Timo Verner

Kratke informacije

Ime i prezimeTimo Verner
Datum rođenja6. mart 1996.
Mesto rođenjaŠtutgart
DržavaNemačka
PrebivališteLajpcig
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina181 cm

Biografija

Timo Verner (Timo Werner) je nemački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u Fudbalskom klubu Lajpcig i reprezentaciji Nemačke. Rođen je 6. marta 1996. godine u Štutgartu.

Seniorsku karijeru je započeo 2013. godine i to kao najmlađi igrač u istoriji Fudbalskog kluba Štutgart. Kasnije je postao i najmlađi strelac u istoriji. Pre nego što je 2016. godine prešao u Lajpcig zabeležio je više od stotinu nastupa u Štutgartu. Takođe, drži rekord kao najmlađi igrač koji je upisao više od 150 nastupa u Bundesligi i najmlađi fudbaler koji je postigao dva pogotka u najvišim rangovima takmičenja u Nemačkoj.

Član U-15 tima Nemačke je postao 2010. godine. Nakon odličnih nastupa u mlađim selekcijama u kojima je postigao više od 30 golova, 2017. godine je pozvan da zaigra za seniorsku reprezentaciju. Pomogao je „Pancerima“ da osvoje Kup Konfederacija iste godine, te sa tri postignuta pogotka progotka proglašen najboljim igračem turnira.

Selektor Joakim Lev (Joachim Löw) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Štutgart

Verner je sa šest godina postao član omladinske škole Fudbalskog kluba Štutgart. Prošao je sve mlađe selekcije, a sa 16 godina uvršten u U-19 tim. Tokom sezone 2012/2013 postigao je 24 pogotka, te je iste godine osvojio nagradu „Fric Valter“ („Fritz Walter Medal“).

Seniorski debi je doživeo 2013. godine tokom susreta s Fudbalskim klubom Botev iz Bugarske u kvalifikacijama za Ligu Evropa. Sa 17 godina, četiri meseca i 25 dana postao je najmlađi fudbaler Štutgarta koji je ikada nastupio na nekom zvaničnom meču. Sledeće nedelje je postao najmlađi fudbaler u klubu koji je ikad nastupio u Bundesligi i Kupu Nemačke.

Svoj prvi gol je postigao na meču s frankfurtskim Ajntrahtom, te time postao najmlađi strelac u klubu. Još jedan rekord je srušio 10. novembra kada je dva puta „zatresao mrežu“ Frajburga, te time postao najmlađi igrač koji je uspeo da postigne dva pogotka na jednom meču.

Na 18. rođendan potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor sa Štutgartom u trajanju od dve godine. Tokom 96 ligaških nastupa postigao je 14 golova i postao najmlađi igrač u istoriji kluba koji je više od 50 puta nastupio u Bundesligi. 2018. godine je njegov rekord oborio Kaji Haverc (Kai Havertz).

U maju 2016. godine prešao je u Fudbalski klub Lajpcig.

Lajpcig

11. juna 2016. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor vredan 10 miliona evra s Lajpcigom, te postao najskuplji igrač u istoriji kluba. Sa 20 godina i 203 dana je na meču s Kelnom postao najmlađi fudbaler koji je odigrao više od 100 mečeva u Bundesligi. Time je srušio rekord Džulijana Drakslera (Julian Draxler) koji je bio stariji samo 22 dana kada je upisao stoti nastup u nemačkom prvenstvu.

Sezonu 2016/2017 je završio sa 21 postignutim pogotkom, te postao najbolji nemački strelac i pomogao svom klubu da se prvi put u istoriji kvalifikuje u Ligu šampiona. 150. nastup u Bundesligi zabeležio je tokom susreta sa bivšim klubom Štutgartom, te postao najmlađi fudbaler u istoriji kome je to pošlo za rukom.

Pomogao je Lajpcigu da prvi put savlada veliki Bajern Minhen, postigavši odlučujući pogodak na susretu koji je završen rezultatom 2:1. U dresu Lajpciga do juna 2018. godine zabeležio je 63 nastupa i postigao 34 pogotka.

Reprezentativna karijera

Timo Verner je bio član U-15, U-16, U-17, U-19 i U-21 selekcija Nemačke s kojima je upisao 48 nastupa i postigao 34 gola. Već na prvom nastupu sa U-15 selekcijom postigao je het-trik „zatresavši mrežu“ golmana Poljske.

Dve godine kasnije bio je član U-17 selekcije koja je učešće na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina završila na drugom mestu.

Joakim Lev ga je prvi put pozvao u seniorski tim 2017. godine pred prijateljski meč s Engleskom. 22. marta i 26. marta je nastupio na dva susreta s Azerbejdžanom tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

U maju 2017. godine je sa reprezentacijom Nemačke nastupio na Kupu Konfederacija koje je održano u Rusiji. Na prvom meču sa Australijom je ušao kao zamena za Sandra Vagnera (Sandro Wagner). Nakon toga uvršten je u startnu jedanaestorku pred susret s Kamerunom koji je održan 25. juna. Postigao je dva gola,  a četiri dana kasnije „zatresao mrežu“ Meksika u polufinalnom meču koji je završen rezultatom 4:1 u korist „Pancera“.

2. jula je asistirao Larsu Stindlu (Lars Stindl) za odlučujući pogodak u finalu protiv Čilea, pa je Nemačka prvi put osvojila Kup Konfederacija, a Verner svoju prvu titulu s reprezentacijom. Sa tri postignuta gola i dve asistencije na tom turniru osvojio je Zlatnu kopačku.

Odlične partije koje je pokazao i sa Lajpcigom i sa reprezentacijom „kupile su mu kartu“ za učešće na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Titule

Reprezentativne titule

  • 2017. Kup Konfederacija

Pojedinačne titule

  • 2013. osvojio „Fric Valter“ zlatnu medalju u kategoriji U-17
  • 2015. osvojio „Fric Valter“ srebrnu medalju u kategoriji U-19
  • 2017. osvojio Zlatnu kopačku na Kupu Konfederacija
  • 2017/2018. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige Evropa

Rekordi

Bundesliga

  • Sa 17 godina i 249 dana postao najmlađi igrač koji je postigao dva gola u Bundesligi
  • Sa 20 godina i 203 dana postao najmlađi igrač koji je zabeležio 100 nastupa u Bundesligi
  • Sa 22 godine i pet dana postao najmlađi igrač koji je zabeležio 150 nastupa u Bundesligi

Štutgart

  • Sa 17 godina i 148 dana postao najmlađi igrač koji je nastupio na zvaničnom meču
  • Sa 17 godina i 148 dana postao najmlađi igrač koji je nastupio na evropskom meču
  • Sa 17 godina i 151 dan postao najmlađi igrač koji je nastupio u Kupu Nemačke
  • Sa 17 godina i 164 dana postao najmlađi igrač koji je nastupio u Bundesligi
  • Sa 17 godina i 219 dana postao najmlađi strelac

Privatni život

Timo Verner je rođen 1996. godine u Štutgartu. Roditelji mu se zovu Ganter Šuh (Günther Schuh) i Sabine Verner (Sabine Werner). Otac mu je mnogo pomogao tokom juniorskih dana. Svakodnevno su trenirali na stadionu Štutgarta, ali je majka ipak insistirala na tome da završi srednju školu. Timo je uslišio njene molbe, te za razliku od mnogih fudbalera koji su rano ušli u krug najboljih, na vreme je shvatio koliko je obrazovanje važno za njega.

Uprkos brojnim rekordima i slavi koju je zahvaljujući svom talentu i napornom radu stekao, Timo je ostao skroman. U intervjuima se ne hvali mnogo postignutim rezultatima, nego gleda daleko u budućnost – da postigne što veći uspeh s Lajpcigom, a s obzirom na pokazano očekuje ga blistava karijera u nekom velikom evropskom klubu.

U dugogodišnjoj je vezi sa Julijom Nagler (Julia Nagler).

Sa 11 godina bio je veliki obožavalac Marija Gomeza (Mario Gomez). Sakupljao je sličice i postere slavnog napadača, ne sanjajući da će šest godina kasnije da mu se suprotstavi na terenu. Nemački novinari su mu zbog izuzetne brzine dodelili nadima „Turbo Timo“.

Timo Verner na društvenim mrežama

FacebookTimo @ Facebook
InstagramTimo @ Instagram