Ivana Vuković

Kratke informacije

Ime i prezimeIvana Vuković
Datum rođenja25. januar 1987.
Mesto rođenjaKragujevac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Ivana Vuković je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica koja je prepoznatljivost stekla ulogom Sonje Kljun u seriji „Kljun“. Rođena je 25. januara 1987. godine u Kragujevcu. U braku je sa glumcem Stefanom Trifunovićem, sa kojim ima sina Vuka. Živi i radi u Beogradu.

Prve glumačke korake Ivana je napravila u dramskom studiju Slavice Urošević Slaje. Nakon toga je stekla diplomu glumice na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Već tokom studija imala je priliku da glumi u novosadskom pozorištu, a jednu od prvih uloga u Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je 2011. godine. Usledile su predstave „Galeb“, „Đakon“, „Opera za tri groša“, „Smrt Ivana Iljića“ i mnoge druge.

Na televiziji se prvi put pojavila 2009. godine i to u seriji „Na terapiji“. Ostvarila je zapaženu ulogu, a dobila je i nagradu „Carica Teodora“ za ulogu u TV filmu „Sestre“.

Usledili su filmovi „S/Kidanje“, „Moj jutarnji smeh“, „Živ čovek“ i druge. Igrala je u serijama „Pet“, „Močvara“, „Urgentni centar“, „12 reči“ i drugima. Ipak, regionalnu popularnost je stekla glavnom ulogom u seriji „Kljun“ koja joj je donela nagradu Srce Sarajeva.

Detinjstvo i obrazovanje

Ivana Vuković je rođena 1987. godine u Kragujevcu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju muzičku školu. Uporedo sa time je pohađala školu glume u dramskom studiju Slavice Urošević Slaje.

Po završetku srednje škole prijavila se za polaganje prijemnog ispita na glumi u Beogradu i Novom Sadu, ali nije uspela da upiše željeni fakultet. Zato je napravila godinu dana pauze koju je iskoristila da radi u kafiću i na televiziji.

Godine 2006. se ponovo prijavila za polaganje prijemnog ispita za glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Zajedno sa Draganom Dabović, Milicom Janevski, Tijanom Marković, Milicom Mimom Trifunović, Dimitrijem Dinčićem, Filipom Đukićem, Jovanom Živanovićem i drugima, postala je deo klase profesorke Jasne Đuričić.

Kako je njena mlađa sestra Lila u tom trenutku pohađala dizajnersku školu u Novom Sadu, Ivana je odlučila da i ona ostane u tom gradu, pa se nije ni prijavljivala za polaganje prijemnog ispita na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Diplomirala je 2010. godine ulogom u predstavi „Višnjik“ koju su režirali njeni profesori Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Pozorišna karijera

Ivana Vuković je na „daske koje život znače“ prvi put kročila još kao studentkinja glume na Akademiji u Novom Sadu. Diplomirala je ulogom Ljubov Andrejevne u Čehovljevom „Višnjiku“ koga su režirali Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Usledila je saradnja sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem u kome je od polovine 2011. godine igrala Debelu u predstavi „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“ u režiji Slobodana Unkovskog.

Nakon toga je tumačila Mariju Ilinićnu Mašu komadu „Galeb“ u Srpskom narodnom pozorištu. Na istoj sceni je od aprila 2013. godine igrala Anu Nedić u predstavi „Đakon“ Ane Đorđević.

Sarađivala je sa rediteljem Tomijem Janežičem na predstavama „Opera za tri groša“ i „Smrt Ivana Iljiča“. Od maja 2015. godine je tumačila naslovnu ulogu u predstavi „Aj, Karmela“.

Sa rediteljem Olegom Novkovićem i Ateljeom 212 je sarađivala tokom spremanja i rada na predstavi „Detroit“ u kojoj je igrala Meri.

Televizijska i filmska karijera

Ivana Vuković se na televizijskim ekranima prvi put pojavila 2009. godine i to u ulozi Milice u dramskoj seriji „Na terapiji“.

Dve godine kasnije joj je uloga Marije Radić u televizijskoj drami „Sestre“ u režiji i po scenariju Vladimira Paskaljevića i Bojane Maljević donela nagradu „Carica Teodora“. Film je prikazan i u zgradi Ujedinjenih nacija u Beču.

Ivana je u kratkom filmu „Na drugoj obali“ koji je premijerno prikazan 2012. godine igrala Anu, a u filmu „S/Kidanje“ iz 2013. godine utelovila je lik Sanje.

Usledili su kratki filmovi „Ovih dana“, „Tranzicija“ i „Ujed pčele u Velikim Pčelicama“. Na ovom poslednjem ostvarenju Vuković je bila i koscenaristkinja.

U komediji „Montenegro Road Movie“ iz 2016. godine reditelj Petr Kubik (Petr Kubik) joj je poverio glavnu ulogu. Iste godine je tumačila lik Ljilje u kratkom filmu „Paraliza“.

Sa profesorima Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem, te drugim mlađim kolegama je 2018. godine snimila dramu „Ti imaš moć“.

Pojavila se u ulozi Lidije u televizijskoj seriji „Pet“ čiju je prvu sezonu Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala tokom 2019. godine. Glavne uloge su igrale njene koleginice Jasna Đokić, Hristina Popović, Marija Karan, Gala Videnović i Milena Radulović.

Usledila je saradnja sa rediteljem Markom Đurđevićem na drami „Moj jutarnji smeh“ koji se u bioskopima pojavio 2019. godine. Film je sniman u Ivaninom rodnom Kragujevcu, a premijerno je prikazan na 25. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Utelovila je lik Mirne u triler-dramskoj televizijskoj seriji „Močvara“ koju je režirao Oleg Novković. Glavne uloge su poverene Goranu Bogdanu, Marti Bjelici, Borisu Isakoviću, te Ivaninom suprugu Stefanu Trifunoviću.

U domaćim bioskopima se 2020. godine pojavila komedija Olega Novkovića „Živ čovek“ u kome je Ivana igrala Jasnu, dok su glavne likove utelovili Nikola Đuričko, Nada Šargin i drugi.

U novembru iste godine je kablovska televizija „Superstar“ započela emitovanje prve sezone dramske triler serije „12 reči“ u kojoj mlada glumica igra Saru Popović, jednu od glavnih junakinja serije. Scenu deli sa kolegama Viktorom Savićem, Tihomirom Stanićem, Marijom Bergman i drugima.

Od 2020. do 2021. godine igrala je bolničarku Ivu u hit seriji „Urgentni centar“ na Televiziji „Prva“. Sa kolegama Dubravkom Kovjanić, Stefanom Trifunovićem, Nikolom Rakočevićem, Slavenom Došlom i drugima je 2021. godine snimila dramu „Kelti“ u režiji Milice Tomović. Film je premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu.

Veliku pažnju televizijske publike privukla je ulogom Sonje Kljun, mlade, ambiciozne detektivke u kriminalističkoj seriji „Kljun“. Autori serije su Milorad Milinković i Srđan Dragojević, a da je Ivana već tokom prve sezone dobro odradila svoj glumački zadatak potvrđuje to što je na Filmskom festivalu u Sarajevu 2022. godine dobila nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu u dramskoj seriji.

„Kljun“ je ušla u istoriju kao prva serija iz Srbije i regiona koja se našla u selekciji Međunarodnog filmskog festivala u Kanu.

Tokom 2021. godine je takođe snimila kratku dramu „Najkraći dan“ koju je režirao Aleksa Mihajlović. Manju ulogu igra i u istorijskoj komičnoj seriji „U zagrljaju Crne ruke“ koju od 21. decembra 2021. godine emituje Televizija „Nova“.

Usledila je saradnja sa rediteljima Matijom Gluščevićem i Dušanom Zorićem na srpsko-hrvatskom filmu „Da li ste videli ovu ženu?“. Ivana tumači lik Mile, dok su glavne uloge utelovili Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković i drugi.

U domaćim bioskopima bi se tokom 2023. godine trebala pojaviti drama Marka Đorđevića pod nazivom „Za danas toliko“ u kojoj jednu od glavnih junakinja igra Ivana Vuković.

Privatni život

Ivana Vuković je rođena 1987. godine u Kragujevcu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a potom je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu diplomirala glumu. Glumica je 2007. godine započela vezu sa kolegom Stefanom Trifunovićem. Venčali su se i 2018. godine dobili sina kome su dali ime Vuk.

Filmografija

Filmovi i serije

2009. Na terapiji

2011. Sestre

2012. Na drugoj obali

2013. S/Kidanje

2014. Ovih dana

2016. Tranzicija

2016. Ujed pčele u Velikim Pčelicama

2016. Montenegro Road Movie

2016. Paraliza

2018. Ti imaš noć

2019. Pet

2019. Moj jutarnji smeh

2020. Močvara

2020. Živ čovek

2020. 12 reči

2020. — 2021. Urgentni centar  .

2021. Kelti

2021. Kljun

2021. Najkraći dan

2021. U zagrljaju Crne ruke

2022. Da li ste videli ovu ženu?

2023. Za danas toliko

Predstave

„Višnjik“, „Road“, „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“, „Galeb“, „Đakon“, „Opera za tri groša“, „Smrt Ivana Iljića“, „Aj, Karmela“, „Detroit“ i druge.

Nagrade i priznanja

2011. nagrada Carica Teodora (uloga Marije u filmu „Sestre“)

2015. nagrada Zlatna interpretacija na „Bašta Fest-u“ za najbolju žensku ulogu (uloga Ivane u filmu „Ovih dana“)

2020. nagrada Carica Teodora (uloga Kaće u filmu „Moj jutarnji smeh“)

2022. nagrada Srce Sarajeva za najbolju glumicu u dramskoj seriji (uloga Sonje Kljun u seriji „Kljun“)

Ivana Vuković na društvenim mrežama

IMDBIvana @ IMDB