Stjepan Jelica (Albino)

Kratke informacije

Ime i prezimeStjepan Jelica (Albino)
Datum rođenja27. mart 1998.
Mesto rođenjaJajce
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevač, muzičar, producent
ŽanrElektro, pop, trep, rep

Biografija

Stjepan Jelica, poznatiji pod umetničkim imenom Albino, bosanskohercegovački je elektro, pop, trep reper, muzičar i producent. Rođen 27. marta 1998. godine u Jajcu. Studira u Mostaru, a živi i radi u Beogradu.

Popularnost je stekao objavom kavera pod nazivom „Rasta” poznatog američkog pevača Puost Malona (Post Malone) i njegove pesme „Rockstar”.

Iza sebe ima veliki broj singlova, a sarađivao je sa brojnim muzičarima i pevačima kao što su Edo Majka, Klinac, Zoza, Helem nejse, Edita Aradinović i drugi. Član je beogradske producentske i izdavačke kuće „3Points“.

Ono što ga izdvaja od većine osoba jeste njegovo zdravstveno i medicinsko stanje boje kože, kose i očiju, a to je albinizam. Stjepan je oduvek odbijao misliti o tome kao o hendikepu, te je stvari voleo da naziva pravim imenom i sebi je shodno tome odlučio dati umetničko ime — Albino.

Detinjstvo i obrazovanje

Stjepan je rođen 27. marta 1998. godine u Jajcu, gde je završio nižu muzičku školu. Nakon toga upisao je srednju muzičku školu „Jakov Gotovac” u Novom Travniku. Po završetku škole otišao je u Mostar i tamo upisao Muzičku akademiju koju trenutno pohađa.

Muzička karijera

Ljubav prema muzici gaji još iz mlađih dana, a kao producent, instrumentalista i bitmejker radi od 2012. godine. Na početku svoje karijere bavio se izradom autorskih matrica, tj. muzičkih podloga i aranžmana za brojne muzičare sa područja bivše Jugoslavije.

Sredinom 2016. godine osnovana je izdavačka kuća „1kroz1“, sa kojom je Albino sarađivao od samih početaka, kreirajući muziku za brojne pevače.

Tako je recimo maja te godine izašla pesma „Ni strah ni stid” repera Makka zajedno sa Sajferom i Lošim Sinom, za koju je Albino radio muziku i aranžman.

Pevačka karijera

Samostalnu profesionalnu pevačku karijeru započeo je 2016. godine sa mostarskim reperom Makom sa kojim je kao producent sarađivao još i ranije. Sa Makom je decembra te godine objavio pesmu „Ljepotica i zver.

Marta 2017. godine njih dvojica su objavili pesmu „Zajedno za naš grad” koja je nastala u čast mostarskog udruženja koje se zove kao i pesma „Zajedno za naš grad”.

Inače, udruženje sa bavi humanitarnim akcijama i pomoći ugroženim i unesrećenim kategorijama društva. Aranžman i produkciju pesme su radili Makk i Albino, dok je za spot bio zadužen Dino Kadragić.

Nakon nekoliko singlova i gostovanja, Albino je avgusta 2017. objavio svoj prvi EP album pod nazivom „Rulet”. Sve pesme na albumu je Albino radio sam, pisao tekstove i muziku, dok je Makk radio miks i mastering svih pesama, a takođe mu je i gost na jednoj od pesama.

Po rečima Albina, EP obuvata životne tematike uz malo noviji zvuk koji tek treba da zaživi na našim prostorima, a ceo album je snimljen u studiju „1kroz1“ u Mostaru.

Krajem 2018. godine Albino i Makk su, ovoga puta zajedno sa Miljom, izdali još jedan singl pod nazivom „Suzanna”. Muziku za pesmu je radio Albino, a Makk je radio mastering, dok su za spot, koji je sniman na više lokacija u Beču, bili zaduženi ljudi iz Sensimilia Videos sa Adom Medušeljcem na čelu.

Popularnost među širom publikom Albino je doživeo kada je 2018. godine objavio kaver „Rasta” koju je napisao na originalnu matricu pesme „Rockstar” američkog pevača i repera Poust Malona (Post Malone).

Pesmu je posvetio srpskom reperu Rasti i u njoj mladi pеvač govori o Rastinom uspеhu i o tomе kako bi svi da budu kao on. Rasta je bio oduševljen pesmom i ubrzo se zatim pohvalio na svom Instagram profilu, uz komentar „Pišu pesme o meni mama. Poštovanje za momka”.

Januara 2019. godine Albino je ostvario saradnju sa Zozom, mladim muzičarem iz Zrenjanina, sa kojim je objavio pesmu „Noćas”. Tekst i muziku su pisali zajedno, dok je miks i master radio Lowe.

Saradnja sa „3Points“ (2019)

Početkom 2019. godine preselio se u Beograd, gde je upoznao Rebislava Rebića Rebija i Branislava Pećaranina iz produkcijske kuće „3Points“. Pored rada na delima drugih pevača, Stjepan sa ovom kućom sarađuje i na svojim materijalima, kao i video spotovima.

Odmah po ostvarivanju saradnje, Albino je krenuo da više radi na pesmama za sebe. U tom periodu je takođe sarađivao sa Klincem, sa kojim je juna te godine objavio pesmu „Podočnjak”, a potom i januara 2020. pesmu „Tišina”.

Sa „3Points“ je februara 2020. godine objavio pesmu „Makadam”, za koju je takođe sam pisao tekst i muziku i radio aranžman, dok je Rebi bio zadužen za video spot koji prati pesmu.

Pesma je objavljena kao najava za Albinov album, koji je, kao i EP koji je prethodno objavio, takođe sastavljen isključivo od njegovih solo pesama, osim jedne pesme na kojoj mu gostuje Edita Aradinović.

Mesec dana kasnije izašla je i druga pesma, pod nazivom „Rat i mir”. Za pesmu je Albino standardno sam radio muziku i tekst, dok je aranžman radio zajedno sa Jhinsen-om.

Zbog velikog uspeha pesme i dobrih reakcija publike, nakon manje od mesec dana Albino je sarađivao sa srpskom pevačicom Tarom, koja je popularnost stekla učešćem u regionalnom talent programu „Pinkove zvezdice“.

Rezultat saradnje bio je obrada pesme „Rat i mir”, za koju je Tara zajedno sa Albinom modifikovala tekst postojeće pesme i otpevala sa njim novu verziju.

Albino je nastavio da jednom mesečno objavljuje singlove koji će biti deo njegovog albuma. Tako je aprila objavio pesmu „Svjestan”, koju je, kao i „Rat i mir”, pisao i komponovao sam, a aranžman radio zajedno sa Jhinsen-om.

U maju 2020. izašla je pesma „Glas u galami” koja je odlično prošla kod publike. Muziku je radio sam Albino, tekst je pisao zajedno sa Andrijanom Ajzijem, dok je aranžman, miks i master radio Yung Proto.

Ostvario je saradnju i sa mladom pevačicom Teodorom Pavlovskom, poznatijom pod umetničkim imenom Teya Dora, koja je pevala bek vokale na pesmi.

Idućeg meseca Albino je izbacio pesmu „4×4”, za koju je tekst pisao zajedno sa Ajzijem i Meryland-om, dok je muziku radio sa Marijom Popov.

U julu je izašla pesma „15”, da bi u septembru 2020. godine objavio još jedan singl sa albuma. Pesma nosi naziv „Zovi” i muziku je radio Albino sa Jhinsen-om, dok je tekst pisao sa Ajzijem.

Oktobra iste godine Albino je ostvario saradnju sa Ninom Todorović, mladom srpskom umetnicom poznatom po tome što se u javnosti pojavljuje isključivo sa maskom i skriva svoj identitet.

Sa Ninom je objavio duet pod nazivom „Kutija cigara” za koji su zajedno radili muziku, dok je tekst pisao Albino sa Ajzijem i Brutom.

Pesma je ostvarila veliki uspeh i naišla na dobru reakciju publike, pa je ovaj dvojac u februaru 2021. godine objavio i akustičnu verziju pesme.

Muzički stil

Albino je reper koji kroz svoju muziku provlači nekoliko različitih svetskih muzičkih stilova kao što su trep, rep, hip hop i dip haus. Uz to kombinuje pop i balkanski etno zvuk.

Tekstovi opisuju njegov život, ljubav, muziku i probleme sa kojima se suočavao jer je oduvek bio drugačiji od drugih kao albino.

Privatni život

Stjepan Jelica Albino je rođen 27. marta 1998. godine u Jajcu. Muziku je zavoleo od malih nogu. Otac mu je po zanimanju harmonikaš, tako da je kao mali uz oca dosta slušao i narodnu muziku.

U rodnom gradu je završio nižu muzičku školu, a potom i srednju muzičku školu „Jakov Gotovac” u Novom Travniku. Po završetku škole otišao je u Mostar i tamo upisao Muzičku akademiju koju trenutno pohađa.

U Beograd se preselio početkom 2019. godine, kada je započeo saradnju sa produkcijskom kućom „3Points“, kada je i postao poznatiji široj publici. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Diskografija

Albumi

 • Rulet (EP, 2017)

Singlovi

 • Zajedno za naš grad (ft. Makk, 2017)
 • Nema ljubavi na ler (ft. Makk, 2017)
 • Rasta (Rockstar remix) (2018)
 • Katran (ft. Makk, Milja, 2018)
 • Kamatar (2018)
 • Suzanna (ft. Makk, Milja, 2018)
 • Noćas (ft. Zoza, 2019)
 • Podočnjak (ft. Klinac, 2019)
 • Tišina (ft. Klinac, 2020)
 • Makadam (2020)
 • Sveti Weed (2020)
 • Rat i mir (2020)[5]
 • Svjestan (2020)
 • Glas u galami (2020)
 • 4×4 (2020)
 • 15 (2020)
 • Zovi (2020)
 • Ljubav nije za budale (2020)
 • Swipe Up (ft. Bogi Batina, 2020)
 • 30. februar (ft. Nina Todorović, 2020)
 • Kutija cigara (ft. Nina Todorović, 2020)
 • Pobjeda (2020)

Izvori

 

Stjepan Jelica (Albino) na društvenim mrežama

InstagramAlbino @ Instagram