Amira Medunjanin

Kratke informacije

Ime i prezimeAmira Medunjanin
Datum rođenja23. april 1972.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevačica
ŽanrSevdalinke

Biografija

Amira Medunjanin je bosansko-hercegovačka umetnica rođena 23. aprila 1972. godine u Sarajevu.

Njen životni put obeležile su sevdalinke koje je čula od svoje majke i kojima svetu želi da predstavi senzibilitet i kulturno-istorijsko nasledstvo Bosne i Hercegovine.

Važi za jednu od najmoćnijih interpretatorki ove vrste muzike koja se sa lakoćom poigrava mešajući moderno i tradicionalno.

Pre nego što je počela da se bavi muzikom, imala je dobro plaćen posao na kome je od stranaca čula dosta negativnih komentara i predrasuda o svom narodu što ju je veoma pogodilo.

U želji da im dokaže da greše, napustila je posao i započela više nego uspešnu karijeru. Njena ljubav prema usmenoj tradiciji muzike uticala je da stvori jedinstven stil koji ne pristaje na kompromise zarad popularnosti.

Detinjstvo

Amira Medunjanin je rođena 1972. godine u Sarajevu. Detinjstvo je provela u naselju Hrasno, a često je išla sa roditeljima u Trebević na izlete. Za Sarajevo je vežu mnogobrojne uspomene, a jedan od najboljih životnih perioda joj je 1984. godina kada su se u njenom rodnom gradu održale Zimske olimpijske igre.

Smatra ga najlepšim gradom na svetu i uživa da posećuje manifestacije, kao što su Sarajevo Film Festival, Jazz Fest, Xenofoniu, i druge.

Karijera

Zanimljivo je da početak Amirine karijere nije vezan za Sarajevo, gde su sevdalinke dominantne, već za Nizozemsku i druge države u kojima joj je bilo teže da dođe do izražaja.

Pošto odlično zna engleski jezik, uspešno je predstavila svoju umetnost publici u Zapadnoj Evropi i na svetskoj World Music sceni.

Novinar Gart Kartrajt (Garth Cartwright) ju je uporedio sa pevačicom Bili Holidej (Billie Holiday) što joj naročito i ne prija.

Odrastala je uz muziku Azre, EKV-a, Seks pistolsa (Sex Pistols), Nika Kejva (Nicholas „Nick“ Edward Cave) i drugih.

Singl „Mujo đogu po mejdanu voda“ snimila je 2003. godine kao gost muzičke grupe Mostar Sevdah Reunion na albumu „A secret gate“.

Nakon dužeg preslušavanja Nade Mamule, može se primetiti da se Amira ne protivi uticaju starijih pevača, već često pokušava da dočara njihove emocije.

Dve godine kasnije snimila je svoj prvi album pod nazivom „Rosa“ u izdanju holandskog „Snail Records-a“, koga je muzički kritičar „Sandej Tajmsa“ („The Sunday Times“) Klajv Dejvis (Clive Davis) , proglasio dobitnikom prestižne nagrade „album godine“.

Na ovaj način Amira je olakšala put ostalim muzičarima koji su želeli da započnu inostranu karijeru i promovisanje balkanske muzike i običaja.

Tokom „Džez festa“ („Jazz Fest“) koji je 2008. godine održan u Balkanskom kulturnom centru u Sarajevu Amira je održala svoj prvi veliki koncert.

Njen drugi album pod nazivom „Live“ objavila je 2009. godine Produkcijska kuća „Gramofon“, a sastojao se iz snimaka sa koncerta koji je održala godinu dana ranije.

Već sledeće godine Amira je objavila album „Zumra“ koji spaja tradicionalnu muziku i harkonikašku izvedbu poznate umetnice Merime Ključo.

Ova ploča doživela je veliki uspeh što najbolje pokazuje muzička nagrada „Indexi“ i objavljivanje za područje celog sveta od strane Izdavačke kuće „Harmonia Mundi“.

Album „Amulette“ je objavila 2011. godine u izdanju „Harmonia Mundi“. Na njemu je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim kolegama, među kojima su Vlatko Stefanovski, Kim Barton (Kim Burton), Volter Kvintus (Walter Quintus), i drugi.

I ova ploča je naišla na pozitivne kritike u mnogim uglednim svetskim časopisima, a muzički magazin „Songls“ iz Britanije, proglasio ga je „Top of the World“ izdanjem.

Fondacija „Oranž“ („Orange“) joj je 2012. godine dodelila nagradu za jedan od pet najboljih ženskih vokala te godine. Gostovala je na albumu katalonskog umetnika Jordi Savalla sa kojim i dan danas nastupa i sarađuje.

Njen četvrti album je zagrebački „Akvarijus rekords“ („Aquarius Records“) objavio u novembru 2013. godine pod nazivom „Silk and Stone“. Među Amirinim saradnicima su se ovog puta našli Bojan Zulfikarpašić, Nenad Vasilić, Hakan Gundor, Osman Tokcan, Stjepan Horvat, i drugi.

Nastavila je saradnju s Izdavačkom kućom „Harmonia Mundi“, koja je omogućila da album „Silk and Stone“ čuje publika iz celog sveta.

Amirin album „Damar“ se u prodaji pojavio 2016. godine. Na njemu su se našle pesme „Pjevat ćemo šta nam srce zna“, „Tvoj te oči Leno mori“, „Vjetar ružu poljuljkuje“, „Kad ja pođoh na Benbašu“, „Moj dilbere“ i druge.

Dve godine kasnije njena publika mogla je da kupi CD pod nazivom „Acending“ sa pesmama „Gde si dušo, gde si rano“, „Sve ptičice zapevale“, „Snijeg pade na behar na voće“, „Što te nema“ i drugima.

Usledile su dve turneje sa po dva nastupa od kojih je jedan bio 17. novembra u Zagrebu, a drugi 18. novembra u Beogradu. Drugu turneju je održala u Nizozemskoj 12. maja u Amsterdamu i 14. maja u Utrehtu.

Amira je 14. marta 2015. godine nastupala u Sava Centru u Beogradu kome se rado vraća i u kome bi, kaže, volela da živi.

Projekat „For him and her“ Amira je realizovala u junu 2020. godine. Reč je od CD-u i LP-u sa numerama „Svirajte mi tiho, tiše“, „Ja nemam prava nikoga da volim“, „Čekaj me“, „Šta će mi život“ i drugima.

I ovog puta je okupila grupu sjajnih muzičara iz regiona i celog sveta, a svoju publiku je počastila sa nekoliko interpretacija najpoznatijih pesama Tome Zdravkovića.

Tokom leta 2021. godine je nastupala u Bosni i Hercgovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Upečaljiv koncert je održala na novosadskom festivalu „Egzit“ („EXIT“), a jesen je obležio nastavak turneje u gradovima regiona, kao i u Nizozemskoj, gde je uvek rado viđen gost.

Privatni život

Amira Medunjanin, devojački Dedić, je rođena 1972. godine u Sarajevu. Svog današnjeg supruga Bekima Medunjanina upoznala je 1997. godine dok je radila u Kancelariji Evropske komisije. Samo dva meseca od prvog susreta Bekim ju je zaprosio, ali su se ipak venčali 2001. godine.

Premda je zahvaljujući svom talentu umetnica stekla svetsku slavu, svoj privatni život i dalje drži daleko od očiju javnosti i, čini se, novinari u regionu to poštuju.

Diskografija

Albumi

  • 2004. Rosa
  • 2008. Zumra
  • 2009. Live
  • 2011. Amulette
  • 2014. Silk & Stone
  • 2016. Damar
  • 2018. Ascending
  • 2020. For Him and Her

Amira Medunjanin na društvenim mrežama

FacebookAmira@ Facebook
InstagramAmira @ Instagram
TwitterAmira @ Twitter