Serhio Aguero

Kratke informacije

Ime i prezimeSerhio Aguero
Datum rođenja2. jun 1988.
Mesto rođenjaBuenos Aires
DržavaArgentina
PrebivališteMančester
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina172 cm

Biografija

Serhio Aguero (Sergio Leonel „Kun“ Agüero) je argentinski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u Mančester Sitiju i reprezentaciji Argentine. Rođen je 2. juna 1988. godine u Buenos Ajresu.

Karijeru je započeo u klubu Independijente, a 5. jula 2003. godine je sa samo 15 godina i 35 dana postao najmlađi igrač u argentinskoj Prvoj ligi. Time je oborio rekord legendarnog Maradone (Diego Armando Maradona Franco) iz 1976. godine.

Godine 2006. je potpisao ugovor vredan 23 miliona evra sa španskim prvoligašem Atletikom iz Madrida. Privukao je pažnju mnogih velikih klubova kada je tokom 234 nastupa zabeležio 101 pogodak. Nakon osvajanja Lige Evropa i UEFA Superkupa 2010. godine njegova popularnost je naglo skočila.

U julu 2011. godine je za 35 miliona funti prešao u Mančester Siti. Poslednjeg dana debitantske sezone je u 94. minutu susreta s Kvins Park Rendžersima postigao gol i doneo „Građanima“ titulu nakon 44 godine. Sezonu 2015/2016 je priveo kraju sa najviše postignutih golova, te oborio rekord Tijerija Andrija (Thierry Daniel Henry) koji je u svoje vreme davao golove svake 121 minute. Aguero je „tresao mreže“ protivnika svakih 106 minuta.

Osim toga, postao je rekorder u Premijer ligi tako što je na jednom meču za 24 minuta postigao čak pet golova. Aguero je najbolji strelac u istoriji Premijer lige koji nije rođen na evropskom tlu. 1. novembra 2017. godine je postao najbolji strelac Mančester Sitija sa 178 postignutih golova.

U dresu Argentine nastupa od 2005. godine kada je postao deo U-20 tima pred početak Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina. Nakon toga predstavljao je svoju zemlju na još jednom Svetskom prvenstvu za mlađe igrače, a oba puta su postali prvaci sveta. Osim toga, učestvovao je i na Letnjim olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu. Postigao je dva gola u polufinalnom meču s Brazilom, a Argentina je ponela kući zlatnu medalju.

Sa seniorskom reprezentacijom je nastupio na Svetskom prvenstvu 2010. godine, Kupu Amerike 2011. godine, Svetskom prvenstvu 2014. godine, Kupu Amerike i Kupu Centralne Amerike 2015. godine. Treći nastup na Svetskim prvenstvima za seniore zabeležio je 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Independijente

Aguero je počeo da trenira fudbal u klubu Independijente kada mu je bilo devet godina. Sa 15 godina i 35 dana postao je najmlađi fudbaler u argentinskoj Premijer ligi. Debitovao je 5. jula 2003. godine ušavši kao zamena u 69. minutu meča sa San Lorencom. Nakon toga trener Oskar Ruđeri (Oscar Alfredo Ruggeri) ga nije uvodio u prvi tim.

Kada je klub preuzeo Hose Omar Pastoriza (Jose Omar Pastoriza), Aguero je konačno nakon sedam meseci istrčao na teren tokom susreta s peruanskim Sijensijanom u grupnoj fazi Kupa Libertadores 2004. godine. Time je postao i najmlađi igrač u istoriji ovog turnira.

19. juna je prvi put odigrao svih 90 minuta meča sa klubom Atletiko de Rafaela. Prvi gol je postigao 26. novembra u 22. minutu susreta s Estudiantesom. Nakon toga postao je stalni član startne jedanaestorke i izabran da predstavlja Argentinu na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina.

Tokom sezone 2005/2006 zabeležio je 36 nastupa u domaćoj ligi i postigao 18 golova. Zbog suspenzije je propustio samo dva meča. Odlične partije privukle su pažnju brojnih evorpskih klubova pa je u aprilu 2006. godine u jednoj TV emisiji izjavio da će napustiti Independijente. 30. maja uprava kluba je objavila da Aguero za 20 miliona prelazi u španski Atletiko Madrid.

Atletiko Madrid

Prvi gol u dresu „Jorgandžija“ postigao je 17. septrembra „zatresavši mrežu“ Ateltik Bilbaa, a njegov novi klub slavio je rezultatom 4:1. Manje od mesec dana kasnije savladao je golmana Rekreativa iz Huelve. O tom pogotku dugo se polemisalo u španskim sportskim listovima jer su mnogi smatrali da je gol postigao rukom. Prvu sezonu je priveo kraju sa sedam golova u svim takmičenjima.

Pred leto 2007. godine klub je napustio prvi napadač Fernando Tores (Fernando José Torres Sanz), a Aguero je dobio startnu poziciju u timu, te sa samo 17 godina postao ključni igrač. Sezonu 2007/2008 je završio sa 19 postignutih golova, te postao treći najbolji strelac u La Ligi. U martu 2008. godine dva puta je „zatresao mrežu“ Barselone, asistirao za treći gol i pogodio penal, te je proglašen najboljim igračem meča.

Nakon toga postizao je golove u susretima s Real Madridom, Valensijom, Seviljom i Viljarealom, te pomogao Atletiku da sezonu završi na četvrtom mestu domaćeg prvenstva i plasira se u Ligu šampiona nakon više od deset godina.

Aguero i Dijego Forlan (Diego Forlán Corazo) su tokom sezone 2008/2009 činili odličan napadački tandem Atletika. Prvi gol u Ligi šampiona postigao je 16. septembra kada je njegov tim slavio pobedu nad PSV-om i plasman u šesnaestinu finala.

U martu 2009. godine Forlan i Aguero su postigli po dva gola, te doneli „Jorgandžijama“ važnu pobedu od 4:3 nad Barselonom. Madriđani su ponovo sezonu završili na četvrtom mestu u domaćem prvenstvu i plasirali se u Ligu prvaka.

I naredna sezona je bila vrlo dobra za mladog Argentinca, a mnogi je smatraju najuspešnijom za Atletiko u poslednjoj deceniji. 3. novembra 2009. godine sastali su se s Čelsijem u meču Lige šampiona. Aguero je postigao jedan pogodak, a meč je završen rezultatom 2:2. Iako je Atletiko ispao iz Lige šampiona, nastavili su da se takmiče u Ligi Evropa.

U finalu Lige Evropa sastali su se s engleskim Fulamom, a Argentinac je bio asistent za oba pogotka koji su njegovom timu doneli titulu. Osim toga, plasirali su se u finale Kupa Kralja, ali su poraženi od Sevilje.

27. avgusta 2010. godine Atletiko je savladao Inter i osvojio UEFA Superkup. Aguero je asistirao Rejesu (José Antonio Reyes Calderón) za prvi pogodak, a nakon toga savladao golmana italijanskog kluba i postavio konačan rezultat od 2:0.

4. januara 2011. godine na zvaničnom sajtu kluba objavljeno je da je argentinski napadač potpisao novi ugovor s Atletikom, te da se obavezao da će na „Visente Kalderonu“ („Estadio Vicente Calderón“) ostati do 2014. godine. Sledećeg dana je imenovan zamenikom kapitena Dijega Forlana.

Sezonu 2010/2011. mnogi smatraju najuspešnijom u njegovoj dotadašnjoj karijeri jer ju je završio sa čak 20 postignutih golova. Od marta do maja 2011. godine je na sedam uzastopnih mečeva postigao isto toliko golova, te postao prvi igrač u Evropi kome je to „pošlo za nogom“ u jednoj sezoni.

Prvi het-trik u karijeri i 100. nastup u dresu „Jorgandžija“ upisao je 21. maja kada je njegov tim savladao Majorku rezultatom 4:3. Pošto ni jedan od tih golova nije proslavio, španski mediji počeli su da pišu da Aguero napušta klub. Dva dana kasnije je na zvaničnom sajtu objavljena njegova izjava da želi da ode iz Atletika, te da je zvanično tražio od uprave da ga pusti. U izjavi sportskoj televiziji ESPN rekao je da se više neće vraćati u Atletiko. Istog dana je zvanično postao igrač Mančester Sitija.

Madriđani su se nakon toga sastali sa norveškim Stromsgodsetom, a navijači su na tribine postavili transparent „Aguero, nadamo se da ćeš umreti“ kao reakciju na to što je Argentinac prešao u Siti za 38 miliona funti. Na njegovo mesto stigao je Kolumbijac Radamel Falkao (Radamel Falcao García Zárate) koga je Atletiko platio 45 miliona evra.

Mančester Siti

28. jula 2011. godine uprava Mančester Sitija je potvrdila da je Serhio Aguero potpisao petogodišnji ugovor s klubom vredan 45 miliona evra, te zadužio dres sa brojem 16 na kom je pisalo „Kun Aguero“.

Prvi meč je odigrao 15. avgusta kada je njegov tim zabeležio pobedu od 4:0 nad Svonsijem. U igru je ušao u 59. minutu meča, a samo devet minuta kasnije postigao je svoj prvi gol. Nakon toga je asistirao za drugi gol Davidu Silvi (David Josué Jiménez Silva). Svoj prvi nastup je zapečatio drugim golom „zatresavši mrežu“ protivnika sa udaljenosti od 30 metara. Nakon ovog meča mnogi engleski sportski komentatori su ga prozvali jednim od najboljih fudbalera u Engleskoj.

„Građani“ su se posle toga sastali s Bolton Vonderersima, a Aguero je promašio dva penala. Uprkos tome slavili su pobedu od 3:2. Treći pogodak u dresu Sitija postigao je 28. avgusta savladavši golmana Totenhema. Usledio je prvi het-trik na susretu s Viganom.

Nakon toga dao je dva gola Fulamu, a duel je završen rezultatom 2:2. Zbog povrede koju je zadobio tokom meča s Blekburnom, morao je da propusti nekoliko susreta. U akciju se vratio tokom grupne faze Lige šampiona, kada je ušao kao zamena u 62. minutu meča protiv Viljareala, a u 93. minutu postigao odlučujući pogodak.

23. oktobra njegov tim se sastao s gradskim rivalom Mančester Junajtedom, a Aguero je postigao gol u 69. minutu meča. Siti je slavio ubedljivu pobedu od 3:1. Početkom novembra je nominovan za nagradu „Zlatna lopta“, a dvadesetak dana kasnije postigao je pogodak sa „bele tačke“ u duelu s Njukalsom.

Oduševio je navijače Sitija kada je u 83. minutu meča savladao golmana Arsenala u četvrtfinalu Liga Kupa. Nakon toga „tresao je mreže“ Norviča, Stouka, Liverpula i Fulama. Siti se u Ligi Evropa sastao sa Portom, a Aguero je ušao u igru u 78. minutu meča i postigao odlučujući pogodak. Meč je završen rezultatom 2:1 u korist njegovog tima. U gostima kod portugalskog kluba dao je gol nakon samo 19 sekundi, a Siti je pobedom od 4:0 obezbedio plasman u šesnaestinu finala Lige Evropa.

Nakon toga dao je gol Sportingu u šesnaestini finala, ali to nije bilo dovoljno za prolaz u narednu rundu takmičenja. 11. aprila postigao je dva gola, te naštimao još po jedan Davidu Silvi i Karlosu Tevezu (Carlos Alberto Tévez), a Siti je proslavio ubedljivu pobedu od 4:0 nad Vest Bromvičem. Devetnaesti i dvadeseti gol u Premijer ligi te sezone postigao je tokom susreta s Norvičem.

4. maja je izabran za igrača godine Mančester Sitija, a njegov pogodak protiv Norviča proglašen je najlepšim golom sezone. Postao je heroj na „Etihadu“ („Etihad Stadium“) kada je u 94. minuti susreta sa Stoukom postigao pogodak i doneo svom klubu titulu prvaka Engleske.

Drugu sezonu je započeo kao član startne jedanestorke duela s Čelsijem, nakon koga je Siti slavio rezultatom 3:2. Tokom meča sa Sauthemptonom se povredio, pa je morao da propusti nekoliko narednih utakmica. Susret s Real Madridom koji je održan 18. septembra pratio je sa klupe. Nakon tog meča priznao je novinarima da su mu Madriđani početkom 2011. godine nudili ugovor, ali da mu je Siti bio jedina opcija.

Na teren se vratio 29. septembra kada je „zatresao mrežu“ Arsenala. Nakon toga usledio je jedan gol Sanderlendu, te dva gola Aston Vili. Učešće u Ligi šampiona obeležio je savladavši golmane Ajaksa i Real Madrida. Ništa lošije nije igrao ni na domaćem tlu, a to je najviše osetila odbrana Njukasla, Norviča i Stouka.

17. februara 2013. godine pomogao je Mančester Sitiju da se domogne četvrtfinala FA Kupa postigavši dva gola tokom duela s Lidsom. Posle toga slavili su pobedu nad Čelsijem, ali se Aguero tada povredio te je morao da propusti nekoliko mečeva u klubu i dve utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine sa Argentinom. Na teren se vratio 30. marta kada su ostvarili ubedljivu pobedu od 4:0 nad Njukaslom.

Desetak dana kasnije postigao je jedini gol u gradskom derbiju sa Junajtedom i to sedam minuta nakon što je ušao kao zamena Nasriju (Samir Nasri). „Zatresavši mrežu“ Čelsija omogućio je Sitiju da se plasira u finale FA Kupa. U finalu su poraženi od Vigana rezultatom 1:0. Poslednji gol u sezoni postigao je 14. maja savladavši golmana Redinga.

List „The Times“ je objavio da je Sitijev napadač već neko vreme meta skauta Real Madrida, ali je Aguero odgovorio da je „veoma srećan u Sitiju, te da se oseća poštovano i voljeno, što mu mnogo znači“. Uprava kluba je takođe odbacila navode da Argentinac napušta „Etihad“. Argentinska legenda Dijego Maradona (Dijego Armando Maradona Franco) je rekao da bi za Aguera bilo najbolje da pređe u Real, gde bi mogao da postigne više i od Ronalda (Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro).

25. maja 2013. godine obnovio je ugovor sa „Građanima“ na naredne četiri godine.

Povreda ga je sprečila da nastupi u predsezonskim mečevima, a prvi gol u novoj sezoni je postigao na prvom susretu Premijer lige kada je njegov tim savladao Njukasl rezultatom 4:0. Nakon toga pobedili su i Junajted sa 4:1. Pošto je u periodu od 5. oktobra do 2. novembra postigao pet golova u četiri meča proglašen je igračem meseca Premijer lige. U tom periodu je dao dva gola moskovskom CSKA u Ligi šampiona.

Spremivši dve lopte u mrežu Totenhema, oborio je rekord Anrija, koji je do tada davao najviše golova u minuti u engleskoj Premijer ligi. Osim toga, postigao je šest golova u pet mečeva grupne faze Lige šampiona, te omogućio Sitiju da se plasira u nokaut fazu.

Zbog povrede koju je zadobio 14. decembra morao je da propusti osam mečeva. Na teren se vratio 16. januara i ušavši kao zamena savladao golmana Blekburna. Prvi het-trik te sezone postigao je tokom duela s Votfordom kada je Siti slavio pobedu od 4:2. Pedeseti gol u Premijer ligi postigao je 29. januara u susretu s Totenhemom.

2. marta 2014. godine su savladali Sanderlend u finalu Liga Kupa. Siti se nakon toga sastao sa Barselonom na „Kamp Nou“ („Estadio Camp Nou“), Aguero je pretrpeo ozbiljnu povredu, a „Građani“ poraz od 2:1. Propustio je pet premijerligaških mečeva, a vratio se 13. aprila kada je njegov tim izgubio od Liverpula. Poslednji gol te sezone postigao je 3. maja kada je njegov tim savladao Everton u gostima.

Sa Sitijem je osvojio drugu titulu prvaka Engleske, savladavši Vest Hem rezultatom 2:0. 14. avgusta 2014. godine potpisao je novi petogodišnji ugovor s engleskim klubom.

Prvi gol u sezoni 2014/2015 postigao je 17. avgusta ušavši kao zamena u 83. minutu susreta s Njukaslom. 18. oktobra 2014. godine postigao je sva četiri gola za Siti u pobedi nad Totenhemom. Postao je prvi igrač u Premijer ligi koji je u tako ranoj fazi takmičenja postigao deset golova. Ništa lošije nije igrao ni mečeve Lige šampiona, pa je postigao het-trik tokom duela s Bajernom iz Minhena.

Stoti nastup u dresu Mančestera zabeležio je pet dana kasnije kada je njegov klub savladao Sauthempton rezultatom 3:0. 2. decembra FSF (Football Supporter`s Federation) ga je proglasila igračem godine. Osim toga, imenovan je igračem meseca novembra tokom koga je postigao tri gola i upisao dve asistencije.

Zbog povrede koju je zadobio početkom decembra, nije igrao mesec dana. Prva dva gola u 2015. godini postigao je 11. februara u susretu sa Stoukom, nakon koga je Siti slavio pobedu od 4:1. Deset dana kasnije postigao je najbrži jedanaesterac Premijer lige od 1994. godine. Stoti pogodak u dresu Mančestera upisao je 12. aprila na „Old Trafordu“ („Old Trafford Stadium“).

Sezonu 2014/2015 je završio sa 26 postignutih pogodaka u prvenstvu, te je osvojio „Zlatnu kopačku“ Premijer lige. 7. avgusta zadužio je dres sa brojem 10 koji je pre njega nosio Edin Džeko, a devet dana kasnije postigao je prvi gol sezone savladavši golmana Čelsija. 30. septembra Siti se sastao s Borusijom iz Menhengladbaha u grupnoj fazi Lige šampiona, a Aguero je iz penala doneo svom timu pobedu od 2:1.

Samo četiri dana kasnije postigao je pet golova tokom prvih 23 minuta susreta s Njukaslom. Nakon 62. minuta i pet postignutih golova, trener Pelegrini (Manuel Pellegrini) ga je zbog povrede poslao na klupu.

Početkom oktobra je sa reprezentacijom igrao kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine kada je zbog povrede u suzama napustio meč. Na teren se vratio 21. novembra i postigao svoj 85. gol u Premijer ligi. Time je postao najbolji strelac iz Južne Amerike u istoriji ovog takmičenja. 16. aprila je postigao het-trik tokom dueal s Čelsijem, a tri dana kasnije je zabeležio stoti gol u Premijer ligi „zatresavši mrežu“ Njukasla.

Sezonu je završio sa 24 postignuta gola u 30 nastupa u Premijer ligi. 150. gol u dresu Sitija upisao je 5. novembra 2016. godine kad su sa Midlsbroom odigrali nerešeno. 3. decembra je dobio crveni karton i pet susreta suspenzije zbog oštrog starta nad Davidom Luizom (David Luiz Moreira Marinho).

Sezonu 2017/2018 je započeo odlično, te je 177. gol u dresu Sitija postigao već 21. oktobra. Time je izjednačio rekord koji je postigao Erik Bruk (Eric Brook). Siti je zabeležio 11 mečeva bez poraza, a Aguero je novi het-trik postigao 20. januara tokom susreta s Njukaslom. Tada je postigao i 350. gol u karijeri, te je nagrađen titulom igača meseca januara.

10. februara 2018. godine je pet puta „zatresao mrežu“ Lestera, a savladavši Arsenal u finalu, Siti je osvojio titulu EFL Kupa.

Reprezentativna karijera

Prvi poziv da nastupa sa U-17 selekcijom Argentine stigao je 2004. godine pred Prvenstvo Južne Amerike. Sa svojim timom je ostvario nekoliko važnih pobeda pa je grupnu fazu takmičenja završio na prvom mestu. Prvi gol je postigao u 47. minutu četvrtfinalnog susreta s Peruom, a u polufinalu su poraženi od Kolumbije.

Predstavljao je Argentinu na dva Prvenstva za mlađe igrače. 2005. godine su u Holandiji osvojili titulu prvaka sveta. Na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina koje je održano 2007. godine u Kanadi postigao je dva gola, te zabeležio tri asistencije. „Gaučosi“ su pobedili Panamu i Severnu Koreju. U šesnaestini finala sastali su se s Poljskom, a Aguero je postigao dva od tri gola.

U četvrtfinalu su pobedili Meksiko, a u polufinalu Čile. Aguero je zaduživši kapitensku traku predvodio svoj tim u finalu turnira gde su savladali Češku rezultatom 2:1. Kapiten je nagrađen „Zlatnom kopačkom“ turnira, te postigavši šest golova proglašen najboljim igračem.

Na Letnjim olimpijskim igrama 2008. godine je postigao dva gola u polufinalnom meču s Brazilom, a Argentina je osvojila drugu uzastopnu zlatnu medalju na olimpijskom turniru.

Sa 18 godina je postao član seniorske reprezentacije Argentine. Prvi meč je odigrao 3. septembra 2006. godine kada se njegov tim sastao s Brazilom. Prvi gol je postigao godinu dana kasnije tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine savladavši golmana Bolivije. Tada je postigao još tri gola.

Bio je član reprezentacije koja je 2010. godine nastupila na Mondijalu u Južnoafričkoj Republici. U četvrtfinalu su poraženi od reprezentacije Nemačke. Nakon toga je s „Gaučosima“ nastupio na Kupu Amerike, a prvi gol na ovom takmičenju postigao je već na prvom meču protiv Bolivije.

Usledilo je učešće na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, kada je Argentina savladala Bosnu i Hercegovinu rezultatom 2:1. U finalu su ponovo poraženi od Nemačke.

Prvi het-trik u plavo-belom dresu je postigao 7. juna 2015. godine savladavši golmana Bolivije pred početak Kupa Amerike. „Gaučosi“ su se u finalu sastali sa Čileom, te nakon slabijeg učinka sa linije penala propustili da osvoje trofej. Posle poraza u finalu Kupa Centralne Amerike Aguero je izjavio da razmišlja o povlačenju iz reprezentacije.

Na sreću mnogih Argentinaca, predomislio se i prihvatio poziv selektora Sampaolija (Jorge Sampaoli) da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. 16. juna reprezentacija se u grupnoj fazi sastala s Islandom, a on je postigao svoj prvi pogodak na Svetskom prvenstvu za seniore. Meč je završen rezultatom 1:1.

Titule

Klupske titule

  • 2009/2010. Liga Evropa s Atletiko Madridom
  • 2010. UEFA Superkup s Atletiko Madridom
  • 2011/2012. Premijer liga s Mančester Sitijem
  • 2012. FA Kup s Mančester Sitijem
  • 2013/2014. Premijer liga s Mančester Sitijem
  • 2013/2014. EFL Kup s Mančester Sitijem
  • 2015/2016. EFL Kup s Mančester Sitijem
  • 2017/2018. Premijer liga s Mančester Sitijem
  • 2017/2018. EFL Kup s Mančester Sitijem

Reprezentativne titule

  • 2005. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina
  • 2007. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina
  • 2008. Zlatna medalja na Olimpijskim igrača
  • 2014. finale Svetskog prvenstva
  • 2015. finale Kupa Amerike
  • 2016. finale Kupa Amerike

Pojedinačne titule

  • 2005. uvršten u idealnu jedanaestorku Južne Amerike
  • 2007. proglašen najboljim mladim igračem godine
  • 2007. osvojio Zlatnu kopačku na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina
  • 2007. osvojio Zlatnu loptu na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina
  • 2007. magazin „Tuttosport“ ga proglasio najboljim igračem
  • 2007/2008. proglašen najboljim igračem u Španiji od strane lista „Don Balón“
  • 2008. izabran za najboljeg igrača La Lige po izboru novinske agencije EFE
  • 2009. proglašen najboljim mladim igračem na svetu
  • 2011/2012. postigao najlepši gol sezone u Premijer ligi
  • 2011/2012. proglašen igračem godine u Premijer ligi
  • 2013. proglašen igračem meseca oktobra u Premijer ligi
  • 2013. uvršten u treću najbolju jedanestorku na svetu
  • 2014. proglašen igračem meseca novembra u Premijer ligi
  • 2014. proglašen igračem godine od strane FSF
  • 2014. uvršten u četvrtu najbolju jedanestorku na svetu
  • 2014/2015. proglašen igračem godine u Premijer ligi
  • 2014/2015. osvojio Zlatnu kopačku Premijer lige
  • 2015. uvršten u treću najbolju jedanestorku na svetu
  • 2016. proglašen igračem meseca januara u Premijer ligi
  • 2016. proglašen igračem meseca aprila u Premijer ligi
  • 2016. uvršten u treću najbolju jedanestorku na svetu
  • 2017/2018. uvršten u idealnu jedanaestorku Premijer lige
  • 2018. proglašen igračem meseca januara u Premijer ligi

Privatni život

Serhio Aguero je rođen 1988. godine u Buenos Ajresu. Nadimak „Kun“ dali su mu baka i deda jer mu je u detinjstvu omiljeni crtani junak bio „Kun-Kun“. Danas na dresu Sitija osim prezimena stoji i taj nadimak. Ima dva mlađa brata, Gastona (Gastón del Castillo) koji je rođen 1997. godine i igra na poziciji napadača u argentinskom Independijenteu, te Mauricija (Mauricio del Castillo) rođenog 1988. godine koji igra u istom klubu.

Osim ove dvojice Kun kaže da ima još jednog brata. On ne potiče iz porodice Kastiljo i zove se Lionel Mesi (Lionel Andrés Messi Cuccittini). Aguero i Mesi od 2005. godine zajedno nastupaju za reprezentaciju, a koliko su bliski pokazuje i činjenica da se zovu braćom.

Aguero je bio u braku sa Đaninom Maradona (Gianinna Maradona), najmlađom ćerkom Dijega Maradone. 19. februara dobili su sina Benjamina (Benjamín). Par se razveo 2012. godine nakon četiri godine braka.

Sitijev napadač ima nekoliko tetovaža. Na desnoj ruci stoji natpis „Tengwar“, termin koji je za potrebe knjige „Gospodar prstenova“ osmislio J.R.R. Tolkin (J.R.R. Tolkien), a koja u grubom prevodu znači „Kun Aguero“. Na levoj ruci ima tetovažu sa imenom i datumom rođenja svog sina.

Osim argentinskog, Aguero ima i španski pasoš koji je dobio kada je igrao u Atletiko Madridu.

Serhio Aguero na društvenim mrežama

FacebookSergio @ Facebook
InstagramSergio @ Instagram
TwitterSergio @ Twitter
YoutubeSergio @ YouTube