Bratislav Gašić

Kratke informacije

Ime i prezimeBratislav Gašić
Datum rođenja30. jun 1967.
Mesto rođenjaKruševac
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar
StrankaSrpska napredna stranka (do 2017. godine)

Biografija

Bratislav Gašić je srpski privrednik i političar. Bivši je ministar odbrane Republike Srbije, a od 2017. godine obavlja funkciju direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA). Rođen je 30. juna 1967. godine u Kruševcu. Živi i radi na relaciji Kruševac – Beograd.

Privatni život

Bratislav Gašić je rođen 1967. godine u Kruševcu od oca Radoja i majke Mirjane. Pored Bratislava, bračni par Gašić ima i sina Bobana.

Bratislav Gašić je u rodnom gradu završio Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, te smer tehničar za visokogradnju u Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“.

Pošto su se u javnosti pojavile spekulacije o njegovom zvanju i radnom iskustvu, Gašić je u intervjuu koji je 2015. godine dao beogradskom „Nedeljniku“ objasnio o čemu se radi.

Naime, kazao je da su prozivke da je po struci keramičar krenule zbog navodno lažne pristupnice Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) u kojoj piše da ima srednju stručnu spremu, zanimanje keramičar.

On je tada kazao da nije bio član SRS-a, te da je pogrešno navedeno čak i ime njegovog oca.

Demantovao je navode nekih opozicionih lidera koji su u Skupštini Srbije govorili da je proveo 15 radnih dana na poziciji keramičara u državnoj firmi „Trajal“. Tada je kazao da je u „Trajalu“ radio kao baštovan sa zvanjem građevinski tehničar[1].

Diplomirao je na ekonomskom fakultetu u Nišu.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji Gašić je tokom 1986. godine služio vojsku u Beloj Crkvi i Bačkoj Topoli.

Bratislav Gašić je oženjen Irenom i ima tri sina. Srednji sin Milan igra fudbal i bio je pionirski i kadetski reprezentativac Srbije. Na svom Instagram profilu je objavio snimak na kome se vidi kako vozi kola dok u pozadini ide pesma „Gašiću, care“ koja je posvećena njegovom ocu. Najstariji Vladan se oženio u septembru 2016. godine.

Pošto su Bratislav i njegov brat Boban ktitori crkve Svetog Jovana u Kruševcu, u septembru 2016. godine je naslikana freska sa njihovim likovima.

Na svom profilu na društvenoj mreži „Fejsbuk“ („Facebook“) svojevremeno je naveo da mu je omiljeni film „Kum“, a knjiga „Crni đavo, crveni rep“.

Tečno govori grčki i engleski jezik.

Gašić je jedan od najbližih prijatelja bivšeg premijera i aktuelnog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Porodica Gašić našla se u žiži javnosti u septembru 2021. godine, a povod je bila svadba sina direktora BIA-e Milana Gašića na kojoj su pevali Lepa Brena, Radiša Trajković Đani i Ana Bekuta.

Milan Gašić je kapiten kruševačkog fudbalskog kluba Trajal, dok je njegova supruga dugogodišnja devojka Milena. Milanovog i Mileninog sina nekoliko dana pre svadbe krstio je patrijarh srpski Porfirije[2].

Karijera

Bratislav Gašić je 1989. godine počeo da se bavi privatnim preduzetništvom. Bio je suvlasnik „Grand kafe“, a vlasnik je i direktor preduzeća „Saco“. U vlasništvu njegove porodice su dve benzinske pumpe, Televizija „Plus“ i proizvodnja čaja i kafe „Santos“.

Četiri godine je bio direktor fudbalske škole „Napredak“. Vodio je ženski odbojkaški klub „Kruševac Santos“.

Član Srpske napredne stranke (SNS) je postao 2008. godine. Navodi se i kao jedan od osnivača te partije koja je nastala cepanjem Srpske radikalne stranke. Četiri godine kasnije je postao potpredsednik SNS.

Gašić je 2012. godine izabran za gradonačelnika Kruševca. Na ovoj funkciji je ostao do 30. aprila 2014. godine kada je imenovan za ministra odbrane Republike Srbije. Smenjen je u februaru 2016. godine.

U martu 2013. godine je postao predsednik Upravnog odbora JP „Srbijagas“ Novi Sad. Pozvao je Vuka Jeremića da se priključi SNS-u i da „povede Srbiju napred“.

Početkom 2015. godine transrodna majorka Helena je podnela krivičnu prijavu protiv Gašića zbog diskriminacije. Prethodne godine je penzionisana, jer je tadašnji ministar u naredbi napisao da će njena psihijatrijska dijagnoza naneti štetu ugledu Vojske Srbije.

On se izvinio rekavši da se radi o grešci u administraciji, a tužilaštvo je odbacilo prijavu.

U martu 2015. godine se srušio vojni helihopter koji je prevozio bebu iz Raške u Beograd. Stradalo je šestoro ljudi i pet dana stara beba. Iako ga je javnost označila kao jednog od krivaca za ovu tragediju, Gašić je izjavio da ne oseća odgovornost i da bi ponovo isto postupio[3].

Dva meseca kasnije Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula postupak utvrđivanja sukoba interesa jer je Gašić od 2009. do 2014. godine preusmerio 14.3 miliona dinara iz gradskog budžeta televiziji čiji su vlasnici članovi njegove porodice. Utvrdili su da je prekršio zakon i uputili su mu usmeno upozorenje.

Skandal

U februaru 2016. godine Gašić je bio u poseti „Prvoj petoletki namenskoj“, fabrici aviona u Trsteniku. Sačekali su ga novinari koji su želeli njegovu izjavu, a među njima je bila i dopisnica B92, Zlatija Labović, koja je kleknula kako ne bi bila u kadru.

Kada ju je video, tadašnji ministar odbrane je rekao: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu.“.

Njegovu seksističku uvredu su mnogi osudili, a među njima je bio i tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Gašić se kasnije izvinio rekavši da je njegova izjava sramna, a ponašanje skandalozno.

Novinarska udruženja su organizovala protest ispred zgrade Vlade Srbije i tražila su njegovu smenu. Skupština Srbije ga je razrešila funkcije ministra odbrane[4].

U martu 2017. godine sud je doneo presudu da Gašić mora da plati 200 000 dinara Draganu Šutanovcu za koga je rekao da je 2009. godine prisluškivao Borisa Tadića i da je rasprodavao imovinu Vojske Srbije.

Oprost grehova i pozicija šefa srpske bezbednosti

Vlada Srbije ga je u maju 2017. godine imenovala za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Zbog toga je zamrzao članstvo u Srpskoj naprednoj stranci.

Rekao je da ova funkcija za njega predstavlja veliki izazov i da mu je čast što će služiti svojoj zemlji. Gašić je izjavio da će mu jedan od prvih zadataka biti jače povezivanje svih bezbednosnih službi.

Subvencije za sina i suprugu

Udruženje novinara Srbije je u avgustu 2020. godine objavilo da je firmi „ADD production“ u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA Bratislava Gašića tokom 2020. godine na konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja dodeljeno najmanje 4.6 miliona dinara.

Supruga i sin Bratislava Gašića su dobilli skoro 40 hiljada evra na konkursima od ministarstva kulture i informisanja, kao i na konkursima sedam lokalnih samouprava.

Novinari UNS-a su uvidom u dokumentaciju došli do saznanja da je firma „ADD production“ dobila 1.9 miliona evra za portal koji nije registrovan. Osim toga, novac je dobila i Televizija Plus koja je u vlasništvu mlađeg Gašića[5].

Televizija „Plus“ je demantovala tekst koji je UNS objavio, te optužila Udruženje i Televiziju N1 koja ga je prenela da su izneli „klasične neistine na račun firme i vlasnikove majke“.

Rukovodstvo Televiziije „Plus“ je u saopštenju navela da je portal koji se pominje u tekstu registrovan, međutim, utvrđeno je da je reč o drugom potalu čiji je izdavač firma „ADD production[6]„.

Slučaj „Jotka“

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je u aprilu 2021. godine objavila da je Bratislav Gašić bio „na platnom spisku poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke“.

To je tvrdio član Jotkine kriminalne grupe u razgovoru koji je prisluškivala policija, a koji je pušten na suđenju.

Kako su naveli novinari KRIKA-a, Gašić nije odgovorio na njihova pitanja o tome što je rečeno na suđenju za dva ubistva u Kruševcu[7].

Umesto izjave Gašić je tužio KRIK jer je objavio detalje prisluškivanih razgovora sa suđenja Zoranu Jotiću Jotki u kojima se on pominje. On je u prijavi protiv KRIK-a naveo da je zbog njihovog teksta „doživeo psihičke i fizičke bolove“, te tražio odštetu od pola miliona dinara[8].

Spekulacije o mogućoj smeni

Pojedini mediji su u novembru 2021. godine objavili informaciju da su, posle smena u policiji koje su nastupile dolaskom Aleksandra Vulina na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), moguće i smene u bezbednosnom sektoru.

Izvori jednog beogradskog portala kazali su da postoje naznake da će među smenjenim šefovima biti i sam Gašić, te da bi njegovu poziciju mogao da zauzme Bruno Đuran dugogodišnji pripadnik BIA-e.

U tekstu koji je objavio portal „nova.rs“ navodi se da su „dobro obavešteni izvori novinarima kazali da je sigurno da će Gašić, ukoliko i bude bio smenjen sa pozicije direktora BIA-e preuzeti neku bolju funkciju[9]“.

Priznanja

  • 1998. godine Grad Kruševac ga je izabrao za menadžera godine;
  • 2012. godine Upravni odbor NALED-a mu je dodelio priznanje za ostvarene reforme u gradskoj administraciji i doprinos unapređenju privrednog ambijenta;
  • 2014. godine Regionalna privredna komora Kruševac i „Media invent“ su ga proglasili za ličnost godine Rasinskog upravnog okruga.

Reference

[1] https://www.istinomer.rs/akter/bratislav-gasic/

[2] https://nova.rs/zabava/showbiz/kad-bata-gasic-zeni-sina-novcanice-samo-lete-video/

[3] https://www.alo.rs/vesti/drustvo/gasic-ponosan-sam-na-spasavanje-bebe-helikopterom/17064/vest

[4] https://www.blic.rs/vesti/politika/gasic-konacno-smenjen-poslanici-jednoglasno-za-razresenje-ministra-odbrane/v6ncq98

[5] https://rs.n1info.com/vesti/a626535-a-za-gospodju-gasic-46-miliona-na-konkursima-pare-i-za-neregistrovani-portal/

[6] https://rs.n1info.com/vesti/a627509-uns-sve-sto-smo-objavili-o-firmi-supruge-direktora-bia-je-tacno/

[7] https://rs.n1info.com/vesti/krik-o-politickim-vezama-krusevacke-kriminalne-grupe-i-sudjenju-pomenut-i-gasic/

[8] https://rs.n1info.com/vesti/gasic-tuzio-krik-trazi-pola-miliona-dinara/

[9] https://nova.rs/vesti/hronika/gasicu-spremaju-smenu-ko-ce-biti-novi-direktor-bia/

Bratislav Gašić na društvenim mrežama

FacebookBratislav @ Facebook