Pavle Grbović

Kratke informacije

Ime i prezimePavle Grbović
Datum rođenja19. novembar 1993.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePravnik, političar
StrankaPokret slobodnih građana

Biografija

Pavle Grbović je srpski pravnik i političar. Od 2020. godine je predsednik političke organizacije Pokret slobodnih građana (PSG). Rođena je 19. novembra 1993. godine u Beogradu. U braku je sa Ninom Stojaković. Živi i radi u rodnom gradu.

Grbović se Pokretu slobodnih građana pridružio u avgustu 2017. godine. Bio je koordinator medijskog tima, sekretar i član Izvršnog odbora i sekretar Predsedništva PSG. Od septembra 2020. godine obavlja funkciju predsednika Pokreta slobodnih građana.

Od maja 2018, godine je bio odbornik u Skupštini grada Beograda, a od avgusta 2022. godine Grbović je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Detinjstvo i obrazovanje

Pavle Grbović je rođen 1993. godine u Beogradu. U jednom intervjuu je kazao da mu je majka iz Prijepolja, a otac se školovao u Pljevljima. Zahvaljujući tome, u njegovoj porodici se nikad nije problematizovalo nečije poreklo, etnička ili religijska pripadnost.

Pavle je u rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je pravo 2016. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Grbović je bio jedan od najboljih studenata svoje generacije. Osvajao je nagrade za odličan uspeh tokom studija, te nagrade na nekoliko takmičenja u pisanju tematskih radova iz pravne struke[1].

U istoj obrazovnoj ustanovi je nešto kasnije magistrirao pravo.

Karijera

Pavle Grbović je političku karijeru započeo u avgustu 2017. godine učlanivši se u Pokret slobodnih građana. U stranci je obavljao razne funkcije. Bio je koordinator medijskog tima, sekretar i član Izvršnog odbora, te sekretar Predsedništva, a nakon nekog vremena postao je i član predsedništva PSG.

Kako je naveo u zvaničnoj biografiji, politikom je počeo da se bavi jer je verovao da je Srbiji potrebna nova energija da bi se prekinuo „višedecenijski začarani krug u kome su netrpeljivost, nacionalizam i mržnja devastirali društvo“.

Pored toga, naveo je da se zalaže za „poštovanje i unapređenje ljudskih prava, za evropsku, građansku i sekularnu državu[2]„.

Na beogradskim izborima 2018. godine Grbović je bio na izbornoj listi Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke i Dragana Đilasa. Uspeo je da izbori mandat, pa je postao odbornik u Skupštini grada Beograda.

Tom prilikom je kazao da „ne očekuje da će biti privilegovan zato što je mlad, ali da se ni ne plaši da svoje mišljenje suprotstavi tuđem i da ga godine neće sprečiti da sa starijim odbornicima uđe u raspravu.

Grbović je izjavio da smatra da se Srbija suočava sa manjkom empatije i solidarnosti, te da ljudi nisu spremni da se suoče sa stvarnim problemima i da su zbog toga nacionalizam, šovinizam i populizam u zamahu.

Na Parlamentarnim izborima 2020. godine PSG je osvojio samo 1.58 odsto glasova. Nezadovoljni rezultatima, rukovodstvo pokreta je najavilo određene promene.

Tako je u septembru 2020. godine na Skupštini Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izabran za predsednika te političke organizacije. Na toj funkciji je nasledio Sergeja Trifunovića.

Na Opštim izborima koji su održani 2022. godine bio je kandidat svoje stranke na Izbornoj listi „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka).

Uspeo je da izbori svoje mesto u Skupštini Srbije, te je u avgustu 2022. godine preuzeo mandat i postao zamenik predsednika Poslaničke grupe PRAVAC EVROPA – SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA.

Grbović je zamenik predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Član je Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, te zamenik člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti[3].

Na dan Parlamentarnih izbora koji su u Srbiji održani 3. aprila 2022. godine napala ga je grupa aktivista Srpske napredne stranke (SNS).

Incident se dogodio u blizini mesnog odbora SNS Nova Galenika u Zemunu. Grbović je kazao da je primetio da pripadnici vladajuće partije koriste paralelne spiskove, nakon čega su ga njih desetorica napali[4].

On je na svom nalogu na „Tviteru“ („Twitter“) napisao da se napadači nalaze u prostorijama stranke na Galenici i prostorijama mesne zajednice, te da policija ne sme da uđe da ih identifikuje. On je tom prilikom napisao da ga je policajac cinično upitao zašto se nije zaštitio.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) je potvrdio da se napad nije dogodio ispred biračkog mesta.

Mediji su objavili da je ista osoba ranije napala aktiviste koalicije „Moramo[5]„, a Grbović je objavio da će podneti krivične prijave protiv napadača[6].

Privatni život

Pavle Grbović je rođen 1993. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Kako je u svojoj zvaničnoj biografiji naveo, u slobodno vreme voli da gleda košarku.

U septembru 2022. godine venčao se sa dugogodišnjom devojkom Ninom Stojaković. U objavi na „Tviteru“ napisao je „Moj mali verni Sančo Pansa, moja ljubavnica, saborac i moj najbolji drug“.

Reference

Pavle Grbović na društvenim mrežama

FacebookPavle @ Facebook
InstagramPavle @ Instagram
TwitterPavle @ Twitter
LinkedInPavle @ LinkedIn