Amela Zuković

Kratke informacije

Ime i prezimeAmela Zuković
Datum rođenja18. Novembar 1963.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
Zanimanjepevačica
Žanrturbo-folk, folk

Biografija

Amela Zuković, zvana Lili, je bosansko-hercegovačka pevačica narodne muzike. Rođena je 18. novembra 1963. godine u Sarajevu. Živi i radi u rodnom gradu.

Muzikom je počela da se bavi još kao srednjoškolka. Nastupala je u kafanama i na veseljima, a prvi album je objavila 1983. godine pod nazivom „Amela“. Usledile su ploče „Iz inata“, „Karmen Ciganka“ i „Neka ljubav caruje“. Amela je 1991. godine izdala album „Zoro moja, zoro plava“, da dve, tj. tri godine kasnije CD-ove „Dijete Sarajeva“ i „Žena kao ja“.

U periodu od 1998. do 2009. godine snimila je pet albuma, od kojih je poslednji objavljen 2009. godine pod nazivom „Odigrano pogrešno“.

Detinjstvo, obrazovanje i privatni život

Amela Zuković je rođena 1963. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završila osnovnu školu, dok se iz srednje saobraćajne ispisala zbog toga što je počela da nastupa u kafanama. U detinjstvu je želela da postane učiteljica, ali život ju je odveo drugim putem.

Iz braka s ugostiteljem Rasimom Ikanovićem ima sina Alisa koga smatra svojim najvećim uspehom i kome ne ume da kaže ne.

Za sebe kaže da je emotivna osoba koja skoro svakoga dana plače, ali je i temperamentna, pa je najbolje ne dirati je kada je ljuta. Svojom najvećom greškom smatra to što nije rodila više dece. Najčešću laž koju o sebi čuje je da ne znam da peva, ali vremenom su ti zlonamerni komentari prestali da je pogađaju. Priznaje da je svašta krala, od voća do ljubavi.

Dan ne bi mogla da zamisli bez cigareta, a noć bez gledanja televizije. Najviše novca troši na hranu i alkohol. Njena omiljena knjiga je „Tvrđava“ Meše Selimovića, a pevačica čije pesme najradije poručuje u kafani je Vida Pavlović. Omiljeni pevač sa kojim bi pristala i na snimanje eksplicitnih scena je Zdravko Čolić.

Karijera

Amela Zuković je prvi album snimila 1983. godine. Reč je o ploči koju je „Diskoton“ objavio pod nazivom „Amela“, a na kome je sarađivala sa Draganom Stojkovićem i njegovim ansamblom. Na tom albumu su bile numere „Ti možeš naći hiljadu drugih“, „Tako, tako, tako“, „Ja volim tebe, ti ljubiš drugu“, „Ti si sunce moga neba“ i druge.

Dve godine kasnije se u prodaji pojavila njena ploča „Iz inata“. Pored naslovne, na tom albumu su bile i pesme „Misli na mene, mili moj“, „Zašto živiš dva života“, „Sutra mi ne moraš doći“ i druge. Amela ih je otpevala uz pratnju orkestra Perice Simonovića.

Usledila je saradnja sa Muharemom Serbezovskim na albumu pod nazivom „Karmen Ciganka“ koji je svetlost dana ugledao 1987. godine. Amela Zuković je Muharemove pesme „Moja glava boli, mori nano“, „Dođi, dragi“, „Bićemo sutra sretni“ i druge otpevala na svoj način.

Dve godine kasnije u prodaji se pojavio njen album „Neka ljubav caruje“, sa numerama „Naspimo prolivenu čašu“, „Pozdravi me kao druga“, „Oluja se sprema“ i druge. Većinu pesama s ove ploče napisao je i komponovao Halid Muslimović.

Ploču pod nazivom „Zoro moja, zoro plavo“ Amela je objavila 1991. godine. Pored naslovne, na tom albumu su bile i numere „Kome noćas vjetar“, „Istina je, istina“, „Volim ga, volim, majko“ i druge. Otpevala ih je u pratnji orkestra Miće Nikolića, a album je objavila Diskografska kuća „Diskoton“.

Šesti studijski album Zuković je objavila 1993. godine pod imenom „Dijete Sarajeva“. Publici je predstavila pesme „Još uvijek ga volim“, „Nesrećnica grada“, „Žena sam ja“ i druge. Producent albuma je bio Džavid Ljubovci, sa čijim bendom je Amela otpevala nove numere.

Već sledeće godine je snimila ploču „Važi il’ ne važi“ sa osam novih pesama. Njeni obožavaoci su imali priliku da premijerno poslušaju pesme „Dva srca“, „Mladost luda“, „Žena koja te voljela“ i druge.

Muzička produkcija „AVAZ“ je 1996. godine izdala Amelin novi album pod nazivom „Žena kao ja“, sa pesmama „Kunem ti se nevjero“, „Kockar“, „Sudbina“, „Majko“ i drugima. Jedan od gostiju bio je i Amelin kolega Šerif Konjević.

Sa bendom Džavida Ljubovcija Amela je 1998. godine objavila CD pod nazivom „Kraljica bez krune“. Na njemu su, pored naslovne, bile i pesme „Tuđe usne“, „Ti imaš ljubav novu“, „Nevjero“, „Neko kaže“ i druge. Dve godine kasnije se u prodaji pojavio njen album „Daj, daj, igraj ti“ sastavljen iz numera „A sada bi me ženio“, „Malo kiša, malo snijeg“, „Ako nisam ja tebe voljela“, te vrlo popularna pesma „Žena ostavljena“.

Produkcijska kuća „NP Music“ je 2002. godine izdala Amelin CD „Žena bez imena“. Na njemu su bile pesme „Sve je laž“, „Dvije torbe“, „Voli samo mene“, „Momačko veče“ i druge.

Numere „Biću kriva“, „Plači i reci svima“, „Kafa jutarnja“, „Kula od karata“ i druge našle su se na Amelinom CD-u „Biću kriva“ koji je 2005. godine objavila Diskografska kuća „Renome“.

Trinaesti i, za sada, poslednji studijski album Zuković je objavila 2009. godine pod nazivom „Odigrano pogrešno“. Pored naslovne, sa njega su se izdvojile pesme „Najljepša ciganka“, „Pusti me“, „Dvije godine“, „Ponoć“, „Film“ i „Moj bože“. Svoju publiku je počastila i sa sedam starijih pesama koje su obeležile jedan deo njene karijere.

Tokom 2017. godine Amela je snimila spotove za pesme „Momačko veče“, „Tuđe usne“, „Priđi mi priđi“ i „Ti imaš ljubav novu“.

Premda u poslednjih nekoliko godina ređe snima nove pesme, Amela redovno nastupa u Bosni i Hercegovini, regionu i celoj Evropi.

Najpopularnija pesma

Sudeći po pregledima na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“) najpopularnija pesma joj je „Ljubila sam zabranjeno“, koja trenutno (avgust 2021. godine) broji preko 1.1 milion pregleda.

Diskografija

Albumi

 • 1983. Amela (uz Ansambl Dragana Stojkovića)
 • 1985. Iz inata
 • 1987. Karmen Ciganka (sa pjesmama M. Serbezovskog)
 • 1989. Neka ljubav caruje
 • 1991. Zoro moja, zoro plava
 • 1993. Dijete Sarajeva (sa Fahro Džavid Bendom)
 • 1994. Važi il ne važi (sa Džavid Bendom)
 • 1996. Žena kao ja
 • 1998. Kraljica bez krune (sa Džavid Bendom)
 • 2000. Daj, daj, igraj ti
 • 2002. Žena bez imena
 • 2005. Biću kriva
 • 2009. Odigrano pogrešno

Singlovi i EP-ovi

 • 1982. Najdraži moj / Ti možeš naći hiljadu drugih

Kompilacije

 • 2011. Najveći hitovi (Amela Zuković / Mirsada Čizmić)

Amela Zuković na društvenim mrežama

FacebookAmela @ Facebook
InstagramAmela @ Instagram
YoutubeAmela @ YouTube