Damir Karaosmanović (MC Damiro)

Kratke informacije

Ime i prezimeDamir Karaosmanović (MC Damiro)
Datum rođenja10. avgust 1985.
Mesto rođenjaZvornik
DržavaŠvedska
PrebivališteMalme
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk
Visina-

Biografija

Damir Karaosmanović poznatiji kao Em Si Damiro (MC Damiro) je švedski muzičar bosanskohercegovačkog porekla, najpoznatiji po učešću u rijaliti programu „Zadruga“ koji se emituje na programu Televizije „Pink“. Rođen je 10. avgusta 1985. godine u Zvorniku. Od 1996. godine živi u švedskom gradu Malme.

Muzikom je počeo da se bavi još kao tinejdžer, a sa 16 godina je, kako kaže, imao spreman materijal za prvi CD. Ipak, tvrdi da je zbog nesporazuma s izdavačkom kućom iz Švedske dogovor o snimanju CD-a propao. Zato je odlučio da svoje radove objavljuje na „Ju Tjubu“ („You Tube“).

Domaća javnost ga je upoznala 2016. godine kada je objavio singl „Kada nekog voliš“. Iste godine je snimio pesmu „Ferarri dijamanti“ s Elvisom Šehovićem poznatijim po nadimku Keksi (Kexi) i Di Džej Belađiom (DJ Bellagio).

Usledio je duet „Whats Up“ koji je uradio sa hrvatskom pevačicom Natašom Moskvom (Nataša Ivkošić). Iste, 2017. godine snimio je pesmu „Šta te to loži“ sa Stanijom Dobrojević, srpskom starletom, pevačicom i učesnicom brojnih rijaliti emisija.

U rijaliti „Zadruga 1“ Damiro je prvi put ušao 29. oktobra 2017. godine, a nakon samo 20 sati odlučio je da napusti šou preskočivši ogradu. Već naredne sezone ponovo je pozvan da učestvuje u ovom šou programu. Poziv je prihvatio, a u septembru 2018. godine postao je stanar raskošnog imanja u okolini Beograda.

Njegovo učešće obeležile su konfliktne situacije i sa drugim učesnicima. U nekoliko navrata je izrazio želju da napusti takmičenje, a od toga su ga odgovarali njegovi cimeri.

Ipak, 10. oktobra je prvo pobegao, pa se vratio u „Zadrugu“ nakon što je postigao dogovor sa produkcijom. Samo šest dana kasnije je ponovo napustio takmičenje, pa je produkcija objavila da je diskvalifikovan, te da će protiv njega biti podnesena tužba i da će morati da plati iznos od 100 000 evra na ime štete koju je napravio.

Muzička karijera

Damir Karaosmanović od 1996. godine živi u Malmeu, gde je još kao tinejdžer osnovao svoj muzički studije, i gde je, prema njegovim rečima, pesme snimao muzičar Šefik Ibrahimović, inače otac slavnog fudbalera Zlatana Ibrahimovića.

Kako je Damiro jednom prilikom izjavio, Šefik mu je bio poput drugog oca, te dodao su i danas veoma bliski.

Tokom svog kratkog učešća u rijaliti emisijama Damiro je rekao da nije siguran zašto je izvedenici svoga imena dodao „Em Si“, ali da je u društvu oduvek bio zabavljač, pa se to činilo logičnim.

Kako je tada istakao, već sa 16 godina je imao spremljen materijal za snimanje albuma, ali je prevaren i do realizacije tog projekta nikad nije došlo. Zato je nastavio da snima pesme i da ih objavljuje ne „Ju Tjubu“.

Na ovom internet servisu mogu se naći tek neke pesme koje je objavljivao kao Damiro, a kasnije kao Em Si Damiro.

Godine 2008. objavio je pesmu „Moja mazo“, na kojoj je sarađivao sa Di Džej Čekićem (DJ Čekić). Tokom 2013. godine izašle su njegove numere „Miješam vino sa duplom votkom“, „Anđeo dama“, te dueti „Baš si drolja“ i „Noću pijan, danju mahmuran“ koje je snimio sa Di Džej Silverom (DJ Silver) i Maidom Halilovićem.

Važno je napomenuti, da su neke od ovih pesama trenutno nedostupne na „Ju Tjubu“.

Početkom 2015. godine je sa Di Džej Belađiom objavio pesmu „Jedna mala slatka“. Tekst potpisuje Esad Karaosmanović, a muziku i aranžman Damiro. Usledila je numera „K`o manijak“ sa Kostijem (Costi).

Polovinom juna 2016. godine je sa Keksijem objavio duetsku pesmu „Kad nekog voliš“. Spot je do decembra 2021. godine pregledan skoro pola miliona puta, a tekst i muziku potpisuju njih dvojica.

Već sledećeg meseca Damiro je objavio pesmu „Ferari dijamanti“. Gosti na ovom singlu su mu bili Keksi i Di Džej Balađio. Muziku je komponovao Damiro, a tekstove napisao Keksi. Aranžman su uradili zajedničkim snagama. Pesmu prati i spot koga je tokom pet i po godina na „Ju Tjubu“ pogledalo oko 190 000 ljudi.

Na svom zvaničnom Fejsbuk (Facebook) profilu u toku naredne godine promovisao je numere „Moj san“ i „Moj dijamant“, ali ove pesme trenutno (2021. godina) nisu dostupne na „Ju Tjubu“.

Usledio je duet sa Natašom Moskvom pod nazivom „Whats Up“, a nakon toga i pesma „Šta te to loži“ koju je otpevao sa Stanijom. Tekst, muziku i aranžman za drugi duet pisali us Esad Karaosmanović, Žarko Đorđević i Johan B.

Za ovu pesmu spot su snimali na jednom gradilištu u Beogradu. Osim zavodljivih plesačica, scenografija je upotpunjena građevinskim mašinama i gomilama peska.

Kako bi promovisao svoj rad Damiro je ušao u rijaliti „Zadruga“, ali se njegovo učešće završilo nekoliko sati kasnije.

U septembru 2018. godine na društvenim mrežama pojavile su dve Damirove balade „Decenija“ i „Kćerkine suze“. Istog meseca je ponovo ušao u „Zadrugu“, gde je proveo 53 dana. Pošto je uporno kršio odredbe ugovora produkcija je odlučila da podigne tužbu protiv njega.

Krajem januara 2019. godine na „Ju Tjubu“ je objavio dve duetske pesme sa Tamarom Taccom Radmilović pod naslovima „Dolari“ i „Mala voli život“. Muziku, aranžmane i tekstove napisao je Damiro. Za obe pesme snimljeni su i spotovi.

Rijaliti karijera

Damiro je u rijaliti program prvi put ušao u septembru 2017. godine. Televizija „Pink“ ga je promovisala kao novog učesnika šoa „Zadruga“. Ukućanima se predstavio kao muzičar, Em Si koji je snimio duet sa Stanijom.

Njegov ulazak posebno je oduševio starletu Macu Diskreciju (Senada Nurkić). Ipak, nakon nekoliko sati rekao je da ne može da ostane tu, pa je preskočivši ogradu napustio imanje na kome se odvija radnja ovog rijalitija.

Jedna od učesnica, a kasnije i finalistkinja „Zadruge“, blogerka Luna Đogani, taj potez je okarakterisala rečima da ga je uhvatila kriza, jer je korisnik nedozvoljenih opojnih supstanci.

Zbog te izjave Damiro je došao u sukob sa Luninom majkom, pevačicom Anabelom Atijas, a sa mladom blogerkom se „obračunao“ kada je ona polovinom 2018. godine izašla iz „Zadruge“.

Samo nekoliko meseci kasnije „Pink“ ga je uvrstio na listu učesnika druge sezone ovog rijalitija. Damiro je tom prilikom rekao da je ušao kako bi promovisao svoje pesme, te kako bi se pokazao u pravom svetlu, s obzirom da prvi put nije ostao dugo.

Nije propustio ni da pomene kako će u „Zadruzi“ tražiti od Lune Đogani da mu objasni zašto ga je nazvala narkomanom.

Po ulasku u rijaliti prvo se posvađao sa modelom Tomom Panićem. Pale su teške reči, a reagovalo je i obezbeđenje koje je moralo da ih rastavi.

Toma je Damira optužio da preko njega želi da privuče pažnju, a Damiro je rekao da se dobro zabavljao pre nego što je ovaj pokušao da ga otera rečima „Marš, odavde“!

Muzičar se posle pogurao i sa nekim drugim učesnicima, pa ga je producija stavila u tzv. zatvor. Stekao je simpatije gledalaca načinom na koji je doživeo situaciju da se nalazi iza rešetaka. Molio je produkciju da ga izvade odatle, govoreći da je evropski državljanin.

Posle toga je došao u sukob sa Stanijom, sa kojom je godinu dana ranije snimio pesmu. Naime, Damiro je u rijalitiju izneo neke detalje te saradnje koji su podrazumevali činjenicu da je sve u vezi sa pesmom i spotom platio on, iako ona za sebe kaže da je velika zvezda.

Starleta mu je odgovorila da se o svemu dogovarao sa njenim PR timom, te da je on nju molio da snime pesmu, kako bi preko nje stekao popularnost.

Dodao je da ga je Stanija prevarila jer se nije pojavila na zakazanim nastupima. U njenu odbranu stao je bivši fudbaler Lazar Jeremić koga je obezbeđenje zbog sukoba sa Damirom izvelo napolje.

Starletin tim je tim povodom izdao saopštenje u kome se navodi da se nikada nisu dogovarali da će zajedno da nastupaju. Stanijini saradnici su objavili tekst u kome se navodi da je Damiro izjave davao u alkoholisanom stanju, te da ih zbog toga „ne uzimaju za ozbiljno“.

Nedugo nakon toga, sukobio se i sa Lunom Đogani. Na žalost, svađa između njih dvoje kulminirala je kada je Damiro pomenuo Luninu majku, a završila se tako što ga je blogerka pogodila flašom u glavu.

Posle žurke koju su imali 1. oktobra krenuo je u raspravu s pevačicom Oljom Bajrami, koja ga je do tada često branila. Pevačica mu je poručila da prestane da pije jer se ne ponaša lepo kada se napije.

On je tvrdio da mu je neko nešto stavio u piće. Tom prilikom mu je kazala da se zbog njega neće svađati sa pedeset ljudi, te da se zbog ćerke počne ponašati normalno. Istog jutra je tražio od produkcije da izađe napolje.

Samo sedam dana kasnije posvađao se sa Lepim Mićom. Konflikt je nastao zbog Damirove navodne izjave o Staniji, a kulminiralo kada mu je Mića opsovao majku. Ponovo je reagovalo obezbeđenje, a zbog iste teme međusobno se svađalo dvadesetak ukućana.

Nekoliko dana kasnije je ušao u manji sukob sa Branislavom Radonjićem Brendonom, bivšim učesnikom rijalitija „Veliki Brat“ i „Parovi“. Rastavio ih je Miki Đuričić, ali je ponovo moralo da reaguje obezbeđenje.

Pošto je 11. oktobra opet tražio da napusti kuću, organizatori su mu dozvolili da za 1 500 dinara preko skajpa razgovara sa ćerkom. Zajedno s ostalim ukućanima je sakupio pare, te dobio pravo na razgovor. Gledaoci su taj trenutak okarakterisali kao najemotivniji od početka prikazivanja rijalitija.

Ipak, mir nije dugo trajao, pa je Damiro ponovo lupao na kapiju i tražio da izađe. Posle pregovora sa produkcijom vratio se u kuću.

Nakon 53 dana je razvalio vrata i pobegao sa imanja. Zbog toga je produkcija Televizije „Pink“ izdala saopštenje u kome se navodi da je reper samovoljno odučio da ode, te da će protiv njega biti podnesena tužba zbog kršenja potpisanog ugovora.

U istom dokumentu je navedeno da je Damiro dužan da produkciji „Pink“ plati odštetu u iznosu od 100 000 evra zbog toga što je obe sezone rijalitija napustio samovoljno, te time prekršio odredbe ugovora koji je potpisao.

Premda je svoje ponašanje na imanju pokušavao da opravda činjenicom da mu mnogo nedostaje porodica, mnogi ukućani se slažu da je uzrok svih konflikata konzumacija alkohola koja dovodi do njegovog emocionalnog rastrojstva.

O svemu tome Damiro se oglasio putem Fejsbuka istakavši da se svojoj publici kasno obraća, jer je pretučen od strane obezbeđenja „Zadruge“.

Njegovi pratioci na ovoj društvenoj mreži su mu pružili podršku, te izazili žaljenje što je napustio šou tako rano jer je važio za jednog od favorita.

Tim povodom oglasila se i Televizija „Pink“. Oni su izdali saopštenje kojim su demantovali da je obezbeđenje pretuklo Damira.

U saopštenju su, između ostalog, naveli da je Karaosmanović u alkoholisanom stanju seksualno uznemiravao njihovu novinarku Katarinu Ristić, te da je beg iz rijalitija posledica revolta i pijanstva.

Damir je nakon napuštanja rijalitija objavio da produkcija nije videla kada su ga udarali, te da je iz „Zadruge“ izašao sa 200 dinara.

On je na društvenim mrežama napisao da su ga zadrugari polivali vodom, urinirali po njegovom krevetu i da je sve izdržao, ali da ne želi više da učestvuje u rijalitiju jer mu je zdravlje važnije od novca.

Zadruga 5

Damir je 5. septembra 2021. godine postao učesnik pete sezone rijalitija „Zadruga“. U svom predstavljanju je kazao da u rijalitiju neće tražiti devojku, ali da ne isključuje mogućnost da se zbliži sa nekom ženom.

Učesnike druge sezone „Zadruge“ nazvao je „šljamovima“ i „ološima“ koje ne poštuje, niti će ih ikada poštovati, jer su ga „udarali tamo gde je najtanji“.

Obećao je svojim obožavaocima da ovog puta neće bežati iz rijalitija, te da se nada pobedi.

Ovog puta je u rijalitiju ostao dva meseca. Naime, 6. novembra je odlučio da pobegne iz „Zadruge“. Zbog kršenja ugovora koji je potpisao, produkcija je obavestila javnost da će ga tužiti i potraživati 150 hiljada evra.

On je na društvenim mrežama napisao da je pobegao iz rijalitija zato što mu je jedan od zadrugara psovao majku. Svoje pratioce je zamolio da mu pomognu da pronađe smeštaj, jer u Beogradu nema gde da spava.

Privatni život

Damir Karaosmanović je rođen 1985. godine u Zvorniku. Od 1996. godine živi u švedskom gradu Malme. Deset godina je bio u braku sa Alisom, sa kojom je 5. jula 2010. godine dobio ćerku Aminu.

Alisa i Damir su se 2017. godine razveli, a u rijalitiju je nekoliko puta ponovio da o njoj misli sve najbolje, jer čuva njihovo dete. Jednom prilikom je kazao da će zauvek voleti svoju bivšu ženu, s obzirom da mu je rodila dete i zato što vodi računa o Amini.

Inače, reper svoje pratioce na društvenim mrežama ponekad obraduje fotografijama iz privatnog života, a na njima se najčešće nalazi njegova ćerka Amina.

Diskografija

Singlovi

 • 2008. Moja mazo (feat. DJ Čekić)
 • 2012. Jedna mala slatka
 • 2013. Mješam vino sa duplom votkom
 • 2013. Anđeo dama
 • 2013. Baš si drolja (feat DJ Silver)
 • 2013. Noću pijan, danju mahmuran (feat Maid Halilović)
 • 2015. K`o manijak (feat. Costi)
 • 2015. Jedna mala slatka (feat. DJ Ballagio)
 • 2016. Kada nekog voliš (sa Kexijem)
 • 2016. Ferari dijamanti (feat Kexi & DJ Ballagio)
 • 2017. Moj san
 • 2017. Whats Up (sa Natašom Moskvom)
 • 2017. Moj dijamant
 • 2018. Decenija
 • 2018. Kćerkine suze
 • 2019. Mala voli život (feat. Tamara Tacca Radmilović)
 • 2019. Dolari (feat. Tamara Tacca Radmilović)

Izvori:

Damir Karaosmanović (MC Damiro) na društvenim mrežama

InstagramDamiro @ Instagram