Tijana Maksimović

Kratke informacije

Ime i prezimeTijana Maksimović
Datum rođenja22. februar 1994.
Mesto rođenjaKraljevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Tijana Maksimović je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je prepoznatljivost stekla ulogom Žakline u telenoveli „Igra sudbine“. Rođena je 22. februara 1994. godine u Kraljevu. Živi i radi u Beogradu.

Tijana je glumila i u serijama „Jugoslovenka“, „Neki bolji ljudi“, „Radio Mileva“, „Urgentni centar“ i drugima.

Uporedo sa televizijskom, gradi i karijeru na pozorištu. Publika ju je mogla videti u predstavama „Škola rokenrola“, „U potplublju“, „Proslava“, „Kosa“ i drugima.

Glumica je jedan od predavača u Školi glume „Prvi koraci“.

Detinjstvo i obrazovanje

Tijana Maksimović je rođena 1994. godine u Kraljevu. U rodnom gradu je živela tek nekoliko godina pre nego što se porodica preselila u Beograd. Ima braću Marka i Vladimira koji su dvojajčani blizanci.

U Beogradu je završila osnovnu i srednju školu. Uporedo je pohađala časove glume kod Nenada Nenadovića.

Ipak, po završetku srednje škole upisala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu. Nakon dve godine shvatila je da je gluma posao kojim želi da se bavi.

Tijana je upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta „Sinergija“ u klasi profesora Ivana Jevtovića i asistenta Mihaila Laloševića.

Nešto kasnije je upisala i završila master studije na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Stekla je zvanje master menadžer ljudskih resursa.

Jednom prilikom je kazala da se sa dvadeset godina okušala u modelingu. Naime, dva meseca je provela radeći kampanje u Indiji, međutim, shvatila je da taj posao nije za nju, te se vratila u Srbiju odlučna u nameri da postane glumica.

Pozorišna karijera

Tijana Maksimović je glumu zavolela vrlo rano. Još kao devojčica se prvi put pojavila na „daskama koje život znače“. Glumila je u jednoj predstavi u Kraljevačkom pozorištu.

Prvu ulogu u pozorištu poverila joj je rediteljka Bojana Lazić. Tijana je glumila Fenserku u predstavi „Pazi vamo“ koja se na repertoaru Pozorišta Boško Buha našla od decembra 2011. godine.

U istom teatru je od novembra 2011. godine glumila Anu u „Školi rokenrola“ reditelja Slobodana Skerlića.

Od aprila 2013. godine je u Ustanovi kulture Palilula igrala u predstavi „Opomena – deset godina posle Zorana Đinđića“. Reč je o autorskom projektu glumca Branislava Lečića.

Tijana je glumila u predstavama „Crvenkapa“, „Proslava“ i „Kosa“ u produkciji Fakulteta dramskih i filmskih umetnosti Univerziteta Sinergija. Ove komade su režirali Ivan Jevtović i Mihajlo Lalošević.

U Akademiji 28 je od decembra 2017. godine igrala predstavu „Ko je ugasio svetlo“, a od januara 2019. godine u Dorćolskom narodnom pozorištu monodramu „Mila“ koju je sama režirala.

Televizijska i filmska karijera

Tijana Maksimović je na filmskom platnu i televizijskim ekranima debitovala 2019, odnosno 2020. godine ulogom medicinske sestre u filmu i seriji „Vojna akademija 5“.

Glumila je Olgu Romanov u jednoj epizodi serije „Jugoslovenka“ koja je emitovana tokom 2020. godine na programu Televizije „Pink“.

Iste godine je odigrala i epizodnu ulogu u kriminalističkoj seriji „Državni službenik“. Tumačila je lik Une u humorističnoj seriji „Neki bolji ljudi“ autora Slobodana Šuljagića.

Ipak, veliku prepoznatljivost joj je donela uloga Žakline Tankosić u telenoveli „Igra sudbine“ koju Televizija „Prva“ emituje od 2020. godine. Njenu majku Milevicu igra glumica Lidija Vukićević, a Tijana se u do 2023. godine pojavila u čak 440 epizoda.

Sledeće godine je u seriji „Kamiondžije d.o.o“ glumila medicinsku sestru, a u „Radio Milevi“ Simonu. Utelovila je lik Silvije u popularnoj seriji „Urgentni centar“.

Tijana je jedan od predavača u školi glume, filmske i pozorišne režije „Prvi koraci[1]„.

Privatni život

Tijana Maksimović je rođena 1994. godine u Kraljevu. Osnovnu, srednju školu i fakultet je završila u Beogradu. Otkako se pojavila na malim ekranima pleni pažnju zbog izuzetne lepote i talenta. To je razlog zašto je često u fokusu javnosti.

Ipak, mlada glumica nerado govori o svom privatnom životu. Poznato je da je zauzeta i da ta emotivna veza traje nekoliko godina.

Sudeći po fotografijama na društvenim mrežama, gde je prati na desetine hiljada ljudi iz celog regiona, Tijana voli da provodi vreme u prirodi i da putuje. Glumica je tokom pandemije novog virusa korona naučila da svira ukulele.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2014. Mister Ignis
  • 2019. Vojna akademija 5
  • 2020 – Igra sudbine
  • 2020. Jugoslovenka
  • 2020. Državni službenik
  • 2020. Neki bolji ljudi
  • 2021. Kamiondžije d.o.o.
  • 2021. Radio Mileva
  • 2021. Urgentni centar

Predstave: „Pazi vamo“, „Škola rokenrola“, „Opomena – deset godina posle Zorana Đinđića“, „Crvenkapa“, „U potpalublju“, „Proslava“, „Kosa“, „Ko je ugasio svetlo“, „Mila“ i druge.

Reference

Tijana Maksimović na društvenim mrežama

FacebookTijana @ Facebook
InstagramTijana @ Instagram
IMDBTijana @ IMDb