Ivan Tomić

Kratke informacije

Ime i prezimeIvan Tomić
Datum rođenja20. oktobar 1972.
Mesto rođenjaKragujevac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac, stend ap komičar, voditelj

Biografija

Ivan Tomić je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac, stend ap komičar i televizijski voditelj. Rođen je 20. oktobra 1972. godine u Kragujevcu. Sa suprugom Draganom ima dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

Prve glumačke korake je napravio u Dramskom studiju kragujevačkog Doma omladine. Diplomirao je glumu 1998. godine na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Prve predstave odigrao je u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), a od 2004. godine je stalni član ansambla tog teatra.

Igrao je u predstavama „Galileo Galilej“, „Tri musketara“, „Čitač“, „Dan kada ja nije više bilo ja“, „Ne igraj na Engleze“, „Zelena čoja Montenegra“ i drugima.

Uporedo s uspešnom pozorišnom, Tomić je gradio i karijeru na filmu i televiziji. Glumio je u filmovima „Ringeraja“, „Volim te najviše na svetu“ i drugima, te serijama „Miris kiše na Balkanu“, „Igra sudbine“, „Tajna vinove loze“, „Ljubav ispod zlatnog bora“ i drugima.

Autor je i glavna zvezda stend ap šoa „Čiča Tomićeva koliba“, a neko vreme je vodio emisiju „Bulevar B92“ na Televiziji „B92“.

Zajedno sa saradnicima drži radionice čiji je cilj da ljudima pomognu da prevladaju strah od javnog nastupa.

Detinjstvo i obrazovanje

Ivan Tomić je rođen 1972. godine u Kragujevcu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u rodnom gradu. Kako je u jednom intervjuu ispričao, kao dečak je prvo maštao o tome da bude fizičar, zatim, pilot i vojnik, a nešto kasnije je shvatio da je umetnost ono što ga najviše zanima i privlači.

Interesovala ga je fotografija, ali se ipak odlučio za glumu. „Pekao je zanat“ u Dramskom studiju kragujevačkog Doma omladine.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu je uspeo da upiše iz četvrtog pokušaja. Diplomirao je glumu 1998. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Svoju diplomsku predstavu „Ubice“ prestavio je publici  Beogradskog dramskog pozorišta.

Nešto kasnije je završio treninge „NLP Business Practicioner“ i „Influential Presentation“ na NLP institutu u Beogradu. U Velikoj Britaniji je završio trening „Executive Coaching Practicioner[1]„.

Govori engleski jezik.

Filmska i televizijska karijera

Ivan Tomić je prvu filmsku ulogu dobio 2002. godine. Naime, igrao je sina Svetozara u komediji „Ringeraja“ koju je napisao i režirao Đorđe Milosavljević. Imao je priliku da scenu deli sa kolegama Dejanom Lutkićem, Ivanom Jevtovićem, Ljubinkom Klarić, Draganom Petrovićem i drugima.

Sledeće godine je sa Tanjom Bošković, Anom Sofrenović, Draganom Petrovićem, Milutinom Mimom Karadžićem i drugima snimio romantičnu komediju „Volim te najviše na svetu“.

Igrao je u brojnim predstavama u svom matičnom, Beogradskom dramskom pozorištu, a na male ekrane se napokon vratio 2011. godine. Dobio je manju ulogu u seriji „Miris kiše na Balkanu“ koju je režirao Ljubiša Samardžić, po istoimenom romanu Gordane Kuić.

Usledilo je još jedno duže odsustvo sa televizije i filma. Tomić se pred publiku masovnih medija vratio 2018. godine igrajući u popularnoj seriji „Istine i laži“. Dopala mu je uloga Janka, dok su glavne likove tumačili Jana Milić Ilić, Zoran Pajić i Stefan Buzurović.

U telenoveli „Igra sudbine“ koju od januara 2020. godine emituje Televizija „Prva“, Ivan je utelovio lik Slobodana Dželetovića Coleta.

Igrao je advokata Simonovića u seriji „Tajne vinove loze“. Reč je o zajedničkom projektu Mirjane Bobić Mojsilović i Dejana Karaklajića u kome su glavne uloge igrali Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Marko Vasiljević, Vanja Nenadić i drugi.

Sa Katarinom Radivojević, Marijanom Mićić, Markom Markovićem i drugima je 2020. godine završio snimanje serije „Ljubav ispod zlatnog bora“ koju je nekoliko komercijalnih televizija emitovalo tokom 2021. godine.

Na 56. Filmskim susretima u Nišu publika je mogla premijerno da pogleda film „Ne igraj na Engleze“ u režiji Slobodana Pešića, a po scenariju Vladimira Đurđevića.

U njemu Tomić tumači lik Buleta, jednog od trojice strastvenih kladioničara. Inače, igrao je i u istoimenoj predstavi BDP-a, koja je doživela veliki broj izvođenja u Srbiji i inostranstvu.

Pozorišna karijera i ostali projekti

Ivan Tomić je od 2004. godine stalni član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta. Utelovio je D’Artanjana u predstavi „Tri musketara“, Bilba Baginsa u „Hobitu“, Joju u „Laku noć, deco“, Andrea Sartija u predstavi „Galileo Galilej“, Tupolskog u „Jastuku“ i druge značajne likove domaće i svetske književnosti.

Igrao je i u predstavama „Vidimo se u Den Hagu“, „Fine mrtve devojke“, Dan kada ja nije više bilo ja“, „Čitač“, „Proizvod“ i drugima.

Dugi niz godina je sa Markom Živićem i Danielom Sičom glumio u predstavi „Ne igraj na Engleze“ po scenariju Vladimira Đurđevića, a u režiji Staše Koprivice. Igrali su je pred više od sedamdeset hiljada gledalaca u Beogradu, ali i širom Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Kanade i drugih zemalja.

Zamenio je prerano preminulog kolegu Marka Živića u predstavi „Zelena čoja Montenegra“.

U martu 2014. godine se prvi put okušao u ulozi televizijskog voditelja. Naime, na Televiziji „B92“ je vodio emisiju „Bulevar B92“.

Osim toga, snimao je i radio drame u Radio Beogradu. Autor je nekoliko kratkih filmova, te jedan od osnivača trupe „Torpedo“.

Okušao se u i u stend ap komediji. Jednom prilikom je izjavio da se u nekom trenutku zasitio pozorišta, pa je napisao tekst za celovečernji šou „Čiča Tomićeva koliba“ u kome je na humorističan način govorio o raznim životnim situacijama.

Svoja glumačka iskustva, ali i znanje koje je stekao radeći u pozorištu, na filmu i na televiziji odlučio je da podeli sa drugima. Zajedno sa Sunčicom Geter (Sunčica Getter) u Beogradu održava radionice čiji je cilj da pomogne ljudima da savladaju strah od javnog nastupa.

Privatni život

Ivan Tomić je rođen 1972. godine u Kragujevcu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, te napravio prve glumačke korake. Kada je upisao FDU preselio se u Beograd, gde i danas živi i radi.

Glumac voli sport. U slobodno vreme se bavi plivanjem, ronjenjem, jogom i fitnesom. Rekreativno je trenirao stoni tenis i boks[2].

Od 2003. godine je u braku sa suprugom Draganom. Par ima ćerku Evu i sina Vida.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2002. Ringeraja
  • 2003. Volim te najviše na svetu
  • 2011. Miris kiše na Balkanu
  • 2018. Istine i laži
  • 2020.-2022. Igra sudbine
  • 2021.-2022. Tajna vinove loze
  • 2021. Ljubav ispod zlatnog bora
  • 2021. Ne igraj na Engleze
  • 2022. Zlatni dečko
  • 2022. Nestali

Predstave: „Tri musketara“, „Laku noć, deco“, „Hobit“, „Galileo Galilej“, „Buđenje proleća“, „Trgovina Tomasa Ostermajera“, „Jastuk“, „Eling“, „Ne igraj na Engleze“, „Vidimo se u Den Hagu“, „Kad su cvetale tikve“, „Fine mrtve devojke“, „Čitač“, „Dan kada ja nije više bilo ja“, „Zelena čoja Montenegra“, „Proizvod“ i druge.

Reference

Ivan Tomić na društvenim mrežama

FacebookIvan @ Facebook
InstagramIvan @ Instagram
YoutubeIvan @ YouTube
IMDBIvan @ IMDb