Nino Rešić

Kratke informacije

Ime i prezimeNino Rešić
Datum rođenja22. januar 1964.
Mesto rođenjaKozarska Dubica
Datum smrti18. oktobar 2007.
Mesto smrtiBijeljina
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Nino Rešić je bio bosansko-hercegovački pevač pop-folk muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen je 22. januara 1964. godine u Kozarskoj Dubici. Umro je 18. oktobra 2007. godine u Bijeljini.

„Donesi divlje mirise“, „Usne vrele kao žar“, „Udahni duboko“, „Što mi noći nemaju svanuća“, „Ti si kćerko tatin sin“, „Šta ću mala s tobom“ samo su neki od njegovih hitova koji se i danas pevaju.

Iz potpune anonimnosti preko noći je postao poznat na samom početku svoje pevačke karijere što je prava retkost. Bio je jedna od najvećih i najplaćenijih zvezda bivše Jugoslavije u prvoj polovini devedesetih godina.

Da se sa slavom i bogatstvom nije znao nositi govore brojni poroci kojima se odao. Od posledica dugogodišnjeg konzumiranja alkohola je i preminuo u Opštoj bolnici u Bijeljini. Iako je u životu mnogo zaradio, umro je kao podstanar i za sobom bogatstvo nije ostavio. Zato njegove pesme i danas žive.

Najuspešniji albumi su mu „Zbogom mala“ iz 1993. i „Šta ću mala s tobom“ iz 1994. godine. Iako je i naredne dve godine objavljivao vrlo uspešne albume, svi oni koji su usledili posle nisu mogli nadmašiti uspeh ovih sa početka karijere.

Detinjstvo i odrastanje

Rođen je kao Amir Rešić 22. januara 1964. godine u Kozarskoj Dubici. Kasnije je kao mladić, promenio veru, prešao iz islama u pravoslavlje i promenio ime u Nikola. Tada je dobio nadimak Nino po kojem je postao prepoznatljiv.

Odrastao je i školovao se u Kozarskoj Dubici u Bosni, a kasnije se preselio u Kruševac u Srbiji. Nino je imao mlađeg brata Dejana. Imao je vrlo srećno detinjstvo, okružen ljubavlju i pažnjom. Kao dete nije imao mnogo prijatelja, jer ih je pažljivo birao. Nino je pričao da je njegovo detinjstvo obeležio njegov brat Dejan koji se rodio kada je Nino imao devet godina. Bio je jako vezan za svoju majku i svako odvajanje mu je teško padalo. Kada je krenuo u prvi razred osnovne škole majka je morala sa njim na čas jer nije hteo da se odvoji od nje.

Od malih nogu bio je zaljubljenik u muziku. Kao dete fascinirali su ga televizija, pevači i muzika. Često je kući sam stvarao svoju scenu, bio je i voditelj i pevač, imao nastupe u svojoj sobi. Maštao je o tome da jednog dana postane pevač, dok su njegovi drugari vani igrali fudbal. Mnogo godina kasnije, kada je ostvario muzičku karijeru, Nino je pričao da bi bio greh da nije ostvario svoju muzičku karijeru s obzirom na to koliko je to zaista želeo.

Bavio se folklorom dok nije skupio dovoljno hrabrosti da se prijavi na jedno takmičenje pevača amatera u Kozarskoj Dubici. Predstavio se sa pesmom „Produži dalje“ Zdravka Čolića. Pobedio je na ovom takmičenju, a kasnije je pobedu odneo na još dva takmičenja.

To mu je bio podstrek i znak da muzika mora biti njegovo životno opredelenje.

Muzička karijera

Početak karijere

Prvi album pod nazivom „Žena je žena“ Nino je objavio 1991. godine. Samo godinu dana posle objavio je i album „Što mi noći nemaju svanuća“. Sa ovog albuma odmah su se izdvojile dve pesme i postale veliki hitovi u zemljama bivše Jugoslavije, a Nino je preko noći stekao popularnost i slavu. Reč je o pesmama „Što mi noći nemaju svanuća“, po kojoj album i nosi ime, i pesmi „Noć ne noćim“.

Zanimljivo, iako je Nino u svojoj karijeri imao i mnogo veće hitove od ovih pesama sa samog početka karijere on je u svom intervjuu za RTS 1996. godine rekao da je pesma „Što mi noći nemaju svanuća“ njegova lična karta bez obzira na to koliko hitova u životu napravi. Ova pesma mu je, kako je pričao, preko noći otvorila vrata estrade i iz potpune anonimnosti postao je čovek kojeg na svakom koraku prepoznaju na ulici. To je za Ninu bilo veliko breme.

Vrhunac karijere

Nakon što je njegov drugi album doživeo veliki uspeh, pravi izazov je bio nadmašiti pesmu „Što mi noći nemaju svanuća“ koja je postala pravi kafanski hit i svi su je pevali. Nini je to, na iznenađenje mnogih, pošlo za rukom. Treći album „Zbogom mala“ koji je objavio 1993. godine doneo je čak osam hitova. Objavio ga je u ZAM produkciji. Mnogi su govorili da je to vrhunac njegove karijere iako ju je počeo samo dve godine pre.

Na ovom albumu izdvojile su se pesme „Usne vrele kao žar“, „Daj mi tvoje crne oči“, „Vatra i vino“, „Da li veruješ“, Ne voliš me više ti“, „Ne brini“ i druge. Ovako uspešan album doveo ga je u sami vrh estrade i postao je jedan od najboljih i najplaćenijih pevača u bivšoj Jugoslaviji.

Napustio je ZAM i prešao u PGP RTS produkciju. Pod njihovim krovom objavio je album „Šta ću mala s tobom“ 1994. godine. I ovaj album dostigao je ogromnu popularnost i uspeh. Izdvojile su se pesme „Donesi divlje mirise“, „Udahni duboko“, „Šta ću mala s tobom“ i druge. Zbog ovako uspešnih albuma usledile su i brojne nagrade i priznanja.

Već naredne godine objavio je još jedan album pod nazivom „Tvoje oči“, a objavio ga je za Diskos. Hitovi sa ovog albuma su „Nije meni“, „Nemirna si kao čigra“ i druge.

Ponovo u PGP

Nino se 1996. vratio u PGP i objavio album „Tebe želim noćas“, a već 1997. izašao je album „Za prošlu ljubav“. Hitovi sa ovih albuma su „Kada odem“, „Za prošlu ljubav“, „Ne mogu više“, „Kao vetar lak“ i druge.

Nino je nastavio u svom stilu i već naredne godine objavio album „Ko te samo takne“. Ovaj album nije prošao kako je očekivao i nije mogao da nadmaši one od prethodnih godina iako si Nino trudio. Samo je naslovna pesma albuma, odnosno pesma „Ko te samo takne“, postala hit.

Već 1999. godine objavio je album „Kraljica Balkana“ koji je Nini vratio stari sjaj. Odmah su se izdvojile pesme „Kraljica Balkana“, „Ti si kćerko tatin sin“ i „Ružo mirisna“.

Karijera od 2000. do 2006. godine

U periodu od 2000. do 2006. godine objavio je još pet albuma. To su albumi „Trebaš mi“, „Dvanaest meseci“, „Opet onaj stari“, „Novembar 05“ i „Jedan na jedan“. Samo 2004. godine izostao je album sa novim pesmama od svih godina od početka njegove karijere.

Sa ovih albuma izdvojile su se pesme „Trebaš mi“, „Dvanaest meseci“, „Kunem ti se“, i nekoliko drugih. Ipak, iako ih je bilo ukupno pet Nini nisu donele veći uspeh. Publika ga je i dalje volela, ali su se pevale uglavnom njegove stare pesme sa vrhunca njegove karijere i već tada pokazale da će sasvim jasno to biti najveći hitovi koje je ovaj muzičar ikada napravio.

Dueti

Snimio je duetske pesme sa pevačicama Draganom Mirković, Indirom Radić, Nadom Topčagić, Sonjom Mitrović Hani, Snežanom Đurišić…

Najpopularniji su bili dueti sa Draganom Mirković i to pesma „Divlja devojka“, kao i duetska pesma „Tanka žica tanke niti“ sa Snežanom Đurišić i pesma „Ja ljubim druge“ sa Hani.

Dok je u jednom periodu svog života zbog ljubavi živeo u Sarajevu Nino je snimio duet sa Hajrom Bojadžijom. Reč je o pesmu „Tu nema pameti“. To je bio njegov poslednji duet.

Nagrade

Nino je smatrao da je kruna njegove karijere i najveće priznanje njegova solistička turneja od mesec i po dana u regionu, koja se potom nastavila mesec dana po Evropi. To je smatrao jedinim merodavnim priznanjem u njegovoj dugogodišnjoj karijeri.

Bio je nagrađivan oskarima popularnosti, zlatnim melosima i brojnim drugim nagradama.

Privatni život

Nino je dobio prvu kćerku Amelu u vanbračnoj zajednici. Nakon toga Nino se dva puta ženio i dobio još dve kćerke Sandru i Tamaru. Iako razlozi njegovog prelaska iz islama u pravoslavlje i promena imena iz Amir u Nikola nikada nisu do kraja razjašnjeni smatra se da je to uradio zbog ljubavi prema prvoj supruzi koja je bila pravoslavne veroispovesti. Drugi ipak smatraju da je o bilo za potrebe srpskog tržišta. Zanimljivo, 2004. godine, ponovo je vratio svoje ime Amir Rešić.

Ono što je sigurno jeste to da je njegov ljubavni i porodični život imao veliki uticaj na njegovu karijeru. Ljubavni problemi često su se odrazili i na uspešnost albuma koje je objavljivao.

Sandra Rešić, Ninina kćerka iz prvog braka, krenula je očevim stopama i započela svoju pevačku karijeru. Ona se tri puta pojavljivala u muzičkom šou programu „Zvezde Granda“ i ostvarila zapažen uspeh.

Sandra je na jednom od svojih nastupa tokom takmičenja otpevala i očevu pesmu „Udahni duboko“ i izazvala vrlo emotivnu reakciju publike i žirija. Sandra je ispričala da je sa ocem imala dobar odnos, iako su se on i njena majka razveli kada je ona imala tri godine. Otkrila je i da se odlično slaže sa svojim polusestrama, te da Amela živi u Americi, a Tamara u Nemačkoj.

Drugi brak

Drugi put oženio se 2. marta 1996. godine. Oženio je svoju devojku Saru za koju je smatrao da može da oplemeni i promeni njegov život na bolje u svakom smislu. Ona u je bila velika podrška kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Sa Sarom je dobio kćerku Tamaru.

Nova ljubav

Kada je posle propalog drugog braka pronašao novu ljubav Jasnu Nino je godinama živeo u Sarajevu u koji se doselio iz Beograda. Tu je proveo poslednje godine svog života.

Kad se svetla ugase

Nino je u svojim televizijskim intervjuima pričao da privatno nije bio mnogo pričljiv, da je bio tih i povučen, nije se lako otvarao i započinjao konverzaciju u nepoznatom društvu. Kada je pevao i nastupao to sve je bilo drugačije jer je to shvatao kao svoj posao i obavezu koju mora da radi.

Govorio je da je njegova najveća sreća na poslovnom planu to što je uspeo da radi ono što voli i u čemu uživa i da od toga može pristojno da živi i zarađuje.

Sa kolegama na estradi se dobro slagao, ali se sa njima privatno nije družio i privatno.

Zanat u kafani

„Kafana je veoma bitna za ovu muziku kojom se ja bavim“, govorio je Nino Rešić. U kafani je sretao mnogo ljudi, raznih profila i zanimanja, te se družio sa njima. To mu je mnogo pomoglo da zna šta ljudi vole i kojim putem on treba da ide. Smatrao je da je za muziku najvažniji talenat sa kojim se čovek rađa, a sve ostalo je nadogradnja.

Smrt

Umro je 18. oktobra 2007. godine u bolnici u Bijeljini u Republici Srpskoj od posledica upale pankreasa koji je izazvan alkoholizmom.

Sahranjen je u svom rodnom gradu Kozarskoj Dubici. Spomenik je na lokalnom groblju podigao Ninin ujak, a na spomeniku se nalazi i mikrofon kao simbol pevačevog života i karijere.

Neki od fanova na njegovom grobu ostavili su i zvezdu od mermera sa njegovim imenom, kao i knjigu u staklu na čijim koricama je ispisana veoma emotivna poruka.

Nino je poslednje dane svog života proveo u Bijeljini radeći na novom albumu sa svojim menadžerom i prijateljom Nerminom Ademovićem. Smrt u 43-oj godini života došla je iznenada, kako je ispričao Nermin, smatrali su da se Nino loše osećao zbog prehlade. Nije htio da ode u bolnicu, iako su ga prijatelji nagovarali. Kada mu je pozlilo, oni su ga odvezli u bolnicu i preminuo je posle nekoliko sati. Obavestili su njegovu rodbinu i prijatelje, a Ninin stric iz Zagreba odlučio je da će sahrana biti po islamskim običajima u Kozarskoj Dubici.

Dnevnici

Ademović je pričao da su kod njega ostali dnevnici koje je Nino pisao svakodnevno kao i veliki broj pesama koje Nino nije stigao da objavi. On je rekao da ovi dnevnici kriju mnoge tajne srpske estrade.

Jedna od njih je, kako je Nermin u medijima pričao, da su u tajnoj vezi bili Nino i njegova kolegica Vesna Zmijanac u koju je Rešić bio ludo zaljubljen. On je takođe pričao da je želio da preda ove dnevnike Nininoj najstarijoj kćerci Ameli, ali da ih ona nije uzela. Zbog ovih dnevnika o Nini Rešiću mnogo se pisalo i spekulisalo posle njegove smrti.

Diskografija

 • 1991. Žena je žena
 • 1992.  Što mi noći nemaju svanuća
 • 1993.  Zbogom mala
 • 1994.  Šta ću mala s tobom
 • 1995.  Tvoje oči
 • 1996.  Tebe želim noćas
 • 1997.  Za prošlu ljubav
 • 1998.  Ko te samo takne
 • 1999.  Kraljica Balkana
 • 2000.  Trebaš mi
 • 2001.  Dvanaest meseci
 • 2003.  Opet onaj stari
 • 2005.  Novembar 05
 • 2006.  Jedan na jedan