Alen Sakić

Kratke informacije

Ime i prezimeAlen Sakić
Datum rođenja23. avgust 1989.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač
ŽanrRep

Biografija

Alen Sakić je srpski reper, muzičar i tekstopisac. Rođen 23. avgusta 1989. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Alen je sin poznatog pevača Sinana Sakića. Muzikom je počeo da se bavi 2017. godine, kada je započeo saradnju sa svojim prijateljem i muzičarem Stefanom Đurićem Rastom.

Široj publici je postao poznat po saradnji i duetima sa Rastom, prvenstveno po pesmi „1312”, a potom i po još jednom duetu sa njim pod nazivom „Maroko”. Obe pesme na Jutjubu broje više desetina miliona pregleda.

Detinjstvo i mladost

Alen Sakić je rođen 23. avgusta 1989. godine u Beogradu. Odrastao je i završio školu u rodnom gradu, na Dorćolu, gde je živeo sa svojom porodicom.

Njegov otac, poznati srpski pevač Sinan Sakić, je u braku sa suprugom Sabinom pored Alena imao i stariju ćerku Đulkicu.

Pored toga, Sinan ima dva sina iz prethodnog braka, Rašida i Medu, a Alen takođe ima još dva polubrata sa majčine strane, pošto Sabina ima sinove Ernesta i Elvisa iz prethodnog brata.

Muzička karijera

Alen Sakić je muzikom počeo da se bavi još kao mlad. Inicijalno je bio didžej i bavio se elektronskom muzikom, a već sa četrnaest godina je počeo da piše tekstove i stvara muziku u svom kućnom studiju.

Tada je muziku uglavnom kreirao za sebe, te nije objavljivao pesme. U tom periodu je putovao sa Sinanom i zajedno sa njim išao na nastupe po Evropi.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2017. godine kada je izdao svoju prvu pesmu „Život da stane ne sme” koju je radio zajedno sa Stefanom Đurićem Rastom.

Alen je ovom prilikom započeo saradnju sa srpskim reperom Rastom. Alen i Rasta se poznaju i druže od detinjstva, pa je Alen rešio da se zajedno sa Rastom upusti u muzičke vode i postao je član produkcijske kuće Balkaton Gang.

Sledeća pesma koju je objavio bio je duet sa Rastom pod nazivom „1312” koja je naišla na dobre reakcije publike. Tekst za pesmu su pisali zajedno, muziku je radio Rasta, a Jan Magdevski je radio miks i master.

Pesma trenutno broji preko 24 miliona pregleda na Jutjubu i Alena je predstavila široj publici. Nakon toga su njih dvojica objavili pesmu „Maroko”, koja je takođe pokupila odlične reakcije i preko 15 miliona pregleda na Jutjubu.

Pesmu su radili njih dvojica, a za aranžman su bili zaduženi Tomislav Milenković i Igor Ostojić poznatiji kao DJ Link.

Maja 2019. članovi Balkatona – Rasta, Alen i Bula Adriano – objavili su pesmu sa Sandrom Afrikom pod nazivom „SOS”. Tekst su pisali njih trojica, dok je muziku radio Rasta. Usledila su i dva Alenova singla, „Odana” i „Air Max Reggae”.

Sve prethodno objavljene pesme su kasnije tokom 2019. sakupljene i pod okriljem Balkatona je izbačen mixtape „Air Max Reggae”, koji su zajedno objavili Rasta, Alen, Bula Adriano i DJ Link, a sam album je ubrzo postao jako cenjen među uživaocima ove muzike.

Na mikstejpu se našlo jedanaest pesama i većinu njih je producirao Rasta, dok su tekstove za pesme mahom pisali Alen i Rasta. Kao gosti se na mikstejpu pojavljuju Corona, na pesmi „Crni Mercedes”, i Sandra Afrika, na pesmi „SOS”.

Rastino hapšenje

Njegov kolega i saradnik iz Balkatona Stefan Đurić Rasta uhapšen je početkom oktobra 2020. kada je kod njega pronađena veća količina skanka.

Rasti je određen pritvor od mesec dana i tereti se za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Uprkos tome, Rasta i Alen su 18. oktobra objavili novi duet pod nazivom „Benz ili Bimmer”.

Pre nego što je Rasta priveden, njih dvojica su pripremili pesmu. Kako je Rasta u tom periodu bio u pritvoru, on nije učestvovao u procesu snimanja spota i izdavanja pesme, već je to učinio Alen Sakić i saradnici iz produkcijske kuće Balkaton geng.

Snimci sa nadzornih kamera pokazali su da je Alen bio zajedno sa Rastom neposredno pre hapšenja, pa su mnogi pokušali da Alena upletu u tu celu priču i povežu sa slučajem, navodeći da se on našao sa Rastom kako bi kupio skank od njega.

Iako Alen otvoreno puši marihuanu i to deli i na društvenim mrežama, naveo je da se ni on ni Rasta ne bave prodajom iste ili nekih drugih droga, te da se sa Rastom u tom trenutku našao kako bi se dogovorili oko snimanja pesme i spota pre odlaska u studio.

Album prvenac

Početkom decembra 2020. godine objavio je pesmu „Jamajka” kojom je najavio svoj album prvenac. Muziku za pesmu su on i Rasta pisali zajedno, a tekst je pisao samo Alen.

Nedugo potom je izašla i pesma „Zore pijane” sa THCF-om. Ekipu iz THCF-a je Alen znao i od ranije i družio se sa njima, pa je tokom rada na novom albumu iskoristio priliku i da sarađuje sa njima.

Svoj album prvenac „Momentum” objavio je 14. decembra 2020. godine. Na albumu se, zajedno sa ove dve pesme, nalazi devet pesama i na njima je radio prevashodno sa Rastom. Neke od pesama pisao je i producirao sam, dok je na nekim sarađivao sa svojim kolegom.

Pored Raste, koji gostuje na jednoj pesmi, kao gosti na albumu pojavljuju se i momci iz grupe THCF. Sjajni hitovi sa albuma poput pesama „Jamajka”, „Zore pijane”, „Život da stane ne sme” i vrhunski spotovi svrstali su ga za vrlo kratko vreme među traženije i popularnije repere na ovim prostorima.

Početkom 2021. godine Alen i Rasta objavili su još jedan duet. Ovog puta je reč o pesmi „Jugoslavija”, a inspiracija jeste zemlja u kojoj su oba pevača rođena i želja da se ta država predstavi na pravi način mlađoj publici.

Privatni život

Alen Sakić je rođen 1989. godine u Beogradu. Sin je pokojnog pevača Sinana Sakića i Sabine Sakić. Ima sestru Đulkicu, a pored toga ima i četiri polubrata – Rašida i Medu, Sinanove sinove iz prethodnog braka, kao i Ernesta i Elvisa, Sabinine sinove iz prethodnog braka.

Alen je imao teško detinjstvo, ne zbog siromaštva nego zbog zadobijenih teških opekotina na licu i dugog lečenja. Sa samo šest godina, Alen je 1996. godine zadobio teške opekotine, zbog čega ga je otac vodio u Indiju na lečenje.

Godine 2015. Alen je doživeo saobraćajnu nezgodu pošto se automobilom zakucao u banderu, koja je potom pala preko njegovog vozila. Srećom, on i njegova supruga, s kojom je bio u vozilu, zadobli su samo lakše povrede.

Nakon smrti Sinana Sakića juna 2018. godine, Alen je želeo da sačuva uspomenu na pokojnog oca, pa je okupio drugare sa kojima je oktobra 2018. zajedno nacrtao mural na Dorćolu, gde je pevač živeo. Oslikan je u crno-beloj boji sa  nezaobilaznom cigaretom u ruci uz stih iz njegove pesme „Život da stane ne sme”.

Sa svojom suprugom je početkom septembra 2019. godine dobio blizance, a Rasta mu je zvanično čestitao preko Instagrama.

Diskografija

Albumi

 • Air Max Reggae (2019)
  • 1312
  • Maroko
  • Mantra
  • Sos (ft. Sandra Afrika)
  • U mom kraju
  • Reggae muzika
  • Kombi
  • Crni Mercedes
  • Odana
  • PS4
  • Mantra (GVZDC Remix)
 • Momentum (2020)
  • Jamajka
  • Zore pijane (ft. THCF)
  • Zbogom
  • Nisi ti mala
  • Prada
  • Zove me stalno
  • Nisi deo plana
  • Budi tu
  • Jugoslavija (ft. Rasta)

Singlovi

 • Život da stane ne sme (2017)
 • 1312 (ft. Rasta, 2018)
 • Maroko (ft. Rasta, 2019)
 • Benz ili Bimmer (ft. Rasta, 2020)
 • Jamajka (2020)
 • Zore pijane (ft. THCF, 2020)
 • Zbogom (2021)

Izvori

Alen Sakić na društvenim mrežama

FacebookAlen @ Facebook
InstagramAlen @ Instagram