Marko Janketić

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Janketić
Datum rođenja13. jul 1983.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Marko Janketić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac široj javnosti prepoznatljiv po ulogama u filmovima i serijama „Šišanje“, „Ubice mog oca“, „Bićemo prvaci sveta“, „Dara iz Jasenovca“ i drugima. Rođen je 13. jula 1983. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Marko je sin glumaca Mihaila Miše Janketića i Svjetlane Knežević, pa zato i ne čudi što je veoma rano ušao u svet glume. Igrao je u predstavama Malog pozorišta „Duško Radović“, a 2007. godine je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Igrao je i igra u predstavama „Vrat od stakla“, „Pod žrvnjem“, „Klaustrofobična komedija“, „Derviš i smrt“, „Pedeset udaraca“, „Lorencačo“ i drugima. Od 2015. godine je stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Ostvario je zapažene uloge u filmovima i serijama „Beli, beli svet“, „Krugovi“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Bićemo prvaci sveta“, „Ubice mog oca“, „Dara iz Jasenovca“ i drugima.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su dve Godišnje nagrade JDP-a, Nagrada „Ljubiša Samardžić“, Nagrada „Dr Branivoj Đorđević“ i druge.

Detinjstvo i obrazovanje

Marko Janketić je rođen 1983. godine u Beogradu. Odrastao je u umetničkoj porodici, s obzirom da su njegov otac Mihailo Miša Janketić i majka Svjetlana Knežević bili veoma cenjeni glumci.

Njegova mlađa sestra Milica Janketić je takođe glumica, dok se sestra Iva profesionalno bavila baletom. Za razliku od ostale Mišine i Svjetlanine dece, najstariji sin Radomir nije se opredelio za umetnost, nego radi u policiji.

Kako je Marko jednom prilikom ispričao, odrastao je u domu punom ljubavi. Ipak, priznao je da nije voleo školu i da je često bežao sa časova. Po završetku osnovnog obrazovanja pokušao je da upiše industrijski dizajn, međutim nije u tome uspeo.

Umesto dizajna upisao je trogodišnju Drvno-prerađivačku školu, smer za duborez i dizajn nameštaja. S obzirom na to da je oduvek voleo da crta, bio je srećan što je odabrao baš tu školu. Priznaje da je mnogo naučio i da mu je bilo zanimljivo da pravi različite proizvode od drveta.

Veća želja da se bavi glumom rodila se tokom srednje škole. Tada je počeo intenzivnije da čita i da se priprema za polaganje prijemnog ispita. Prvi pokušaj je završio neuspehom jer su profesori smatrali da nije još uvek dovoljno zreo da studira na Fakultetu dramskih umetnosti.

Nije želeo da pokušava da upiše nešto drugo, nego je tu pauzu iskoristio kako bi radio kod strica u stolarskoj radnji.

Naredne godine je trebalo ponovo da se prijavi na FDU u Beogradu, međutim, odustao je od te namere, jer je njegov otac tada preuzimao novu generaciju studenata, pa bi njegov eventualni ulazak na FDU mogao da se smatra nepotizmom.

Umesto toga, Marko je izašao na polaganje prijemnog ispita na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Primljen je na Akademiju u klasu profesora Borisa Isakovića. Diplomirao je 2007. godine.

Pozorišna karijera

Kako je rano pokazao talenat i želju da se bavi glumom, Marko Janketić je počeo da igra predstave u Malom pozorištu „Duško Radović“. Već sa 12 godina glumio je u predstavi „Bašta sljezove boje“ nastaloj po istoimenoj pripovetki Branka Ćopića.

To je jedna od prvih predstava u kojoj je glumio rame uz rame s ocem Mihailom Mišom Janketićem. Partnerka mu je tada bila i mlada glumica Hana Selimović.

Nastavio je i kasnije da sarađuje sa Pozorištem „Duško Radović“, a publika je, između ostalog, mogla da ga gleda u ulozi Džo-Džoa u predstavi „Srce jednog boksera“.

Nakon što je diplomirao na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu počele su da pristižu i brojne druge uloge. Tako je u Sartrovom (Jean-Paul Sartre) komadu „Prljave ruke“ u režiji Nikite Milivojevića scenu delio sa svojim profesorom Borisom Isakovićem, Svetozarom Cvetkovićem, Milicom Mihajlović, Feđom Stojanovićem i drugima.

Kako je jednom prilikom kazao, predstava „Derviš i smrt“ u režiji Egona Savina koja je premijerno izvedena u sezoni 2008/09 u Narodnom pozorištu u Beogradu otvorila mu je mnoga vrata. Marko je tumačio mladića, dok je glavnu ulogu odigrao njegov kolega Nikola Ristanovski.

Kao mlad glumac Marko je dobio priliku da tumači lik milicionera Vuleta u „Klaustrofobičnoj komediji“ Dušana Kovačevića u Zvezdara teatru. Savu odžačara igra Ljubomir Bandović, dok se u ostalim ulogama smenjuju Nevena Ristić, Zoran Cvijanović, Slavko Štimac i drugi.

U Narodnom pozorištu igrao je Oresta u komadu „Elektra“ i Gileta u predstavi „Naši sinovi“. Sarađivao je i sarađuje s Ateljeom 212 na predstavi„Pedeset udaraca“ i pomenutom komadu „Prljave ruke“.

Publika Bitef teatra može da ga vidi u predstavama „Adresat nepoznat“, Mali mi je ovaj grob i drugima, dok u Jevrejskom centru za kulturu igra u predstavi „Hindus hoće u Bronks“.

Marko Janketić je od 2015. godine stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na sceni JDP-a ima priliku da igra Vlajka Bujića u predstavi „Vrat od stakla“, Mladena u komadu „Pod žrvnjem“, dok u predstavi „Lorencačo“ tumači Lorenca di Medičija, Izgnanika i Građanina.

U „Razbijenom krčagu“ tumači Ruprehta, a u predstavi „Mesec dana na selu“ Aleksija Nikolajeviča Beljajeva. Marko igra Gospodina Ponca u predstavi „Tako je (ako se vama tako čini)“, Petra u „Šumi“ i Lorana u „Tartifu“. Sekretar je u Ibsenovoj „Nori“, a Pavle Marić u predstavi „Pokojnik“.

Janketić je u periodu od 2017. do 2019. godine dva puta dobio Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Filmska i televizijska karijera

Prvu filmsku ulogu Marko Janketić je ostvario 1998. godine u komediji „Tri palme za dve bitange i ribicu“. Reč je o filmu Radivoja Andrića u kome se pojavio kao petnaestogodišnjak.

Dvanaest godina kasnije dobio je priliku da s iskusnim kolegama Jasnom Đuričić, Uliksom Fehmijuom, Nebojšom Glogovcem i drugima glumi u melodrami „Beli, beli svet“. S ovim filmom su nastupili na međunarodnim festivalima širom sveta i osvojili brojne nagrade.

Iste, 2010. godine se u bioskopima pojavila drama „Šišanje“ Stevana Filipovića u kome je Marko utelovio lik Bokija. Glavne uloge su igrale njegove kolege Nikola Rakočević, Viktor Savić, Bojana Novaković i drugi.

Prvu glavnu ulogu na filmu Janketić je ostvario u drami „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“. Njegovu partnerku je igrala francuska glumica Džuli Gedžet (Julie Gayet), dok su ostale uloge tumačile Anita Mančić, Nada Šargin i drugi.

Rediteljka Andrijana Stojković poverila mu je ulogu Bilija u njenoj drami „Kutija“ koja je premijerno prikazana polovinom 2011. godine u Novom Sadu na Filmskom festivalu „Sinema siti“.

Sa kolegama Aleksandrom Berčekom, Leonom Lučevim, Nebojšom Glogovcem i drugima je 2013. godine snimio antiratnu melodramu „Krugovi“ u režiji Srdana Golubovića. Film je inspirisan pričom o srpskom vojniku Srđanu Aleksiću koji je poginuo spasavajući svog prijatelja Bošnjaka.

Ova melodrama je bila srpski kandidat za nagradu „Oskar“, te je osvojila brojne nagrade na međunarodnim festivalima širom sveta.

U komičnoj drami „S/Kidanje“ Koste Đorđevića tumačio je Đuru, dok su ostale glavne uloge pripale su Nikoli Rakočeviću i Dragani Dabović.

Usledila je uloga Luke u drami „Spomenik Majklu Džeksonu“. Iste, 2014. godine premijerno je predstavljen film „Branio sam Mladu Bosnu“ u kome je Marko igrao književnika i diplomatu Ivu Andrića.

Reditelj Milorad Milinković poverio mu je ulogu mladog Jovice Vuka u prvom srpskom 3D filmu pod nazivom „Peti leptir“ koji je premijerno prikazan krajem 2014. godine.

Sa rediteljem Darkom Bajićem i scenaristima Gordanom Mihićem i Nebojšom Romčevićem sarađivao je na filmu „Bićemo prvaci sveta“. Priča prati razvoj jugoslovenske košarke, a Marku je poverena uloga Aleksandra Nikolića, košarkaša i trenera koji je ostavio neizbrisiv uticaj u popularizaciji tog sporta na našim prostorima.

Film je prikazan na brojnim festivalima u zemlji, regionu i svetu, te osvojio nekoliko značajnih nagrada.

Janketić je imao priliku da sarađuje sa poznatim srpskim glumcima Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem, Natašom Ninković i drugima na drami „Bez stepenika“ koja je premijerno prikazana 2015. godine.

Sa rediteljem Olegom Novkovićem ponovo je sarađivao na drami „Otadžbina“, a sa britanskim scenaristom je radio na francusko-britanskoj kriminalističkoj dramskoj mini-seriji „Poslednji Panteri“ („The Last Panthers“).

Ulogama Ive Andrića i Aleksandra Nikolića vratio se u serijama „Branio sam Mladu Bosnu“ i „Prvaci sveta“ koje je Radio televizija Srbije (RTS) premijerno prikazivala tokom 2015. tj. 2016. godine.

Publika ga pamti i po ulozi Đina Milačića u seriji „Dojč kafe“ iz 2016, godine, a utelovio je i Deju u hrvatskoj komediji „ZG80“ u režiji Igora Seregija.

Ipak, do tada najveću popularnost Marku je donela uloga Mirka Pavlovića, inspektora iz Odeljenja za krvne delikte u kriminalističkoj seriji „Ubice mog oca“. Prva sezona emitovana je u periodu od oktobra 2016. do januara 2017. godine, a njenoj popularnost svedoči činjenica da bi na jesen 2021. godine trebalo da izađe peta sezona te serije.

U međuvremenu, Janketić je igrao glumca u seriji „Santa Maria della Salute“ i Duleta u „Beogradskoj trilogiji“. Manja uloga mu je pripala u seriji „Jutro će promeniti sve“ koju su režirali Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović.

Predrag Antonijević mu je poverio ulogu srpskog pešaka u ratnoj drami „Zaspanka za vojnike“ koja se u bioskopima pojavila 2018. godine. Naredne godine utelovio je Ivketa u komediji „Reži“, koja je proslavila mlade glumice Kristinu Jovanović i Đurđinu Radić.

Ulozi inspektora Mirka Pavlovića vratio se u kriminalističkoj seriji „Državni službenik“, čija prva sezona je premijerno emitovana u martu 2019. godine. I ova serija je zabeležila veliku gledanost, pa su reditelji i producenti odlučili da snime i treću sezonu.

Od oktobra do novembra 2019. godine RTS je emitovala prvu sezonu kriminalističke serije „Grupa“. Glavne uloge poverene su mladim glumcima Igoru Benčini, Denisu Muriću i Ivani Zečević, a Marko Janketić se našao u liku školskog psihologa.

Usledila je nova saradnja sa Predragom Antonijevićem i Natašom Drakulić, ovog puta na istorijskoj drami „Dara iz Jasenovca“. Marko je dobio nezahvalan zadatak da utelovi Vjekoslava Maksa Luburića, ustaškog zvaničnika koji je bio na čelu sistema koncentracionih logora u nekadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Premda je deo srpske javnost pohvalio to što se prvi put nakon sedam decenija neko usudio da prikaže kroz šta su prošle žrtve ustaških logora, američki magazin „Varajeti“ („Variety“) ga je opisao kao „slabo je zamaskiranu propagandu, koja cinično koristi holokaust da bi progurala zabrinjavajuću nacionalističku agendu“.

Nešto lakši zadatak poverio mu je reditelj Pavle Vučković u sitkomu „Tri muškarca i tetka“. U ovoj seriji Marko igra Ljubišu, vlasnika internet sajta „Ljubavisanje“ koji je u gradu poznat kao veliki zavodnik. Njegovog brata Jovišu igra Milan Vasić, dok se u ulozi njihove tetke odlično snašla Jelisaveta Seka Sablić.

Tokom 2021. godine u domaće bioskope bi trebalo da stigne dugo očekivani film „Toma“ koji govori o životu kantautora Tome Zdravkovića. Reditelj Zoran Lisinac je glavnu ulogu poverio Milanu Mariću, dok je Janketićev zadatak bio da utelovi čuvenog pesnika Miroslava Miku Antića.

Mediji su objavili da će Marko imati svoju ulogu u komediji Slobodana Šijana „Budi bog s nama“, a tada će dobiti priliku da sarađuje sa glumcima Milošem Bikovićem, Goranom Bogdanom, Viktorom Savićem i drugima.

Janketić se bavi i sinhronizacijom filmova, a njegov glas možemo čuti u filmovima „Bidaman:Unakrsna vatra“, „Zambezija“, „Kruds“, „Kumba“, „Oktonauti“, „Čuvari tajnog kraljevstva“, „Ledeno doba 5“, „Aladin“ i drugima.

Privatni život

Marko Janketić je rođen 1983. godine u Beogradu. Odrastao je s roditeljima i troje braće i sestara u rodnom gradu. Priznao je da se oduvek izdvajao jer je bio „problematičan“, dok su braća i sestre bili odlični đaci. Uspeo je da pronađe svoje mesto u glumi, a danas se smatra jednim od najboljih glumaca svoje generacije.

Premda se o njegovom privatnom životu vrlo malo zna, novinari su pisali da je bio u dugogodišnjoj vezi koju je prekinuo pre nekoliko godina. Glumac je u jednom intervjuu priznao da bi voleo da ima veliku porodicu.

Slobodno vreme provodi čitajući, crtajući i izrađujući predmete od drveta. Voli da kuva i da vreme provodi na porodičnom imanju u selu Tomaševo kod Bijelog Polja.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1998. Tri palme za dve bitange i ribicu
 • 2010. Beli, beli svet
 • 2010. Šišanje
 • 2011. Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem
 • 2011. Kutija
 • 2013. Krugovi
 • 2013. S/Kidanje
 • 2014. Spomenik Majklu Džeksonu
 • 2014. Branio sam Mladu Bosnu
 • 2014. Peti leptir
 • 2015. Bićemo prvaci sveta
 • 2015. Bez stepenika
 • 2015. Otadžbina
 • 2015. Poslednji panteri
 • 2015. Branio sam Mladu Bosnu (TV serija)
 • 2016. Dojč kafe
 • 2016. Prvaci sveta
 • 2016. ZG 80
 • 2016–  Ubice mog oca
 • 2017. Santa Maria della Salute (TV serija)
 • 2018. Beogradska trilogija
 • 2018. Jutro će promeniti sve
 • 2018. Zaspanka za vojnike
 • 2019. Reži
 • 2019–  Državni službenik
 • 2019. Grupa
 • 2020. Dara iz Jasenovca
 • 2021. Tri muškarca i tetka
 • 2021. Budi Bog s nama
 • 2021. Toma

Sinhronizacije

 • 2013. Bidaman: Unakrsna vatra
 • 2013. Zambezija
 • 2013. Kruds
 • 2013. Kumba
 • 2013. Kuća velikog mađioničara
 • 2013. Oktonauti (Laudvorks)
 • 2013. Turbo
 • 2013. Čuvari tajnog kraljevstva
 • 2014-2015. Kako da dresirate svog zmaja
 • 2016. Ledeno doba 5: Veliki udar
 • 2019. Aladin

Predstave: „Vrat od stakla“, „Pod žrvnjem“, „Lorencačo“, „Mesec dana na selu“, „Razbijeni krčag“, „Tako je (ako vam se tako čini)“, „Šuma“, „Tartif“, „Nora!“, „Pokojnik“, „Klaustrofobična komedija“, „Elektra“, „Derviš i smrt“, „Naši sinovi“, „Pedeset udaraca“, „Prljave ruke“, „Srce jednog boksera“, „Adresat nepoznat“, „Mali mi je ovaj grob“, „Hindus hoće u Bronks“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2017. Godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta (kolektivna)
 • 2017. Nagrada za mladog glumca na Pozorišnom proleću u Šapcu
 • 2018. Nagrada „Ljubiša Samardžić“ za najbolju mušku ulogu u seriji „Ubice mog oca 2“
 • 2019. Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ za ulogu Vlajka Mujića u predstavi „Vrat od stakla“
 • 2019. Godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Marko Janketić na društvenim mrežama

FacebookMarko @ Facebook
InstagramMarko @ Instagram
IMDBMarko @ IMDb