. Bićemo prvaci sveta
 • 2015. Igra u tami
 • 2015 – 2016. Čizmaši
 • 2016. Prvaci sveta
 • 2016 – danas. Ubice mog oca
 • 2017. Božićni ustanak
 • 2017. Moja kćerka je nestala (My Daughter is Missing)
 • 2018.   Južni vetar
 • 2019. Balkanska međa
 • 2019. Hotel Beograd

Producent je i koproducent serija i filmova: „Južni vetar“, „Balkanska međa“ i „Hotel Beograd.

Predstave:

 • „Ples u tami“,
 • „Vasilisa Prekrasna“,
 • „Stop! Strana 89“,
 • „Krčmarica Mirandolina“,
 • „Usamljeni zapad“,
 • „Leptiri su slobodni“,
 • „Car Konstantin“,
 • „Male tajne“,
 • „Prazan grad“,
 • „Osvrni se u gnevu“ i druge.

 

Miodrag Radonjić na društvenim mrežama

FacebookMiodrag @ Facebook
InstagramMiodrag @ Instagram
TwitterMiodrag @ Twitter