Filip Arsenijević (Surreal)

Kratke informacije

Ime i prezimeFilip Arsenijević (Surreal)
Datum rođenja9. mart 1990.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeMuzičar
ŽanrRap, trap, hip-hop

Biografija

Filip Arsenijević je srpski reper i treper poznatiji po nadimcima Suril (Surreal), Suki, Suzuki i drugima koji je veću prepoznatljivost stekao pesmom „Ja sam u gasu“ koju je snimio sa Foksom (Fox). Rođen je 9. marta 1990. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Iako se muzikom počeo baviti još 2010. godine i premda je prvi mikstejp snimio tri godine kasnije, široj javnosti je postao poznat tek 2018. godine kada je sa Brankom Kljaićem Foksom snimio pesmu „Ja sam u gasu“.

Usledile su brojne uspešne saradnje, zbog kojih njegove pesme neretko zauzimaju prva mesta na muzičkim internet platformama, poput „Dizera“ („Deezer“), „Spotifaja“ („Spotify“) i „Ju Tjuba“ („You Tube“).

Suril je do decembra 2020. godine objavio dva mikstejpa, dva studijska albuma i EP „Malo jači gas“ sa Milijem. Osim toga, snimio je i brojne singlove, te nastupio na skoro svim velikim muzičkim festivalima u regionu.

Napisao je i snimio pesmu „Hollywood“ za potrebe filma „Južni vetar“, te se pojavio u jednoj od epizoda istoimene serije, kao i serije „Grupa“ koja je emitovana na programu RTS-a.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Filip Arsenijević je rođen 1990. godine u Beogradu. Odrastao je u rodnom gradu sa roditeljima i pet godina mlađom sestrom.

Njegov otac, Vladimir Arsenijević je srpski književnik i publicista, te najmlađi dobitnik NIN-ove nagrade za roman „U potpalublju“.

Filip kaže da je od oca nasledio ljubav prema muzici, te da je Vladimir imao jedan od prvih pank bendova u Beogradu pod nazivom Urbana gerila[1].

Zato je imao bezrezervnu podršku roditelja, prijatelja i cele rodbine kada je odlučio da se bavi muzikom.

Dve godine po završetku srednje škole Arsentijević se preselio u Las Vegas kod ujaka. Kaže da je radio razne poslove, a da je u „gradu greha“ živeo godinu dana, pre nego što se preselio u Kaliforniju.

Živeo je u Los Anđelesu, gde je, tvrdi, pohađao glumu na Gradskom koledžu (LLCC – Los Angeles City Colege).

Pored toga se bavio proizvodnjom marihuane u medicinske svrhe, te je jednom prilikom uhapšen sa kilogramom trave i zbog toga je završio na suđenju.

Međutim, kako je dokazano da je reč o medicinskoj marihuani koja u pojedinim delovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nije ilegalna, Arsenijevićev dosije je ostao netaknut.

Nakon dve i po – tri godine se vratio u Srbiju i objavio svoj prvi mikstejp. Pošto pesme nisu naišle na značajnije reakcije publike odlučio je da se preseli u Španiju.

Ne krije ni da se tamo bavio proizvodnjom marihuane, ali da je sa tim poslom „raskrstio“ nakon što se po drugi put vratio u Beograd.

Muzička karijera

Filip Arsenijević je počeo da se bavi rep muzikom još 2010. godine. Tada se predstavljao imenom „Surova realnost“.

Po povratku iz Amerike promenio je nadimak u Suril (Surreal), te 2013. godine objavio svoj prvi mikstejp pod nazivom „Sextape“.

Na tom albumu su bile pesme „Ajde da ga lomimo“, „Leave yo ass with a stich“, „Lopovska“, „33294“ i druge.

Snimljen je u „Stiven Drama“ studiju, ali nije uspeo da dopre do šire publike. Međutim, to ga nije pokolebalo, te je nastavio da piše nove pesme.

Suril je 2016. godine objavio mikstejp „Drugs“, sa pesmama „$ippin n $mokin“, „Moj džoint“, „Brazilke“, „Indžo sam šino“,„MDMA u vodi“ i drugima.

Numeru „Dilerska“ je snimio sa hrvatskim reperom Krešom Kulašinom, poznatijim kao Krešo Bengalka, dok mu je u pesmi „Džinglam belo“ gostovao Nemanja Kojić Kojot.

Uprkos njegovom talentu, kao i talentu muzičara sa kojima je sarađivao na tom materijalu, mikstejp „Drugs“ nije odmah našao svoj put do publike. Zato je Suril odlučio da se vrati u Španiju.

Pored posla kojim se bavio, nastavio je da piše pesme. Imao je spreman skoro ceo album koji je najavio singlom „Na minut do mora“.

Premda nije očekivao mnogo, pesma je za vrlo kratko vreme dostigla veću popularnost, te postala veoma slušana na raznim internet platformama.

Uskoro je usledio poziv Slobodana Veljkovića Cobija (Coby), jednog od direktora Izdavačke kuće „Basiviti“ („Bassivity Digital“), koja mu je ponudila saradnju. Suril se u avgustu 2017. godine vratio u Beograd, te potpisao ugovor sa „Basivitijem“ i počeo da radi na svom prvom studijskom albumu.

Album pod nazivom „Sam u kući“ se u prodaji pojavio polovinom februara 2018. godine. Na njemu su bile pesme „Bekstvo iz Bg-a“, „PGP“, „Amigosi“, „Kad se samo setim“ i druge. Međutim, veliku popularnost mu je doneo duet sa Foksom „Ja sam u gasu“.

Trep dvojac je brzo ovladao svim muzičkim internet platformama, te je samo na domaćem „Ju Tjub“ trendingu ostao preko dve nedelje. Suril i Foks su zadobili poverenje čak i publike koja inače ne sluša trep.

Takođe, veliku prepoznatljivost Surilu je donela pesma „Hoću sa tobom da se smuvam“. Vrlo brzo je postala letnji hit, a spot na „Ju tjubu“ trenutno (jul 2022. godine) broji preko sedam miliona pregleda.

Duet sa Foksom i rep balada su mu donele neslućenu popularnost, te je postao jedan od najtraženijih muzičara „Basivitija“.

Usledila je saradnja sa Markom Milivojevim Milijem. Zajedno su snimili EP „Malo jači gas“ sa pesmama „Loki“, „Bape“, „Ja sam đubre bebo“, „Živim život“ i „Budva, Kopaonik“.

Materijal je objavila Izdavačka kuća „Basiviti“, a uprkos tome što nisu snimali spotove, Mili i Suril su ovladali „Ju Tjub“ trendingom u celom regionu.

Ove pesme zajedno beleže na desetine miliona pregleda.

Ogromna popularnost među korisnicima društvenih mreža, a posebno mlađim generacijama, Surilu je donela i mnogo više poziva za nastupe širom regiona.

Pored toga što je sa Foksom nastupao u klubovima i diskotekama, neretko su na festivalima okupljali veliki broj ljudi.

Za potrebe filma „Južni vetar“ Suril je u novembru 2018. godine snimio pesmu „Hollywood“. Baš kao i sam film, i singl je doživeo veliku popularnost, bez obzira na činjenicu da je spot za pesmu snimljen tek par meseci kasnije.

Pojavio se i u jednoj od scena istoimene serije koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala početkom 2020. godine.

Nakon toga je usledila saradnja s Aleksandrom Milićem Milijem, frontmenom grupe Miligram. Napisali su i komponovali pesmu „Marihuana“, na kojoj im gostuje pevačica Jelena Karleuša. S obzirom na „škakljivu“ temu singla, naišao je na podeljeno mišljenje publike.

Pesma je ušla u trending, ali i u istoriju „Ju Tjuba“ jer je zabeležila skoro jednak broj „lajkova“ i „dislajkova“. Suril je u jednom intervjuu priznao da mu je donela popularnost, ali i izvesne poslovne probleme.

Naime, 13. januara 2019. godine je trebalo da s ekipom „Basivitija“ nastupi na trgu u Novom Sadu, ali su mu organizatori koncerta par dana pred nastup javili da je otkazan upravo zbog Surila i pesme koju je snimio sa Miligramom i Karleušom.

Usledila je saradnja sa hrvatskim reperima Kukuš klan na pesmi posvećenoj skijašu Bodi Mileru. Reč je o singlu „Bode Miller“ za koji su snimili i interesantan spot koji trenutno (jul 2022. godine) broji preko dva miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Uprkos činjenici da je „zabranjen“ od strane određenih organizacija, to ga nije sprečilo da zajedno sa Foksom „puni“ klubove i diskoteke u zemlji i regionu.

Tako je 6. jula 2019. godine zajedno s ekipom „Basivitija“ nastupio na Fjužn stejdžu (Fusion stage) novosadskog festivala „Egzit“. Scenu je delio sa Foksom, Sarom Jo, si drugima.

Iste godine je tumačio manju ulogu u kriminalističkoj seriji „Grupa“ koju je RTS emitovao od oktobra do decembra 2019. godine.

Polovinom januara 2020. godine Suril je objavio pesmu „Seks, zdravlje, pravoslavlje“. Kako je jednom prilikom priznao, upravo je to njegovo „sveto trojstvo“.

Premda je naišao na negativne komentare jednog dela publike u Srbiji, kolege i obožavaoci iz celog regiona su ga nagradili trendingom na internet platformama.

Spot je za manje od godinu dana dostigao preko 3.5 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Svoju publiku je nakon toga počastio singlom „Just do it“ , a posle je usledila nova saradnja sa Foksom na pesmi „Flex“.

Popularni dvojac ni ovog puta nije razočarao svoje obožavaoce, te su ponovo ovladali društvenim mrežama i muzičkim internet platformama.

Dugoočekivani album pod nazivom „Svi u kući“ Suril je objavio 26. septembra 2020. godine. Na njemu se našlo 11 pesama, poput „Kada pada onda lije“, „Supa“, „Pravim pare“ i druge.

Pesme „U krug“, „Prednost“, „Sebi privuci me“, „Close friends“ i „Loto“ je snimio s Antoniom Stojiljkovićem Zlim Tonijem, Elonom, Ognjenom, Danom Barbarom, Bojanom Vunturišević i Arafatom.

Zbog pandemije korona virusa Suril je, baš kao i njegove kolege, tokom 2020. godine slabije nastupao.

Ipak, odlučio je da interakciju sa publikom održava putem svog „Ju Tjub“ kanala i „Instagram“ profila gde ga prati preko 60 hiljada mladih ljudi.

Filip je 14. januara 2021. godine nastupio u Novosadskom pozorištu. Povod je bio doček Pravoslavne nove godine u organizaciji Fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“.

U julu iste godine objavio je singl „Pariz London“, a u avgustu je svoju publiku „počastio“ pesmom „Šao sam u zonfa“.

U februaru 2022. godine je objavio pesmu „OFF ROAD“, a početkom leta je sa Elom (Ella) snimio duet „Kurvanje“. Nakon toga je zajedno sa Ognjenom promovisao pesmu „Mače“. Reč je o singlu koji najavljuje album „Znam šta ste radile prošlog leta“.

Ponovo je zajedno sa Foksom nastupio na novosadskom Egzitu.

Muzičar ima i svoju liniju odeće, a dukseve, majice i trenerke prodaje putem interneta.

Privatni život

Filip Arsenijević Suril je rođen 1990. godine u Beogradu. Jedno vreme je živeo u Americi i Španiji, a njegova muzička karijera je krenula uzlaznom putanjom 2018. godine kada je započeo saradnju s Izdavačkom kućom „Basiviti“.

Delove svoje problematične prošlosti je opisao u pesmama, ali tvrdi da je sa takvim životom završio, te da je muzika ono čime se bavi i od čega trenutno živi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A$AP RAKIJA (@surreal011)

Ne krije da se bavio proizvodnjom i prodajom marihuane i zato svojoj publici često poručuje da izbegavaju takve problematične poslove.

Ipak, otvoreno se zalaže za legalizaciju marihuane, jer smatra da ta biljka ima više korisnih svojstava, te da je alkohol mnogo veći problem u današnjem društvu.

Najvećom podrškom u životu smatra svoju majku, sestru i devojku. Priznaje da mu nepoznate devojke mnogo više prilaze nego pre nego što je postao popularan, ali da se na njihove „ulete“ ne obazire jer je u srećnoj vezi.

Diskografija

Albumi i EP-ovi

  • 2018. Sam u kući
  • 2018. Malo jači gas (ft. Mili)
  • 2020. Svi u kući

Mikstejpovi

  • 2013. Sextape
  • 2016. Drugs

Singlovi

  • 2018. Hollywood
  • 2018. Marihuana (ft. Miligram, Jelena Karleuša)
  • 2019. Bode Miller (ft. Kuku$ Klan)
  • 2020. Seks zdravlje pravoslavlje
  • 2020. lex (ft. Fox)
  • 2020. Just do it
  • 2021. Pariz London
  • 2021. Šao sam u zonfa
  • 2022. OFF ROAD
  • 2022. Mixa (Kokos i Mango ft. Surreal, Jymenik)
  • 2022. Kurvanje (ft. Ella)
  • 2022. Mače (ft. Ognjen)

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2019. Grupa
  • 2020. Južni vetar

Reference

[1] https://www.vice.com/sr/article/ywx3gg/vice-u-gasu-sa-reperom-surreal

Filip Arsenijević (Surreal) na društvenim mrežama

FacebookSurreal @ Facebook
InstagramSurreal @ Instagram