Rasel Vestbruk (Russell Westbrook)

Kratke informacije

Ime i prezimeRasel Vestbruk (Russell Westbrook)
Datum rođenja12. novembar 1988.
Mesto rođenjaLong Bič
DržavaSAD
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaPlejmejker
Visina191 cm
Težina91 kg

Biografija

Rasel Vestbruk (Russell Westbrook III) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na poziciji plejmejkera u NBA (En-Bi-Ej) klubu Los Anđeles Klipers (LA Clippers) i reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Rođen je 12. novembra 1988. godine u Long Biču, u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Oženjen je Ninom Irl (Nina Earl) sa kojom ima troje dece.

U dresu Oklahome je osvojio brojne nagrade, dva puta proglašavan najboljim strelcem i tri puta najboljim asistentom sezone. Čak devet puta je nastupio na Ol-Star meču, te dva puta uvršten u najbolju petorku NBA lige.

Sa reprezentacijom SAD-a je osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Turskoj 2010. godine, te zlato na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Klupska karijera

Premda je košarkom počeo da se bavi u osnovnoj školi, Vestbruk nije postizao velike rezultate sve do kraja srednje škole.

Naime, zbog visine od 173 centimetra treneri su mu retko poveravali važne uloge na terenu. Međutim, leto pred završnu godinu porastao je skoro 20 centimetara, te je tokom četvrtog razreda pokazao da je potpuno nezasluženo vreme provodio na klupi.

Po završetku srednje škole dobio je stipendiju prestižnog UCLA-a (University of California Los Angeles). Zadužio je dres sa brojem 0.

Tokom prve godine prosek mu je bio 3.4 poena, 0.8 skokova i 0.7 asistencija po meču. Zbog povrede prvog plejmejkera na drugoj godini je utakmice uglavnom počinjao kao starter.

Drugu sezonu je okončao sa prosekom od 12.7 koševa, 3.9 skokova, 4.7 asistencija i 1.6 ukradenih lopti. Uvršten je u treću najbolju petorku turnira Pac-10, te proglašen defanzivcem godine. Nakon dve godine, odlučio je da se pojavi na NBA draftu 2008. godine.

Izabran je kao četvrti pik kluba Sijetl Supersoniks (Seattle SuperSonics), koji je iste godine preseljen u Oklahomu i preimenovan u Oklahoma Siti Tander. Vestbruk je prvi ugovor sa klubom potpisao 5. jula 2008. godine. Već 2. marta 2009. je upisao prvi tripl-dabl u karijeri.

U prvoj sezoni je beležio 15.3 poena, 5.3 asistencija, 4.9 skokova i 1.3 ukradene lopte po utakmici. Uvršten je u idealnu petorku novajlija u NBA ligi, te nominovan za debitanta godine.

Tokom druge sezone je redovno istrčavao na parket sa startnom petorkom, te u proseku postizao 16.1 poen, osam asistencija, 4.9 skokova i 1.3 ukradenih lopti.

Rekord karijere od 10 poena i 16 skokova upisao je 4. aprila 2010. godine na susretu sa Minesotom (Minnesota Timberwolves). Uspeli su da prođu u plej of, ali su u prvoj rundi eliminisani od Lejkersa (Los Angeles Lakers).

Novi lični rekord postavio je 26. novembra 2010. godine kada je u mrežu Pejsersa (Indiana Pacers) ubacio 43 koša. Sjajan meč je odigrao i protiv Netsa (New Jersey Nets) kada je zabeležio 38 poena, devet asistencija i 15 skokova.

Uvršten je u rezervni tim Zapada na Ol-Star meču 2011. godine. Sezonu je završio sa prosekom od 21.9 poena, 8.2 asistencije, 4.6 skokova i 1.9 ukradenih lopti. Uvršten je u drugi najbolji tim NBA lige. U finalu Zapadne Divizije Tander je poražen od Dalasa (Dallas Mavercks).

I sledeće godine je izabran da učestvuje na Ol-Star meču. Novi rekord karijere postavio je 23. marta 2012. godine kada je na susretu sa Minesotom postigao 45 poena.

U sezoni koja je zbog „štrajka“ skraćena Vestbruk je beležio 23.6 koševa, 5.5 asistencija, 4.6 skokova i 1.7 ukradenu loptu. Drugi put zaredom je uvršten u drugi najbolji tim Lige.

Pomogao je svojoj ekipi da dođe do finala. Uprkos sjajnim partijama na kojima je postizao i do 43 poena, Oklahoma nije uspela da savlada Majami (Miami Heat) i da osvoji šampionski prsten.

Sledeće godine je ponovo uvršten u tim Zapada na Ol-Star meču. Sezonu 2012/13 je okončao sa 23.2 poena, 7.44 asistencija, 5.2 skokova i 1.8 ukradenih lopti. Zauzeli su prvo mesto u Zapadnoj diviziji.

Zbog povrede koju je zadobio tokom plej of serije morao je da 27. aprila 2013. godine operiše meniskus. Zato je propustio ostatak plej of-a.

Iako njegov tim nije mogao da savlada Memfis u finalu, Vestbruk je treći put zaredom uvršten u drugi najbolji tim NBA lige.

Pred sam početak sezone 2013/14 podvrgnut je operaciji desnog kolena, zbog čega je bilo upitno da li će više igrati košarku. Vestburk je demantovao te navode tako što se vratio na parket nakon samo dva meča pauze.

25. decembra pomogao je Tanderu da savlada Nikse (New York Knicks) rezultatom 123:94 i to postigavši tripl dabl učinak sa 14 poena, 13 skokova i deset asistencija.

Već sutradan klub je objavio da Vestbruk mora na novu operaciju. Vratio se u februaru 2014. godine, ali je na parketu provodio manje vremena nego inače.

Drugi tripl-dabl te sezone zabeležio je 4. marta 2014. godine na meču sa Filadelfijom (Philadelphia 76ers). Bio je to drugi najbrži tripl dabl u istoriji NBA lige.

Sezonu su okončali na drugom mestu Zapadne konferencije. Uspeli su da se plasiraju u finale, gde su ih dočekali Sparsi (San Antonio Spurs). Uprkos njegovom prosečnom učinku od 26.7 koševa, 8.1 asistencijom i 7.3 skokova tokom doigravanja, nisu mogli da savladaju Sparse.

Nakon što je na startu sezone 2014/15 ubacio 38 poena u mrežu Portlanda (Portland Trail Blazers), Vestbruk je doživeo povredu šake zbog koje je morao da propusti 14 mečeva.

Njegova povreda i povreda drugog ključnog igrača u timu Kevina Durenta (Kevin Durant) dovela je do serije od četiri pobede i čak 12 poraza.

Rasel se na parket vratio 28. novembra pred susret sa Niksima. Sa 32 postignuta poena pomogao je svom timu da savlada Njujorčane. Sledeće noći na teren se vratio i Durent. Dvojac je pomogao Oklahomi da pobedi na narednih sedam mečeva i da se „vrati u igru“.

Deveti tripl-dabl u karijeri Vestbruk je postigao 16. januara na susretu sa Voriorsima (Golden State Warriors). Sa 17 koševa, 15 skokova i 17 asistencija pomogao je Tanderu da pobedi „Ratnike“.

Postao je tek peti igrač u istoriji Lige kome je pošlo za rukom da ostvari tripl-dabl učinak sa preko 15 poena i isto toliko skokova i asistencija.

Na susretu sa Pelikansima (New Orleans Pelicans) ubacio je 45 koševa. Dva dana kasnije su na gostovanju u Nju Orleansu poraženi uprkos njegovom novom ličnom rekordu od 48 poena.

Ponovo je pozvan da nastupi na Ol-Star meču 2015. godine. Sa 41 postignutim košem proglašen je najkorisnijim igračem Ol-Star utakmice. Već je tokom prvog poluvremena ubacio 27 koševa, te je ušao u istoriju NBA lige kao drugi najbolji strelac jednog Ol-Star meča.

Usledile su sjajne partije protiv Denvera (Denver Nuggets), Pejsersa i Portlanda, te je postao prvi igrač posle Lebrona Džejmsa (LeBron James) kome je pošlo za rukom da na tri uzastopna meča postigne isto toliko tripl-dablova.

Četvrti tripl-dabl učinak na isto toliko susreta Vestbruk je zabeležio 4. marta na susretu sa Filadelfijom. Postao je prvi igrač posle Majka Džordana (Michael Jordan) koji je uspeo to da napravi u jednoj sezoni.

Peti tripl-dabl na šest susreta upisao je 8. marta tokom duela sa Reptorsima (Toronto Raptors).

Polovinom aprila je upisao novi lični rekord kada je u mrežu Pejsersa ubacio 54 poena. Sezonu je završio sa 11 tripl-dablova. Ovog puta nisu uspeli da se plasiraju u doigravanje.

Dvojac Vestbruk-Durent skoro je svake večeri obarao rekorde NBA lige. Postali su prvi saigrači u istoriji franšize koji su na jednom meču postigli po 25 poena i deset asistencija. Proglašeni su igračima meseca decembra Zapadne divizije.

Odličan meč Vestbruk je odigrao 20. oktobra 2016. godine kada su se sastali sa Hornetsima (Charlotte Hornets). Zabeležio je 16 poena, 15 asistencija, osam skokova i pet ukradenih lopti, te postao tek četvrti igrač u istoriji Lige sa takvom statistikom na jednom meču.

Ponovo je nastupio na Ol-Star meču, te ponovo proglašen najkorisnijim igračem utakmice. Sa 31 postignutim košem, osam skokova, pet asistencija i pet ukradenih lopti za 22 minuta igre pomogao je Zapadu da pobedi Istok. Usput je oborio i rekord star 58 godina.

Jedanaesti tripl-dabl te sezone postigao je 9. marta na susretu sa Klipersima (Los Angeles Clippers). Time je izjednačio rekorde Medžika Džonsona (Magic Johnson) i Roda Striklanda (Rod Strickland).

Nastavio je u istom ritmu, pa je u martu zabeležio šest tripl-dablova. Dosegao je rekord Medžika Džonsona iz 1982. godine kada je postigao 18 tripl-dablova u jednoj sezoni.

U doigravanju su eliminisali Maverikse i Sparse, te se u finalu sastali sa Voriorsima. Nakon neizvesne finalne serije Tander je poražen rezultatom 4:3.

Posle Durentovog odlaska u Voriorse, klub je bio odlučan da zadrži Vestbruka u svojim redovima. U avgustu 2016. godine potpisao je novi trogodišnji ugovor vredan 85.7 miliona dolara.

Na prvom meču naredne sezone zabeležio je 38. tripl dabl u karijeri postigavši 51 poen, 13 skokova i deset asistencija. Usledile su odlične partije protiv Lejkersa, Vizardsa i Roketsa na kojima je imao sličan učinak.

Nakon što je 15. januara 2017. godine na susretu sa Kingsima (Sacramento Kings) zabeležio 26 koševa, 11 skokova i deset asistencija, te upisao 20. tripl-dabl u sezoni, postao je tek drugi igrač posle Čemberlejna (Wilt Chamberlain) kome je nešto tako pošlo za rukom.

Herojem utakmice je proglašen 23. januara kada je 1.4 sekunde pre kraja susreta sa Jutom (Utah Jazz) postigao koš i doneo svom timu pobedu od 97:95.

Upisavši 59. tripl-dabl u karijeri izjednačio je rekord Lerija Brda (Larry Bird), a samo par dana kasnije je na meču sa Pelikansima prestigao njegov rekord.

67. u karijeri i 30. u sezoni 2016/17 tripl dabl Vestbruk je postigao pre pauze, a zatim je ubacio 58 koševa u mrežu Portlanda. Sa 32. tripl-dablom u sezoni premašio je rekord Vilta Čemberlejna iz 1968. godine.

Tokom marta je odigrao neverovatne partije, pa je 4. aprila postigao 41. tripl-dabl u sezoni. Premašio je Čemberlejnov rekord i našao se na četvrtom mestu igrača sa najviše tripl-dabl učinaka u istoriji NBA lige.

U doigravanju su se sastali sa Roketsima, a Vestbruk je sa 51 košem postigao novi tripl-dabl. Bio je to najefikasniji učinak po broju poena u istoriji plej of-a. Uprkos brojnim rekordima koje je Rasel postavio, Oklahoma nije uspela da prođe u finale.

Novi petogodišnji ugovor vredan 205 miliona dolara Vestbruk je sa Tanderom potpisao 29. septembra 2017. godine. Na startu nove sezone nastavio je niz iz prethodne, pa je na prvom meču upisao tripl-dabl. Usledile su sjajne partije protiv Čikago Bulsa (Chicago Bulls), Filadelfije i Toronta.

29. decembra je na susretu sa Milvokijem postigao svoj 16 000. koš. Nastavio je da oduševljava publiku i na mečevima sa Klivlendom (Cleveland Cavaliers) i Vašingtonom (Washington Wizards). Drugi deo sezone 2017/18 obeležili su novi tripl-dablovi, pa ih je u februaru upisao 17.

Sa stotinu tripl-dablova u karijeri našao se u društvu Oskara Robertsona (Oscar Robertson), Medžika Džonsona i Džejsona Kida (Jason Kidd).

Postao je treći igrač u istoriji Lige kome je pošlo za rukom da na samo 736 utakmica upiše 100 tripl-dablova. Uprkos sjajnim partijama koje je pružio u plej of-u, Oklahoma nije uspela da prođe u finale NBA lige.

Tokom 2018. i 2019. godine je proglašen najboljim asistentom sezone, te uvršten u drugi najbolji tim NBA lige. Do juna 2019. godine je čak osam puta nastupio na Ol-Star meču, te srušio brojne rekorde u broju postignutih tripl-dablova po sezoni.

Vestbruk je 9. aprila zabeležio svoj 25. tripl-dabl u sezoni i to sa 23 poena, 18 skokova i 13 asistencija. Tako je pomogao svom timu da savlada Majami rezultatom 115:93 i izbori mesto u doigravanju.

Dva dana kasnije, u finalu regularnog dela sezone Oklahoma se sastala sa Memfisom, a Vestbruk je upisao čak 20 skokova i 19 asistencija. Sa prosekom od 10.3 asistencije po utakmici postao je najefikasniji asistent Lige, te je uvršten u drugu najbolju ekipu te sezone.

U prvom krugu plej of-a su se sastali s ekipom Jute. Vesbruk je na petom susretu ubacio 45 poena, što im je donelo pobedu od 107:99. Pored toga, upisao je i 15 skokova i sedam asistencija.

I na narednom susretu je postigao 46 poena, ali je njegov tim poražen, pa je Juta prošla u narednu fazu takmičenja.

Zbog operacije desnog kolena je propustio predsezonu i prve dve utakmice sezone 2018/2019. Debitovao je 21. oktobra sa 32 poena, 12 skokova i osam asistencija koji nisu pomogli Oklahomi da savlada Sakramento.

Usledila je još jedna pauza zbog povrede. Na teren se vratio 19. novembra te pomogao svojoj ekipi da savlada Voriorse rezultatom 123:95. Vestbruk je na ovom meču upisao svoj prvi tripl-dabl u novoj sezoni.

Dobro je odigrao i partiju sa Klivlendom, te izjednačio rekord Džejsona Kida (Jason Kidd) po broju trip-dablova. Taj rekord je oborio već 5. decembra kada je sa 21 košem, 17 asistencija i 15 skokova pomogao svom timu da savlada Bruklin Netse.

Igrao je odlično i na susretima sa Finiks Sansima i Dalas Maveriksima, nakon kojih je Oklahoma slavila. Rekord od 24 asistencije je upisao 10. januara 2019. godine kada su nakon dva produžetka poraženi od Sparsa.

Vestbruk je 31. januara osmi put u karijeri uvršten u ekipu Zapadne konferencije na Ol Star meču.

Sedmi, osmi, deveti i deseti uzastopni tripl dabli upisao je od 5. do 11. februara 2019. godine tokom utakmica sa Orlandom, Memfisom, Hjustonom i Portlandom. Već 14. februara je sa 44 poena, 14 skokova i 11 asistencija zabeležio novi tripl dabl učinak, ali je njegova ekipa poražena od Pelikansa iz Nju Orleansa.

Niz od 11 uzastopnih utakmica sa tripl dabl učinkom prekinut je tokom meča sa Jutom, koji je posle duplih produžetaka doneo pobedu Raselovoj Oklahomi.

Drugog dana aprila je sa 20 poena, 20 skokova i 21 asistencijom pomogao svom timu da pobedi Lejkers. Postao je tek drugi igrač u istoriji NBA lige koji je imao preko 20 koševa, 20 skokova i 20 asistencija na jednoj utakmici.

Izjednačio je Čemberlejnov rekord i po broju utakmica na kojima je postizao preko 15 poena, 15 skokova i isto toliko asistencija.

Treću sezonu zaredom je beležio najbolje rezultate kada su u pitanju asistencije. Vestbruk je 10. aprila na meču sa Milvokijem upisao 34. tripl dabl te sezone. Izjednačio je rekord Medžika Džonsona.

U prvom krugu doigravanja Tander je izgubio svih pet utakmica protiv Portlanda, a Rasel je zabeležio dva tripl dabl učinka tokom te serije. Treću sezonu zaredom su izbačeni već u prvom kolu plej of-a.

Hjuston Rokets

Vestbruk je 16. jula 2019. godine prešao u ekipu Hjuston Roketsa. To ga je ponovo spojilo sa bivšim saigračem Džejmsom Hardenom (James Harden).

Debitovao je 24. oktobra na meču sa Milvokijem. Upisao je 24 poena, 16 skokova i sedam asistencija, ali to nije bilo dovoljno da pobede protivnike. Postao je tek drugi igrač u istoriji NBA lige koji je na početku sezone u novom dresu zabeležio preko 20 poena, 15 skokova i pet asistencija.

Rekord Medžika Džonsona je oborio već 26. oktobra na meču sa Pelikanima iz Nju Orleansa.

U decembru 2019. godine je prestigao Tonija Parkera (Tony Parker) po broju asistencija. Početkom 2020. godine Vestbruk je postao tek treći igrač u istoriji franšize sa postignutih 19 000 poena, 6 000 skokova i 7 000 asistencija.

Prvi put se u Oklahomu vratio 9. januara, ali je njegov novi tim u gostima poražen rezultatom 113:92. Rekordnih 45 koševa je postigao 24. januara u pobedi njegovog tima nad Minesotom. U februaru je beležio 33.4 poena, 7.3 skoka i šest asistencija po meču.

Zbog pandemije novog virusa korona od marta su obustavljeni svi dalji mečevi. I sam se zarazio virusom i pretrpeo povredu, pa je morao da propusti četiri od pet preostalih susreta regularnog dela sezone.

Propustio je i prve četiri utakmice doigravanja sa Oklahomom, a rezultat je bio 2:2. Pomogao je Hjustonu da se plasira u polufinale gde su poraženi od Lejkersa.

Na osam susreta doigravanja Rasel je u proseku beležio 17.9 poena, sedam skokova i 4.6 asistencija po meču, što je najgora statistika u jednoj postsezoni u njegovoj dotadašnjoj karijeri.

Vašington Vizards

Posle brojnih spekulacija da su Vestbruk i Harden nezadovoljni u Roketsima, 2. decembra 2020. godine prešao je u Vašington Vizardse.

Debitovao je 23. decembra kada je upisao 21 poen, 11 skokova i 15 asistencija, što nije bilo dovoljno za pobedu nad Filadelfijom. Postao je tek šesti košarkaš u istoriji Lige koji je na debitantskom nastupu u nekom timu zabeležio tripl dabl učinak.

Prvi put od 2014. godine je propustio Ol star meč, ali je već 30. marta 2021. godine postao prvi igrač nakon Medžika Džonsona koji je upisao tripl dabl učinak sa omerom 30-10-20 sa 35 poena, 21 asistencijom i 14 skokova. Time je pomogao Vizardsima da pobede Pejserse.

Oborio je rekord franšize star 30 godina sa 16 tripl dablova na 38. meču u dresu Vizardsa. Za to mu je bilo potrebno samo tri meseca u Vašingtonu.

Pored toga izjednačio je Robertsonov rekord i postao tek drugi igrač koji je tokom pet sezona beležio najmanje 15 tripl dablova. Do kraja aprila 2021. godine oborio je još nekoliko rekorda NBA lige.

Nastupima u martu i aprilu 2021. godine Vestbruk je postao prvi igrač nakon Vilta Čemberlejna sa preko 300 koševa, 150 asistencija i 150 skokova.

Robertsonov rekord po broju tripl dablova izjednačio je 8. maja kada je upisao 33 koša, 19 skokova i 15 asistencija te pomogao Vizardsima da savladaju Pejserse. Prestigao ga je dva dana kasnije na meču sa Atlantom. Postao je jedan od četiri igrača u istoriji Lige sa preko 20 000 poena i 8 000 asistencija.

Pomogao je svojoj ekipi da savlada Klivlend, pa su izborili svoje mesto u doigravanju. Regularni deo sezone su završili trijumfom nad Hornetsima, što im je donelo osmu poziciju u narednoj rundi takmičenja.

Treći put u karijeri je proglašen najboljim asistentom NBA lige. Pored toga, po meču je beležio 22.2 koša i 11.5 skokova.

Šesti put se našao u doigravanju, ali uprkos proseku od 19 koševa, 11.8 asistencija i 10.5 skokova u prvom kolu su ih izbacili Filadelfija Seventisikstersi.

Los Anđeles Lejkers

Vestbruk je 6. avgusta 2021. godine prešao u Lejkerse. Debitovao je 19. oktobra na meču sa Golden Stejt Voriorsima kada je upisao osam poena, pet skokova i tri asistencije.

Prvi tripl dabl u novom dresu je postigao 27. oktobra na meču sa bivšim klubom Oklahoma Siti Tanderom. Postao je četvrti igrač u NBA ligi sa preko 7000 skokova i isto toliko asistencija u karijeri.

Stručnjaci i publika su ga kritikovali zbog loših partija koje je odigrao u prvom delu sezone, a optuživan je i za loš omer pobeda i poraza Vizardsa u odnosu na prethodnu sezonu. Branio se tako što im je kazao da ne gledaju samo statistiku, a nego i ostalo što se dešava na terenu.

Oscilacije su se nastavile i početkom naredne godine. Međutim, stvari su se promenile krajem januara 2022. godine. Naime, Rasel je postigao 35 koševa, od čega čak 16 u poslednjoj četvrtini i uz zaostatak od 20 poena. To je navijačima dalo povoda da prestanu sa kritikama.

Međutim, posle poraza od Finiksa, nisu uspeli da prođu u narednu rundu takmičenja. Trener Frank Vogel (Frank Vogel) je na kraju sezone otpušten, a njegovo mesto je zamenio Darvim Hem (Darvim Ham).

Na konferenciji za novinare Hem je kazao da je „Rasel Vestbruk jedan od najboljih igrača koje je NBA liga ikad imala“.

Vestbruk je u julu 2022. godine promenio agenta, a Lejkersi su doveli pojačanje u vidu Patrika Beverlija (Patrick Beverley) i Denisa Šredera ( Dennis Schröder).

Krajem oktobra 2022. godine prestigao je Roberta Periša (Robert Parish) na 29. mestu liste najboljih strelaca u istoriji NBA lige.

Prvi tripl dabl učinak „sa klupe“ u dotadašnjoj karijeri Rasel je upisao 9. decembra 2022. godine. Ipak, njegovih 12 poena, 11 skokova, 11 asistencija i četiri ukradene lopte nisu mogle da spreče poraz od Filadelfije.

Kao rezervni igrač je zabeležio tripl dabl učinak i 16. decembra tokom meča sa Denverom. Postao je prvi igrač u istoriji Lejkersa koji je sa klupe postigao više tripl dablova. Osim toga, zauzeo je i 28. mesto na listi najboljih strelaca u istoriji franšize.

Nastavio je da sa pozicije rezervnog igrača beleži dobru statistiku. Tako je 15. januara 2023. godine ubacio 20 koševa, te zabeležio 14 skokova i 11 asistencija u porazu od Filadelfije. Postavio je rekord Lige po broju tripl dablova „sa klupe“.

Lejkersi su 20. januara prekinuli Memfisov pobednički niz od 11 utakmica. Vestbruk je tom trijumfu doprineo sa 29 poena, pet skokova i šest asistencija. Deset dana kasnije je zauzeo deseto mesto na listi najboljih asistenata u istoriji NBA lige.

Vestbruk je 30. januara napravio 8 967. asistenciju u karijeri, čime je skinuo Gerija Pajtona (Gary Payton) sa desetog mesta na listi najboljih asistenata NBA lige  skinuo Gerija Pajtona.

U proseku je beležio 15.9 poena, 7.5 asistencija i 6.2 skokova po meču, a na terenu je provodio 28.7 minuta po utakmici, što predstavlja najmanju minutažu otkako je preuzeo dres Lejkersa.

Vestbruk je 22. februara 2023. godine potpisao ugovor sa Los Anđeles Klipersima. Tako se ponovo našao u istom timu sa bivšim saigračem Polom Džordžom (Paul George).

U dresu Klipersa je debitovao dva dana kasnije. Upisao je 17 koševa i 14 asistencija, a njegov novi tim je nakon dvostrukih produžetaka poražen os Sakramenta.

Krajnji rezultat je bio 176:175. što je bila druga utakmica sa najvećim brojem bodova u istoriji NBA lige.

Pored toga, Rasel je stigao rekord Adrea Milera (Andre Miller) u broju asistencija u debiju u istoriji Klipersa.

Tim se 3. marta ponovo sastao sa Sakramentom i ponovo su poraženi košem razlike, uprkos tome što je Vestbruk upisao 27 koševa i isporučio 10 asistencija.

Prvu pobedu u dresu Klipersa zabeležio je 5. marta kada su savladali Memfis.

Vestbruk je 11. marta napravio 9 062. asistenciju u karijeri, a Klipersi su pobedili Nikse rezultatom 106:96. Time je ujedno zauzeo deveto mesto na listi najboljih asistenata u istoriji Lige.

Rekord sezone od 36 poena postigao je 29. marta na susretu sa Memfisom. Uspeli su da savladaju „Grizlije“ rezultatom 141:132.

Postao je prvi igrač u istoriji NBA lige koji je na utakmici imao 30 poena i 10 asistencija sa pet različitih klubova.

Osim toga, prestigao je Ajversona (Allen Iverson) na listi najboljih strelaca NBA lige svih vremena.

Na četvrtoj utakmici prve runde plej of-a koju su Klipersi i Sansi odigrali 22. aprila, Vestbruk je postigao 37 poena, ali je njegov tim pretrpeo poraz od dva koša razlike.

Postao je tek šesti igrač u istoriji franšize sa uzastopnim postsezonskim utakmicama sa najmanje 30 poena.

Uprkos tome što je po meču u proseku beležio 23.6 poena, 7.6 skokova, 7.4 asistencija, 1.2 ukradene lopte i 1.4 blokade, Klipersi su u pet utakmica poraženi od Sansa. Time su propustili priliku da se bore za titulu prvaka NBA lige.

Reprezentativna karijera

U nacionalnom dresu Sjedinjenih Američkih Država Vestbruk je prvi put nastupio 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Turskoj.

Premda je njegova uloga trebalo da bude manja, završio je među petoricom igrača sa najvećom minutažom, te najvećim procentom postignutih trojki i dodavanja. Sa svih devet pobeda Amerikanci su osvojili zlatnu medalju na Mundobasketu.

Dve godine kasnije Rasel je bio jedan od ključnih igrača američkog tima na Olimpijskim igrama u i Londonu. I na ovom su turniru bez poraza došli do finala. Savladavši Španiju osvojili su najsjajniju medalju.

Međutim, 2016. godine je odbio poziv selektora da sa reprezentacijom nastupi na Letnjim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Privatni život

Rasel Vestbruk je rođen 1988. godine u Long Biču. Otac mu se zove Rasel (Russell Westbrook St.), a majka Šenon (Shannon Horton). Ima mlađeg brata Rajnarda (Raynard Westbrook).

Rasel je 29. avgusta 2015. godine oženio dugogodišnju devojku Ninu Irl. Prvo dete, dečaka Nou su dobili 16. maja 2017. godine, a Nina je 17. novembra 2018. godine rodila blizankinje Skaj i Džordin.

Titule

Reprezentativne titule

  • 2010. Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva
  • 2012. Zlatna medalja s Olimpijskih igara

Pojedinačne titule

  • 2008. uvršten u treći najbolji tim turnira „All-Pac-10“
  • 2008. uvršten u najbolju defanzivnu petorku turnira „All-Pac-10“
  • 2008. proglašen defanzivcem godine na turniru „All-Pac-10“
  • 2009. uvršten u idealnu petorku novajlija u NBA ligi
  • 2011. uvršten u drugu najbolju petorku NBA lige
  • 2011. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2012. uvršten u drugu najbolju petorku NBA lige
  • 2012. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2013. uvršten u drugu najbolju petorku NBA lige
  • 2013. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2014. uvršten u drugu najbolju petorku NBA lige
  • 2015. uvršten u drugu najbolju petorku NBA lige
  • 2015. proglašen najkorisnijim igračem Ol-Star meča
  • 2015. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2015. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2016. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2016. proglašen najkorisnijim igračem Ol-Star meča
  • 2016. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2017. proglašen najkorisnijim igračem NBA lige
  • 2017. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2017. proglašen najboljim strelcem NBA lige
  • 2017. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2018. uvršten u drugu najbolju petorku NBA lige
  • 2018. proglašen najboljim asistentom NBA lige
  • 2018. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2019. proglašen najboljim asistentom NBA lige
  • 2019. uvršten u treću najbolju petorku NBA lige
  • 2019. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2020. učestovao na NBA Ol-Star meču
  • 2020. uvršten u treću najbolju petorku NBA lige
  • 2021. proglašen najboljim asistentom NBA lige

Rasel Vestbruk (Russell Westbrook) na društvenim mrežama

FacebookRasel @ Facebook
InstagramRasel @ Instagram
TwitterRasel @ Twitter