Ivan Zablaćanski

Kratke informacije

Ime i prezimeIvan Zablaćanski
Datum rođenja2. jun 1989.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Ivan Zablaćanski je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Prepoznatljivost je stekao ulogama u serijama „Ubice mog oca“, „Crveni mesec“, „Kolo sreće“ i drugima. Rođen je 2. juna 1989. godine u Beogradu. U braku je sa glumicom Jelenom Puzić. Živi i radi u rodnom gradu.

Ivan je sin pokojnog glumca Milenka Zablaćanskog, zato i ne čudi što je strast prema glumi pokazao vrlo rano. Na televizijskim ekranima se prvi put pojavio sa samo sedam godina, a posle srednje škole je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (FDU). Diplomirao je 2013. godine.

Iste godine se pojavio u manjoj ulozi u seriji „Ravna gora“. Usledile su serije „Samac u braku“, „Branio sam Mladu Bosnu“, Bićemo prvaci sveta“, „Šifra despot“ i druge.

Zablaćanski je glumio u filmovima „Prokleti pas“, „Kralj Petar Prvi“ i drugima.

Ostvario je na desetine uloga u pozorištu. Igrao je u Narodnom pozorištu, Operi i teatru Madlenijanum, Pozorištu „Boško Buha“ i drugima. Ivan je od avgusta 2023. godine stalni član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta (BDP[1]).

Detinjstvo i obrazovanje

Ivan Zablaćanski je rođen 1989. godine u Beogradu. Odrastao je u rodnom gradu sa roditeljima i mlađim bratom Nikolom.

Njegov otac Milenko Zablaćanski je bio glumac, reditelj i scenarista. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u januaru 2008. godine. Ivanova majka je balerina i koreografkinja Snežana Vesković.

Posle srednje škole upisao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je 2013. godine u klasi profesorke Biljane Mašić.

Pozorišna karijera

Prvu ulogu na „daskama koje život znače“ Ivan Zablaćanski je dobio 2011. godine. Glumio je u predstavi „Život je san“ koju je napisao i režirao Slobodan Unkovski, a koja se pred publikom Narodnog pozorišta prvi put našla 23. januara 2012. godine.

Od novembra iste godine Ivan je igrao Ganeta Klinčara u mjuziklu „Zona Zamfirova“ u Pozorištu na Terazijama.

Reditelj Erol Kadić mu je poverio ulogu Lomana u drami „Plavi anđeo“ koja je premijerno izvedena u aprilu 2013. godine pred publikom Opere i teatra Madlenijanum.

Zablaćanski je od novembra iste godine igrao Radoslava u predstavi „Srpska trilogija“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

Usledila je saradnja sa rediteljem Sašom Grbićem na predstavi „Narodni poslanik“ nastaloj po istoimenom delu Branislava Nušića. Ivan je od januara 2014. godine glumio žandara u čuvenoj Nušićevoj drami.

Sa Zoranom Cvijanovićem, Andrejom Šepetkovskim, Aleksandrom Đuricom i drugima je od novembra iste godine u Pozorištu „Boško Buha“ igrao predstavu „Magareće godine“.

Usledila je nova uloga u mjuziklu koju mu je poverio Jug Radivojević. Igrao je Bibera u mjuziklu „Mama Mia“ koji je publika Pozorišta na Terazijama prvi put mogla da pogleda od marta 2015. godine.

U istom teatru je od februara 2017. godine glumio Branimira Đakovića u mjuziklu „Mister Dolar“ nastalom po istoimenoj drami Branislava Nušića.

Rediteljka Ana Zdravković mu je poverila ulogu Sunčica princa u dečjoj predstavi „Snežna kraljica i Deda Mraz“ koja je premijerno izvedena u decembru 2017. godine u Operi i teatru Madlenijanum.

Pred publikom Beogradskog dramskog pozorišta prvi put se poklonio u martu 2019. godine. Igrao je Mladića u predstavi „Moskvičem do pakla“.

Od oktobra 2020. godine je glumio Kamila u drami „Ružni, prljavi, zli“ u Beogradskom dramskom pozorištu.

Zablaćanski je u aprilu 2021. godine imao čak dve premijere u BDP-u. Glumio je u predstavi „Cement Beograd“ reditelja Sebastijana Horvata. Reditelj Dijego de Brea mu je poverio ulogu Lupua u drami „Baal“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Nikitom Milivojevićem na predstavi „Zelena čoja Montenegra nastaloj u koprodukciji BDP-a, budvanskog i podgoričkog pozorišta. Zablaćanskom je pripala uloga Sergejeva, dok je knjaza Nikolu Petrovića „oživeo“ Miloš Pejović[2].

U avgustu 2023. godine mu se ostvario veliki san. Ivan je postao stalni član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta. Tom prilikom je kazao da mu je to jedan od najznačajnijih dana u karijeri[3].

Televizijska i filmska karijera

Ivan Zablaćanski se na malim ekranima pojavio još 1996. godine kada je u seriji „Mali kućni grafiti“ emitovanoj na Televiziji „Pink“ glumio dečaka.

Na TV ekrane se ponovo vratio 17 godina kasnije. Ovog puta kao odrastao glumac koji je tumačio ulogu vojnika veze u seriji „Ravna gora“ reditelja Radoša Bajića.

Sledeće godine je u seriji „Samac u braku“ i filmu „Kad ljubav zakasni“ utelovio lik Hanka. U televizijskom filmu „Stoj’te, galije carske“ je igrao vojnika.

Zablaćanski je u filmu i seriji „Branio sam Mladu Bosnu“ glumio Endlihera.

Bio je Vilmoš Loci u filmu Darka Bajića „Bićemo prvaci sveta“ koji se u bioskopima premijerno pojavio 2015. godine.

Iste godine Ivan je u seriji „Jedne letnje noći“ glumio Vlatka, a u televizijskom filmu „Panta Draškić – cena časti“ prvog oficira.

Ulozi Vilmoša Locija vratio se 2016. godine u seriji „Prvaci sveta“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala od marta do juna.

Utelovio je lik inspektora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u jednoj epizodi popularne serije „Selo gori, a baba se češlja“.

U ulozi inspektora Vlade u „Ubicama mog oca“ prvi put se pojavio 2016. godine. Od tada do danas (oktobar 2023) pojavio se 36 puta u ovoj kriminalističkoj seriji.

Reditelj Dragan Pešikan mu je poverio manju ulogu u komediji „Prokleti pas“ koja se u bioskopima pojavila 2017. godine.

Tokom 2018. godine Zablaćanski je glumio Brana u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“, policajca u seriji „Jutro će promeniti sve“, te vojnika Dragana u filmu Lazara Ristovskog „Kralj Petar Prvi“.

U dve epizode serije „Pet“ Ivan je glumio inspektora Stranjića, dok je u seriji „Crveni mesec“ bio Stevan Kalinić.

Pojavio se u čak dve uloge u seriji „Šifra despot“, a u „Junacima našeg doba“ je glumio mladog kockara.

Sa Milošem Bikovićem, Branislavom Lečićem i drugima je 2020. godine snimio film „Kad su cvetale tikve“ nastalom po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića.

Zablaćanski u seriji „Tate“ tumači lik Ozrena, a u seriji „Slučaj porodice Bošković“ Ogija. Glumio je obezbeđenje u popularnoj kriminalističkoj seriji „Klan“.

Utelovio je lik Spase u seriji „Kolo sreće“ koju je nekoliko komercijalnih televizija iz Srbije i regiona emitovalo tokom 2021. godine.

Ivan je bio Miladinović u pet epizoda serije „Crna svadba“ koja je izazvala veliku pažnju u domaćoj i regionalnoj javnosti.

Pojavio se i u novogodišnjem specijalu „Složne braće“, a tokom 2022. i 2023. godine televizijska publika ga je mogla gledati u ulozi inspektora Filipa u seriji „Od jutra do sutra“.

Privatni život

Ivan Zablaćanski je rođen 1989. godine u Beogradu. Odrastao je u rodnom gradu sa roditeljima i mlađim bratom. S obzirom na to da mu je pokojni otac bio glumac, reditelj i scenarista, ne čudi što je i Ivan odlučio da gluma postane njegov poziv.

Premda spada u grupu umetnika koji nerado dele detalje iz privatnog života sa novinarima, poznato je da je mladi glumac od 28. avgusta 2022. godine u braku sa koleginicom Jelenom Puzić. Vezu su, ako je verovati naslovima u medijima, krili sve dok se nisu skupa pojavili u seriji „Crveni mesec“.

Jelena je rođena u Čačku, a glumu je diplomirala 2014. godine na Akademiji umetnosti. Igra u pozorištu, a prepoznatljivost su joj donele uloge u filmovima „Pored mene“, „Vlažnost“ i drugima, te serijama „Urgentni centar“, „Kolo sreće“ i drugima.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1996. Mali kućni grafiti
 • 2013. Ravna gora
 • 2014. Kad ljubav zakasni
 • 2014. Samac u braku
 • 2014. Stoj’te, galije carske
 • 2014. Branio sam Mladu Bosnu
 • 2015. Branio sam Mladu Bosnu (serija)
 • 2015. Bićemo prvaci sveta
 • 2015. Jedne letnje noći
 • 2015. Panta Draškić — cena časti
 • 2016. Prvaci sveta (serija)
 • 2016. Selo gori, a baba se češlja
 • 2016 —Ubice mog oca
 • 2017. Prokleti pas
 • 2018. Nemanjići – rađanje kraljevine
 • 2018. Jutro će promeniti sve
 • 2018. Kralj Petar Prvi
 • 2019. Šifra Despot
 • 2019. Kralj Petar Prvi
 • 2019. Pet
 • 2019. Crveni mesec
 • 2019. Junaci našeg doba
 • 2020. Tate
 • 2020. Slučaj porodice Bošković
 • 2020. Klan
 • 2021. Kolo sreće
 • 2021. Crna svadba
 • 2022. Složna braća – Novogodišnji specijal
 • 2022—2023. Od jutra do sutra

Predstave: „Život je san“, „Zona Zamfirova“, „Plavi anđeo“, „Srpska trilogija“, „Narodni poslanik“, „Magareće godine“, „Mama Mia“, „Mister Dolar“, „Snežna kraljica i Deda Mraz“, „Moskvičem do pakla“, „Ružni, prljavi, zli“, „Cement Beograd“, „Baal“, „Zelena čoja Montenegra“, „Kad su cvetale tikve“ i druge.

Reference

Ivan Zablaćanski na društvenim mrežama

InstagramIvan @ Instagram
IMDBIvan @ IMDb