Marko Matijević (Maus Maki)

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Matijević (Maus Maki)
Datum rođenja19??
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
PrebivališteBeč
ZanimanjeDJ, muzički producent
ŽanrElectro-pop, pop

Biografija

Marko Matijević, poznatiji pod umetničkim imenom Maus Maki, srpski je elektronski i pop muzičar i di-džej, najpoznatiji po hit pesmi „Gadafi”. Rođen je u Novom Sadu. Živi, radi i studira u Beču.

Karijera

Muzički počeci

Muzikom se profesionalno bavi od 2007. godine, kada je počeo da dobija ozbiljnije angažmane. Jedan od tih angažmana bio je u Hrvatskoj i tom prilikom nastalo je i njegovo umetničko ime.

Inicijalno je sebi nadenuo ime DJ Marko, međutim, organizatori iz kluba u kom je trebalo da gostuje kritikovali su ga da je ime previše obično i da bi trebalo da smisli nešto jedinstveno po čemu bi se izdvojio, a i da bude zvučnije.

U tom trenutku je bio zajedno sa društvom i, pošto je nosio velike slušalice na glavi, rođena sestra njegovog prijatelja rekla mu je da joj je „smešan kao Miki Maus”.

To je bila inspiracija za ime Miki Maus, pa Maki Maus. Ipak, kada je došlo vreme da objavi prvu pesmu, obrnuo je redosled kako bi izbegao mešanje sa Mikijem Mausom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maus Maki Maus (@mausonja)

Saradnje sa drugim muzičarima

Ozbiljnije saradnje počele su nekoliko godina kasnije, kada je počeo da se bavi i produkcijom. Tako je tokom 2012. godine sarađivao s Oljom Bajrami, kojoj je radio pesmu „Pola Balkana”.

Sa njom je nastavio saradnju i nakon toga, pa su zajedno u septembru 2014. godine objavili duet „Ludi od rođenja”, kojim je i uspeo da se probije na muzičku scenu Srbije i Balkana. U tom periodu radio je i sa Igorom Terzijom sa kojim je objavio pesmu „Haos u glavi”.

Iduće godine usledila je saradnja i sa Djomlom KS, sa kojim je objavio duet „Neće da upali”. Sa Djomlom KS je nastavio da sarađuje i kasnije i da zajedno kreiraju pesme.

Djomla KS je bio uglavnom zadužen za tekstove, dok je Maus Maki radio produkciju.

Gadafi

Maus Maki je u julu 2016. godine objavio pesmu „Gadafi” koja ga je i proslavila kod domaće publike. Muziku za pesmu i aranžman radio je Daniel Vujević, a saradnja sa Djomlom KS  je nastavljena i na ovom projektu, tako da je on pisao tekst.

Ono što je interesantno za pesmu jeste da pevački deo izvodi ženski vokal čiji identitet Maus Maki nije želeo da otkrije.

Još jedna interesantna stvar za ovu pesmu jeste ta što zapravo inicjalno niko nije hteo da je otpeva. S obzirom na to da je pesma prilično provokativna, Maus Maki je imao problema da nađe pevačicu koja će otpevati pesmu.

Nudio je saradnju našim poznatim pevačicama, ali su odbile. Na kraju je našao devojku koja je bila zainteresovana da uđe u tim i snimi pesmu. Identitet devojke, kao što je pomenuto, ostao je nepoznat, jer je ona sama tražila da se ne eksponira.

Kada je reč o samom tekstu pesme, on govori o modernoj i snažnoj devojci koja je sarkastična i dvosmislena u svojim izjavama.

Iako pesma kaže da devojka želi da troši pare svog momka na Bahamima i da joj kupi stan u Emiratima, ceo koncept pesme se zasniva na ironiji i kritici današnjeg društva.

Neki slušaoci su shvatili ideju pesme, dok su je drugi razumeli površno i kritikovali Maus Makija da ovakvim tekstovima kvari omladinu. Ipak, pesma „Gadafi” ostvarila je odličan uspeh i trenutno (novembar 2021. godine) na „Jutjubu“ broji preko 35 miliona pregleda.

Zbog velikog uspeha pesme, Maus Maki je u septembru iste godine sarađivao sa Vukom Mobom, sa kojim je snimio remiks pesme „Gadafi”.

Na postojeći tekst koji peva misteriozna devojka, Vuk Mob je dodao nekoliko strofa koje su na odličan način ukomponovane u postojeću melodiju. Remiks je takođe bio uspešan, a u komentarima na „Jutjubu“ dobijao samo reči hvale, dok su neki tvrdili čak i da je bolji od originala.

Već u oktobru iste godine, Maus Maki je objavio još jedan singl. U pitanju je pesma „Skupo x Bahato”, i ovoga puta sa misterioznom devojkom na pevačkom delu i sa standardnom postavom – Djomla KS je pisao tekst, a Daniel Vujević je bio zadužen za muziku i aranžman.

U martu 2017. godine predstavio je novi singl pod nazivom „Tarantino” s istom ekipom koja je radila muziku i tekst za pesmu, kao i sa misterioznom pevačicom.

Zbog toga što se Maus Maki ne pojavljuje previše u svojim spotovima, a i zato što uglavnom u spotovima nijedna devojka ne otvara usta kako bi izgledalo da ona peva, neki deo publike je pomislio da je Maus Maki zapravo devojka koja peva, što je naravno on demantovao i naveo da je takav način snimanja muzičkih spotova nešto što je standard na zapadu, gde DJ i kreator pesme nije glavna figura i glavni nosilac svog muzičkog videa, ali da mu je jasno zašto je publika pomislila da je on pevačica.

Leta te godine sarađivao je sa mladim muzičarkama Tamarom Radmilović i Marijom Anom Smiljanić, a rezultat saradnje bila je pesma „1000 dileja”. Letnja pesma koju prati i provokativni spot ostvarili su dobar uspeh kod publike i za manje od nedelju dana imali preko 400 000 pregleda na „Jutjubu“.

WT Hub i saradnja sa Mimi Mercedez

Krajem godine Maus Maki je ostvario saradnju sa popularnom srpskom reperkom Mimi Mercedez, sa kojom je objavio pesmu „Želim sve”.

Ovoga puta u nešto drugačijoj postavi, muziku za pesmu radili su Rada i Beli Jakovljević, a tekst je pisao Mirko Jakovljević.

Pesma je, za razliku od svih prethodnih koje su bile deo IDJ Videos label-a, izašla za Izdavačku kuću „What The Hub“, a Maus Maki je sam režirao i producirao spot.

U martu 2018. godine je izašla pesma „Princ od Dubaija” koju je Maus Maki objavio zajedno sa Nidžom Blejom. Kao i prethodna, i ova pesma je izašla za „WT Hub“. Maus Maki je radio spot, dok je Nidža Bleja pisao tekst za pesmu.

Par meseci kasnije, N1mra i Maus Maki objavili su duet „Swarovski”, za koji je Nidža Bleja radio muziku i tekst, a Daniel Vujević je bio zadužen za produkciju.

U septembru 2019. godine Maus Maki je objavio pesmu „Gospodine” za koju je standardno muziku radio Daniel Vujević, dok je ovog puta za tekst bio zadužen Aleksandar Kojić koji se ranije proslavio brojnim numerama koje je pisao za Funky G, Đogani i druge muzičare.

Marko Matijević je zajedno sa Danielom Vujevićem radio produkciju pesme, a on je takođe bio zadužen i za spot koji je izašao u IDJ Videos produkciji.

Diskografija

Singlovi

 • 2014. Ludi od rođenja (ft.Olja Bajrami)
 • 2014. Haos u glavi (ft. Igor Terzija)
 • 2015. Neće da upali (ft. Djomla KS)
 • 2016. Gadafi
 • 2016. Gadafi II (ft. Vuk Mob)
 • 2016. Skupo x Bahato
 • 2017. Tarantino
 • 2017. 1000 dileja (ft. Tamara Tacca, Marija Ana)
 • 2017. Želim sve (ft. Mimi Mercedez)
 • 2018. Princ od Dubaija (ft. Nidža Bleja)
 • 2018. Swarovski (ft N1mra)
 • 2019. Gospodine

Reference

[1] https://genius.com/artists/Maus-maki

[2] https://idjtv.com/news/muzika/5d7f91a37c682940ff2e2e06/posle-gadafija-jos-jedan-hit-maus-maki-objavio-novu-pesmu-gospodine-i-otkrio-zbog-cega-mnogi-pogresno-razumeju-njegove-numere-video

[3] https://www.youtube.com/watch?v=NjIa41lnnUo

[4] https://radioderventa.com/maus-maki-ekskluzivno-o-novom-singlu-tarantino/

[5] https://idjtv.com/news/muzika/5d7f91a37c682940ff2e2e06/posle-gadafija-jos-jedan-hit-maus-maki-objavio-novu-pesmu-gospodine-i-otkrio-zbog-cega-mnogi-pogresno-razumeju-njegove-numere-video

[6] https://www.youtube.com/watch?v=IeZT8VeaFYc

[7] https://nemazabranjenih.rs/2017/06/01/provokativni-spot-tamare-radmilovic-i-marije-ane-odusevio-mnoge/

[8] https://www.youtube.com/watch?v=4uvcET2Xpis

[9] https://idjtv.com/news/muzika/5d7f91a37c682940ff2e2e06/posle-gadafija-jos-jedan-hit-maus-maki-objavio-novu-pesmu-gospodine-i-otkrio-zbog-cega-mnogi-pogresno-razumeju-njegove-numere-video

[10] https://www.youtube.com/watch?v=6mJwfzbkSXI

Marko Matijević (Maus Maki) na društvenim mrežama

FacebookMarko@Facebook
InstagramMarko@Instagram