Jelena Obućina

Kratke informacije

Ime i prezimeJelena Obućina
Datum rođenja1983.
Mesto rođenjaBajina Bašta
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinarka

Biografija

Jelena Obućina je srpska novinarka. Urednica je informativnog kanala „NjuzMaks Adrija“ („NewsMax Adria“) i urednica i voditeljka emisije „Pregled dana“ na Televiziji „Nova S“. Rođena je 1983. godine u Bajinoj Bašti. Udata je i ima jedno dete. Živi i radi u Beogradu.

Prvi medijski angažman imala je još u detinjstvu i to na Radiju „Patak“ u Valjevu. Posle srednje škole je upisala Fakultet političkih nauka u Beogradu. Diplomirala je 2006. godine.

Još kao studentkinja postala je deo redakcije Televizije B92 odakle je prešla na Radio Televiziju Srbije (RTS). Radila je u informativnoj redakciji za emisije „Upitnik“, „Šta radite, bre? „, a potom je snimala priloge za drugi „Dnevnik“, te postala urednica trećeg Dnevnika RTS-a.

Vodila je i uređivala emisiju „Oko“, a snimala je i dokumentarne filmove za koje je osvajala prestižne nagrade.

Obućina je 2020. godine dobila ponudu da pređe na novoformiranu kablovsku televiziju „NewsMax Adria“. Pored toga što je urednica, tri ili četiri puta sedmično uređuje i vodi emisiju „Pregled dana“.

Zbog realnih i objektivnih komentara kojima počinje ova emisija, Obućina je stekla popularnost među gledaocima, ali i neprijatelje među političkim neistomišljenicima.

Detinjstvo i obrazovanje

Jelena Obućina je rođena 1983. godine u Bajinoj Bašti. Pohađala je Prvu osnovnu školu u Valjevu, a njena majka je predavala fiziku u Drugoj osnovnoj školi. Otac je radio u Vojnom odseku.

Još kao devojčica je počela da se interesuje za politiku, prateći razgovore koji su roditelji vodili nakon gledanja informativnih emisija ili praćenja skupštine. Sa 12 godina je radila dečju emisiju na valjevskom Radiju „Patak“.

Po završetku osnovne škole upisala je Valjevsku gimnaziju. U prvom razredu srednje škole je počela da piše za list „Napred“, a nakon što ju je završikla upisala je i diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Jelena je u jednom od retkih intervjuua u kome je govorila o privatnom životu kazala da je ljubav prema pisanju verovatno nasledila od oca Mihajla Obućine koji je par godina posle njenog rođenja objavio zbirku pripovedaka „Vatre Markovog krša“.

Karijera

Jelena Obućina je kao studentkinja novinarstva dobila priliku da radi u jednoj od najvećih beogradskih redakcija u to vreme.

Naime, na dve pozicije na Televiziji B92 kandidovalo se čak 30 mladih ljudi, budućih novinara, a ona je bila jedno od dvoje koje je dobilo šansu da iz prve ruke vidi kako funkcioniše rad u tako velikom mediju.

U trenutku kada joj je urednik saopštio da je dobila otkaz, Jelena se već pripremala za razgovor za posao na RTS-u. Primljena je u ekipu koja je tada radila emisiju „Upitnik“ urednice i voditeljke Olivere Jovićević.

Obućina je u jednom intervjuu mnogo godina kasnije kazala da nije bila zadovoljna u redakciji zato što su očekivanja urednice bila previsoka. Samo je navela jedan primer, a to je bio zadatak da u nedelju naveče dovede Noama Čomskog na gostovanje u utorak.

Pošto je shvatila da to nije prava redakcija za nju, odlučila je da dâ otkaz. Prešla je u redakciju emisije „Šta radite, bre? „.

Svoj talenat je pokazala nakon izbora 2012. godine kada je Tomislav Nikolić za samo 200 hiljada glasova pobedio tada aktuelnog predsednika Borisa Tadića.

Jelena je uradila prilog zahvaljujući kome joj je tadašnji glavni i odgovorni urednik RTS-a Aleksandar Tijanić dao priliku da radi u drugom Dnevniku. Neko vreme je bila urednica trećeg Dnevnika RTS-a.

Jelena je uređivala i vodila emisiju „Oko“ na medijskom javnom servisu Srbije. Snimala je i dokumentarne filmove za koje je osvajala prestižne nagrade.

Na udaru tabloida se našla 2016. godine zbog izveštaja o majskom protestu u Beogradu koji je održan zbog rušenja objekata u naselju Savamala.

Posle povratka sa porodiljskog odstustva, Jelena je iz informativnog, prebačena u dokumentarni program RTS u kome je ostala do 2020. godine.

Njen prvi dokumentarni film je RTS emitovala u septembru 2019. godine. Reč je o filmu „Sami“ koji govori o životu penzionera u Srbiji, tj. o tome kako ih društvo i država tretiraju[1].

Od 2020. godine je urednica informativnog kanala „NewsMax Adria“ i urednica i voditeljka emisije „Pregled dana“ na Televiziji „Nova S“.

U oktobru 2020. godine je podnela ostavku na mesto u Upravi Udruženja novinara Srbije (UNS) i istupila iz članstva tog Udruženja.

U mejlu koji je poslala kolegama iz UNS-a napisala je „Poštovani članovi uprave, podnosim ostavku na mesto člana Uprave. Istovremeno, istupam iz udruženja. Puno sreće na putu koji ste izabrali. Svako dobro“.

Na taj čin ju je podstakla činjenica da je Udruženje pozvalo novinare Junajted Medija grupe (Nova S i Nova.rs) da se „odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše kodeks novinara“, tvrdeći da je Televizija N1 prekršila etička i profesionalna pravila prilikom izveštavanja o presudi po tužbi Dragana Šolaka protiv „Pinka“, „Informera“ i „Studija B[2]„.

Obućina je u junu 2021. godine dobila nagradu „Stanislav Staša Marinković“ za novinarstvo.

Sledeće godine je objavila knjigu „O Njima zbog Nas“. Knjigu je objavila Izdavačka kuća „Dan Graf“, a sastoji se iz najava koje je pisala za „Pregled dana“. Promovisala ju je 1. aprila 2022. godine na Dorćol Placu[3].

Privatni život

Jelena Obućina je rođena 1983. godine u Bajinoj Bašti. Ubrzo se porodica sa Tare preselila u Valjevo, gde je završila osnovnu i srednju školu.

U Valjevskoj gimnaziji je upoznala i svog sadašnjeg supruga. Godinama su bili drugari, a potom su počeli da se zabavljaju. Venčali su se i dobili sina Vukašina. Njen suprug je po struci programer.

Jelenin brat je godinama živeo u Americi, ali se sa porodicom vratio u Srbiju gde i danas živi i radi.

Knjige

  • 2022. O Njima zbog Nas

Nagrade i priznanja

  • 2016. Nagrada „Dimitrije Davidović“ Udruženja novinara Srbije
  • 2021. Nagrada „Stanislav Staša Marinković“ za novinarstvo

Reference

Jelena Obućina na društvenim mrežama

FacebookJelena @ Facebook
InstagramJelena @ Instagram
LinkedInJelena @ LikedIn