Milica Đurđević

Kratke informacije

Ime i prezimeMilica Đurđević
Datum rođenja21. jul 1990.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičarka

Biografija

Milica Đurđević je srpska političarka,politikolog, te članica predsedništva političke partije Srpski sabor Zavetnici. Rođena je 21. jula 1990. godine u Beogradu. Udata je za predsednika svoje stranke Stefana Stamenkovskog. Živi i radi u Beogradu.

Ćerka je dramskog pisca, novinara i publiciste, te jednog od osnivača „Zavetnika“ Rajka Đorđevića. Pre nego što je postala član ove političke partije, Milica je bila predsednica Mesnog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) Kaluđerica.

U žižu domaće javnosti Đurđevićeva je dospela tokom protesta koje njena stranka često organizuje, poput mitinga protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, protiv hapšenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića, Briselskog sporazuma itd.

Prvi put se kandodovala za poslanika u Narodnoj skupštini na izborima 2014. godine. Nalazila se na zajedničkoj listi Srpskog sabora Zavetnici i Grupe građana Patriotski front – Dr Borislav Pelević.

Na Parlamentarni izborima koji su 2016. godine održani u Srbiji bila je na listi pod nazivom „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici –Milica Đurđević. Međutim, njena stranka nije prešla cenzus.

Milica Đurđević je rođena 1990. godine u Beogradu. Njen otac je dramski pisac i novinar Rajko Đurđević. Po završetku srednje škole upisala je i diplomirala političke nauke na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Politikom je počela da se bavi vrlo rano, a prema nekim izvorima, pre nego što je postala članica Srpskog sabora Zavetnici, Đurđevićeva je je bila predsednica Mesnog odbora Srpske radikalne stranke Kaluđerica.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu, Pokret Zavetnici je osnovan početkom 2012. godine. Nastao je nakon protesta zbog uspostavljanja graničnih prelaza između Srbije i Kosova na Jarinju i drugim mestima u kojima živi većinski srpsko stanovništvo.

Među dvadesetak osnivača ovog pokreta bio je i Miličin otac Rajko Đurđević, a nakon toga se i ona pridružila toj organizaciji. Zavetnici su počeli da organizuju druge skupove i proteste zbog događaja na Kosovu, obeležavali značajne istorijske datume, te učestvovali u humanitarnim akcijama.

Poznati su po tome što su se protivili hapšenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Briselskom sporazumu, te priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Premda je predsednik pokreta Stefan Stamenkovski, Đurđevićeva je prvo kao portparolka, a potom i kao članica predsedništva, bila najistaknutije lice „Zavetnika“. Često je gostovala u televizijskim emisijama kako bi proširila njihovu ideju.

Dve godine posle osnivanja Pokreta, odlučili su da se kandiduju za ulazak u srpski parlament. Na izbore koji su održani 2014. godine Zavetnici su izašli u koaliciji sa Grupom građana Patriotski front – Dr Borislav Pelević. Na listi kandidata našla se i Milica Đurđević, ali njena opcija nije prošla cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

Drugi pokušaj je usledio 2016. godine kada su na Parlamentarne izbore izašli sa listom pod nazivom „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici – Milica Đurđević“. Ni ovog puta nisu dobili dovoljan broj glasova za poslanika u Skupštini Srbije.

To Milicu i „Zavetnike“ nije sprečilo da nastave sa svojim radom. Dok ih jedni smatraju nacionalistima, drugi veruju da su samo „produžena ruka“ Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

Međutim, Đurđevićeva je nekoliko puta naglasila da „Zavetnici“ nisu lažna opozicija trenutnoj vlasti, nego „barikada svim pogubnim potezima aktuelne vlasti, svemu onome što je pretnja srpskim nacionalnim interesima, ali i barikada na kojima se okupljaju ljudi koji žele da učine nešto dobro za svoju zemlju.“

Na tim postulatima „Zavetnici“ su nastavili da provode svoje akcije i nakon izbora 2016. godine. Kritikovali su aktuelno političko rukovodstvo Srbije zbog „izdaje“ Kosova, a nisu blagi ni prema opoziciji, čije delovanje gledaju kao na borbu za sticanje bogatstva.

Sedam godina nakon osnivanja Glavni odbor Pokreta Zavetnici je doneo odluku o prerastanju u političku stranku. Potpisom 11 hiljada građana su u avgustu 2019. godine i zvaničko postali politička partija pod nazivom Srpska stranka Zavetnici.

Na osnivačkom kongresu je izabrano rukovodstvo partije na čijem čelu je ostao Stefan Stamenkovski. Đurđevićeva je izabrana za portparolku, a potom i članicu predsedništva novoosnovane stranke. Usvojili su nacionalnu i državnu strategiju kao odgovor na sve izazove sa kojima se Srbija suočava.

Kako se na njihovom zvaničnom sajtu navodi objavili su „Platformu za obnovu suvereniteta na Kosovu i Metohiji“, sastavili plan za privredni razvoj i demografski oporavak Srbije, te „Strategiju za suprotstavljanje obojenim revolucijama i antiustavnim nevladinim organizacijama“.

Najavili su učešće na izborima koji bi u Srbiji trebali biti održani u junu 2020. godine. Predizbornu kampanju su započeli simboličnim okupljanjem ispred manastira Đurđevi stupovi u Staroj Raškoj. Tom prilikom, Milica Đurđević kao nosilac izborne liste izjavila je da je „U Rasu sve počelo“, te da „Zavetnici“ sa tog mesta kreću „da hrabro i odgovorno podignu Srbiju baš onako kako podižu Đurđeve stupove“.

Đurđevićeva je pozvala na duel aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tokom gostovanja na brojnim televizijama najavila „obračun“ s onima koji su „izdali Kosovo“ i onima kojima je „politika biznis“, aludirajući i na aktuelne predstavnike vlasti u Srbiji, kao i one koji su vlast obnašali pre 2012. godine.

Privatni život

Milica Đurđević je rođena 1990. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila Fakultet političkih nauka, a politikom je počela da se bavi već sa 18 godina. Kao jedna od najmlađih političkarki na domaćoj sceni, često je bila u žiži javnosti. O njenom životu i političkoj karijeri mediji su mnogo pisali, a naročito nakon što se prvi put kandidovala za poslanika u Skupštini Srbije.

U septembru 2017. godine Milica se udala za Stefana Stamenkovskog, predsednika Pokreta Zavetnici. Domaći tabloidi su danima pisali o svadbi tokom koje su ispoštovani svi srpski narodni običaji. Mladencima je sreću u zajedničkom životu zaželeo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Vladika Amfilohije im je otpevao pesmu „Ječam žela kosovka devojka“, a goste je nakon ceremonije venčanja zabavljala pevačica Biljana Sečivanović.

Milicu domaći tabloidi često opisuju kao najlepšu srpsku političarku,  a mnogi se osvrću i na to što su „Zavetnici“ u svoj pokret regrutovali uglavnom mlade i lepe aktivistkinje. Đurđevićeva, baš kao ni ostali članovi „Zavetnika“ ne komentarišu takve naslove u medijima, nego koriste svaku priliku da iznesu svoje ideje široj javnosti kada god im se za to pruži prilika.

Izvori:

 

Milica Đurđević na društvenim mrežama

FacebookMilica @ Facebook
InstagramMilica @ Instagram
TwitterMilica @ Twitter