Marinko Rokvić

Kratke informacije

Ime i prezimeMarinko Rokvić
Datum rođenja27. januar 1954.
Mesto rođenjaBosanski Petrovac
Datum smrti6. novembar 2021.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePevač
ŽanrTurbo-folk, folk

Biografija

Marinko Rokvić je bio srpski i bosanskohercegovački pevač narodne muzike. Rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Preminuo je 6. novembra 2021. godine u Beogradu.

Detinjstvo, mladost obrazovanje

Marinko Rokvić je rođen 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Roditelji su mu bili strogi, a porodica je teško živela jer su se samo bavili poljoprivredom.

Marinko i njegov brat su od malih nogu pokazivali interesovanje za muziku, pa su učestvovali na većini školskih priredbi. On je voleo da peva i da svira pesme na harmonici, a bratu su bolje išla kola.

Obojica su bili samouki, a svađali su se jedino oko harmonike jer su imali samo jednu. Pored muzike, Marinko je voleo i da trenira fudbal.

Sestra od strica je uočila njegov talenat, pa ga je povela sa sobom u Beograd. Otišli su u Muzičku školu „Stanković“, ali pošto je sve bilo popunjeno, mogao je da se upiše samo na odsek za klarinet.

Ipak se odlučio za Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ i učlanio se u KUD „Nikola Tesla“ u kome je pevao. Tada se prvi put zaljubio u devojčicu sa kojom je išao na probe.

Nakon završetka srednje škole, batalio je elektrotehniku i započeo muzičku karijeru. Pevao je uglavnom narodne pesme, ali na elitnijim mestima su zahtevali romanse i starogradsku muziku pa je i to naučio.

Marinkov brat nije nastavio da svira, ali mu se pridružio u Beogradu i živeli su kao podstanari.

Upisao je fakultet FON i završio je jednu godinu, jer nije mogao da uskladi nastupe sa predavanjima. Oduvek je voleo da se lepo oblači i bio je pravi srcolomac.

Karijera

Imao je sve više angažmana, a nakon dve godine pevanja, dobio je ponudu da snimi prvi singl. Na televiziji se pojavio posle pet godina bavljenja ovim poslom.

Posle vojske, koju je odlagao do 27. godine, je snimio veliki hit „Da volim drugu ne mogu“ koji je prodat u 600 hiljada primeraka. Svi snovi su počeli da mu se ostvaruju: kupio je stan, išao je na turneje, putovao je i važio je za plejboja.

Ploču sa pesmama „Kažite mi, dobri ljudi“ i „Samoća je moj jedini drug“ objavio je 1974. godine. Naredne godine je snimio pesme „Oprosti mi na rastanku“, „Ti si moja boginja“, „Živiš sa mnom u mislima, majko“ i „Samo noći, puste noći“.

Marinkova ploča sa pesmama „Zašto nisi žena bez prošlosti“ i „U lepom starom Zemunu“ izašla je 1976. godine.

Na festivalu Ilidža 1977. godine nastupio je sa pesmom „Momak veseljak“. Osim ove pesme, na ploči su se našle i numere „U nekom gradu ko zna kom“, „Šumi vetar“ i „Lepše mi je kad ćutim i ljubim“.

Naredne godine je na festivalu Ilidža otpevao svoj prvi veliki hit „Zanela me svetla velikoga grada“ pomoću kojeg je skrenuo pažnju na sebe. Na ploči je snimio još tri pesme „Ti nisi došla“, „Budan sam, draga“ i „Para nemam da bih vino pio“.

Rokvić je 1979. godine objavio  pesme „Kaži zašto me ostavi“ i „Nepoznati ljudi“.

Na Hit paradi 1980. godine nastupio je sa pesmom „Sretosmo se na raskršću tuge“, dok je na festivalu na Ilidži otpevao „Snegovi beli opet veju“ koja je postala jedan od njegovih najvećih hitova.

Marinko je 1981. godine objavio svoj prvi album „Ruža“ na kome su se, pored naslovne našle i pesme „Ne mirujem danju, noću“, „Želeo sam ljubit’ te u belom“, „Sam u sobi u dalekom svetu“, „Ako me još voliš“, „Možda smo se sreli, al’ poznali nismo“, „Kakva si to žena“, „Snegovi beli opet veju“ i „Da nije ljubavi“.

Sledeće godine je učestvovao na Ilidži sa pesmom „Odlazi jedno leto“ i na Hit paradi sa pesmom „Na raskršću“.

Snimio je drugi album „Prva ljubav“ sa pesmama „Od decembra do aprila“, „Između tebe, njega i mene“, „Ljubavna pesma“, „Svrati na minut samo“, „Na raskršću“, „Uvek neko kod nekoga dođe“, „Jedina je želja moja“, „Ko te uze iz mog srca“ i „Samo zlato uz zlato se slaže“.

Rokvić je 1983. godine nastupio na Hit paradi sa pesmom „Da volim drugu ne mogu“ koja je samo potvrdila Marinkovu popularnost.

Izdao je i istoimeni album sa pesmama „Da volim drugu ne mogu“, „Ko sam bio, ko sam sada“, „Nema sreće pored jedne žene“, „Daleko od očiju, daleko od srca“, „Ne mogu više sam“, „Potraži sunce“, „Odlazi jedno leto“, „Pišem pismo, a nemam adresu“, „Ako se vrati ona“ i „Joj, joj, Radoje“.

Na MESAM-u 1984. godine je otpevao pesmu „Potražiću oči nešto zelenije“ koja bi se mogla nazvati njegovom ličnom kartom.

Objavio je i album „Kako da dođem na svadbu tvoju“ sa pesmama „Jedina moja“, „Nije samo tebi teško“, „Potražiću oči nešto zelenije“, „Samo nema nje“, „Suzana u suzama“, „Koga da volim posle tebe“, „Takav je život boema“, „Ljubio sam nepoznatu ženu“ i „Sve su žene lepe“.

U saradnji sa Kemišem je 1985. godine snimio album „Samo me potraži“, na kome su, pored naslovne, bile i numere „Tu na srcu mom“, „Taj čovek“, „Zašto te nema“, „Budi dobra do povratka moga“, „Svađalice moja mala“, „Ti si kriva“, „O, Bože, Bože, šta sve žena može“, „Šteta, stvarno šteta“ i „Simpatijo, čuj“.

Album „Podeli sa mnom i dobro i zlo“ sa pesmama „Zagonetko moja“, „Zamiriši na brazdu“, „Hej, Bubi“, „Oprosti, najdraža moja“, „I pijan i trezan za tebe sam vezan“, „Al’ si mi se prolepšala“, „Pevajte sa mnom o jednoj ženi“, „Kraja mora svemu biti“, „Ti si meni obećala“ objavio je 1986. godine.

Iste godine se u prodaji pojavila i ploča „U tebi ljubav buduću vidim“ sa numerama „Pusti me da je vidim“, „Naučile me žene“, „Najbolji druže moj“, „Zato što sam bio dobar“, „Prestaću da te volim, kad budem prestao da živim“, „U tebi ljubav buduću vidim“, „Jelo moja, o Jelena“, „Zbog tebe, ljubavi, postojim“, „Tu lepotu jednom majka rađa“ i „Čuvaj me od zaborava“.

Već naredne godine Rokvić je objavio album „Žena za sva vremena“. Na njemu su se, pored naslovne, našle i pesme „Možda će ti ljubav zatrebati“, „Ne mogu te naći“, „Korake čujem“, „Bila si meni sve“, „Ukrašću zori rumen“, „Odakle ti tolika lepota“, „Hej, jaro“, „Šta će meni ruke ove“ i „Ko to peva moju pesmu“.

Marinko se 1988. godine, posle kratke pauze, pojavio na festivalu MESAM sa pesmom „Ljubav stara srce para“.

U saradni s orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca je izdao album na kome se, osim navedene pesme, našle i numere „Polomio vetar grane“, „Što si došla“, „Kojim putem da nastavim“, „Što da bude tebi bolje nego meni“, „Lagala si, lagala“, „Krčmio sam mladost svoju“ i druge.

Sa Narodnim orkestrom RTB (današnji RTS) je snimio album „Sevdalinke“ sa pesmama „Prođoh Bosnom kroz gradove“, „Seher grade“, „Sa Igmana pogledat je lijepo“, „Čudila se, aman, ja“, „Zaprosio Alija“, „Oj, Prijedore“, „U Mostaru gradu“ i „Razbolje se srce moje“.

1989. godine je ponovo učestvovao na MESAM-u sa pesmom „Ne dao ti Bog“.

Usledila je nova saradnja sa Kemišem i to na ploči „Živela ti meni“, na kojoj je njegova publika imala priliku da čuje pesme „Ti i ja nikad više“, „Da si moja ljubav“, „Zadrhti srce“, „Evo me opet“, „Ne laži samu sebe“, „Sve ti praštam“ i druge.

Rokvić je 1992. godine je snimio album „Posle tebe“ sa numerama „Oprosti, kafano“, „Sumnjalica“, „O, zar ni malo savesti nemaš“, „Dan po dan“, „I kad me svi zaborave“ i drugima.

Prvi put se pojavio na festivalu Moravski biseri 1993. godine i to sa pesmom „Prevareno srce moje“.

Sa Futa bendom je objavio album „Nismo mi anđeli“ na komu su bile numere „Nismo mi anđeli“, „Ko ukrade noći boje“, „Stavite noćas“, „Ljubila si me“, „Pratiš me kao sena“ i druge.

Marinko je 1994. godine ponovo nastupio na Moravskim biserima sa pesmom „Dođe vreme“.

Sledeće godine je na Moravskim biserima otpevao „Prokockaću ostatak života“ i izdao album „Zbogom, ženo nevernice lepa“ sa pesmama „Jelena“, „Postaću skitnica“, „Čežnjo moja“, „Nit’ sa tobom, nit’ bez tebe“, „Pijane mi noći“, „Otvorite sve kafane“ i drugima.

PGP RTS je 1996. godine objavio njegov CD. „Što nisi tuđa“. Pored naslovne, na njemu su bile i numere „Starica“, „Smejaće se tebi drugi“, „Moj živote, jedini zanate“, „Nikad nije kasno“, „Ti si ta dugo tražena“, „Tražila bi ljubav“ i druge.

Na Moravskim biserima je učestvovao sa pesmom „Ostariću misleći o tebi“.

Rokvić je 1998. godine za PGP RTS snimio dva albuma. Prvi je „Sunce i zora“ sa numerama „Gledam te“, „Vino mi se ne pije“, „Prevari ga pa šta bude“, „Umrem li mlad“, „Biću ti sluga i rob“, „Svirajte, svirači“ i drugima.

Na drugom albumu koji je nazvan „Možda će ti ljubav zatrebati nekad“, pored naslovne, bile su i pesme „Pusti me da je vidim“, „Prevari me život“, „Nemoj da žališ, žaliću ja“, „Šta će meni ruke ove“, „Spava ljubav u mom srcu“, „Što si došla“ i druge.

Marinko je na Moravskim biserima je pevao „Oprosti, ženo“, a na festivalu u Banjaluci „Rođen sam tamo“.

2000. godine je za Grand produkciju izdao album „Ti za ljubav nisi rođena“ na kome su bile pesme „Rođena si da bi moja bila“, „Bez svatova“, „Il’ me voli, il’ presudi“, „Utišajte harmonike“, „Nema ništa novo“, „Ti si kriva“, „Lomi me život“, „Ma, rodila se“, „Bez tebe, ‘bem te, živote“ i naslovna numera.

Ponovo u izdanju „Granda“ 2001. godine izašao je Rokvićev novi CD pod nazivom „Pravo na ljubav“. Na njemu su, osim naslovne bile i numere „Vino noćas nek poteče“, „Samo ti si moja bila“, „Ljubio il’ ne“, „Moja zlatna jabuko“, „Nikad mi ne dolazi“, „Mala“ i „Menjala si lica“.

Dve godine kasnije je objavio album „Skitnica“ na kome se istoimena pesma posebno istakla. Osim nje, na tom albumu su bile i numere „Pevaj sa mnom, brate“, „Godine moje“, „Delićemo sve na pola“ (duet sa Nikolom Rokvićem), „Ćilibari“, „Mogu ja“, „Stani, suzo“ (duet s Anom Bekutom), „Ja na ljubav život potroših“, „Sudbino“, i „Zemlja od zlata“.

CD „Gatara“ sa pesmama „Ela, Elena“, „Tri u jednoj“, „Kućo stara“, „Uteha“, „Ljubavna sirotinja“, „Bolji u svemu“, „Bolelo me noći te“, „Kako da te zovem sutra“ Marinko je objavio 2008. godine.

Sa pesmom „Život moj“ je učestvovao na Grandovom festivalu, takom 2010. godine je otpevao pesme „Mašala, mašala“ i „Salaši“.

Na Moravskim biserima 2013. godine nastupio je sa pesmom „Život ti je čudna priča“. Ovaj singl mu je doneo prvu nagradu žirija i publike.

Dve godine kasnije je s Anetom Micevskom Molikom otpevao duet „Kalino mome“.

Tokom 2016. godine objavio je singlove „Što si meni, tebi nisam ja“ i „Prsten“, a 2019. godine publiku je počastio pesmom „Prava žena“.

Privatni život

Marinko Rokvić je 1980. godine imao avanturu iz koje je rođen njegov najstariji sin Dario. Čim je utvrdio da je dete njegovo, priznao ga je. 1984. godine je upoznao sadašnju suprugu Slavicu koja je iz Zagreba došla u Beograd. Sledeće godine su se venčali i dobili sina Nikolu, a dve godine kasnije Marka.

Želeo je da im prenese ljubav prema harmonici, ali njih su više interesovale aktuelne pesme. Nikola je rano počeo da nastupa s ocem, dok je Marko bio povučen.

Marinko je bio druželjubiv čovek i imao je mnogo prijatelja. Nije bio sujetan i bilo mu je drago što su ga sinovi nadmašili. Jednom prilikom je kazao da u budućnosti sebe vidi kao deku koji živi mirnim životom sa suprugom, decom i unučićima.

Oko odabira pesama se uvek konsultovao sa suprugom Slavicom koja je 2015. godine izdala svoju prvu knjigu „Danak u krvi“. Knjiga govori o krađi beba iz porodilišta.

Marinko je karijeru gradio na svom kvalitetu, pa se njegovo se retko pojavljivalo u žutoj štampi. Ipak, pevačica Nada Topčagić optužila ga je da ju je pretukao na šta je Marinko odgovorio da ni ona njemu nije ostala dužna.

U medijima se spekulisalo o ljubavnoj vezi koju je, pre braka, imao sa koleginicom Milenom Plavšič, ali pevači se nisu o tome izjašnjavali.

Krajem 2020. godine beogradski mediji su objavili da je pevač operisao cistu, a ubrzo nakon toga dobio je bakterijsku infekciju sa kojom se dugo borio.

U novembru 2021. godine tabloidi su pisali da se njegovo stanje pogoršalo, te da je hospitalizovan. Preminuo je 6. novembra 2021. godine, a pojedini mediji su objavili da je bolovao od kancera pankreasa.

Diskografija

Albumi

 • 1981. Ruža
 • 1982. Prva ljubav
 • 1983. Da volim drugu ne mogu
 • 1984. Kako da dođem na svadbu tvoju
 • 1985. Samo me potraži
 • 1986. U tebi ljubav buduću vidim
 • 1986. Podeli sa mnom dobro i zlo
 • 1987. Žena za sva vremena
 • 1988. Ljubav stara srca para
 • 1988. Sevdalinke
 • 1989. Živela ti meni
 • 1992. Posle tebe
 • 1994. Nismo mi anđeli
 • 1995. Zbogom ženo nevernice lepa
 • 1996. Što nisi tuđa
 • 1998. Sunce i zora
 • 1998. Možda će ti ljubav zatrebati nekad
 • 200o. Rođena si da bi bila moja
 • 2001. Pravo na ljubav
 • 2003. Marinko Rokvić
 • 2008. Gatara

Singlovi i LP-ovi

 • 1974. Kažite mi dobri ljudi
 • 1975. Ti si moja boginja
 • 1975. Živiš sa mnom u mislima, majko
 • 1976. Zašto nisi žena bez prošlosti
 • 1977. Momak veseljak
 • 1977. U nekom gradu ko zna kom
 • 1978. Para nemam da bih vino pio
 • 1978. Ti nisi došla
 • 1979. Kaži, zašto me ostavi
 • 1980. Snegovi beli opet veju
 • 1983. Prva ljubav
 • 2010. Mašala
 • 2010. Salaši
 • 2013. K’o oluja
 • 2015. Ponos
 • 2016. Što si meni, tebi nisam ja
 • 2016. Prsten
 • 2019. Prava žena

Marinko Rokvić na društvenim mrežama

YoutubeMarinko @ YouTube