Manuel Nojer

Kratke informacije

Ime i prezimeManuel Nojer
Datum rođenja27. mart 1986.
Mesto rođenjaGelzenkirhen
DržavaNemačka
PrebivališteMinhen
ZanimanjeFudbaler
PozicijaGolman
Visina193 cm

Biografija

Manuel Nojer (Manuel Peter Neuer) je nemački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji golmana u minhenskom Bajernu i reprezentaciji Nemačke. Rođen je 27. marta 1987. godine u Gelzenkirhenu.

Karijeru je započeo u Šalkeu s kojim je osvojio Liga kup i Kup Nemačke. Nakon toga prešao je  Bajern Minhen u čijem je dresu šest puta osvojio Bundesligu, tri puta Kup Nemačke, te po jednom Ligu šampiona, Superkup Nemačke, UEFA Superkup i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo.

Četiri godine zaredom proglašavan je najboljim golmanom na svetu, te jednim od najkompletnijih golmana svih vremena. Sa reprezentacijom Nemačke je 2014. godine osvojio titulu svetskog prvaka, a nagrađen je i „Zlatnom rukavicom“ za najboljeg golmana na turniru. Iste godine nominovan za na FIFA-inu Zlatnu loptu, a više glasova od njega dobili su samo Argentinac Lionel Mesi (Lionel Andrés Messi) i Portugalac Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro).

Britanski list „The Guardian“ ga je 2014. godine proglasio trećim najboljim igračem na svetu.

Klupska karijera

Šalke

Nojer je fudbalsku karijeru započeo u Šalkeu, gde je prošao sve omladinske selekcije pre nego što je 2005. godine potpisao prvi profesionalni ugovor. Debi u Bundesligi je doživeo ušavši kao zamena povređenom Franku Rostu (Frank Rost) 2. marta 2006. godine. Sa 20 godina uspeo je da obezbedi poziciju u startnom timu i to zahvaljujući Rostovom fijasku u meču protiv Bajern Minhena.

Tokom sezone 2006/2007 zabeležio je ukupno 27 nastupa, te privukao pažnju trenera i selektora reprezentacije Nemačke.

Novu sezonu započeo je branivši tokom tri susreta Liga Kupa Nemačke. 5. marta 2008. godine oduševio je publiku na prvom meču nokaut faze Lige šampiona u kom se Šalke sastao s portugalskim Portom. Naime, mladi golman je zbog loše odbrane svojih saigrača skoro sam sačuvao mrežu i čast Šalkea, te se potrudio da o pobedniku odlučuju penali. Odbranivši silovite udarce Bruna Alvesa (Bruno Eduardo Regufe Alves) i Lisandra Lopeza (Lisandro López) obezbedio je svom klubu prolazak u četvrtfinale.

Nakon ovog meča UEFA ga je uvrstila na listu najboljih golmana na svetu u sezoni 2007/2008. Nojer je bio najmlađi na toj listi i jedini golman koji brani u nemačkoj Bundesligi. Te sezone zabeležio je 50 nastupa u svim takmičenjima.

Narednu sezonu Šalke je priveo kraju na sedmom mestu u Bundesligi, te je propustio direktan plasman u Ligu Evropa. Ipak, Nojerove sjajne odbrane u nemačkoj U-21 selekciji nisu prošle nezapaženo skautima Bajern Minhena koji su pokazali interes za mladog golmana. Međutim, tadašnji trener Feliks Magat (Felix Magath) je izjavio da će Nojer i narednu sezonu da brani u Šalkeu.

U novembru 2009. godine UEFA ga je nominovala u idealnu jedanaestorku sezone, što te godine nije pošlo za rukom ni jednom drugom nemačkom golmanu. Sezonu 2009/2010 završio je sa 39 nastupa.

Pred početak sledeće sezone preuzeo je kapitensku traku, te poveo svoj tim u polufinale Lige šampiona. Šalke je savladao Duisburg rezultatom 5:0, te su osvojili Kup Nemačke.

20. aprila 2011. godine objavio je da neće produžiti ugovor sa Šalkeom koji je isticao krajem sezone. To je naljutilo navijače nemačkog kluba koji su bili razočarani što golman prelazi baš u Bajern iz Minhena. Poslednju sezonu je završio sa 53 nastupa.

Bajern Minhen

1.juna 2011. godine zvanično je potvrđeno da Nojer prelazi u minhenski Bajern. Potpisao je petogodišnji ugovor s nemačkim prvakom vredan 22 miliona evra. Ipak, navijači ga nisu odmah prihvatili jer je došao iz Šalkea. Zbog toga je 2. jula organizovan okrugli stol koji je okupio stručni štab i navijače, gde je zaključeno da će mladi golman postati član kluba, te da ga svi moraju poštovati.

Već tokom prve nedelje na golu Bajerna zaustavio je napadače Hofenhajma, a nakon toga oborio je klupski rekord tako što 1000 minuta nije primio niti jedan gol. Time je srušio rekord koji je pre njega postavio slavni Oliver Kan (Oliver Kahn).

25. aprila 2012. godine Bajern se sastao s Real Madridom u polufinalu Lige šampiona, a Nojer je odbranio jedanesterce koje su pucali Ronaldo i Kaka (Ricardo Izecson dos Santos Leite, Kaká). Publika je bila oduševljena. U finalu su se sastali s Čelsijem, a nakon što je meč završen rezultatom 1:1, o pobedniku se odlučivalo nakon izvođenja jedanaesteraca. Nojer je prvo „zatresao mrežu“ protivnika, a zatim i odbranio udarac Huana Mate (Huan Mata), ali nije uspeo da odbrani ostale, pa su „Bavarci“ ostali bez „ušatog pehara“.

Te sezone zabeležio je ukupno 53 nastupa.

Narednu sezonu su započeli osvajanjem Superkupa Nemačke. U nokaut fazi Lige šampiona sastali su se s Juventusom i Barselonom, a Nojer je zabeležio četiri odbrane. Tokom finalnog meča s Borusijom iz Dortmunda upisao je osam odbrana, a Bajern je osvojio svoju petu titulu Lige prvaka. Sezonu 2012/2013 je završio sa 31 nastupom u Bundesligi, pet u Kupu i Superkupu Nemačke, te 13 u Ligi šampiona.

Sezonu 2013/2014 su započeli porazom od Borusije u Superkupu Nemačke, ali su igrali u UEFA Superkupu. Bajern se u finalu Superkupa sastao s Čelsijem, a Nojer je odbranio poslednji i odlučujući penal, te „servirao slatku osvetu“ za poraz u finalu Lige šampiona pre dve sezone. Nakon Svetskog klupskog prvenstva proglašen je najboljim golmanom 2013. godine.

9. februara Bavarci su se susreli s engleskim Arsenalom u nokaut fazi Lige prvaka, a Nojer je odbranio penal Mesuta Ozila (Mesut Özil) u prvom poluvremenu. Njegov tim je proslavio pobedu od 2:0.

Mesec dana kasnije produžio je ugovor s Bajernom do 2019. godine, a sezonu je završio s 31 nastupom u domaćem prvenstvu, pet u Kupu, 12 u Ligi šampiona, po jednim u Superkupu Nemačke i UEFA Superkupu, te dva na Svetskom klupskom prvenstvu.

Proglašen je nemačkim fudbalerom godine, uvršten u najbolju jedanaestorku godine po izboru UEFA-e, te nominovan za Zlatnu loptu. Sledeću sezonu ponovo su započeli porazom od Borusije u Superkupu Nemačke. 30. januara 2015. godine su izgubili od Volfsburga rezultatom 4:1. Meč će biti zapamćen kao prvi u kome je Nojer primio četiri gola otkako je stigao u Bajern, te prvi u kome je klub poražen od Volfsburga takvim rezultatom od 2009. godine.

Uprkos tome Nojer je proglašen igračem godine u Nemačkoj, te ponovo uvršten u najbolju jedanaestorku na svetu. 28. aprila 2015. godine su se u polufinalu Kupa Nemačke sastali s Borusijom iz Dortmunda, a golman je bio jedan od četvorice „Bavaraca“ koji su promašili penale. Sezonu je ponovo priveo kraju s 32 nastupa u Bundesligi, pet u Kupu, 12 u Ligi šampiona, te jednim u Superkupu Nemačke.

Sledeću sezonu su ponovo započeli porazom u Superkupu. Ovog puta Volfsburg je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca osvojio titulu. Dobre odbrane donele su mu produženje ugovora s Bajernom do 2021. godine. Takmičarsku godinu je završio sa 34 nastupa u Bundesligi, pet u Kupu, 11 u Ligi prvaka, te jednom u Superkupu.

Na početku sezone sreća im se konačno osmehnula pa su savladali Borusiju u Superkupu Nemačke rezultatom 2:0, prvi put nakon tri godine. Posle toga deklasirali su Verder iz Bremena rezultatom 6:0. Zajedno sa timskim kolegom Tonijem Krosom (Toni Kroos) uvršten je u najbolju jedanaestorku godine.

U šesnaestini finala Lige šampiona Bajern se sastao s Arsenalom, te tokom dva susreta slavio rezultatom 10:2. U četvrtfinalu ih je dočekao Real Madrid od koga su poraženi sa 1:2. Uprkos tome, Nojer je proglašen igračem prvog četvrtfinalnog meča. Na drugom meču je doživeo povredu, a „Bavarci“ su izgubili sa 4:2. Te sezone osvojili su Bundesligu.

Nakon što je Filip Lam (Philipp Lahm) otišao u penziju u julu 2017. godine kapitensku traku Bajern Minhena je zadužio fantastični golman, te tako postao kapiten i Bajerna i reprezentacije Nemačke.

Povreda koju je zadobio tokom meča s Realom držala ga je na klupi do proleća naredne godine. Timu se na treninzima pridružio 20. aprila 2018. godine, nakon sedam meseci van terena. U finalu Kupa Nemačke Bajern se sastao s Ajntrahtom, ali Nojer nije ulazio u igru. Golman koji je do tada beležio po 50 nastupa u sezoni, poslednju je završio sa tek četiri.

Reprezentativna karijera

Manuel Nojer je postao član U-18 selekcije 2004. godine, a debi u timu igrača mlađih od 21 godine debitovao je 15. avgusta 2006. godine tokom meča s Holandijom. Sa U-21 selekcijom je 2009. godine osvojio Evropsko prvenstvo, te uspeo da sačuva svoj gol u finalu protiv Engleske. Susret je završen rezultatom 4:0 u korist „Pancera“.

Prvi poziv da zaigra u seniorskom timu stigao je u maju iste godine, pred azijsku turneju. Debitovao je 2. juna 2009. godine kada se Nemačka sastala s reprezentacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). U novembru je branio prijateljski meč s Obalom Slonovače koji je okončan rezultatom 2:2. Iako je preuzeo odgovornost za prvi gol koji je primio, selektor Joakim Lev (Joachim Löw) je istakao da Nojer nije kriv jer je dao sve od sebe.

Svetsko prvenstvo 2010. godine

U novembru 2009. godine prvi golman reprezentacije Robert Enke (Robert Enke) je izvršio samoubistvo, a nakon toga je njegov zamenik Rene Adler (René Adler) doživeo ozbiljnu povredu zbog koje je morao da propusti Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Ove nesrećne okolnosti dovele su do toga da Nojer postane prvi golman selekcije Nemačke.

Tokom grupne faze Mondijala 2010. godine primio je samo jedan gol i to onaj Milana Jovanovića koji je Nemačkoj doneo poraz od Srbije od 1:0. Asistirao je Miroslavu Klozeu (Miroslav Klose) za prvi gol na utakmici s Engleskom, a Nemci su slavili rezultatom 4:1. Gol Franka Lamparda (Frank Lampard) koji je poništen jer sudije nisu videle da je prešao gol liniju, bio je regularan, a Nojer je kasnije priznao da nije hteo da to potvrdi na meču kako arbitri ne bi posumnjali u svoju prvobitnu odluku.

Odigrao je sve mečeve na Svetskom prvenstvu osim onog za treće mesto protiv Urugvaja kada je selektor golmansku poziciju poverio Hansu Jorgu Butu (Hans-Jörg Butt).

Evropsko prvenstvo 2012. godine

Nojer je odigrao sve jedan minut tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, te pomogao Nemačkoj da zabeležio deset pobeda u isto toliko susreta grupne faze. Nakon trijumfa od 3:1 nad Turskom osvojio je nagradu za „senzacionalne poteze“. Odbranio je udarac koji je Hamit Altintop (Hamit Altintop) uputio prema golu, a zatim brzo uputio loptu Tomasu Mileru (Thomas Müller) koji ju je odmah prosledio Mariju Gomezu (Mario Gómez). Gomez je nakon toga snažno „zatresao mrežu“ protivnika.

Posle toga „naštimao“ je i drugi gol. Naime, nakon pritiska turskih napadača, uputio je dugu loptu Mariju Geceu (Mario Götze) koji je u tom momentu bio na protivničkoj polovini terena, te pronašao Milera na uglu jedanaesterca koji je postigao drugi pogodak.

Branio je tokom sva tri meča grupe B, koju su novinari nazvali „Grupom Smrti“. Uspešno je neutralisao napade Portugalaca, te primio po jedan gol od Holanđana i Danaca, a Nemačka je prošla grupu kao jedina reprezentacija bez poraza. Dva puta je sačuvao mrežu od portugalskih napadača, te po tri puta od holandskih i danskih.

Svetsko prvenstvo 2014. godine

Na svetskom prvenstvu je uspešno branio protiv reprezentacije Portugala, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Francuske, a Nemačka je u polufinalu deklasirala Brazil sa sedam pogodaka i jednim primljenim golom. U finalu su se sastali s Argentinom, a Nojer je uspeo da obrani nekoliko opasnih pokušaja „Gaučosa“. U sudijskoj nadoknadi Gece je postigao pogodak, te je Nemačka postala prvak sveta. Nojer je proglašen najboljim golmanom turnira.

Evropsko prvenstvo 2016. godine

31. maja 2016. godine izabran je da brani mrežu svoje reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Tokom grupne faze nije primio niti jedan gol od Ukrajine, Poljske i Severne Irske, a u šesnaestini finala uspešno je zaustavljao napadače Slovačke.

2. jula su se u četvrtfinalu sastali s Italijom, kada je propustio da obrani jedanaesterac Leonarda Bonućija (Leonardo Bonucci). Time je postavio rekord od 557 minuta bez primljenog gola na velikim takmičenjima. Nakon produžetaka rezultat je bio 1:1, te se o pobedniku odlučivalo nakon izvođenja jedanaesteraca. Tada je uspeo da odbrani udarac Bonućija, a Nemačka je slavila rezultatom 6:5. Nojer je proglašen igračem meča.

Svetsko prvenstvo 2018. godine

Nakon što je Bastijan Švajnštajger (Bastian Schweinsteiger) u septembru 2016. godine objavio da se povlači iz reprezentacije, Nojer je preuzeo kapitensku traku. Ponovo je izabran da predstavlja svoju zemlju na Mondijalu u Rusiji 2018. godine iako je pre toga pretrpeo ozbiljnu povredu koja ga je držala van terena sedam meseci.

Prvi put je nakon oporavka istrčao na teren 2. juna tokom prijateljskog susreta s Austrijom kada su „Panceri“ slavili rezulatom 2:1. Prvi put u karijeri je na neko veliko takmičenje stigao kao kapiten reprezentacije Nemačke u junu 2018. godine na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Titule

Klupske titule

  • 2005. Liga kup Nemačke sa Šalkeom
  • 2010/2011. Kup Nemačke sa Šalkeom
  • 2012. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Kup Nemačke sa Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Liga šampiona s Bajern Minhenom
  • 2013. UEFA Superkup s Bajern Minhenom
  • 2013. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Bajern Minhenom
  • 2013/2014. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2013/2014. Kup Nemačke sa Bajern Minhenom
  • 2014/2015. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2015/2016. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2015/2016. Kup Nemačke sa Bajern Minhenom
  • 2016. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2016/2017. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2017/2018. Bundesliga s Bajern Minhenom

Reprezentativne titule

  • 2009. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine
  • 2014. Svetsko prvenstvo

Pojedinačne titule

  • 2010. osvojio Silbernes Lorberblat nagradu
  • 2011. proglašen fudbalerom godine u Nemačkoj
  • 2011. proglašen za najboljeg golmana na svetu po izboru UEFA-e
  • 2011/2012. uvršten u najbolju jedanaestorku godine po izboru evropskih sportskih medija
  • 2012. uvršten u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva
  • 2012/2013. uvršten u najbolju jedanaestorku godine po izboru evropskih sportskih medija
  • 2013. proglašen najboljim igračem finala Lige šampiona po izboru publike
  • 2013. proglašen za najboljeg golmana na svetu po izboru UEFA-e
  • 2013. uvršten u najbolji tim godine po izboru FIFA-e
  • 2013. uvršten u najbolji tim godine po izboru UEFA-e
  • 2013. proglašen najboljim golmanom na svetu po izboru IFFHS (International Federation of Football History & Statistics)
  • 2013/2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2014. osvojio Silbernes Lorberblat nagradu
  • 2014. proglašen fudbalerom godine u Nemačkoj
  • 2014. proglašen za najboljeg golmana na svetu po izboru UEFA-e
  • 2014. uvršten u najbolji tim godine po izboru FIFA-e
  • 2014. uvršten u najbolji tim godine po izboru UEFA-e
  • 2014. proglašen za najboljeg golmana Svetskog prvenstva
  • 2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Svetskog prvenstva
  • 2014. proglašen najboljim golmanom na svetu po izboru IFFHS (International Federation of Football History & Statistics)
  • 2014. proglašen najboljim igračem na svetu od strane čitalaca i urednika francuskog sportskog lista „L’Équipe“
  • 2014. proglašen najboljim sportistom godine od strane čitalaca i urednika najvećih sportskih listova u Evropi
  • 2014/2015. uvršten u najbolju jedanaestorku godine po izboru evropskih sportskih medija
  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2015. proglašen najboljim golmanom na svetu po izboru IFFHS (International Federation of Football History & Statistics)
  • 2015. proglašen za najboljeg golmana na svetu po izboru UEFA-e
  • 2015. uvršten u najbolji tim godine po izboru FIFA-e
  • 2015. uvršten u najbolji tim godine po izboru UEFA-e
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige
  • 2016. proglašen najboljim golmanom na svetu po izboru IFFHS (International Federation of Football History & Statistics)
  • 2016. uvršten u najbolji tim godine po izboru FIFA-e
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Bundeslige

Privatni život

Manuel Nojer je rođen 1987. godine u Gelzenkirhenu. Sa dve godine je dobio prvu fudbalsku loptu, a prvi meč u životu je odigrao 3. marta 1991. godine, 24 dana pred svoj peti rođendan. Njegov idol iz detinjstva je bio golman Jens Lehman (Jens Lehmann) koji je branio za Šalke i reprezentaciju Nemačke.

Njegov brat je fudbalski sudija u nižim rangovima takmičenja u Nemačkoj.

Nojer je po veroispovesti katolik. Osnovao je, vodi i pomaže humanitarnu organizaciju u Gelzenkirhenu koja se bavi sprečavanjem siromaštva među decom. Osim toga osnovao je fondaciju „Manuel Nojer“ („Manuel Neuer Kids Fondation“) za decu. U novembru 2011. godine je osvojio pola miliona evra na kvizu „Ko želi da bude milioner“ („Wer wird Millionär?“), a sav zarađeni novac dao je u humanitarne svrhe.

Pozajmio je glas Frenku Mekeju (Frank McCay) u nemačkoj verziji popularnog Diznijevog (Disney) animiranog filma „Monsters University“.

21. maja 2017. godine oženio je dugogodišnju devojku Ninu Vajs (Nina Weiss). Crkveno venčanje su obavili u katedrali u Monopoliju, u Italiji 10. juna.

Manuel Nojer na društvenim mrežama

FacebookManuel @ Facebook
InstagramManuel @ Instagram
TwitterManuel @ Twitter