Bebi Dol (Dragana Šarić)

Kratke informacije

Ime i prezimeBebi Dol (Dragana Šarić)
Datum rođenja2. novembar 1962.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePevačica
ŽanrPop, rock, jazz, dance, disko

Biografija

Dragana Šarić, poznatija kao Bebi Dol, je srpska pevačica rođena 2. novembra 1962. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Detinjstvo i obrazovanje

Dragana Šarić je rođena 1962. godine u Beogradu. Njen otac Milisav Šarić je bio džez muzičar koji je svirao po vojničkim bazama širom Evrope.

Kada je Bebi imala samo dva meseca, porodica se preselila Hamburg, gde je otac nastupao. U detinjstvu je mnogo putovala, ali kada je napunila sedam godina, majka Magdalena je insistirala da pohađa školu u Beogradu.

Molila je roditelje da je upišu u muzičku školu što su oni vešto izbegavali jer su smatrali da joj ta sekiracija nije potrebna u životu.

Shvativši da nemaju nameru da joj udovolje, zatražila je pomoć od bake koja ju je odvela u školu „Mokranjac“. Učila je klavir i solo pevanje, a pored XIV gimnazije, završila je nižu i srednju muzičku školu.

Sama sebi je dala umetničko ime Bebi Dol, jer je smatrala da će na taj način izbeći intervjue i slikanja za novine. Takođe nije želela da njeni drugovi iz razreda misle da se hvali.

Karijera

Karijeru je započela krajem sedamdesetih godina u bendu „Tarkus“. Sa Goranom Vejvodom je 1981. godine osnovala grupu „Anoda Ruž“ i snimili su singlove „Enigme“ i „Snovi od slame“.

Ipak se odlučila da postane solo pevačica i za PGP RTS je objavila dva singla – „Mustafa“ i „Na planeti uzdaha“ koji su joj doneli brojna priznanja.

„Mustafa“ je bio na prvom mestu svih top lista u Jugoslaviji i proglašen je pesmom godine, a Bebi Dol je dobila nagradu za snimak godine.

Ohrabrena ovim uspehom, odlučila je da ne upiše Akademiju, već da se posveti karijeri koja je išla uzlaznom putanjom.

Bebi je 1983. godine od Televizije Beograd dobila poziv da učestvuje na lokalnom evrovizijskom takmičenju „Jugovizija“ koje se održalo u Novom Sadu.

Nastupila je sa pesmom „Rudi“ za koju je sama napisala tekst i muziku, a aranžman je uradio Goran Vejvoda. U finalu Pesme Evrovizije u Minhenu je zauzela šesto mesto.

Objavila je ploču sa dva singla – „Rudi“ (remix pesme) i „Baby love“. Na listi magazina „Pop Rock“, pesma „Rudi“ je zauzela sedmo mesto u izboru za najbolju pesmu bivše Jugoslavije. Proglašena je i za „himnu ljubavi“.

Iste godine je objavila svoj prvi album „Ruže i krv“ koji je izašao za PGP RTS. Na njemu su se našle pesme „Superboy“, „Ruže i krv“, „Sinu sunca i bratu meseca“, „Ljubav na pesku“, „Moj anđele u belom, venčaj me“, „U 1001 noći“, „Bugarska“ i „Lapis Lazzuli“. Dobila je nagradu za najbolji debitantski album godine.

Bebi Dol se već uveliko izdvajala raskošnim glasom i kvalitetnim pesmama koje su zapažene i van granica Jugoslavije. Otišla je u Egipat gde je od 1984. do 1986. godine nastupala u luksuznom hotelu „Sheraton“.

Na njenim nastupima je bio i Sajmon Le Bon (glavni vokal britanskog benda Djuran Djuran) koji je izjavio da je Bebi najbolja pevačica na svetu. Produkcijska kuća „Virgin“ iz Kaira joj je ponudila ugovor, ali ona ga je odbila i vratila se u Jugoslaviju.

Bebi je 1985. godine pozajmila glas glumici Sonji Savić, svojoj školskoj drugarici, koja je tumačila ulogu pevačice u filmu „Život je lep“.

Naredne godine je izdala ploču sa singlovima „How good not to love“ i „Prove to all“ koji su rezultat Bebine saradnje sa kompozitorom Sašom Habićem.

Učestvovala je na festivalu „MESAM“ sa pesmom „Inš-Alah“ koja joj je donela prvu nagradu, ali je bio zabranjeno da se javno emituje. Krajem godine je održala koncert u Ateljeu 212.

Bebi je 1987. godine po drugi put nastupila na „Jugoviziji“ sa pesmom „Zrno nežnosti“, a osvojila je treće mesto. Oprobala se i kao glumica u jednoj epizodi serije „Lisice“ i „Bolji život“.

Sledeće godine je na „Jugoviziji“, koja se održala u Ljubljani, promovisala pesmu „Zatvori, mama, prozore“, ponovo zauzevši treće mesto.

Na MESAM-u je izvela pesmu „Slatke suze ljubavi“ koja joj je donela drugo mesto.

Pevala je prateće vokale grupi Leb i Sol u pesmi „Femme Fatale“, a na albumu Massima Savića „Riječi čarobne“ je gostovala u pesmi „Sunce sija, trava miriše“. Na sceni Titogradskog pozorišta je tumačila ulogu Ofelije u tragediji Vilijama Šekspira, „Hamlet“.

Nakon toga je snimila pesmu „Napolju je džungla“.

Na festivalu MESAM se 1989. godine predstavila baladom „Kad sreća odlazi“. Osvojila je drugo mesto, ali pošto je žiri smatrao da je bila najbolja, dodelili su joj nagradu za interpretaciju.

Naredne godine je na MESAM-u premijerno izvela pesmu „Izvini“ koja je završila na desetom mestu. Objavila je novi singl „Our love is dead“.

Osamdesete godine prošlog veka su bile veoma uspešne za Bebi Dol, pa su joj, osim mnogobrojnih hitova, donele i saradnje sa kolegama. Gostovala je na pločama Olivera Mandića, grupa Bulevar i Du Du A, kao i na turneji Zdravka Čolića širom Jugoslavije.

9. marta 1991. godine sa pesmom „Brazil“ je konačno pobedila na „Jugoviziji“ koja se održala u Sarajevu. Kako bi se pesma što bolje promovisala, snimljena su četiri spota od kojih je najzapaženiji onaj koji je inspirisan filmom „Dom za vešanje“ Emira Kusturice.

4. maja je predstavljala Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije u Rimu. Tu joj je nanesena velika nepravda jer je osvojila samo jedan poen od stručnog žirija sa Malte, ali ne zato što je pesma bila loša, već zbog političke situacije u zemlji.

Ljudi iz RTB-a su zbog lošeg plasmana bojkotovali pevačicu i odbili su da joj snime singl. Uprkos tome, numera „Brazil “ je postala veliki hit i imala je dobar plasman na top listama širom Evrope.

Bebi Dol je dobila poziv da učestvuje na San Remu, ali politička situacija ju je sprečila u tome. Sa britanskom predstavnicom na Pesmi Evrovizije, Samantom Remus, je krenula na evropsku turneju.

Snimila je pesmu „Iznad duge“ koja predstavlja obradu velikog hita „Over the rainbow“.

Na festivalu „Pjesma Mediterana“ u Budvi je 1992. godine nastupila sa numerom „Kao led“ koja se plasirala u finale, ali nije pobedila. U tom periodu je često gostovala u najpopularnijim televizijskim emisijama poput „Maksovizije“, „Da pitamo zajedno“, „Hit meseca“, „Muzički tobogan“, itd.

Tokom 1994. godine je nastupala u Parizu i imala je odličan ugovor, ali je odlučila da se vrati jer noćima nije mogla da spava misleći o tome da li će ikada više videti svoju majku. Njen agent je imao druge planove i želeo je da se Bebi uda kako bi dobila papire.

U saradnji sa PGP RTS-om i „Global Music-om“ je 1995. godine objavila drugi album pod nazivom „Ritam srca“. Na njemu su se našle pesme “ Hajde da…“, „Da pričamo…“ (O ljubavi), „Bez srca“, „Ritam srca“, „Iznad duge“, „Slatke suze“, „Brazil“ (Bum, Bum, Bum, Je, Je, Je…), „Rudi se budi“ i „Pokloni se“.

Uradila je novi aranžman za kompoziciju „Rudi“, a većina pesama je bila u dens fazonu. Numera „Pokloni se“ je obrada Madoninog hita „Take a bow“.

Za pesme „Hajde da…“ i „Da pričamo…“ je snimila spotove. Sarađivala je sa Zoranom Vračevićem, a ovaj album joj je obezbedio vodeće pozicije na većini top lista, kao i trijumf na muzičkoj sceni.

Bebi je 1997. godine uradila pesmu „Da li sanjam“ koja se našla na albumu „Moja generacija“ Kornelija Kovača.

Tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, zajedno sa kolegama je snimila pesmu „Zemlja“ koja je autorsko delo pevačice Ane Stanić.

U spotu su svi zajedno šetali ulicama grada noseći majice sa natpisom „Target“. 11. decembra je pevala u horu na koncertu „Dete sutrašnjice“ pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

Dve godine kasnije se pojavila na festivalu „Sunčane skale“ gde je premijerno izvela pesmu „Ti si moj svet“ koja nije doživela veliki uspeh.

Bebi je 2002. godine sa pesmom „Krv, sreća, suze i znoj“ nastupila na festivalu „VOBAN 2002“ u Zrenjaninu i tako najavila treći album „Ljuta sam“. Osvojila je nagradu koja joj je omogućila učešće na muzičkim festivalima na Malti i u Makedoniji.

Na albumu su se našle pesme „Krv, sreća, suze i znoj“, „Smejem se, smejem se“, „Ljuta sam“, „Maza Maza“, „Cilj“, „Ja sam imala…“ (Kad sreća odlazi), „A šta kad imaš sve“, „Mili Mili“, „Šapni mi“ i „Pesma o Simi“ ( Mustafa 2). Osim novih, na albumu se nalaze i obrade starih hitova.

Kritičari su ovo ostvarenje ocenili kao jedan od najboljih izdanja ženskih izvođača sa ovih prostora.

Bebi je 2003. godine učestvovala na „Beoviziji“ i u takmičarskom delu je izvela pesmu „Tvrdoglava“ koja je zauzela šesto mesto. Takođe je otpevala i jedan od svojih najvećih hitova „Brazil“.

Naredne godine je učestvovala na prvom Radijskom festivalu sa numerom „Samba, jao, jao“ koja se našla na jednom od poslednjih mesta.

Podržala je kolege u borbi protiv piraterije i snimili su pesmu „8 i 10 zapovesti“ u kojoj su se pojavili Rambo Amadeus, Kalina Kovačević, Vendi, itd.

Gostovala je na albumu grupe Bajaga sa kojom je snimila pesme“Badem i so“ i „Pesma slobode“. Bila je njihov gost na koncertima u Zagrebu i Skoplju.

U novembru 2005. godine je ponovo održala koncert u Ateljeu 212 gde je izvela svoje najveće hitove.

Bebi je 2006. godine objavila album „Čovek rado izvan sebe živi“ na kome se nalaze obrade hitova „It’s a man’s, man’s, man’s world“, „Fool to cry“, „Puppy love“, „What’s going on?“, „Free“, „Moon river“, „Help“, „You’ve got a friend“, „Harlem shuffle“, „Papa’s got a brand new bag“, „Memories“ (The way we were) i „Lush life“.

Tri godine kasnije je učestvovala u rijaliti programu „Farma“ i bila je jedan od finalista. Najčešće se svađala sa kolegicom Majom Nikolić.

Tokom 2011. godine je bila jedan od takmičara u rijalitiju „Dvor“. Naredne godine je trebalo da izađe njen album „Sonične vibracije“, ali to se još uvek nije dogodilo.

2013. godine se ponovo našla na imanju u Lisovićima, ali nije ostvarila tako dobar plasman. Tokom jedne svađe, sa nožem u ruci je jurila pevačicu Sašku Karan posekavši joj prst i zakačivši haljinu.

Bebi je 2015. godine dobila priliku da se ponovo oproba kao glumica, i to u filmu „Maleš“ reditelja Ivana Bakrača. Pored Bebi, glavne uloge su igrale Sonja Vukčević i Hristina Popović.

Film govori o mračnoj strani tradicionalnih odnosa na Balkanu, a premijerno je prikazan u septembru 2016. godine.

Bebi je po treći put otišla na „Farmu“, te najavila da će se „obračunati“ sa Majom Nikolić kojoj prošli put nije rekla sve što je imala.

Bebi je tokom 2017. godine učestvovala u četvrtoj sezoni muzičkog šou programa „Tvoje lice zvuči poznato“. Iz nedelje u nedelju oduševljavala je publiku pored malih ekrana sjajnim transformacijama, ali nije uspela da se plasira u samo finale tog humanitarnog takmičenja.

Na pitanje novinara šta misli o članovima žirija takmičenje „Tvoje lice zvuči poznato“ Bebi je kazala da joj se sviđa kako Aleksandra Radović peva, ali da ona nije pedagog, nije učila muziku i pevanje.

Dodala je da komisija „mora biti potkovana određenom školom, moraju biti profesionalni pedagozi, ne može biti samo pevač koji lepo peva da bi mogao da mladom biću pomogne da nešto nauči“.

Pevačica se tokom 2018. godine pojavila u rijaliti šou programu „Zadruga“, međutim, njen boravak u Beloj kući trajao je prilično kratko.

Gostovala je u dve epizode popularne kriminalističke serije „Tajkun“ koju je Radio Televizija Srbije premijerno emitovala u martu 2020. godine.

Privatni život

Bebi Dol nikada u javnost nije iznosila detalje iz svog privatnog života, pa su poznate samo najosnovnije stvari. Osamdesetih godina je bila u vezi sa pevačem Massimom Savićem, a par dana nakon raskida je otišla u Egipat.

26. septembra 2014. godine se udala za Aleksa sa kojim je bila pet godina u vezi. Intimna proslava je održana na privatnom posedu na Dedinju, a Bebi se tri puta presvlačila. Kum joj je bio pevač Oliver Mandić, a kuma dugogodišnja prijateljica.

Osim majke i supruga, njenu porodicu čini pas Maza i sedam mačaka. Ne podnosi licemerje zbog čega je prekinula kontakt sa mnogim ljudima koji su se sa njom družili iz koristi.

Tvrdi da po celom svetu ima prijatelje i da je bolje prihvaćena u malim sredinama, dok u Beogradu prema njoj neki imaju gard jer je iskrena i priča ono što misli.

Jedno vreme se u novinama pisalo da se Bebi Dol nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, a drugi učesnici rijaliti programa su izjavljivali da je alkoholičarka. Pevačica nije potvrdila, niti demantovala ove spekulacije.

U slobodno vreme pravi kolaže i piše. Oduvek su je zanimali kostimi pa bi volela da studira dizajn. Ima specifičan stil odevanja koji je u skladu sa njenom ličnošću.

Bebina najveća vrednost je u tome što ima sposobnost da i nekomercijalnu muziku približi slušaocima i da ostane dosledna sebi uprkos novim trendovima koji joj otežavaju opstanak na estradnoj sceni.

U intervjuu koji je u martu 2020. godine dala jednom hrvatskom internet portalu, Bebi je kazala da studira filozofiju u Danskoj i da je skoro okončala studije, ali da je morala da pauzira zbog posla i putovanja.

Diskografija

Albumi

 • 1983. Ruže i krv
 • 1995. Ritam srca
 • 2002. Ljuta sam…
 • 2006. Čovek rado izvan sebe živi
 • 2008. Veče u pozorištu – Live

Singlovi i EP-ovi

 • 1981. Mustafa / Na planeti uzdaha
 • 1983. Rudi
 • 1986. Prove To All / How Good Not To Love
 • 1986. Bebi Dol / Zana Nimani – Inšalah / Ruža na dlanu
 • 1991. Brazil

Kompilacije

 • 2008. … Pokloni se…

Reference

http://www.yugopapir.com/2014/05/bebi-dol-njena-zivotna-prica-mislila.html
http://www.imdb.com/name/nm1485033/
https://www.tportal.hr/showtime/clanak/bebi-dol-o-zivotnom-preokretu-otkrila-zbog-cega-se-nije-ostvarila-kao-majka-i-kako-se-vraca-u-skolske-klupe-20200325
https://www.story.rs/celebrity-news/vesti/24584/bebi-dol-o-aleksandri-radovic-u-ziriju-tvoje-lice-zvuci-poznato-komisija-mora-biti-potkovana-odredenom-skolom?utm_source=redirect&utm_medium=exc&utm_campaign=2021

Bebi Dol (Dragana Šarić) na društvenim mrežama

FacebookBebi Dol @ Facebook
Youtube Bebi @ YouTube
IMDB Bebi @ IMDb