Zlata Đurković

Kratke informacije

Ime i prezimeZlata Đurković
Datum rođenja20. januar 1975.
Mesto rođenjaSmederevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk
Visina-

Biografija

Zlata Đurković je srpska folk pevačica poznata po učešću u muzičkim takmičenjima „Pinkove zvezde“ i „Srećna zvezda“, te rijaliti emisiji „Zadruga 2“. Rođena je 20. januara 1975. godine u Smederevu. Živi i radi u Beogradu. U braku je sa Vladimirom Novakovićem. Iz prethodne veze ima ćerku Mionu i sina Stevana.

Premda je po struci medicinska sestra, Zlata se pevanjem bavi od 2000. godine. Iako je imala priliku da nastupa sa brojnim poznatim pevačima, još uvek nije uspela da se afirmiše u svetu pop-folk muzike. Učestvovala je u takmičenjima „Srećna zvezda“ na Televiziji „Hepi“ („Happy“) i „Pinkove zvezde“ na „Pinku“, ali nije ostvarila veći uspeh.

Do sada je objavila dva singla – „Ovo je kraj“ i „Podržavam“.

U septembru 2018. godine je postala jedna od učesnica rijaliti emisije „Zadruga 2“ u kojoj je ostala 291. dan. Iz rijalitija je izašla nedelju dana pre finala, te izjavila da nije uspela da postigne cilj zbog koga je ušla u takmičenje. Ipak, gledaoci i žiri su bili oduševljeni njenim nastupom na „Zadrugoviziji“

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Zlata Đurković je rođena 1977. godine u Smederevu. Njena porodica je poreklom iz Crne Gore. Po završetku osnovne škole upisala je Srednju medicinsku školu. Nakon toga je studirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Jedno vreme je radila na „Studiju B“ i „Trećem kanalu“ kao novinar.

Početkom demokratskih promena u Srbiji i nereda koji su jedno vreme potresali srpsku prestonicu Zlata je napustila fakultet na trećoj godini i upisala Višu medicinsku školu. Nakon toga je otišla da radi u Americi kao medicinska sestra. Brinula je o bolesnoj deci, ali je posle nekog vremena shvatila da joj život tamo ne odgovara i odlučila da se vrati u Srbiju.

Na Zlatiboru je upoznala čoveka sa kojim je dobila blizance, sina i ćerku, te joj je život krenuo u sasvim drugom smeru.

Muzička karijera

Zlata je počela da se bavi pevanjem 2000. godine, a tom poslu se ozbiljno posvetila tek nekoliko godina kasnije. Najčešće je zabavljala goste na Zlatiboru, a jedno vreme je danju radila kao medicinska sestra u bolnici u Užicu, a noću pevala. Međutim, zbog ozbiljnih zdravstvenih problema morala je da se na neko vreme povuče iz tog posla.

Posle oporavka, nastavila je da nastupa, a „baza“ joj je ponovo bio Zlatibor. S obzirom na to da nije imala priliku da snima svoje pesme, pa samim tim ni da se pojavljuje na televiziji, šira javnost ju je upoznala tek 2011. godine kada je učestvovala u muzičkom takmičenju „Srećna zvezda“ koje je emitovano na Televiziji „Hepi“.

U humorističnoj seriji „Slatko ćoše kođ Đoše“ koja je prikazivana tokom 2012. godine na Televiziji „Pink“ Zlata je igrala Slađu. Glavnu ulogu je tumačio pokojni glumac Bogoljub Mitić Đoša, dok su se u ostalim smenjivali Aleksandar Marinković Japa, Nebojša Vojnić Neba, Ivan Žiža Ristić, Zoran Stamenković i Jelena Jovanović.

Dve godine kasnije ponovo se prijavila za učešće u muzičkom takmičenju. Ovog puta, bilo je reč o emisiji „Pinkove zvezde“. Premda je oduševila članove žirija svojom interpretacijom pesama „Gore od ljubavi“, „Marija Magdalena“, „Gde Dunav ljubi nebo“ i „To mi nije trebalo“, nije uspela da ostvari zavidan plasman. Ipak, mnogi su u njenom glasu prepoznali veliki potencijal za izvođenje za pop i rok pesama.

Prvi singl Zlata Đurković je objavila u oktobru 2017. godine pod nazivom „Produžavam“. Reč je o numeri čiji tekst i kompoziciju je sama napisala, a koju je aranžirao Andrej Andrejević. Inspiraciju za ovu pesmu Zlata je pronašla u ljubavnoj priči Slobodana Slobe Radanovića i Lune Đogani u prvoj sezoni rijalitija „Zadruga“.

Iako je „priču“ ispričala iz Lunine perspektive, publika ju je vrlo dobro prihvatila, pa pesma na „Ju Tjubu“ („You Tube“) trenutno (septembar 2019. godine) broji skoro 800 000 pregleda.

Polovinom avgusta 2018. godine Zlata je objavila singl „Ovo je kraj“. I ovog puta se našla u ulozi kompozitora i tekstopisca, dok je aranžman ponovo poverila Andreju Andrejeviću. Spot je za godinu dana na „Ju Tjubu“ pregledalo oko 400 000 ljudi.

Učešće u rijalitiju „Zadruga 2“

Televizija „Pink“ je u avgustu 2018. godine objavila da će jedna od učesnica nove sezone rijalitija „Zadruga“ biti i Zlata Đurković. Pevačica je u izolovanoj kući okruženoj kamerama provela punih 290. dana, a odlukom publike izbačena je sedam dana pre finala.

Za to vreme najviše se družila sa blogerkom Lunom Đogani, pevačicom i voditeljkom Suzanom Perović, te pevačima Aleksom Savićem i Borom Marinkovićem, poznatom po nadimku Bora Santana. Nije mnogo ulazila u verbalne sukobe, ali su je članovi porodice nekoliko puta upozorili da manje galami i da ne ogovara krišom druge ukućane, nego da svima sve otvoreno govori.

Po izlasku iz „Zadruge“ priznala je da tu nije uspela da ostvari svoj cilj, a to je da se promoviše kao pevačica. Ipak, dodala je da nije razočarana u organizaciju, nego u načine na koje je htela da svima pokaže svoj talenat. Pružila joj se prilika za to tokom „Zadrugovizije“ na kojoj je oduševila publiku, žiri i gledaoce svojom interpretacijom pesme Tine Tarner (Tina Turner).

Privatni život

Zlata Đurković je rođena 1975. godine u Smederevu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju medicinsku školu, a potom upisala Fakultet političkih nauka u Beogradu. Tri godine je studirala novinarstvo, ali se potom opredelila za Višu medicinsku školu.

Jedno vreme je živela i radila u Americi, a iz višegodišnje veze je u novembru 2003. godine dobila blizance Stevana i Mionu. Ipak, ta veza nije opstala, pa su se mirnim putem razišli i odlučili da zajedno vode brigu o deci. Iako je tokom učešća u „Zadruzi“ istakla da je sa bivšim partnerom u vrlo dobrim odosima, njen sadašnji suprug Vladimir Novaković je kazao da je Zlata bila samohrana majka.

On je u jednom intervjuu ispričao kako je pevačica 2008. godine, pet godina nakon rođena dece doživela ozbiljne zdravstvene probleme. Naime, ona je u to vreme živela u Užicu. Danju je radila u bolnici, a naveče pevala na Zlatiboru. Užurban tempo života je ostavio posledice na njeno zdravlje, a prelomni trenutak se desio kada je prisustvovala smrti mlade u Bratuncu.

Posle je doživela saobraćajnu nesreću, a hroničan umor i stres je doveo do velikih problema sa zdravljem. Pevačica je obolela od koksaki virusa koji je napao centralni nervni sistem, srce i creva. S obzirom na to da su joj deca u tom momentu bila vrlo mala, vratila se kod roditelja u Smederevo.

Kako je Vlada ispričao, njeno zdravstveno stanje je bilo tako loše da ju je majka hranila na slamčicu. Zahvaljujući roditeljima uspela je da se oporavi, a kasnije i da se vrati nastupima.

Iako retko govori o privatnom životu, pevačica ne krije da je Vladimir Novaković bio i ostao ljubav njenog života. Naime, par se upoznao kada je Zlata imala 22, a Vlada 25 godina. On je otvoreno pokazao da mu se dopada, pa joj je čak pred Crkvom Svete Petke na Kalemegdanu rekao da će jednog dana da postane njegova žena.

Međutim, putevi su im se razišli, a ponovo su se sreli skoro 20 godina kasnije. Venčali su se 2014. godine i danas sa njenom decom žive u Beogradu. Vlada iz prvog braka ima četrnaestogodišnjeg i jedanaestogodišnjeg sina, koje Zlata takođe gleda kao svoju decu. Neretko govori da je majka četvoro dece, a jednom prilikom je priznala da žali što nema decu sa Vladimirom.

Diskografija

Singlovi

  • 2017. Produžavam
  • 2018. Ovo je kraj

Filmografija

  • 2012. Smešno ćoše kod Đoše

Izvori

Zlata Đurković na društvenim mrežama

FacebookZlata @ Facebook
InstagramZlata @ Instagram
YoutubeYoutube: Zlata @ YouTube