Bojan Tomović (Ammar Moštrokol)

Kratke informacije

Ime i prezimeBojan Tomović (Ammar Moštrokol)
Datum rođenja25. novembar 1982.
Mesto rođenjaSombor
DržavaCrna Gora
PrebivališteBudva
ZanimanjePevač, tekstopisac, kompozitor
ŽanrPop-folk

Biografija

Bojan Tomović je crnogorski i srpski pop-folk pevač, tekstopisac i kompozitor. Rođen je 25. novembra 1982. godine u Somboru. Živi u Budvi.

Muzikom je počeo da se bavi vrlo rano. Pohađao je srednju muzičku školu, smer harmonika. Nastupao je na raznim festivalima, a tri puta je proglašen pobednikom putujućeg festivala dečje muzike „Prolećna pesma“.

Prvi album pod nazivom „S prijateljima na sto“ snimio je i objavio 2005. godine. Ostvario je veliki komercijalni uspeh, koji je nadmašio već sledeće godine albumom „Ko to tamo peva“. Usledili su albumi „Tika tak“, „The best of“ i „Pobjeda“.

Posle 2014. godine skoro potpuno se povukao iz javnog života, a nešto kasnije je priznao da ima zdravstvene probleme.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Bojan Tomović je rođen 1982. godine u Somboru. Odrastao je u Kuršumliji. Porodica Tomović je poreklom sa Cetinja. Ranije su se prezivali Moštrokol, ali su u nekom trenutku promenili prezime zbog straha od krvne osvete. Po jednom od predaka prezivaju se Tomović.

Kako je u jednom intervjuu ispričao, Bojan je prve gusle dobio vrlo rano od oca. Nešto kasnije počeo je da svira harmoniku. Pored toga, učio je da svira klavir, klavijature i bubnjeve. U osnovnoj školi je bio odličan đak, a uporedo sa srednjom školom pohađao je i muzičku školu, odsek harmonika.

Od detinjstva se takmičio na raznim festivalima. Tako je od 1996. do 1998. godine tri puta proglašen pobednikom putujućeg festivala dečje muzike „Prolećna pesma“. Već sa 14 godina imao je priliku da nastupa u beogradskom Domu sindikata, novosadskom Spensu, u Prištini, Užicu, Kladovu, Leskovcu, Jagodini, Boru i Čačku.

Nagrađivan je za pesme „Bliži se leto“, „Moj deda Solunac“, „Gramatika“ i druge na kojima je sarađivao sa Radetom Vučkovićem i Nenadom Milosavljevićem, poznatijim kao Neša Galija.

Usledili su festivali u rodnom Somboru, Kuršumliji, Prolom Banji i drugim mestima gde je takođe osvajao brojne nagrade.

Karijera

Bojan Tomović je na svom prvom albumu počeo da radi tokom 2003. godine. Sledeće godine ga je, prema vlastitom priznanju, novinarka Divna Karleuša upoznala sa Sašom Popovićem, direktorom Produkcijske kuće „Grand“.

Dogovorili su saradnju, a tokom rada na prvom albumu pomagale su mu Ana Bekuta i Sonja Mitrović Hani. Album „S prijateljima na sto“ se u prodaji pojavio u aprilu 2005. godine.

Na njemu su se, pored naslovne, našle i numere „A ja sam cveće doneo“, „Neženja“ i druge. Međutim, ogromnu prepoznatljivost i popularnost donele su mu pesme „Nisam te zaboravio“, „Motorola“, „Na distanci“ i „Ode jedna, dođu dve“.

Usledile su promocije i koncerti, te turneja po Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj, Austriji i drugim evropskim zemljama. Album je osvojio i nekoliko prestižnih nagrada.

U međuvremenu je radio na novom albumu. CD pod nazivom „Ko to tamo peva?“ Produkcijska kuća „Grand“ je objavila 2006. godine. Pored naslovne, na njemu su bile i pesme „Ko je taj“, „To nije to“, „Da li da priđem“, „Ipak se okreće“ i druge.

Napisao ih je Bojan, dok je za muziku i tekst pesama „Nemoj da me ostaviš“ i „Još neko vreme“ bio zadužen Jovan Peruača. Numeru „Platiće mi“ napisao je Peruača, a komponovao i aranžirao Husein Alijević.

Za produkciju je ponovo bila zadužena Hani, a ceo album je snimljen u studiju „Pink“.

Većina pesama s ovog CD-a su postale veliki hitovi, a u komercijalnom smislu, album je nadmašio uspeh prethodnog. Tomović je osvojio nagradu „Oskar popularnosti“ za album godine i pevača godine. Usledile su turneje po Evropi i Americi, a njegovi nastupi su postali izuzetno posećeni.

Bojan je snimio singl „Jela“ koju je objavila Produkcijska kuća „Gold Music“. Tekst i muziku je pisao sam, dok su mu na aranžmanima pomagali Mladen Rađen, Danijel Đurić i Damir Handanović.

Pesma je odlično prihvaćena u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, ali zbog tadašnje političke situacije, publici u Srbiji se nije svidela zbog izraženog crnogorskog melosa i činjenice da je posvećena upravo Bojanovoj zemlji porekla.

Tomović je nakon toga održao humanitarne koncerte u Novom Sadu, Temerinu i Beogradu. Pevao je na dočeku Nove 2008. godine na Gradskom trgu u Bijeljini. Slušalo ga je više od deset hiljada ljudi.

Novi album je bio najavljen za početak 2008. godine, ali je izlazak odložen zbog njegovih zdravstvenih problema, a potom i zbog loše političke situacije u Srbiji. Prema pisanju medija jedna pesma sa ovog CD-a je morala da bude izbačena, premda Bojan o tome nije javno govorio.

Album pod nazivom „Tika tak“ se u prodaji pojavio u maju 2008. godine. Na njemu su se, pored naslovne, našle i numere „Kad budeš htela“, „Okreni se malo“, „Čuvaj mi je, Bože moj“, „Maki“ i druge. Ipak, najveću popularnost stekao je duet sa Jovanom Pajić pod nazivom „Jugić“.

Samo tu pesmu na albumu Bojan nije pisao sam, dok je ostale i napisao i komponovao. Za aranžmane su bili zaduženi Milan Rađen, Danijel Đurić, Damir Handanović i Bojan Bojović. Prateće vokale na albumu su, između ostalih pevale Ivana Selakov i Ceca Slavković.

Premda je album objavila Produkcijska kuća „Gold Music“, Tomović je redovno nastupao i gostovao u emisijama „Grand produkcije“.

Usledila je studijska pauza, ali i skoro potpuno povlačenje sa domaće medijske scene. Uprkos tome, Bojan je 2010. godine dobio nagradu „Oskar popularnost“ za najpopularnijeg crnogorskog pevača.

Dve godina kasnije je objavio album „The Best Of“ na kome se, pored velikih hitova iz prethodnog perioda, našla i pesma „Ajde živeli“.

Bojan je 2013. godine objavio singl i spot za pesmu „Niko nikada“ koju je napisao sam, a za čiji aranžman bio zadužen Andrej Andrejević.

Na novi Bojanov album publika je morala da sačeka do februara 2014. godine. Produkcijska kuća „Gold“ ga je objavila pod naslovom „Pobjeda“.

Pored naslovne, na tom CD-u su bile i numere „Ogledalo“, „Sunce i more“, „Sve je slatko kad si tu“, „Javi se, javi“ i druge. Pesmu „Crna Goro, volim te“ napisao je i komponovao Ljubo Jovović, dok je ostale napisao Tomović.

Numeru „Kao majska gora“ otpevao je u aranžmanu Tamburaškog orkestra Dunavac.  Na ovom albumu su bile i pesme „Rođendan“, „Verenika“ i „Pokucala sreća na vrata“.

Bojan je u avgustu 2015. godine postao jedan od učesnika rijaliti šou programa „Farma“ koji je emitovan na programu Televizije „Pink“. Dobro se slagao sa Milićem Vukašinovićem, Novicom Zdravkovićem i drugima, međutim, bio je „na ratnoj nozi“ sa pevačicom Zoricom Marković. Pošto je shvatio da taj format nije za njega, diskvalifikovao se nakon šest dana.

Na muzičku scenu se posle duže pauze vratio 2023. godine. Objavio je singlove „Pravila“, „Cunami“, „Kofer zeleni“, „Kockice“ i „Dečak iz vode“. Sve pesme je sâm napisao, a u saradnji sa Produkcijskom kućom „Universal video production“ snimio je i nekoliko spotova.

Spot je dobio i njegov prvi veliki hit iz 2005. godine „Na distanci“. Video je za samo dve nedelje pregledan više od pola miliona puta na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

U spotu za pesmu „Kofer zeleni“ mu je gostovala glumica Eva Ras, a ovaj video je za desetak dana „zaradio“ preko 200 hiljada pregleda na „JuTjubu“.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, ovaj potez je obradovao mnoge koji cene njegov rad i uživaju u pesmama koje je do sada snimao.

Pevač je povodom 20 godina karijere za 2025. godinu najavio velike koncerte u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani i drugim gradovima bivše Jugoslavije.

Privatni život

Bojan Tomović je rođen 1982. godine u Somboru, a odrastao u Kuršumliji. Ipak, njegovi roditelji su poreklom iz Crne Gore, tako da dugi niz godina živi i radi na relaciji Beograd – Budva.

Otkako se pojavio na muzičkoj sceni plenio je pažnju izgledom, harizmom i energijom. Uživao je veliku popularnost, pa je neretko bio na meti tabloida.

Na vrhuncu karijere Bojan se povukao iz javnog života i sa muzičke sceni. Naime, sa 30 godina je otkrio da pati od bipolarnog poremećaja. Kazao je da na samom početku nije prihvatao da sa njegovim zdravljem nešto nije u redu.

Promene raspoloženja pripisivao je svom karakteru, međutim, kada mu je skoro deset stručnjaka potvrdilo dijagnozu, shvatio je da mora da se suoči sa problemom i da pronađe način da se izbori sa time. Dobio je dijagnozu f 31.6 bipolarni poremećaj rapid cycling[1].

U jednom intervjuu je objasnio da je zapravo reč o manično depresivnoj psihozi u kojoj se često smenjuju „plus i minus faze raspoloženja“.

Kazao je da je kada je u „plus fazi“ euforičan, kreativan, može da putuje i nastupa. Međutim, kada nastupi depresivna faza, nije u stanju da ustane iz kreveta.

Ovo se negativno odrazilo na njegov profesionalni i privatni život.

Prestao je da nastupa i da redovno piše i snima pesme. Pored toga, razveo se od supruge i preselio u Crnu Goru. Zbog loših „epizoda“ koje, između ostalog, izaziva bipolarni poremećaj, pevač je oboleo i od hroničnog PTSP-a.

Iskreno je ispričao koje lekove mora da pije do kraja života da bi normalno funkcionisao, te kazao šta se dešava kada prestane da uzima terapiju i počne da pije alkohol.

Nakon priznanja od čega boluje, kaže da su ga se odrekli i neki članovi familije, te da je dobio prećutnu zabranu da nastupa od dobrog dela vlasnika klubova i lokala u zemlji i inostranstvu.

Pevač je kazao da je spas pokušao da pronađe u veri. Od agnostika je postao musliman, promenio je ime u Ammar, što na arapskom jeziku znači „život“, a na indijskom „dugoživotni“. Promenio je i prezime Tomović u Moštrokol.

I ovo je naišlo na oštre osude dela javnosti. Mnogi su mislili da je prezime izmislio, premda je kasnije pojasnio da je reč o prezimenu koje su ranije imali njegovi preci.

Bojan Tomović je odlučio da iskreno progovori i zdravstvenom problemu sa kojim se suočava kako bi pomogao drugim ljudima koji pate od istog poremećaja. Kazao je da i mnoge svetske zvezde boluju od iste bolesti, ali da im je, za razliku od pevača na Balkanu, dozvoljeno da nastupaju i da snimaju, tj. da nisu stigmatizovani kao on[2].

U intervjuu koji je dao beogradskim medijima 2023. godine kazao je da je zbog bolesti, odnosno propuštanja da uzme terapiju imao i suicidalne misli, zbog kojih se i sam prijavljivao na psihijatrijsko lečenje.

Ne krije da je spas od svega što mu se dešavalo pronalazio i u alkoholu, te je poručio svima da uče na njegovim greškama i slušaju savete lekara.

Diskografija

Albumi

 • 2005. S prijateljima na sto
 • 2006. Ko to tamo peva?
 • 2008. Tika tak
 • 2012. The Best Of
 • 2014. Pobjeda

Singlovi

 • 2007. Jela
 • 2009. Sanja
 • 2013. Niko nikada
 • 2023. Pravila
 • 2023. Cunami
 • 2023. Kofer zeleni
 • 2023. Kockice
 • 2023. Dečak iz vode

Reference

Bojan Tomović (Ammar Moštrokol) na društvenim mrežama

FacebookBojan @ Facebook
InstagramBojan @ Instagram
YoutubeBojan @ YouTube