Tamara Grujić

Kratke informacije

Ime i prezimeTamara Grujić
Datum rođenja1977.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinarka, producent, voditeljka
Visina-

Biografija

Tamara Grujić je srpska novinarka i producentkinja, prepoznatljiva po ulozi voditeljke u TV emisiji „S Tamarom u akciji“ koja se emituje na programu Radio Televizije Srbije (RTS). Rođena je 1977. godine u Beogradu. Udata je za Vuka Đokovića, producenta i izvršnog direktora emisije „S Tamarom u akciji“.

Novinarsku karijeru je započela 2000. godine na televiziji „BK“. Radila je u informativnoj redakciji, a potom jedno vreme uređivala i vodila TV emisiju „Japi“. Od septembra 2003. do maja 2005. godine radila je kao PR menadžer u telekomunikacijskoj kompaniji „Mobtel Srbija“, a od tada do februara 2009. godine bila marketing menadžer kompanije „Porše SCG“.

Na male ekrane se vratila 2010. godne i to kao voditeljka rijaliti emisije humanitarnog karaktera „Radna akcija“, rađene po uzoru na američku franšizu „Home Makeover“. Tamara se slučajno našla na kastingu, ali je dobila ulogu voditeljke. Jedno vreme je vodila kviz „Toga se niko nije setio“, te emisija „Kuvanje“ i „Tačno u 1“.

Nakon što je objavljeno da Prva više neće snimati „Radnu akciju“ Tamara je odlučila da pokuša da vlastitim znanjem i mogućnostima produži život ove humane emisije. Zajedno sa suprugom je osnovala produkcijsku kuću „Triangl“, te uspela da zadrži licencu za emisiju.

Od 11. marta 2016. godine emisija „S Tamarom u akciji“ se emituje na programu RTS-a, a autor i producent je sama Tamar Grujić.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Tamara Grujić je rođena 1977. godine u Beogradu. Njeni preci sa majčine strane su iz Hercegovine i Hrvatske, a s očeve iz Vojvodine. Odrasla je sa mlađom sestrom Katarinom na Voždovcu.

Završila je nižu muzičku školu i XII gimnaziju. Bila je predsednik odeljenske zajednice, trenirala odbojku u Crvenoj zvezdi, igrala folklor u Kulturno-umetničkom društvu „Abrašević“, te pevala u horu „Obilić“. Po završetku srednje škole želela je da upiše istoriju umetnosti, ali, s obzirom na to da je otac smatrao da se od toga neće „hleba najesti“, Tamara je upisala Pravni fakultet u Beogradu.

Na trećoj godini fakulteta se prabacila na menadžment, te je diplomirala ekonomiju na Univerzitetu „Megatrend“.

Karijera

Tamara je prvi posao dobila u decembru 2000. godine na televiziji „BK“. Kako je sama priznala, prvih godinu dana je samo učila, čitala foršpane, najave i prevode, te tek povremeno čitala tekstove drugih novinara. Tek kada je „ispekla zanat“ urednici su počeli da je šalju na teren da radi priloge. Bila je deo informativne redakcije, te je kasnije postala urednik i voditelj emisije „Naslovi“. Kratko je vodila i uređivala TV emisiju „Japi“, koja se bavila ekonomskim temama.

U septembru 2003. godine prvi put je odlučila da stane iza kamere i da se okuša u poslu za koji se školovala. Radila je kao PR menadžer u telekomunikacijskoj kompaniji „Mobtel Srbija“, koja je takođe bila u vlasništvu braće Karić, čija je bila i „BK“ televizija.

Od maja 2005. do februara 2009. godine Tamara je bila marketing menadžer u kompaniji „Porše SCG“, generalnom uvozniku za Volksvagen, Audi, Seat i Porše automobile za Srbiju i Crnu Goru. Pauzu od godinu dana je iskoristila da završi studije.

Na male ekrane se vratila 2010. godine kao voditeljka emisije „Radna akcija“. Reč je o rijaliti programu humanitarnog karaktera čija je misija da usreći ljude širom Srbije koji nisu u mogućnosti da svoje kuće obnove sami. Tamara je posao dobila na kastingu, pošto producentska kuća koja je kupila licencu za Srbiju nije mogla da pronađe odgovarajućeg voditelja.

Ispostavilo se da je ovo najbolji format za Tamaru, jer su gledaoci bili oduševljeni njenom spontanošću i harizmom. I voditeljka je neretko isticala da upravo taj tip emisije najviše odgovara njenom karakteru i senzibilitetu.

Uporedo sa tim angažmanom Grujićeva je vodila emisije „Kuvanje“ i „Tačno 1“, te zajedno sa Draganom Ilićem bila domaćin kviza „Toga se niko nije setio“.

Tokom punih pet sezona snimljeno je ukupno 88 epizoda „Radne akcije“ pre nego što je menadžment Prve televizije odlučio da emisiju izbaci iz programske šeme. S obzirom na to da je dugo bila deo tog projekta i da je shvatila koliko uživa u tome da nekome pomogne i da nekoga usreći, Tamara je zajedno sa suprugom Vukom u avgustu 2015. godine osnovala Produkcijsku kuću „Triangl“, te otkupila američku licencu za srpsko tržište.

Po prvi put se našla u ulozi autora i producenta, a njeni saradnici su zaključili da je najbolje da novi naziv emisije bude „S Tamarom u akciji“. Kako je Grujićeva istakla, cilj emisije je da „afirmiše društvenu solidarnost i pomogne socijalno ugroženim porodicama širom Srbije“. Uz pomoć sponzora uspeli su da odu i dalje od Beograda, a prva destinacija bili su pokrajine Kosovo i Metohija.

Emisija „S Tamarom u akciji“ je premijerno emitovana u martu 2016. godine na Radio Televiziji Srbije, na čijem prvom programu se prikazuje i danas. Kako je sama autorka kazala, pored renoviranja, cilj je i da se reši neki drugi problem porodice čiju kuću treba da srede. Trude se da uz pomoć lokalne zajednice i prijatelja pronađu zaposlenje ili dogovore lekarski pregled za nekog od ukućana.

Kako kaže, misija im je da, pored stambenog pitanja, reše i neki drugi problem koji utiče na funkcionisanje porodice, jer znaju da su upravo oni često jedina nada za te ljude. Tamara ističe da joj nije važno da samo završi snimanje i ode, nego joj zadovoljstvo čini to što su nekome pomogli da promeni svoj život nabolje.

Za razliku od „Radne akcije“, u emisiji „S Tamarom u akciji“ voditeljka prikazuje specifičnosti kraja u kome se ekipa nalazi. Na tu ideju je došla jer se domaćini uvek trude da joj pokažu nešto čime se ponose. Zato vrlo često, tokom renoviranja kuće, Tamara sa snimateljima obilazi prirodne lepote tog kraja, ljude koji se bave starim zanatima, kulturno-umetnička društva, te humanitarne organizacije.

U jednom intervjuu je kazala da je uspela da poveže svoje prijatelje sa ljudima koji se bave proizvodnjom domaće, zdrave hrane, poput pekmeza, ajvara, meda i slično, te tako pomogla i jednima i drugima.

Emisija „S Tamarom“ u akciji beleži konstantan rast rejtinga. Gledana je, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, a Tamara Grujić je jedno od omiljenih TV lica s ovih prostora.

Dobila je i brojne nagrade, poput „Zlatne Nike“ za najbolju društveno-odgovornu emisiju, „Statue Kapetan Miša Anastasijević“ za dobročinstvo i humanost, te nagrade „Žena životnog stila“. „Večernje novosti“ su joj dodelile nagradu za najplemenitiji podvig godine, a osvojila je i srebrnu plaketu za humanost.

Privatni život

Tamara Grujić je rođena 1977. godine u Beogradu. Sa roditeljima i mlađom sestrom je odrasla na Voždovcu. Bila je aktivno i svestrano dete. Volela je sport i muziku. Trenirala je odbojku, igrala u folkloru i pevala u horu. Uprkos tome, u jednom intervjuu je kazala da je bila mnogo stidljiva i dosta nesigurna.

Prelomni trenutak se desio kada je počela da radi na televiziji BK, a skoro potpuno se oslobodila treme snimajući „Radnu akciju“. Njeno skoro dvadesetogodišnje iskustvo rada na televiziji joj je pomoglo da i emisiju „S Tamarom u akciji“ vodi tako da joj gledanost iz godine u godinu raste.

Svog sadašnjeg supruga Vuka Đokovića je upoznala tokom jednog televizijskog projekta na kome je on bio menadžer lokacije, a Tamara zadužena za kasting. Brzo su se sprijateljili, a potom i zaljubili. U tom momentu Vuk Đoković je završavao produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a Tamara studij ekonomije na „Megatrendu“.

Ubrzo su počeli da žive zajedno, a venčali su se nakon godinu i po dana veze. Naime, nisu mogli da se dogovore oko broja zvanica pa su se venčali tokom letovanja i proputovanja kroz Španiju. Vuk je hteo intimno venčanje, a Tamara svadbu sa dvesto gostiju. Ipak, odlučili su se na treću opiju, pa su se venčali na Gibraltaru. Kako je voditeljka jednom prilikom kazala, bilo je to nezaboravno iskustvo.

Vuk Đoković je pre emisije „S Tamarom u akciji“, gde radi kao izvršni producent, radio filmove i serije, poput “Jagodića”, “Jesen stiže, dunjo moja”, “Ničijeg deteta” i “Vlažnosti“ i drugih. On od 2015. godine vodi produkcijsku kuću, finansije, administraciju, papirologiju, vodi računa o tehnici i ljudima i slično.

Kako je Tamara jednom prilikom kazala, rad sa bračnim partnerom ponekad može da bude veliki izazov, ali je u njenom slučaju to olakšavajuća okolnost jer i privatno i poslovno provode mnogo vremena zajedno.

Za supruga kaže da je, za razliku od nje, staložena osoba, što je, tvrdi, dobro za posao. Ističe da ju je privukao smislom za humor, te da je to što uvek može da je nasmeje „neprocenjivo“ i „ključno za uspešan brak“. Dodaje da Vuk mnogo smirenije prihvata neke stvari, te da ima „veoma oslobađajući pogled na svet“ i „neverovatnu lakoću življenja“. Ističe da tako i nju uči da bude staloženija.

S obzirom na to da joj kolege novinari često postavljaju pitanje kada će da se ostvari u ulozi majke, Tamara je jednom prilikom sasvim iskreno odgovorila da je prvi put ostala u drugom stanju kada je tek počela da živi sa Vukom, ali da je pobacila nesrećnim slučajem. Drugu trudnoću je morala da prekine zbog produkcije u kojoj je tada počinjala.

Uprkos svemu, odgovore na takva pitanja, Tamara daje s osmehom na licu. U jednoj televizijskoj emisiji je kazala da rade na tome da dobiju bebu i da se nada da će se to desiti uskoro.

Tamarini prijatelji kažu da je vrlo druželjubiva osoba. Veliki je ljubitelj sporta, naročito automobilizma. Ipak, njena najveća strast je pozorište. Jednom prilikom je kazala da bi celu platu mogla da potroši na gledanje predstava.

U jednom interjuu je priznala da teško podnosi nepravdu, te da su iskrenost, poštenje, marljivost i upornost osobine koje su joj usadili roditelji. Čvrsto je ubeđena u to da se sve u životu vraća, te veruje da, ukoliko puno daje da će joj se mnogo i vratiti. Zato i ne čudi što snima i producira emisiju humanitarnog karaktera

Nagrade i priznanja

  • 2017. Zlatna Nika, nagrada za najbolju društveno-odgovornu emisiju na 22. festivalu „Interfer“
  • 2017. Statua Kapetan Mipa Anastasijević za dobročinstvo, humanost i društvenu odgovornost
  • 2017. nagrada „Žena životnog stila“ koju dodeljuje „Fabrika dobre energije“
  • 2018. nagrada „Večernjih novosti“ za najplemenitiji podvig godine
  • 2018. srebrna plaketa za humanost

Izvori

Tamara Grujić na društvenim mrežama

FacebookTamara @ Facebook
Instagram