Douglas Costa de Souza

Kratke informacije

Ime i prezimeDouglas Costa de Souza
Datum rođenja14. septembar 1990.
Mesto rođenjaSapukaja do Sul
DržavaBrazil
PrebivalištePorto Alegre
ZanimanjeFudbaler
PozicijaKrilo
Visina172 cm
Težina-

Biografija

Daglas Košta (Douglas Costa de Souza) je brazilski profesionalni fudbaler koji trenutno (januar 2022. godine) nastupa na poziciji krila u italijanskom Juventusu i reprezentaciji Brazila. Rođen je 14. septembra 1990. godine u gradu Sapukaja do Sul na jugoistoku Brazila.

Karijeru je započeo u Fudbalskom klubu Gremio iz Porto Alegrea, a u januaru 2010. godine potpisao je ugovor vredan šest miliona evra sa Šahtjorom iz Donjecka.

S ukrajinskim klubom osvojio je mnoge trofeje, uključujući „triplu krunu“ u sezoni 2010/2011. Tokom 2015. godine prešao je u nemački Bajern Minhen za 30 miliona evra.

Godine 2017. prešao je na pozajmicu u Juventus, a ubrzo nakon toga italijanski klub mu je ponudio dugoročan ugovor.

U seniorskom dresu Brazila prvi put je nastupio 2014. godine, a sa zeleno-žutim timom je nastupio na Kupu Amerika 2015. godine, te Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake napravio je sa 11 godina u juniorskom timu kluba Gremio. Prvi meč u seniorskom dresu zabeležio je 4. oktobra 2008. godine kada je „zatresao mrežu“ Botafoga i doneo svom klubu pobedu od 2:1. Sezonu je završio sa šest nastupa i jednim pogotkom.

14. juna 2009. godine „zaradio“ je crveni karton tokom remija sa Fluminenseom, a 29. novembra postigao prvi pogodak tokom susreta s Baruerijem. Njegov klub je slavio pobedu od 4:2. Zabeležio je ukupno 37 nastupa i postigao dva gola.

Šahtjor

Početkom januara 2010. godine potpisao je petogodišnji ugovor vredan šest miliona evra sa Šahtjorom iz Donjecka. Već 18. februara je debitovao u novom klubu protiv Fulama u meču Lige Evropa.

Na teren je istrčao tokom 75. minuta susreta kao zamena zemljaku Žadsonu (Jádson Rodrigues da Silva), a Šahtjor je poražen rezultatom 2:1.

Sedam dana kasnije ugostili su Fulam na domaćem terenu, a Košta je ušao u 53. minutu susreta kao zamena Brazilcu Vilijanu (Willian Borges da Silva). Uputio je dobar pas Žadsonu koji je postigao gol izjednačenja.

14. marta 2010. godine Šahtjor se sastao sa Fudbalskim klubom Metalist, a Brazilac je postigao jedan od dva pogotka za trijumf njegovog tima. Nakon toga „tresao je mreže“ kijevskog Arsenala, Černomoreca, Metalurha i Tavrije.

Prvu sezonu je priveo kraju sa 15 nastupa i pet golova. Šahtjor je osvojio ukrajinsku Premijer ligu, a Košta svoj prvi trofej.

Naredna sezona u Ukrajini počela je vrlo dobro za mladog Brazilca. Savladao je golmane Tavrije, Arsenala i Sevastopolja, a 28. septembra postigao je gol sa bele tačke i asistirao Luisu Adrijanu (Luiz Adriano) za pobedu od 3:0 nad portugalskom Bragom u meču Lige šampiona.

Polovinom februara sledeće godine postigao je drugi gol na meču, te ponovo asistirao Adrijanu za novi pogodak, a njegov tim proslavio je veliku pobedu od 3:2 nad Romom. Šahtjor je u ukupnom skoru slavio sa 6:2.

25. maja njegov tim se u finalu Kupa Ukrajine sastao sa Dinamom iz Kijeva. Košta je ušao u 95. minutu meča, a Šahtjor je slavio rezultatom 2:0. Te sezone osvojili su ukrajinsku Premijer ligu, Kup i Superkup. Zabeležio je 39 nastupa i postigao sedam golova.

Sezonu 2010/2011 započeli su porazom od Dinama, ali nisu dozvolili da to utiče na rezultate tokom nastavka sezone, pa su ponovo osvojili Premijer ligu i Kup Ukrajine. Brazilac je odigrao 27 mečeva i postigao šest golova.

Narednu sezonu započeo je „zatresavši mrežu“ gradskog rivala Metalurha, a njegov tim je slavio rezultatom 2:0, te osvojio drugi Superkup otkako je u svoje redove doveo Daglasa Koštu.

Tokom grupne faze Lige šampiona zabeležio je samo tri nastupa istrčavavši na teren kao zamena. Za to vreme proveo je 23 minute na terenu, a Šahtjor je završio na drugom mestu u grupi izbacivši Čelsi iz daljeg takmičenja.

Ukrajinci su se u šesnaestini finala Lige šampiona sastali sa Borusijom iz Dortmunda. Košta je ušavši sa klupe postigao gol za izjednačenje, a meč je završio rezultatom 2:2.

Tokom naredne sezone pomogao je svom timu da osvoji pehar Junajted Superkupa (United Supercup) u kome se takmiče dva najbolje plasirana kluba u Rusiji i Ukrajini.

Košta je poneo titulu najboljeg strelca turnira. Klub iz Donjecka ponovo je osvojio Premijer ligu, a Brazilac je sa devet asistencija proglašen najboljim asistentom u Ligi.

Poslednju sezonu u Ukrajini priveo je kraju sa 32 nastupa i pet postignutih golova.

Bajern Minhen

1. jula 2015. godine potpisao je petogodišnji ugovor sa nemačkim bundesligašem Bajern Minhenom vredan 30 miliona evra. Bio je to četvrti najskuplji transfer u Bajernovoj istoriji. Zadužio je dres sa brojem 11 koji je pre njega nosio Šaćiri (Xherdan Shaqiri).

U dresu Bavaraca prvi put je istrčao na teren 1. avgusta tokom susreta sa Volfsburgom. Košta je uputio odličan pas Arijenu Robenu (Arjen Robben) koji je postigao pogodak za izjednačenje. Ipak, njegov tim je na kraju izgubio.

Prvi gol u Bundesligi postigao je tokom meča sa HSV-om kada je Bajern slavio ubedljivu pobedu od 5:0.

21. maja 2016. godine Bajern se sastao s Borusijom iz Dortmunda u finalu Kupa Nemačke. Brazilac je postigao odlučujući pogodak sa bele tačke i doneo svom klubu „duplu krunu“.

Prvu sezonu priveo je kraju sa 43 odigrana meča i sedam postignutih golova. Dobra forma ogledala se i u broju asistencija. Naime, zabeležio je 12 asistencija u 13 mečeva.

Zbog povrede je morao da propusti sva četiri meča pre zimske pauze, ali se na proleće vratio u istoj formi. Zabeležio je 24 nastupa u Bundesligi, upisao 14 asistencija i postigao četiri gola.

Početkom sezone 2016/2017 na klupu nemačkog prvaka došao je italijanski stručnjak Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti). Iako je Košta uživao poverenje bivšeg trenera Pepa Guardiole (Josep „Pep“ Guardiola Sala), Anćeloti je poziciju levog krila češće davao Riberiju (Franck Ribéry).

Pre povrede kolena odigrao je 34 meča u svim takmičenjima i postigao sedam golova.

Kada se u javnosti požalio na premalu minutažu razljutio je upravu nemačkog kluba. Jednom prilikom je izjavio: „Često razgovaram sa čelnicima kluba. Pričali smo o mojoj situaciji. Ostaću ovde ili ću potražiti novi klub. Nisam uvek presrećan u Bajernu, ali uskoro ćemo naći rešenje za ovu situaciju.“

Nekoliko dana pre toga ga je predsednik kluba optužio da pokušava sebi da „isposluje“ bolje uslove, privlačeći pažnju medija. Kao razlog za to naveo je činjenicu da ni sam Košta nije siguran u kojem klubu će da nastavi karijeru.

Mediji su objavili da su za njega zainteresovani klubovi engleske Premijer lige, španske La Lige, francuske Prve lige i kineske Superlige.

Juventus

12. jula 2017. godine Bajern ga je poslao na jednosezonsku pozajmicu u Juventus. Taj ugovor je vredeo šest miliona evra. Italijanski klub je ponudio otkupnu klauzulu od 40 miliona evra. Mesec dana kasnije Košta je istrčao na teren kao zamena u porazu njegovog novog tima od Lacija u Superkupu Italije.

Prvi gol u dresu „Stare dame“ postigao je 14. oktobra 2017. godine „zatresavši mrežu“ Lacija. To ipak nije bilo dovoljno za pobedu jer su „Nebeskoplavi“ slavili rezultatom 2:1.

Prvu sezonu u dresu Juventusa završio je sa 106 uspešnih driblinga i 14 asistencija. Postao je drugi najbolji asistent u Seriji A.

7. juna 2018. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor s Juventusom vredan 40 miliona evra.

Juventus se 16. septembra 2018. godine sastao sa Sasuolom. Košta je u nadoknadi vremena isključen zbog incidenta sa Federikom Di Frančeskom (Federico Di Francesco).

Naime, dvojica igrača su ušla u sukob tokom priprema za utešni gol Sasuola u 91. minutu koje je postigao Babakar (Khouma Babacar), a koji je Košta trebalo da spreči.

Dok su ustajali sa terena činilo se da je Brazilac laktom udario Di Frančeska, a kasnije je pokušao da ga udari glavom, pre nego što mu je napokon pljunuo u lice.

Zbog udarca glavom je prvo dobio žuti karton, a nakon što su snimak pregledali sudije koje se bave VAR tehnologijom, sudije na tereni su ga isključile.

Menadžer Juventusa Masimilijano Alegri (Massimiliano Allegri) je na konferenciji za štampu održanoj posle meča najavio da će Košta biti kažnjen od strane kluba.

Brazilac je na društvenoj mreži „Instagram“ objavio tekst u kome se izvinio svim navijačima Juventusa i saigračima. Priznao je da je postupio pogrešno, te dodao da njegovo ponašanje na prethodnom meču nema nikakve veze s onim što je pokazao tokom cele svoje karijere.

Dva dana kasnije rukovodstvo italijanske Serije A mu je odredilo kaznu od četiri utakmice zbog pokušaja udarca glavom i pljuvanja Federika Di Frančeska.

Košta je 6. novembra 2019. godine postigao svoj prvi pogodak u Ligi prvaka u dresu Juventusa. Uspeli su da u gostima savladaju moskovsku Lokomotivu rezultatom 2:1.

Brazilski reprezentativac je 20. jula 2020. godine zabeležio 100. nastup u Juventusu, a njegov tim je savladao Lacio rezultatom 2:1.

Povratak u Bajern

Bajern Minhen je 5. oktobra 2020. godine najavio povratak Košte sa pozajmice. On je 28. novembra postigao svoj prvi gol u sezoni 2020/21, a njegov tim je u gostima savladao Štutgart.

Nakon što je sa Bajernom osvojio treći naslov Bundeslige, 21. maja 2021. godine njegov ugovor o pozajmici je istekao.

Povratak u Brazil

Rukovodstvo Juventusa je 21. maja 2021. godine potvrdilo da je Košta besplatno poslan na pozajmicu u Gremio. Taj ugovor ističe 30. juna 2022. godine.

Reprezentativna karijera

Brazilski selektor Dunga (Carlos Caetano Bledorn Verri) ga je u novembru 2014. godine pozvao da nastupi sa reprezentacijom na prijateljskom duelu sa Turskom.

Sa nacionalnom selekcijom nastupao je u borbi za trofej Kupa Amerika 2015. godine. Tokom prvog meča ušao je kao zamena za Dijega Tardelija (Diego Tardelli) i „zatresao mrežu“ Perua. Bio je to njegov prvi gol u zeleno-žutom dresu.

U četvrtfinalu Brazil se sastao s Paragvajem, a Košta je ušao 30 minuta pre kraja kao zamena za Vilijana. Nakon prvih 90 minuta meč je završen rezultatom 1:1, a Košta je promašio penal nakon koga je Brazil eliminisan iz daljeg kruga takmičenja.

Drugi gol u dresu Brazila postigao je 17. novembra tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine. „Mali Kanari“ ubedljivo su savladali Peru rezultatom 3:0. Selektor ga je pozvao da sa reprezentacijom nastupi na Kupu Centralne Amerike, ali je zbog povrede morao da odustane.

U maju 2018. godine selektor Tite (Adenor Leonardo Bacchi) objavio je spisak igrača koji će predstavljati Brazil na Svetskom prvenstvu u Rusiji, a na spisku se našlo ime Juventusovog krila.

Titule

Klupske titule

  • 2009/2010. Prvenstvo Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2010. Superkup Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2010/2011. Prvenstvo Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2010/2011. Kup Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2011/2012. Prvenstvo Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2011/2012. Kup Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2012. Superkup Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2012/2013. Prvenstvo Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2012/2013. Kup Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2013. Superkup Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2013/2014. Prvenstvo Ukrajine sa Šahtjorom
  • 2014. Junajted Superkup sa Šahtjorom
  • 2015/2016. Prvenstvo Nemačke sa Bajernom
  • 2015/2016. Kup Nemačke sa Bajernom
  • 2016. Superkup Nemačke sa Bajernom
  • 2016/2017. Prvenstvo Nemačke sa Bajernom
  • 2016/2017. Kup Nemačke sa Bajernom
  • 2017/2018. Prvenstvo Italije sa Juventusom
  • 2017/2018. Kup Italije sa Juventusom
  • 2018. Superkup Italije sa Juventusom
  • 2018/2019. Serija A sa Juventusom
  • 2019/2020. Serija A sa Juventusom
  • 2020. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo sa Bajernom iz Minehna
  • 2020/2021. Bundesliga sa Bajernom iz Minhena

Reprezentativne titule

  • 2009. Južnoameričko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina
  • 2009. finale Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina

Pojedinačne titule

  • 2014. proglašen za najboljeg strelca turnira Junajted Superkupa
  • 2015. uvršten u FIFA-in peti najbolji tim na svetu

Privatni život

Daglas Košta je od 2014. godine u braku sa lepom Brazilkom Luizom Ramos (Luisa Ramos), a početkom maja 2018. godine dobili su prvo dete. Nešto kasnije par je dobio i sina.

Za razliku od njegovih kolega Košta, izbegava da svoj privatni život deli sa javnošću, pa se italijanski mediji, koji su inače poznati po tome što im naslovnice pune supruge fudbalera, moraju da se potrude da „iskopaju“ više detalja.

Douglas Costa de Souza na društvenim mrežama

FacebookDouglas @ Facebook
InstagramDouglas @ Instagram
TwitterDouglas @ Twitter