Marčelo (Marko Šelić)

Kratke informacije

Ime i prezimeMarčelo (Marko Šelić)
Datum rođenja22. januar 1983.
Mesto rođenjaParaćin
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePisac, reper, muzičar
ŽanrRap, hip-hop

Biografija

Marko Šelić je srpski reper i autor. Rođen je 22. januara 1983. godine u Paraćinu, a živi i radi u Beogradu. Široj javnosti i muzičkoj rep sceni poznatiji je pod pseudonimom Marčelo. Odrastanje u Paraćinu obeležilo je njegovo detinjstvo, kao i početak karijere.

Muzička karijera

Muzikom počinje da se bavi 1997. godine, mada je ostao nezapažen do 1999. kada sa bendom Rajm Enimal počinje da nastupa širom Srbije. Shvativši da su mu reči, stihovi i pisanje strast, upisuje Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, te uskoro započinje i solo karijeru.

Njegove pesme su privukle pažnju Oneje, hip-hop producenta i osnivača diskografske kuće Basiviti Mjuzik. Marčelo potpisuje ugovor sa njim 2002. godine, te publika ima priliku da se upozna sa njegovim delom kroz pesme „Snoviđenje“ i „Definicija“, koje su se 2003. godine našle na albumu Basiviti Mikstejp Vol. 1.

Iste godine izlazi i njegov prvi album pod nazivom De Fakto. Album je naišao na pozitivne komentare, prihvativši ga i publika kao i muzički kritičari. Zahvaljujući kontroverznim pesmama koje su oštro osuđivale tadašnje društvo, Marčelo biva prozvan „Glas generacije“. Tome je doprinela i činjenica da je posle rata prvi sarađivao sa Edom Majkom, Elementalom, Šortijem i drugim muzičkim imenima sa prostora bivše Jugoslavije.

Svojim radom uspeva da publici skrene pažnju na lošu situaciju u državi, brutalnost policije i nepravde u društvu, dok istovremeno priča o ličnim problemima i stavovima. Sve te teme obuhvaćene su u pesmi „Kuća na promaji“, koja je ujedno i najpoznatija pesma sa albuma De Fakto.

Naredne godine odlazi iz Basiviti Mjuzika te sredinom 2005. godine potpisuje ugovor sa diskografskom kućom Multimedija Rekords.

U decembru 2005. godine izlazi njegov drugi studijski album pod nazivom Pazl Šok! Pored prepoznatljivog hip-hop zvuka, na albumu su se mogli osetiti i uticaji roka, zahvaljujući saradnji sa Dragoljubom Markovićem, poznatijim kao Dr. Dra, bivšim članom rok grupa Blok Aut i Ništa ala logopedi.

Budući da je Marković producirao album te svirao mnoge instrumente i pevao vokale za neke pesme, u Marčelovoj muzici sada ima primesa džeza, fanka i roka, što se jednom delu publike nikako nije dopalo, dok sa druge strane Marčelo stiče nove fanove. Pazl Šok veoma brzo dolazi do vrha muzičkih lestvica, a numere kao što su „Šarada“, „Pozerište“ i „Novi Vavilon“ se izdvajaju kao najveći hitovi.

Zajedno sa bendom Šok Orkestra Marčelo kreće na turneju širom Srbije kako bi promovisao svoj album. Tu mu se pridružuju velika imena hip-hop scene poput Marka Milivojevića, Beogradskog Sindikata i Remi, koji su ujedno i gosti na samom albumu. Uskoro rasprodaje i prvi solistički koncert u Beogradu.

Marčelov treći album Treća strana medalje izlazi pred kraj 2008. godine. I ovog puta nailazi na pozitivne reakcije publike, kao i muzičkih kritičara. Nastavivši saradnju sa Dragoljubom Markovićem, ovog puta na albumu u velikoj meri učestvuje i Šok Orkestra. Pravo iznenađenje za njegovu publiku bilo je duplo izdanje albuma, gde su se mogle pronaći obrade već postojećih pesama kao i nove pesme u izvođenju benda Filter Kru, koji je prijateljstvo sa Marčelom, kao grupa započeo na turneji tokom 2006. godine.

Povodom proslavljanja deset godina rada, Marčelo 2010. godine izdaje svoji četvrti studijski album pod nazivom Deca i Sunce. Ovo je prvi put da pored njegovog imena, na albumu stoji ime i druge grupe, upravo Filter Krua. Ideja čitavog albuma bila je osvrtanje na Marčelovo detinjstvo i njegov put ka odrastanju kako privatno, tako i muzički. Neke od najpoznatijih pesama sa ovog albuma su „Sindrom pepeljuge“, „Takav da mirno spava“ i „Kostim“.

Peti, ujedno i posljednji album do danas, Marčelo izdaje 1.oktobra 2014. godine pod nazivom Napet šou. Album prati i istoimena knjiga koja sadrži tekstove pesama, slike nastale tokom stvaranja ovog projekta kao i eseje koji pobliže objašnjavaju značenje svake pesme i čitavog albuma.

Književni rad

Marčelova zaljubljenost u pisanje u bilo kojem obliku, očitava se i u tri napisana romana kao i nekoliko zbirki kratkih priča. Njegova ljubav ka književnosti počinje još u ranom detinjstvo, nastavlja se kroz studije na Filološkom fakultetu u Beogradu i konačno kulminira izdavanjem prvog romana pod nazivom „Zajedno sami“ 2008. godine.

Roman istražuje kako čovek dolazi do spoznaje smisla o životu, na humorističan i pomalo mračan način. Marčelo u ovom delu otkiva kako izgleda njegova vizija raja i pakla, te poručuje da je jedini način da dođemo do istine tako sto ćemo smisao pronaći unutar nas samih.

Svoju karijeru kao autor nastavlja izdavanjem zbirke kratkih priča pod nazivom „O ljudima, psima i mišima“. Zbirka je svetlost dana ugledala pred kraj 2009. godine, kojom je ujedno označio i deset godina rada kao pisac i muzičar. Samim tim, zbirka pored priča sadrži i tekstove njegovih pesama, analitičke tekstove i eseje, koji su podeljeni u sedam celina.

Da je pisanje njegova strast, Marčelo je pokazao objavljivanjem drugog romana pod nazivom „Malterego“.  Roman je zamišljen kao trilogija, a njen prvi deo objavljen je 2012. godine pod naslovom „Malterego, knjiga prva: Rubikova stolica“. I ovog puta Marčelo, u svetu pisaca poznatiji pod svojim pravim imenom, Marko Šelić, istražuje ljudsku psihu i način na koji se svako od nas bori sa besom, nepravdom i željom da zaustavi nasilje putem nasilja. Iako je roman mračan i bavi se ozbiljnim temama, u njemu se može pronaći crni humor, što ga donekle čini još težim za čitanje.

Drugi deo romana izlazi 2017. godine pod nazivom „Malterego, knjiga druga: Higijena nesećanja“. Zbog želje da što ozbiljnije i opširnije pristupi temama kojim se ovaj deo romana bavi, autor je odlučio da ga podeli na dva dela. Tako se prvi deo Higijene nesećanja bavi posledicama koje traume ostavljaju na ljude, prijateljstvom i uspomenama, dok drugi deo istražuje šta je stvarnost a šta snovi koje ljudi načine svojom verzijom iste.

Marko Šelić je između romana prvog i drugog dela trilogije izdao još jednu knjigu, zajedno sa istoimenim albumom Napet Šou, 2014. godine. Knjiga je zbirka kratkih eseja posvećenih rasvetljavanju značenja pesama sa albuma, tekstova pesama i slika nastalih za vreme stvaralačkog procesa. Kako autor sam ističe, jedno ne ide bez drugog, te kako bi se stvarno shvatila poruka iza albuma, mora da se pročita i knjiga, i obrnuto.

Pored romana i kratkih priča, napisao je brojne članke i kolumne za razne novine, među kojima su i Huper i Politika.

Ostali projekti

Iako Marčelo ističe da se ne smatra svestranim umetnikom, njegova dela govore drugačije. Pored stvaranja muzike i pisanja književnih dela, Marčelo je svoju ljubav za stvaranjem izrazio i kroz ilustracije stripova.

Još kao srednjoškolac shvata da ima dara za crtanje, što odlučuje da ostavi po strani kako bi se mogao posvetiti muzici. Nakon uspešnih albuma i bavljenja pisanjem, odlučuje da se vrati i ovoj strasti te tako vodi kolumnu o stripovima u Huperu, te spaja pisanje i ilustrovanje. Ubrzo postaje i urednik za Veseli četvrtak, poznatog izdavača stripova u Srbiji.

Svoj talenat pokazao je i prevodom serijala knjiga „Lokot i Ključ“, koja se sastoji iz šest delova. Pored toga oprobao se i u pozorištu, napisavši scenario za komad Nikole Zavišića pod nazivom „Istraživač noćnih mora“, zasnovanog na jednoj epizodi stripa Dilan Dog, inače Marčelovog omiljenog junaka.

Napisao je i tekstove pesama za komade „Klasni neprijatelj“ i „Doktor Nušić“, a uspeo je da dobije i ulogu đavola u pozorišnoj adaptaciji njegovog romana „Zajedno sami“, za koji je tekst napisala Branislava Ilić, 2010. godine.

Iako je pisanje njegova glavna profesija, ni humanitarni rad mu nije stran. Tako je zajedno sa organizacijom ASTRA pokušao da osvesti problem trgovine ljudima, te je tom prilikom i napisao pesmu „Čep“ koja se bavi ovom tematikom.

Bio je aktivan i u radu organizacije REX, centra za borbu protiv nasilja i centra za ratnu traumu. Pokušao je da dočara na koji način književnost, muzika i kultura utiču na mlade, te se zalagao za toleranciju naroda sa prostora bivše Jugoslavije. Ovakvi humanitarni radovi srodni su njegovoj muzici, jer su upravo takve teme u njegovim pesmama obeležile njegovu karijeru.

Nagrade

Za muzička ostvarenja:

 • TV Metropolis za najbolju pesmu 2006. godine
 • sa albumom Pazl Šok dobija nagradu Davorin za najbolji hip-hop album sa primesama roka 2006. godine
 • sa albumom Treća strana medalje dobija nagradu Indeksi za najbolji hip-hop album 2009. godine
 • 2015. godine Siti Magazin mu dodeljuje nagradu za najbolji album godine zahvaljujući Napet Šou
 • spot za pesmu „Pozerište“ je prvi spot na srpskoj muzičkoj sceni koje je dospeo na lestvicu Vorld čart ekspres evropskog Emtivia

Za književna ostvarenja:

 • 2007. godine dobija titulu „Ambasadora knjige i čitanja“ koju mu je dodelilo Udruženje izdavača i knjižara Vojvodina
 • roman „Zajedno sami“ mu je doneo nagradu Popboks za najbolju knjigu godine po izboru publike 2008. godine
 • 2010. godine dobija nagradu za najboljeg mladog strip esejistu
 • roman „Malterego“ mu je 2012. godine doneo još jednu Popboks nagradu za najbolju knjigu po izboru publike

Za društveni angažman:

 • 2010. proglašen je „čovekom godine“ u kategoriji Novi Idol
 • 2013. godine uvršten je na listu magazina Nedeljnik kao jedan od najuticajnijih Srba
 • dobija diplomu Magistar Humanista

Diskografija

 • De Fakto 2003.
 • Pazl Šok 2005.
 • Treća strana medalje 2008.
 • Deca i Sunce 2010.
 • Napet Šou 2014.

Književna dela

 • Zajedno sami 2008.
 • O ljudima, psima i mišima 2009.
 • Malterego, knjiga prva: Rubikova stolica 2012.
 • Napet Šou 2014.
 • Malterego, knjiga druga: Higijena nesećanja 2017.

Marčelo (Marko Šelić) na društvenim mrežama

FacebookMarčelo @ Facebook
InstagramMarčelo @ Instagram
TwitterMarčelo @ Twitter