Paulo Dibala

Kratke informacije

Ime i prezimePaulo Dibala
Datum rođenja15. novembar 1993.
Mesto rođenjaLaguna Larga
DržavaArgentina
PrebivališteTorino
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač, ofanzivni vezni
Visina177 cm

Biografija

Paulo Dibala (Paulo Bruno Exequel Dybala) je argentinski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji ofanzivnog veznog igrača u italijanskom Juventusu i reprezentaciji Argentine. Rođen je 15. novembra 1993. godine u mestu Laguna Larga kod Kordobe.

Zbog svog kreativnog stila igre, talenta, odlične igračke tehnike i veštine da postigne gol iz naizgled nemogućih pozicija kolege su mu dale nadimak „La Joya“, što na španskom znači „Dragulj“.

Karijeru je započeo u klubu Instituto de Kordoba 2011. godine, a samo godinu dana kasnije potpisao je ugovor s italijanskim Palermom. Tokom tri sezone pomogao je svom klubu da se plasira u Seriju A, a 2015. godine je potpisao ugovor vredan 32 miliona evra s italijanskim prvoligašem Juventusom.

U dresu „Stare dame“ zabeležio je više od stotinu nastupa, tri puta osvojio titulu prvaka Italije, te tri puta Kup Italije. Dva puta je uvršten u idealnu jedanaestorku Serije A.

Od 2015. godine je član reprezentacije Argentine, a selektor Horhe Sampaoli (Jorge Luis Sampaoli Moya) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Profesionalnu karijeru je započeo sa 17 godina u rodnoj Kordobi u klubu Instituto Atletiko Central Kordoba koji se takmiči u argentinskoj Drugoj ligi. Već tokom prve sezone zabeležio je 40 nastupa i postigao 17 golova.

Oborivši rekord Marija Kempesa (Mario Alberto Kempes Chiodi), postao je najmlađi strelac u istoriji kluba. Osim toga, Dibala je prvi igrač koji je odigrao 38 mečeva u sezoni, te prvi koji je postigao dva het-trika u jednoj sezoni. Argentinac je „gađao mreže“ protivnika u šest uzastopnih mečeva, te oborio postojeći rekord lige od četiri uzastopna meča.

Palermo

29. aprila 2012. godine predsednik Palerma Mauricio Zamparini (Maurizio Zamparini) je objavio Dibalin dolazak u klub rečima „Imamo Paula Dibalu – novog Serhija Aguera (Sergio Leonel „Kun“ Agüero)“. Međutim, istog dana generalni sekretar kluba Hose Teu (José Teaux) je izjavio da pregovori s Argentincem nisu završeni, jer čovek koji je vodio te pregovore nije ovlašten da proda igrača.

20. jula sicilijanski klub je zvanično objavio da je dogovor s Dibalom postignut, te da je potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 8,64 miliona evra. Prvi nastup je zabeležio tokom meča Serije A protiv Lacija. Prva dva gola u Italiji je postigao 11. novembra 2012. godine kada je dva puta savladao golmana Samdorije.

Tokom sezone 2014/2015 Argentinac je konačno pokazao šta ume. Već na pola sezone je postigao deset golova, te uz zemljaka Vaskeza (Franco Damián Vázquez) postao „meta“ velikih evropskih klubova. Sezonu je priveo kraju upisavši 10 asistencija i postigavši 13 golova, te postao jedan od najboljih asistenata domaće lige.

Juventus

4. juna 2015. godine potpisao je petogodišnji ugovor s Juventusom vredan 32 miliona evra. Zadužio je dres sa brojem 21 koji je pre njega nosio legendarni Andrea Pirlo (Andrea Pirlo) koji je tog leta napustio klub.

Debi u novom dresu je doživeo 8. avgusta ušavši kao zamena Kingsliju Komanu (Kingsley Coman) u 61. minutu meča protiv Lacija u Superkupu Italije. Prvi gol je postigao u 73. minutu prijateljskog susreta sa Šangajem kada je njegov tim slavio rezultatom 2:0.

30. avgusta Juventus se sastao s Romom, a Dibala je postigao gol u 87. minutu susreta i doneo „Staroj dami“ važnu pobedu od 2:1. Tokom prvog dela sezone zabeležio je 16 nastupa i postigao šest pogodaka i dve asistencije. Time je izjednačio rekord Karlosa Teveza (Carlos Alberto Martínez Tevez) i Alesandra Del Pijera (Alessandro Del Piero) koji su takođe u prvim sezonama postizali golove svake 151. minute.

Prvi gol u Kupu Italije postigao je 16. decembra kada je njegov tim savladao Torino rezultatom 4:0. Prvi pogodak u Ligi prvaka postigao je 23. februara 2016. godine „zatresavši mrežu“ Bajerna iz Minhena. Meč šesnaestine finala Lige prvaka završen je rezultatom 2:2. Zbog povrede je morao da propusti drugi meč šesnestine finala.

Na teren se vratio četiri dana posle na susret s Torinom, koji je završio rezultatom 4:1 u korist Juventusa, ali je Dibala ponovo povređen.

21. aprila je postigao dva od tri pogotka u ubedljivoj pobedi nad Lacijom, te zabeležio svoj 16. gol tokom 31 nastupa u Seriji A, te 20. pogodak u svim takmičenjima. Sezonu je završio sa 23 gola u svim takmičenjima i titulom prvaka Italije.

Nakon što je Pol Pogba (Paul Labile Pogba) polovinom 2016. godine prešao u Mančester Junajted, čelnici Juventusa su Argentincu ponudili dres sa brojem 10. On je tu ponudu odbio rekavši da bi radije zadržao dres sa brojem 21, koji je nosio prethodne sezone.

Dolaskom Dibalinog zemljaka Gonzala Iguaina (Gonzalo Gerardo Higuaín), trener Alegri (Massimiliano Allegri) je promenio formaciju u 4-2-3-1, gde je Dibala dobio kreativnije zadatke. Uprkos tome što se dobro snašao na novoj poziciji, jednostavno nije uspevao da postigne pogodak, prvi je stigao tek 27. septembra kada je Juventus savladao zagrebački Dinamo rezultatom 4:0, u prvom kolu Lige šampiona.

Prvi pogodak u Seriji A postigao je 2. oktobra, kada su pobedili Empoli rezultatom 3:0. 11. aprila je dva puta „zatresao mrežu“ Barselone u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona, obezbedivši svom timu pobedu od 3:0 na domaćem terenu. Dva dana kasnije je produžio ugovor s Juventusom do 2022. godine.

„Crno-beli“ su se u finalu Lige šampiona sastali s Real Madridom. Iako je Dibala igrao od prvog minuta, njegov tim je poražen rezultatom 4:1.

Polovinom 2017. godine je uvršten u idealni tim Lige šampiona, te preuzeo dres sa brojem 10. Iako je dva puta „zatresao mrežu“ Lacija u Superkupu Italije, to nije bilo dovoljno za pobedu jer su „Nebeskoplavi“ postigli jedan gol više. 15. avgusta proglašen je šestim najboljim igračem u 2017. godini.

Prvi het-trik u novoj sezoni postigao je 26. avgusta kada je Juventus savladao Đenovu rezultatom 4:2. Dvadestak dana kasnije zabeležio je 100. nastup u crno-belom dresu, te prvi het-trik u sezoni 2017/2018. Njegov tim je savladao Sasuolo rezultatom 3:1, a Dibala je dao sva tri gola.

Stoti gol u karijeri postigao je 11. marta 2018. godine dva puta „zatresavši mrežu“ Udinezea. 150. nastup u Seriji A zabeležio je šest dana kasnije tokom susreta sa S.P.A.L-om koji je završen bez golova.

Reprezentativna karijera

S obzirom na svoje poreklo, Dibala je imao priliku da igra za reprezentaciju Poljske ili Italije, ali njegov san je bio da igra za Argentinu, zemlju u kojoj je on rođen. Ipak, često je isticao da su mu i ove druge zemlje drage, te da oseća posebnu povezanost s njima, jer su to domovine njegovih predaka.

Prvi poziv da zaigra u dresu „Gaučosa“ stigao je polovinom 2012. godine. Selektor U-17 tima ga je imenovao delom ekipe koja će Argentinu predstavljati na 16. Panameričkim igrama. On ipak, na kraju nije učestvovao na ovom takmičenju.

Nakon toga pozvan je da nastupi sa U-20 selekcijom Argentine, ali je Dibala odbio poziv. Prvi poziv da zaigra u seniorskom timu svoje zemlje stigao je u septembru 2015. godine od trenera Džerarda Martina (Gerardo Daniel „Tata“ Martino).

Debi u plavo-belom dresu je doživeo 13. oktobra 2015. godine ušavši kao zamena Karlosu Tevezu (Carlos Alberto Tévez) u 75. minutu susreta s Paragvajem tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

U maju 2016. godine nije uvršten u tim od 23 igrača koji će igrati na Kupu Centralne Amerike. Martino ga je uvrstio na preliminarni spisak U-23 selekcije na Letnjim olimpijskim igrama koje su održane iste godine u Brazilu. Međutim, uprava Juventusa je insistirala na odluci da Dibala ne ide na Olimpijadu, pa nije ni ušao među 23 učesnika turnira.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine Argentina se 1. septembra 2016. godine sastala sa Urugvajem. Dibala je odigrao prvo poluvreme, a ostatak meča je proveo na klupi. „Gaučosi“ su zabeležili pobedu od 1:0 i konačno obezbedili kartu za Rusiju.

U maju 2018. godine ga je selektor Sampaoli uvrstio u tim za Mondijal u Rusiji.

Titule

Klupske titule

  • 2013/2014. Serija B sa Palermom
  • 2015. Superkup Italije sa Juventusom
  • 2015/2016. Prvenstvo Italije sa Juventusom
  • 2015/2016. Kup Italije sa Juventusom
  • 2016/2017. Prvenstvo Italije sa Juventusom
  • 2016/2017. Kup Italije sa Juventusom
  • 2017/2018. Prvenstvo Italije sa Juventusom
  • 2017/2018. Kup Italije sa Juventusom

Pojedinačne titule

  • 2014/2015. proglašen za najboljeg asistenta Serije A
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Serije A
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Serija A
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku godine po izboru evropskih sportskih medija
  • 2016/2017. proglašen najboljim strelcem Kupa Italije
  • 2016. uvršten u peti idealni tim na svetu
  • 2017. uvršten u drugi najbolji tim na svetu

Privatni život

Paulo Dibala je rođen 1993. godine u gradiću Laguna Larga kod Kordobe. Njegov deda Boleslav Dibala (Bolesław Dybała) je rođen u Poljskoj, a tokom Drugog svetskog rata je doselio u Argentinu. Paulo s majčine strane ima italijanske korene. Njegova baka s majčine strane potiče iz italijanske porodice Da Mesa (Da Messa) iz Napulja.

13. avgusta 2012. godine Paulo je dobio državljanstvo Italije.

Njegov otac se zove Adolfo (Adolfo Dybala), a majka Alisija (Alicia de Dybala). Paulo ima dva brata, Gustava (Gustavo Dybala) i Mariana (Mariano Dybala). U vezi je sa Antonelom Kavalijeri (Antonella Cavalieri) koju je upoznao dok je radila kao hostesa u jednom restoranu. Otkako su mediji saznali za njihovu vezu Antonela je postala veoma popularna, pa je na društvenim mrežama prati više od 450 000 fanova.

Argentinac slobodno vreme provodi gledajući filmove i serije, te igrajući video-igrice. U jednom intervjuu je priznao da su mu omiljeni glumci Leonardo Di Kaprio (Leonardo Di Caprio) i Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence). Dibala u svom voznom parku ima uglavnom sportske automobile, među kojima se ističu Ferari, Lend Rover i Audi.

Paulo Dibala na društvenim mrežama

FacebookPaolo @ Facebook
InstagramPaolo @ Instagram
TwitterPaolo @ Twitter