Benjamina Karić

Kratke informacije

Ime i prezimeBenjamina Karić
Datum rođenja8. april 1991.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePolitičar, doktor pravnih nauka, istoričarka

Biografija

Benjamina Karić je bosanskohercegovačka doktorka pravnih nauka, istoričarka i političarka. Od aprila 2021. godine je gradonačelnica Sarajeva. Rođena je 8. aprila 1991. godine u Sarajevu. Udata je za doktora Alena Karića sa kojim ima sina Natana. Živi i radi u rodnom gradu.

Akademsku karijeru Benjamina Karić je započela još 2010. godine kao student demonstrator na predmetima Državnopravni razvitak BiH, Bosansko komparativno pravo, Institucije rimskog prava, Osnovni evropskog privatnog prava i klasični pravni tekstovi.

Diplomu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu stekla je 2013. godine, a 2015. godine je stekla zvanje bakaleureat historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je pravo 2014. godine, a doktorsku distertaciju na temu „Cijena (pretium) u klasičnom rimskom pravu“ odbranila je u aprilu 2018. godine.

Sa 27 godina je postala najmlađa doktorka prava u Bosni i Hercegovini, te prva posleratna doktorka rimskog prava u toj zemlji.

Od marta do oktobra 2014. godine bila je asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku. Potom je izabrana za višeg asistenta, pa nakon toga i u zvanje docenta. Predavač je na predmetima Historija države i prava BiH Pravnog fakulteta u Zenici, te stručnjak iz prakse Internacionalnog Univerziteta Sarajevo na predmetima Rimsko pravo i Historija prava na Balkanu.

Karićeva je od 2009. godine član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), a od 2019. godine je potpredsednica te stranke.

Na svoj 30. rođendan, 8. aprila 2021. godine jednoglasno je izabrana za gradonačelnicu Sarajeva.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Benjamina Londrc je rođena 1991. godine u Sarajevu. Kako je jednom prilikom kazala, u njenoj porodici se oduvek gajio partizanski, antifašistički duh. Njen deda Branko Đinđić je bio jedan od graditelja spomenika na Sutjesci.

Tokom jednog televizijskog intervjua izjavila je da u porodici ima pripadnike islamske i pravoslavne veroispovesti, kao i pripadnike judaizma, te da ju je baka učila da se izjašnjava kao „čovek“.

U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu. Premda je njena najveća ljubav bila istorija, Benjamina je odlučila da upiše pravo zbog lakšeg pronalaska posla.

Već tokom prve godine studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu zaljubila se u rimsko pravo i za cilj postavila da jednog dana postane profesorka rimskog prava, te da se posveti nauci s obzirom na to da se nikad nije videla u sudnici, u ulozi advokata, tužioca ili branioca.

Od samog početka se izdvojila kao dobar student, pa je tokom druge godine studija postala student-demonstator na Pravnom fakultetu. Pomagala je u pripremi i održavanju vežbi na Historijsko-pravnoj katedri, na predmetima Državnopravni razvitak BiH, Bosansko komparativno pravo, Institucije rimskog prava, Osnovi evropskog privatnog prava i Klasični pravni tekstovi.

Ponuđena joj je stipendija da studije nastavi u inostranstvu, ali je zbog ljubavi prema porodici, rodnom gradu i Bosni i Hercegovini odlučila da ostane u Sarajevu.

Benjamina je 2011. godine upisala i Filozofski fakultet Odsjek za historiju u Sarajevu, te je uporedo studirala pravo i istoriju.

Zvanje bakalaureata prava (diplomiranog pravnika) stekla je 2013. godine, a dve godine kasnije na Filozofskom fakultetu je stekla zvanje bakalaureata historije.

Magistarski rad na temu „Pravni položaj Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1945. godine“ odbranila je 2014. godine[1], a u aprilu 2018. godine je na Pravnom fakultetu u Zenici odbranila doktorsku disertaciju na temu „Cijena (pretium) u klasičnom rimskom pravu“.

Karićeva je dobitnica Srebrne značke Univerziteta u Sarajevu za „izvanredna dostignuća na dodiplomskim i postdiplomskim studijama“.

Tečno govori engleski i nemački jezik, a odličan je poznavalac i latinskog jezika.

Akademska karijera

Benjamina Karić, tada Londrc je sa 19 godina postala student-demonstrator na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pomagala je u pripremi i održavanju vežbi na Historijsko-pravnoj katedri.

Od marta do septembra 2014. godine bila je asistentkinja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku. Držala je vežbe na predmetima Institucije rimskog prava I, Institucije rimskog prava II, Državno-pravni razvitak BiH, Komparativna pravna historija, Bosansko komparativno pravo i Moderne pravne kodifikacije.

U zvanje višeg asistenta na istom fakultetu izabrana je u oktobru 2014. godine, a otprilike u isto vreme postala je voditelj Odbora za kvalitet Pravnog fakulteta u Travniku[2].

Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, Benjamina Londrc je u decembru 2015. godine postala asistent na katedri za Historiju države i prava BiH Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, a od marta 2016. godine je stručnjak iz prakse Internacionalnog Univerziteta Sarajevo na predmetima Rimsko pravo i Historija prava na Balkanu.

Nakon što je odbranila doktorsku disertaciju postala izabrana je u zvanje docenta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku.

Tokom dosadašnje akademske karijere, doktorka Karić je objavila na desetine naučnih radova, studija i članaka, te prisustvovala brojnim konferencijama u BiH, regiji i inostranstvu.

Politička karijera

Član Socijaldemokratske partije BiH Benjamina je postala 2009. godine, a deset godina kasnije izabrana je za potpredsednicu te stranke. Kako je jednom prilikom izjavila, SDP-u je pristupila zbog same ideje, ali i programa koji je blizak njenim ličnim stavovima.

Tokom jednog televizijskog gostovanja kazala je da „politika ne treba da bude sredstvo ostvarivanja ličnih ciljeva i ličnog profita, nego da svi trebamo da doprinesemo da politika bude alat za popravljanje situacije u društvu i državi“.

Nakon što je u martu 2021. godine Bogić Bogićević odustao od kandidature za 39. po redu gradonačelnika Sarajeva, SDP je predložio mladu doktorku pravnih nauka za gradonačelnicu Sarajeva. Ova odluka je podržana jednoglasno, a Benjamina Karić je 8. aprila 2021. godine izabrana za gradonačelnicu Sarajeva[3].

Istog dana joj je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio zahtev da skine ploču spornog natpisa sa ulaza u zgradu Vijećnice. Karićeva je odgovorila da se u njenom mandatu to neće dogoditi, a to je tokom jedne televizijske emisije okarakterisala kao vid „borbe protiv retrogradnih ideologija“, te napomenula da se „istorijski utvrđene činjenice ne smiju osporavati“.

Ona je tek druga gradonačelnica u istoriji, a na poziciji „prvog čoveka grada“ nasledila je Abdulaha Skaku, člana Stranke demokratske akcije (SDA). Skaka joj je dužnost predao 12. marta 2021. godine.

Na izboru su joj, pored domaćih političara i ličnosti iz javnog života BiH, čestitali i gradonačelnici Istambula i Izmira, te gradonačelnica Rima. Među prvima je svoju čestitku uputio Bogić Bogićević, nesuđeni gradonačelnik Sarajeva.

Obraćajući se građanima Sarajeva, Karićeva je, između ostalog, objavila „nultu toleranciju na korupciju, nepotizam i na svaki oblik kriminala“. Prvog radnog dana je „na doboš“ stavila službeni automobil marke Pasat, te izjavila da će koristiti već postojeća vozila, a novac od prodaje uputiti Udruženju „Obrazovanje gradi BiH[4]“.

Osim toga, iskazala je svoju želju da to udruženje koje je osnovao i vodio pokojni general Armije BiH Jovan Divjak uz pomoć gradske uprave preraste u fondaciju.

Privatni život

Benjamina Londrc je rođena 1991. godine u Sarajevu. Kako je jednom prilikom kazala, tokom rata je bila na „prvoj liniji dejstava“, jer je njena porodica stanovala u zgradi Loris, nedaleko od stadiona Koševo. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Premda je imala priliku da se usavršava u inostranstvu, odlučila je da ostane u Bosni i Hercegovini.

Postala je najmlađa doktorka nauka u BiH, prva posleratna profesorka rimskog prava u Bosni i Hercegovini, te tek druga žena na mestu gradonačelnika Sarajeva.

U maju 2020. godine se udala za 18 godina starijeg doktora Alena Karića. Karić je specijalizovao opštu hirurgiju, te subspecijalizovao kardiohirurgiju i karidovaskularnu hirurgiju. Do 2017. godine radio je na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, a potom je prešao na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu[5].

Par je u januaru 2021. godine dobio sina kome su dali ime Natan, što na starom herbrejskom znači „poklon“ ili „dar“. Benjamina je samo nekoliko dana nakon poroda održala onlajn predavanje svojim studentima.

Bibliografija

Knjige

  • 2014. Pravni položaj Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1945. godine (magistarski rad)
  • 2018. Cijena (pretium) u klasičnom rimskom pravu

Reference

[1] http://old.unsa.ba/s/images/stories/dokumenti/Promovirani%20diplomanti%20i%20magistranti%202015.pdf

[2] benjamina.londrc.bhs.pdf

[3] https://www.klix.ba/vijesti/bih/benjamina-karic-sdp-je-nova-gradonacelnica-sarajeva/210408032

[4] https://nova.rs/svet/prvi-potez-gradonacelnice-sarajeva-prodaje-sluzbeni-pasat/

[5] https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kardiohirurg-alen-karic-presao-iz-ukc-tuzla-na-kcus/884181/

Benjamina Karić na društvenim mrežama

FacebookBenjamina @ Facebook
InstagramBenjamina @ Instagram
TwitterBenjamina @ Twitter