Milan Stamatović

Kratke informacije

Ime i prezimeMilan Stamatović
Datum rođenja24. mart 1960.
Mesto rođenjaČajetina
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar
StrankaSNP, pre DSS

Biografija

Milan Stamatović je predsednike opštine Čajetina i kandidat za predsednika Srbije na izborima 2. aprila 2017. godine. Član je stranke Srpska narodna partija (SNP). Rođen je 24. maja 1960. godine u opštini Čajetina gde i danas živi.

Privatni život

Malo je detalja poznato o privatnom životu Milana Stamatovića.  Po zanimanju je tehnolog – tehničar. Oženjen je Miljanom Stamatović i ima dvoje dece.

Karijera

Radio je u „PK Zlatibor“, „Metaloplastika“ i „IMR Beograd“.

Političku karijeru je započeo u organizaciji „Društvo Sava“ čiji su članovi jedno vreme bili Vuk Drašković i Vojislav Šešelj.

2000. godine je postao član opštinskog odbora DSS Čajetina, a 2007. godine predsednik tog odbora.

2001. godine Milan je imenovan za predsednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Čajetina. Tri godine kasnije je izabran za predsednika odbora i na ovoj funkciji se i dan-danas nalazi.

2008. godine je postao član Glavnog odbora DSS-a, a 2010. godine član Predsedništva ove stranke.

Nakon raskola u DSS-u, 2014. godine je sa Nenadom Popovićem osnovao SNP (Srpsku narodnu partiju). Bio je zamenik predsednika.

2015. godine je izjavio da Čajetina neće pomagati migrantima jer im je prioritet zbrinjavanje prognanih Srba i pružanje pomoći ugroženim sugrađanima.

Sukobio se sa mistarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoranom Mihajlović, jer je dvojici biznismena dao dozvolu za izgradnju gondole. Ubrzo je protiv njega pokrenuta istraga jer je optužen da je državu oštetio za 50 miliona evra. Milan je odgovorio da je ovo osveta jer nije dozvolio da se privatnom preduzeću PK „Zlatibor“ besplatno dodeli državno zemljište.

Početkom 2017. godine je napustio SNP jer je podržala lidera SNS-a, Aleksandra Vučića. Nakon toga je formirao grupu građana „Za zdravu Srbiju“.

13. marta 2017. godine je proglašen za kandidata za predsednika Republike. Podržalo ga je 12.027 birača. Imao je problem jer u prva tri dana kampanje nije mogao da nađe slobodne termine za overu potpisa kod notara.

Izjavio je da će, ukoliko pobedi na izborima, zakonom zabraniti inicijativu da Srbija postane članica NATO-a. Zalaže se za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, da se Srbija okrene Evroazijskoj uniji i da Rusija postane njen najvažniji ekonomski i politički partner. Rekao je da neće dozvoliti promenu Ustava i da Vojvodina i Kosovo i Metohija treba da budu u sastavu Srbije.

Imovina

Milanovi mesečni prihodi iznose 79.359 dinara. Vlasnik je porodične kuće na Zlatiboru čija je vrednost 160.000 evra. U okviru nje se nalazi nekoliko apartmana koje izdaje. To radi preko turističke agencije „TAS“ koju je njegova supruga osnovala 2006. godine.

Sa ocem i bratom poseduje polovinu stare kuće od 14 kvadrata, oko pet hektara imanja i 65 ari šume koje su nasledili od majke.

2009. godine je kupio polovnu škodu superb od čačanske firme „Auto garant“ i platio ju je 10.000 evra.

2017. godine njegova ćerka Ivana je osnovala udruženje „Afirmativni centar za edukaciju mladih“ koje se zalaže za zaštitu životne sredine i brigu o nemoćnim i bolesnim ljudima, a protivi se korišćenju genetski modifikovanih proizvoda.

Tužbe

2012. godine je prekršio Zakon o budžetskom sistemu zbog čega mu je sud tri godine kasnije izrekao novčanu kaznu od 144.000 dinara.

U januaru 2014. godine Državna revizorska institucija je podnela krivičnu prijavu protiv Milana jer je iz opštinskog budžeta potrošeno 23 miliona dinara više nego što je predviđeno. Krivična prijava je odbačena nakon što je uplatio 30.000 dinara u humanitarne svrhe.

Tvrdio je da su firma „Zlatibor turist“ i porodica Slobodana Jeremića, bivšeg poslanika PUPS-a, na prevaru stekli vlasništvo nad jezerom na Zlatiboru i 200 ha zemlje oko njega. U aprilu 2014. godine je osuđen zbog povrede časti i ugleda pa je morao da plati kaznu od 300.000 dinara odštete i oko 70.000 dinara sudskih troškova.

U aprilu 2015. godine je govorio o sukobu člana SNS-a i SNP-a i pomenuo je nadimke Jujo i Pećinko da su se bavili kriminalnim poslovima u kome su se prepoznali Borivoje Milić Jujo i Borivoje Pećinar Pećinko. Oni su ga tužili zbog povrede ugleda.

Milan Stamatović na društvenim mrežama

FacebookMilan @ Facebook
InstagramMilan @ Instagram
TwitterMilan @ Twitter