Maja Bajamić

Kratke informacije

Ime i prezimeMaja Bajamić
Datum rođenja9. septembar 1991.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
ZanimanjePevačica
ŽanrPop, R&B
Visina-
Težina-

Biografija

Maja Bajamić je hrvatska pop pevačica. Rođena je 9. septembra 1991. godine u Splitu. Iako se muzikom bavi od malih nogu šira javnost ju je upoznala kao učesnicu muzičkog takmičenja „Hrvatska traži zvijezdu“, kad je proglašena jednim od četiri najbolja pevača. U nastavku pročitajte njenu biografiju…

Počela je da peva sa pet godina u dečjem horu „Marjanski tići“. Tri godine kasnije je osvojila svoju prvu veliku nagradu – prvo mesto žirija i Gran Pri na festivalu „Prvi glas Splita“. Sa 14 godina je upisala školu pevanja Marina Miše Limića, osnivača benda Stijene.

Na prvo muzičko takmičenje se prijavila još kao srednjoškolka, a nekoliko godina kasnije oduševila je žiri i publiku takmičenja „Hrvatska traži zvijezdu“. Tada je započela saradnju s menadžerom Marinom Aničićem koji je za nju pisao soul i ar en bi (R&B) pesme od kojih su najpoznatije „Za ljubav živjeti“, „Na kraju ljubavi“ i „Sada treba mi“.

Godine 2016. je sa Ginom Viktorijom Damjanović i Elmom Burić osnovala bend Ladie. Nastupale su širom Hrvatske izvodeći obrade svetskih hitova. Nakon nekog vremena svaka od devojaka je izabrala svoj put, a Maja se pridružila bendu Kristijana Rahimovskog. Šest meseci je bila pevačica benda Teška industrija, a posle toga nastupala na kruzerima po skandinavskim i baltičkim zemljama.

Dobivši poziv da sa Tonijem Cetinskim i Masimom Savićem bude član žirija talent šoa „Zvijezde“, vratila se na hrvatsku javnu scenu. Punu afirmaciju je doživela kao učesnica emisije „Tvoje lice zvuči poznato“. Oduševila je žiri i publiku kraj malih ekrana odličnim transformacijama i glasovnim mogućnostima, te učešće završila kao pobednik.

Do sada je napisala 17 autorskih pesama, a njen cilj je da se publici pokaže kao soul i R&B pevačica.

Detinjstvo i obrazovanje

Maja Bajamić je rođena 1991. godine u Splitu. U rodnom gradu je završila osnovnu školu, a zdravstveni problemi su je inspirisali da upiše Zdravstvenu školu u Splitu kako bi postala medicinska sestra i mogla pomagati drugim ljudima. Posle toga je upisala Filozofski fakultet u Zadru, smer sociologija i pedagogija, ali se nakon prve godine prebacila na Filozofski fakultet u Zagrebu, gde bi uskoro trebalo da diplomira.

Maja je odrastala u radničkoj porodici u splitskom naselju Varoš. Ima dva mlađa brata i sestru. Njeni roditelji se zovu Milenka i Mladen. Vrlo rano je otkriveno da boluje od astme što ju je sprečavalo da živi normalan život deteta. Umesto da se igra sa ostalom decom Maja je morala da se čuva prašine i svega što bi joj moglo naškoditi. Pumpica za astmu joj je postala najbolji prijatelj. Ipak, priznaje da joj je to pomoglo da se više posveti pevanju, koje je obožavala.

Premda je njen brat trenirao džudo, Maja zbog prašine u strunjačama nije smela ni da pomisli da se bavi tim sportom. Trenirala je odbojku, te posle treninga ostajala da prati treninge džudista u dvorani na Poljudu. Tada je upoznala legendarnog splitskog trenera Stevu Mentusa koji ju je pozvao na trening. Uz pomoć džudoa krenula je u borbu s astmom, a roditeljima je rekla da je upisala ovaj sport tek tri nedelje kasnije. Treninzi su joj pomogli da savlada bolest, pa je već dva i po meseca od prvog treninga otišla na takmičenje u rodnom gradu i osvojila prvo mesto. Sa 15 godina simptomi bolesti su nestali, a Maja je počela da diše punim plućima.

Karijera

Talenat za muziku otkrila je njena majka, pa ju je sa pet godina upisala u dečji hor „Marjanski tići“ s kojim je nastupala širom Hrvatske. Prvi javni nastup doživela je u emisiji „Hrtić-hitić“ koja je emitovana na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT).

U osmom razredu je istovremeno nastupala u crkvenom horu „Gospa od Zdravlja“ i pop-rok grupi Samostan. Sa članovima benda se upoznala na treningu džudoa i te postala jedina devojka u petočlanoj grupi. Bubnjar je bio Duje Limić, sin Miše Limića. Snimili su nekoliko spotova, među kojima je i spot za pesmu „U život“ koju je napisala sa 14 godina.

Dve godine je radila sa bendom, a nakon toga se preselila u Zagreb. Sestra ju je prijavila na učešće u muzičkom takmičenju „Hrvatska traži zvijezdu“. Pokazavši veliki talenat i upornost, Maja je završila učešće na četvrtom mestu. Tada je upoznala menadžera Marina Aničića koji joj je napisao nekoliko soul i ar en bi pesama od kojih su najpopularnije postale „Sada treba mi“, „Na kraju ljubavi“ i „Za ljubav živjeti“.

Godine 2016. je zajedno sa Ginom Viktorijom Damjanović i Elmom Burnić osnovala trio Ladies. Nastupale su u brojnim klubovima izvodeći obrade svetskih muzičara poput Bijonse (Beyoncé Giselle Knowles-Carter), Džesi Džej (Jessica Ellen Cornish – Jessi J), benda Suprims (The Supremes) i drugih. Međutim, pet meseci kasnije Viktorija je prešla u bend Detour, a Elma se pridružila FilmMusicOrkestru. Maja je nastavila saradnju s bendom Kristijana Rahimovskog.

Kada je Lea Mijatović napustila grupu Teška industrija, mlada Splićanka je zauzela njeno mesto. Sa Industrijom je nastupala pola godine, a 2017. je odlučila da sa gitaristom Ivanom Borojevićem nastupa na kruzerima po skandinavskim i baltičkim zemljama. Proveli su dva meseca na luksuznim brodovima koji su pristajali na obalama Švedske, Letonije i Estonije, te zabavljali putnike hitovima Tine Tarner (Anna Mae Bullock -Tina Turner), Arete Frenklin (Aretha Louise Franklin) i Šer (Cherilyn Sarkisian – Cher).

Otkazala je put na Kanarska ostrva kako bi se pojavila na audiciji za emisiju „Tvoje lice zvuči poznato“. U jednom intervjuu priznala je da je trebalo da imitira dve pevačice i dva pevača, ali pošto joj je bilo stalo da prođe, imitirala ih je čak 13. Maja je primljena, pa je narednih nekoliko meseci uveseljavala publiku širom Hrvatske sjajnim imitacijama domaćih i stranih izvođača. Oduševila je žiri i gledaoce imitacijom Majkla Džeksona (Michael Jackson) za koju se, kaže pripremala danima. Sav trud i talenat urodili su plodom, te je postala pobednica pete sezone šoa.

Najviše ju je veselila činjenica što je emisija humanitarnog karaktera i što nakon svake pobede može nekome da uplati taj novac.

Humanitarni rad

Maja se i ranije bavila humanitarnim radom. Od 2016. godine volontira u udruženju „Jak kao Jakov“ koje pomaže deci oboleloj od malignih bolesti. Posećuje onkološke odele u bolnicama, te peva na humanitarnim koncertima i pomaže deci da prodaju predmete koji sami naprave kako bi dobili potrebna sredstva za rad.

Još tokom srednje škole susretala se sa teško obolelom decom, što je, kaže, ostavilo neizbrisiv trag. Zato nije želela da bude samo medicinska sestra, nego i da na drugi način – pesmom, pričom i igrom ulepša bolničke dane.

Priznaje da joj je rad u Udruženju „Jak kao Jakov“ pomogao da se izbori sa ličnim psihološkim padovima u karijeri.

Privatni život

Maja Bajamić je rođena u Splitu, a odrasla je u naselju Varoš. Kaže da zbog bolesti nije mogla da provodi mnogo vremena vani sa vršnjacima, te da je spavala i boravila u potpuno sterilnoj sobi kako joj se simptomi astme ne bi pogoršavali. Zato se posvetila pevanju, a spas za bolest našla je u džudou koji je trenirala nekoliko godina.

Za sebe kaže da je vrlo aktivna osoba. Osim odbojke i džudoa koje je trenirala, rado vozi bicikl, s kojim ponekad pređe i do trideset kilometara dnevno. Odušak od stresne svakodnevnice pronalazi i u selu Trnbusi kod Omiša gde žive njeni baka i deda. Kaže da joj je reka Cetina draža od mora i da uživa u domaćoj hrani. Za njenu dobru liniju zaslužna je fizička aktivnost i umerenost u hrani.

U vezi je sa zagrebačkim trenerom fitnesa Goranom Kontićem s kojim se upoznala preko zajedničkih prijatelja. Zbližila ih je ljubav prema sportu, ali i mnoga druga zajednička interesovanja. Ipak, Maja u intervjuuima retko govori o privatnom životu. Radije priča o muzici, planovima za budućnost i željama da se ostvari kao kantautorka.

Osim po velikom talentu poznata je i po jasnim stavovima po pitanju karijere. Tako je hrvatskim novinarima jednom prilikom priznala da u muzici postoji dosta nemorala s kojim se uspešno borila tokom dosadašnje karijere. Izbegavala je svaku vrstu takvog kompromisa – da „kraćim“ i manje ugodnim putem ostvari svoje snove. Izbegavala je da se bavi kič i zabavnom muzikom, te da peva po svadbama. Umesto toga, planira da snimi studijski album na kojem će se naći soul i ar en bi pesme. Volela bi snimiti duet s Josipom Lisac.

Do sada je snimila nekoliko pesama pod naslovima „Ludo, vruće, seksi“, „Na kraju ljubavi“, „Nešto“, „Pilot“, „Sada treba mi“, „Voljeti tajno“, „Za ljubav živjeti“, „Kad ritam obuzme ti tijelo“, „Sretan Božić i sretna Nova godina“, te „Date“ („Da li znaš kako mi se sviđaš“), „Prvi put“. Sa splitskim reperima Krešom i Žuvijem je polovinom 2018. godine snimila pesmu „Propušten poziv“, koja je u junu dobila i svoj spot.

Maja Bajamić na društvenim mrežama

FacebookMaja @ Facebook
InstagramMaja @ Instagram
YoutubeMaja @ YouTube