Davorin Popović

Kratke informacije

Ime i prezimeDavorin Popović
Datum rođenja23. septembar 1946.
Mesto rođenjaSarajevo
Datum smrti18. juni 2001.
Mesto smrtiSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevač, muzičar
ŽanrPop

Biografija

Davorin Popović je bio bosanskohercegovački pop muzičar i pevač grupe Indeksi. Rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. Umro je od raka pankreasa 18. juna 2001. u rodnom gradu.

Bio je jedan on najomiljenijih muzičara u bivšoj Jugoslaviji, a zajedno s Indeksima ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni celog Balkana.

Imao je nekoliko nadimaka. Porodica i bliski prijatelji zvali su ga Davor, a ostali Pimpek i Dačo. Sam sebe je zvao, jednostavno „Pjevač“.

Iako se aktivno bavio sportom, rukometom i košarkom, za šta je bio veoma talentovan, ljubav prema muzici je prevladala.

Čitav život je živeo i radio u Sarajevu.

Indeksi

Bend Indeksi su u leto 1962. godine osnovali studenti Ismet Nuno Arnautalić (gitarista) i Šefko Akšamija (basist). Kasnije su se grupi pridružili Slobodan Bobo Misaljević (gitarist), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedo Hadžihasanović (bubnjevi).

Ispočetka su svirali instrumentalne obrade svetskih hitova, a 1963. godine bend je napustio Hadžihasanović, a na mesto bubnjara je došao Đorđe Kisić.

Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. godine Indeksi su osvojili drugo mesto, te kao nagradu dobili mogućnost da snime prvu singl ploču.

Snimili su četiri pesme, tri su bile obrade tadašnjih velikih hitova, a četvrta „Nikada“ koju je komponovao Ismet Arnautalić je bila prva autentična rok kompozicija u Bosni i Hercegovini.

Davorin Popović je u to vreme nastupao sa bendom Pauci, a krajem 1964. godine se pridružio Indeksima. Par meseci nakon toga prva postava Indeksa se osula. Iz benda su otišli Misaljević, Akšamija i Uzelac, a došli gitarista Slobodan Kovačević i basista Fadil Redžić.

Prvi veći uspeh benda u novom sastavu desio se 1967. godine, na prvom sarajevskom festivalu „Vaš šlager sezone“. Indexi su izveli Kovačičevu pesmu „Oko malih stvari svađamo se mi“, koju je PGP RTB objavio na festivalskoj ploči.

Na takmičenju za Pesmu Evrovizije nastupali su s pesmom „Pružam ruke“. Pesma se našla na drugom singlu benda, uz pesme „Zašto je prazan čitav svijet“, „Naše doba“ i obradu pesme Bitlsa (The Beatles) „Nowhere Man“ , u njihovoj verziji. „Jednom smo se svađali“.

Kada se bendu 1967. godine pridružio kompozitor Kornelije Kova,č Indelksi su se okrenuli stvaranju svojih pesama.

Na festivalu u Opatiji nastupili su s pesmama „Nedjeljom ujutro“ i „Neću biti sam“ koje je napisao Đorđe Novković.  Tada su postali prvi vokalno-instrumentalni sastav koji je nastupio na ovom festivalu.

Krajem 1967. godine krenuli su na dvomesečnu turneju po Sovjetskom Savezu, a 1968. godine su nastupili na festivalu „Vaš šlager sezone“ sa pesmom „Pustinjak“.

Bubnjar Đorđe Kisić je sledeće godine napustio bend, a na njegovo mesto je došao Miroslav Šaranović. Iste godine su ponovo nastupili u Opatiji sa pesmom „Jutro će promeniti sve“. Osvojili su treće mesto.

Na istom festivalu odsvirali su pesmu „Ako jednom budeš sama“ koju je napisao Kornelije Kovač. On je 1968. godine napustio bend, te osniva Korni grupu. Na njegovo mesto je došao klavijaturista Đorđe Novković.

Godina 1969. je za Indekse bila prelomna. Snimljena je pesma „Plima“ koju je komponovao Slobodan Bodo Kovačević po tekstu Kornelija Kovača i pesma „Negdje na kraju u zatišju“ koju je takođe napisao Bodo Kovačević uz stihove Želimira Altarca Čička.

Iste godine bend je napustio Ismet Arnautalić, a 1970. Đorđe Novković je prešao u bend Pro Arte, na poziciji klavijaturiste zamenio ga je Ranko Rihtman.

Indeksi su od momenta osnivanja do 1973. godine doživeli brojne personalne promene, ali stvorili neke od najvećih hitova poput „Da sam ja netko“, „Izvor“, „Da li postoji ljubav“, „Sanjam“, „Balada“.

Desetu godišnjicu postojanja obeležili su velikim koncertom u sarajevskoj „Skenderiji“. Iste, 1972. godine objavljen je singl s „Plimom“ . Ploča je dostigla veoma visok tiraž i postala evergrin.

Grupu su od osnivanja pratile personalne promene, a jedna od tih dovela da je toga da početkom 1973. godine Indeksi i bend Pro Arte stvorili neobičnu muzičku fuziju.

Naime, grupe su se spojile u jednu, pa je osim Davorina Popovića, pevač bio i Vladimir Savčić Čobi. Delovali su pod imenom Pro Arte – Indeks.

U zavisnosti ko od pevača peva pesmu na nastupima, birano je i ime benda. Turneja po Bugarskoj bila je pun pogodak, pa je „Balkaton“ objavio snimak njihovih nastupa pod imenom „Indeksi + Pro Arte“.

Na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1973. godine su osvoji prvo mesto sa pesmom Aleksandra Koraća „Predaj se srce“.

Sa klasičnog roka, prešli su na laganije note. Krajem iste godine Boda Kovačević i Davorin Popović su otišli u vojsku, pa je bend nakratko prestao sa radom.

1974. godine bend je napustio bubnjar Miroslav Šaranović, a zamenio ga je Milić Vukašinović. Umesto Novkovića, klavijature je svirao Miroslav Maraus.

Pred sam kraj godine objavili su singl ploču sa pesmama „Bacila je sve niz rijeku“ i „Pogrešan broj“, koje su i danas izuzetno slušane.

22. februara 1975. su održali veliki koncert pod nazivom „Povratak Indeksa“ u sarajevskoj „Skenderiji“. Usledila je velika truneja po Jugoslaviji, a potom i nastup na festivalu u Opatiji, koji je pesmu „Ti si mi bila naj naj“ vinuo u nebesa.

Nakon toga došli su hitovi „Volim te“ i „Obala pusta, obala vrela“.

Solo karijera

Muzička karijera Davorina Popovića teško se može posmatrati bez Indeksa, jer sve što je radio, radio je sa njima. Prvi solo album „Svaka je ljubav ista (osim one prave)“ objavljen je u drugoj polovini 1975. godine.

Snimljena je sa Indeksima, a promovisana velikim koncertom 21. februara 1976. godine u „Skenderiji“. Popovića su na koncertu pratili Indeksi i klavijaturista Nenad Jurin.

Na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1976. godine Davorin Popović je osvojio nagradu za najbolju interpretaciju za pesmu „Moja Hana“. I na tom festivalu nastupio je sa Indeksima.

Usledili su brojni drugi festivali i nagrade publike i kritike, te turneja po Sovjetskom Savezu i letnja turneja sa Zdravkom Čolićem.

U međuvremenu je Davorin s Indeksima snimio album „Modra rijeka“ na stihovima pesnika Maka Dizdara. Nizale su se pesme poput „Ispili smo zlatni pehar“, „Pozovi me na kafu“, „Pozdravi Sonju“ i mnogi drugi.

Popović je 1984. godine objavio svoj drugi solo album „S tobom dijelim sve“. Na albumu su se našle pesme Kemala Montena, Kornelija Kovača i Fadila Redžića. U studiju su ga ponovo pratili Indeksi.

Dve godine kasnije, ponovo se posvetio bendu, pa su Indeksi snimili četvorostruku LP kompilaciju sa najuspešnijim pesmama u karijeri.

Pesme „Sve ove godine“, „Balada“, „Plima“ i „Bacila je sve niz rijeku“ našle su se na duplom živom albumu „Ju rok legende“ koji je 1987. objavila izdavačka kuća „Jugoton“.

Osim njihovih pesama na tom albumu našle su se pesme Korni grupe, grupe Tajm, Ju grupe i drugih.

Davorin Popović je otpevao obradu sevdalinke „Voljelo se dvoje mladih“ kao sountrack za film „Kuduz“. Pesma je pod imenom „Žute dunje“ objavljena na ploči „Kuduz“ iz 1989. godine.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini Indeksi su snimili pesmu „Ulica prkosa“. Bend je prestao sa radom, a 1995. godine u izmenjenom sastavu su ponovo počeli da sviraju.

Nastup na Evroviziji

Davorin Popović je 1995. godine predstavljao Bosnu i Hercegovinu na izboru za Pesmu Evrovizije. Pesma „21. vijek“ osvojila je 19. mesto, a objavljena je na njegovom trećem solo albumu „S tobom dijelim sve“.

Pre toga je za Evroviziju konkurisao 1967. godine sa Indeksima, a 1993. godine je na prvom samostalnom bosanskohercegovačkom izboru za Pesmu Evrope pevao tri pesme.

Bubnjar Peco Petej, basista Davor Črnigoj i klavijaturista Sinan Alimanović pridružili su se Popoviću i Kovačeviću u posleratnim Indeksima.

Usledili su koncerti u Londonu, Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu, a 1999. godine snimili su drugi studijski album „Kameni cvjetovi“.

Na albumu su gostovali Ekatarina Averianova, Željka Katavić, Alen Mustafić i Dragoljub Savić. Osim pesama koje su pisali Maja Perfiljeva i Abdulah Sidran, na albumu se našla i obrada sevdalinke „Snijeg pade na bahar na voće“.

U sarajevskoj dvorani „Zetra“ 1. oktobra 1999. godine održali su veliki koncert na kome su gostovali Kornelije Kovač, Milić Vukašinović, Goran Bregović, Hari Varešanović, Mladen Vojičić Tifa i drugi. Snimak koncerta je objavljen na duplom disku „01.10.1999. Zetra“.

Poslednji koncert održali su u banjalučkoj dvorani „Borik“ 5. maja 2001. godine. Mesec i po dana kasnije Davorin je umro, a članovi grupe odlučili su da prestanu sa radom.

Nagrade

Davorin je sa grupom Indeksi na brojnim festivalima širom Jugoslavije osvojio mnogo nagrada. Između ostalih, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima.

Od 2002. do 2008. godine u Bosni i Hercegovini dodeljivale su se muzičke nagrade koje su nosile ime „Davorin“, u čast pevača Indeksa. Kasnije je naziv promenjen u „Indeksi“.

Privatni život

Davorin Popović rođen je u Sarajevu 23. septembra 1946. godine. Roditelji su mu se zvali Stjepan i Tereza Popović.

U detinjstvu je dobio nadimak „Pimpek“  zbog jedne male izrasline pored levog uha. Zvali su ga Davor i Dačo, a sam sebe je nazivao „Pjevač“. Bliski prijatelji ga pamte po tome što je svoje priče počinjao rečenicom „Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…“.

Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, gde je i studirao na Fakultetu političkih nauka.

Od rane mladosti bavio se rukometom i košarkom. Košarkaški treneri su govorili da je jedan od najtalentovanijih bekova u Sarajevu.

Bio je kapiten Mlade Bosne (kasnije Željezničar). Odigrao je više od 500 utakmica, a sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Ljubav prema muzici je prevladala. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se Pauci.

Od 11. januara 1991. godine bio je oženjen pravnicom Sanjom Popović, sa kojom ima sina Daria. Za vreme rata u Bosni i Hercegovini ostao je u Sarajevu, dok je supruga sa sinom živela u Belgiji.

Zbog specifičnog glasa i neverovatne harizme volele su ga mnoge generacije sa prostora bivše Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. godine u Sarajevu od raka pankreasa. Sahranjen je 20. juna 2001. godine na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Popović je bio jedna od najcenjenijih i najomiljenijih ličnosti u Sarajevu.

Mnogi su ga zvali „Pjevač“, a kada su novinari Pecu Popovića pitali zašto Davorina oslovljava sa „Predsjedniče, odgovorio je: „Zato što je Davorin Popović umeo da sa mangupima bude mangup, sa gospodom gospodin, sa svima je imao meru. I bio, iznad svega. Istovremeno, oličavao je ono što je cela naša generacija mislila da je važno: o tome kaka život ćemo imati ne odlučuje novac, odlučuje dobrota, čestitost, ljudskost… Davorin je to znao. Koga je on priznao, taj je u Sarajevu mogao nešto i da postane. Zato je bio Predsednik. Sve najbolje što sam podrazumevao da je Sarajevo i što je volela cela Jugoslavija, to je bio Davorin Popović“.

Diskografija (Davorin i Indeksi)

Singlovi

 • Sedam veličanstvenih / Nikada / Večeras u gradu mladih / Atlantis ( 1964.)
 • Naše doba / Pružam ruke / Zašto je prazan čitav svijet / Jednom smo se svađali (1967.)
 • Drugi čovjek / Ako jednom budeš sama / Jutro će promijeniti sve (1968.)
 • Ne želim tvoju ljubav / Šabn-dabn-šabn-du-bajo (1969.)
 • Svijet u kojem živim / Da sam ja neko (1971.)
 • Krivac si ti / Sve ove godine ( 1972.)
 • Sanjam / Balada (1972.)
 • Plima / Ugasila je plamen / Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla (1972.)
 • Negdje na kraju, u zatišju (1972.)
 • Predaj se srce / Budi kao more (1973.)
 • Jedina moja / I tvoje će proći (1973.)
 • Samo su ruže znale / Samoćo, ljubavi moja (1974.)
 • Ding-da-da / Da l’ smo ljudi (1974.)
 • Bacila je sve niz rijeku / Pogrešan broj (1974.)
 • Volim te / Ti si mi bila naj, naj (1975.)
 • Obala pusta, obala vrela / Prva ljubav (1975.)
 • Moja Hana / Noćni susreti / Stani malo, zlato moje / Putovi (1976.)
 • I mi i nas dvoje / Kad se hoće, sve se može (1976.)
 • Samo jednom / Kupala se cura jedna u potoku pod planinom (1977.)
 • U jednim plavim očima / Ana (1977.)
 • Voljela je sjaj u travi / Pokaži mi dlan (1977.)
 • Ispili smo zlatni pehar / Sviđaš mi se (1978.)
 • Pozovi me na kafu / Slovo o čovjeku (1978.)
 • 310 poljubaca / Bilo je lijepo (1978.)
 • Živjela Jugoslavija / Prazne noći a beskrajni dani (1979.)
 • Njene oči, usne, ruke / Oj, Neretvo (1980.)
 • Betonska brana / Da l’ oblak zna (1981.)
 • Pozdravi Sonju / Na svoj način / Dobar dan, tugo (1983.)

Albumi

 • Indeksi (ZKP RTLJ 1972, kompilacija)
 • Indexi (Jugoton 1974. kompilacija)
 • Indexi (Diskoton 1977. kompilacija)
 • Modra rijeka (Jugoton 1978)
 • „Sve ove godine“ (Diskoton 1986. kompilacija, četvorostruki)
 • „Indexi“ (Diskoton 1991. kompilacija CD)
 • „Kameni cvjetovi“ (Halix Produkcija 1999.)
 • „01. 10. 1999. Zetra“ (Komuna 2001. koncertni 2 CD)
 • „Best of Indexi“ (Komuna 2001. kompilacija 2 CD)

Solo albumi

 • Svaka je ljubav ista osim one prave (1976.)
 • S tobom dijelim sve (1984.)
 • S tobom dijelim sve (1996.)