Borna Ćorić

Kratke informacije

Ime i prezimeBorna Ćorić
Datum rođenja14. novembar 1996.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
PrebivališteDubai
ZanimanjeTeniser
Visina188 cm
Težina85 kg

Biografija

Borna Ćorić je hrvatski profesionalni teniser. Rođen je 14. novembra 1996. godine u Zagrebu. Trenutno živi u Dubaiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najbolji plasman u dosadašnjoj karijeri ostvario je 18. novembra 2018. godine kada je bio 12. najbolji igrač na svetu. Do maja 2019. godine osvojio je dva turnira, u Marakešu i Haleu, te igrao finala u Šenaju i Šangaju.

Na velikim Grend Slem turnirima do sada je stizao do četvrtfinala. Jedan je od retkih mladih igrača koji je uspeo barem jednom da pobedi Rafaela Nadala (Rafael Nadal) i Endija Marija (Andy Murray).

Sa Hrvatskom je 2018. godine osvojio Dejvis kup savladavši reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u finalu.

Karijera

Pažnju svetske teniske javnosti mladi Ćorić je privukao 2013. godine kada se našao u polufinalima Otvorenih prvenstava Australije i Francuske. Savladavši Kokinakisa (Thanasi Kokkinakis) osvojio je US Open u singlu.

Rezultat toga je bila prva pozicija na juniorskoj ATP listi. Na fjučers turinirima je iste godine osvojio pet titula u singlu.

2013. godina bila je značajna za njega jer je na Dejvis kupu nastupio protiv Endija Marija (Andy Murray), tada trećeg igrača sveta. Premda je iskusniji Britanac ostvario pobedu sa 3:0 u setovima, Hrvatska je uspela da obezbedi prolazak u osminu finala.

Hrvatska Dejvis kup reprezentacije se u aprilu 2014. godine sastala sa Poljskom, a Borna je uspeo da savlada 21. igrača sveta Jeržija Janoviča (Jerzy Janowicz).

Još jedan sjajan podvig napravio je samo tri meseca kasnije kada je na turniru u Umagu savladao Eduarda Rodžera Vaselina (Édouard Roger-Vasselin), sedmog nosioca i 46. igrača na ATP rang listi.

U drugoj rundi je pobedio Orasia Zebaljosa (Horacio Zeballos), te se u četvrtfinalu sastao sa Fabijom Fonjinijem (Fabio Fognini).

Na svom prvom ATP turniru Borna je savladao Sebaljosa u drugoj rundi i plasirao se u četvrtfinale. Uprkos porazu od Fonjinija 28. jula 2014. godine se našao na 194. mestu ATP liste.

Uspeo je da se plasira na US Open, te da pobedi 29. igrača sveta Lukaša Rosola (Lukáš Rosol) u prvoj rundi. Međutim, u drugoj ga je dočekao Burgos (Victor Estrella Burgos), te se njegov dalji pohod na prvu Grend slem titulu tu završio.

21. septembra je osvojio svoju prvu titulu na ATP čelendžeru u Izmiru, te je sa samo 17 godina i deset meseci zauzeo 140. mesto na ATP listi.

U oktobru je dobio vajld kard za turnir Svis Indors gde je prvi put pobedio Ernestsa Gulbisa (Ernests Gulbis) 13. igrača sveta. U četvrtfinalu je usledila najveća pobeda u njegovoj dotadašnjoj karijeri. Uspeo je da savlada trećeg igrača sveta Rafaela Nadala.

Plasman u polufinale mu je doneo 93. poziciju na rang listi, čime je postao najmlađi teniser posle Nadala kome je pošlo za rukom da se nađe među stotinu najboljih. U polufinalu je poražen u tri seta od Davida Gofina (David Goffin).

U novembru 2014. godine se kao najmlađi našao na listi stotinu najboljih igrača na svetu po oceni Međunarodne teniske federacije.

Početkom 2015. godine je prvi put dobio direktno pravo učešća na jednom Grend Slem turniru. Na startu Australijan Opena ga je u četiri seta pobedio Francuz Žeremi Šardi (Jérémy Chardy).

Na turniru u Dubaiju je savladavši Endija Marija prošao u polufinale, ali ga je tu zaustavio Rodžer Federer. Uspeo je da se kvalifikuje na Indijan Vels, ali nije uspeo da prođe u treći krug.

Usledilo je Otvoreno prvenstvo Francuske. Ćorić je savladao Sema Kverija (Sam Querrey) i Tomija Robreda (Tommy Robredo), te se plasirao u treću rundu takmičenja. Tu ga je zaustavio Džek Sok (Jack Sock).

Pobedio je Stakovskog (Sergiy Stakhovsky), ali je u drugoj rundi poražen od 25. igrača sveta Andreasa Sepija (Andreas Seppi).

U avgustu 2015. godine je zauzeo 33. mesto na ATP rang listi. Savladavši Zvereva (Alexander Zverev) i Vavrinku (Stanislas Wawrinka) plasirao se u treći krug turnira u Sinsinatiju, ali nije imao snage za narednu fazu takmičenja.

Na startu US Opena ga je pobedio Nadal, a potom je u septembru Ćorić osvojio još jednu titulu na ATP čelendžu.

Upisao je i dve pobede u Dejvis kupu, te doneo Hrvatskoj izjednačenje protiv Brazila. Sezonu 2015. je priveo kraju kao 44. igrač na svetu.

Magazin „Forbs“ ga je u januaru 2016. godine uvrstio na listu 30 najboljih sportista mlađih od 30 godina. Istog meseca se plasirao u finale turnira u Čenaju, gde ga je porazio Sten Vavrinka.

Pobedivši Davida Gofina (David Goffin) i Kimera Kopejansa (Kimmer Coppejans) doneo je Hrvatskoj izjednačenje sa Belgijom u Dejvis kupu.

Uspeo je da izbori finale turnira u Marakešu, gde je izgubivši od Delbonisa (Federico Delbonis) propustio priliku da osvoji glavnu nagradu.

U julu je pobedivši Soka doneo Hrvatskoj izjednačenje sa Sjedinjenim Američkim Državama u Dejvis kupu, te omogućio svom timu prolazak u polufinale prvi put od 2009. godine.

Treću pobedu nad jednim od deset najboljih tenisera sveta Ćorić je upisao 2016. godine na Mastersu u Sinsinatiju. Pošlo mu je za rukom da drugi put pobedi jednog od najboljih španskih tenisera svih vremena Rafaela Nadala.

Prvi put u karijeri se plasirao u četvrtfinale Mastersa iz serije 1000, ali je zbog povrede kolena morao da preda meč Marinu Čiliću.

Hrvatska Dejvis kup reprezentacija se u polufinalu sastala sa Francuskom. Borna je u septembru izgubio od Gaskea (Richard Gasquet), te je nakon toga objavio da će zbog operacije kolena morati da pauzira sa nastupima do kraja sezone.

2017. godinu je „otvorio“ osvajanjem ATP titule u Marakešu. Uspeo je da savlada Kolšrajbera (Philip Kohlscreiber) u tri seta i sačuva pet poena.

U Madridu je 12. maja pobedio Marija. Bila je to njegova prva pobeda nad, u tom momentu, prvim igračem sveta. To ipak nije bilo dovoljno za bolji plasman na ovom turniru.

Usledio je US Open na kome je izvojevao pobedu nad Zverevom i uspeo da se plasira u treći krug gde ga je dočekao Kevin Anderson. Nije mogao sa se izbori sa Južnoafrikancem te je ispao u trećoj rundi Otvorenog prvenstva Amerike.

Pobedio je Kačanova (Karem Khachanov), Danila Medvedeva (Daniil Medvedev) i Džereda Donaldsona (Jared Donaldson), te se plasirao u polufinale ATP turnira „Next Generation“ za igrače mlađe od 21 godinu. Tu ga je zaustavio ruski teniser Andrej Rublev (Андрей Андреевич Рублёв).

U februaru je pomogao hrvatskoj reprezentaciji da se plasira u polufinale Dejvis kupa, pobedivši Pospišila (Vasek Pospisil) i Šapovalova (Denis Shapovalov).

Sledećeg meseca se prvi put u karijeri plasirao u polufinale Indijan Velsa. Međutim, nije imao dovoljno snage da savlada iskusnog Rodžera Federera.

Nakon toga su usledili odlični mečevi na Mastersu u Majamiju, gde ga je u četvrtfinalu zaustavio Zverev.

Na putu ka tituli u Haleu Borna je „srušio“ trećeg igrača sveta Aleksandera Zvereva i prvog na ATP listi Rodžera Federera. Bila je to njegova druga titula, a prva na travi. Na celom turniru ispustio je samo dva servisa.

U julu se našao na 20. mestu ATP rang liste. Prošavši kvalifikacije našao se u društvu šesnaestorice najboljih na US Openu.

Istog meseca Hrvatska je dočekala reprezentaciju Amerike u polufinalu Dejvis kupa. Ćorić je izborio pobedu nad Džonsonom (Steve Johnson), a nakon toga je na vrlo uzbudljivom i napetom meču pobedio Tiafoa (Frances Tiaofoe). Hrvatska Dejvis kup reprezentacije se drugi put u tri godine našla u finalu tog takmičenja.

Posle toga na nekoliko turnira nije uspevao da se plasira među osam najboljih, a stanje s popravilo na Mastersu u Šangaju. Borna je u polufinalu savladao Federera, ali ne i Novaka Đokovića u finalu. Uprkos tome, popeo se na 13. mesto ATP rang liste.

Savladavši Žeremija Šardija u novembru 2018. godine pomogao je Hrvatskoj da pobedi Francusku u finalu Dejvis kupa.

Prvu pobedu na Australijan Openu Ćorić je upisao protiv Stiva Darkisa (Steve Darcis). Usledili su trijumfi nad Fučovičem (Márton Fucsovics) i Filipom Krajinovićem, te poraz od 28. igrača sveta Luke Puja (Lucas Pouille) u četvrtoj rundi.

Drugi put u karijeri je uspeo da se nađe među šesnaestoricom najboljih igrača na jednom velikom turniru.

Posle ranog ispadanja sa turnira u Marseju Borna je upisao tri pobede zaredom. „Pali“ su Veseli (Jiří Veselý), Berdik i Basilašvili (Nikoloz Basilashvili), te se mladi Hrvat plasirao u polufinale turnira u Dubaiju. Dalji napredak je zaustavio Federer koji je nakon toga osvojio svoju 100. titulu.

Borna je poražen na startu Indijan Velsa od zemljaka Ive Karlovića, ali je zato drugu godinu zaredom izborio učešće u četvrtfinalu Majami Opena.

Na tom putu je savladao Karbaljesa Baenu (Roberto Carballés Baena), Šardija i 27. igrača sveta Nika Kirgijosa (Nick Kyrgios). U četvrfinalnom meču se sastao sa Feliksom Augerom Alasimeom (Félix Auger-Aliassim). Kanađanin je bio jači, pa je Ćorić okončao učešće u Majamiju.

Ćorić je 2019. sezonu na šljaci započeo učešćem na turniru u Monte Karlu. U četvrtfinalu ga je pobedio osvajač Fabio Fonjini. Na turnirima u Budimpešti i Madridu eliminisan je u ranoj fazi.

U Rimu je peti put u 14 meseci odmerio snage sa Rodžerom Federerom. Nakon četiri seta rezultat je bio izjednačen, a potom je iskusni Švajcarac u taj brejku izborio pobedu. Ćorić nije uspeo da realizuje dve meč lopte.

Sezonu na šljaci Borna je okončao teškim porazom od Nemca Jana Lenarda Štrufa (Jan-Lennard Struff) na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Usledili su turniri na travi, gde je prvi put učestvovao kao najbolji hrvatski teniser jer je prestigao kolegu Marina Čilića na ATP listi.

Na turniru u nizozemskom Hertogenbošu uspeo je da izbori svoje drugo polufinale u 2019. godini. Međutim, u borbi za medalju zaustavio ga je Francuz Adrian Manarino (Adrian Mannarino).

Usledio je turnir u Haleu, gde je učestvovao kao branilac naslova. Uspeo je da savlada Žoaa Sousa (João Sousa) nakon tri sata velike borbe.

Međutim, u četvrtfinalnom susretu sa Pijerom Igoom Erberom (Pierre-Hugues Herbert) morao je zbog povrede leđa da preda meč.

Povukao se sa Vimbldona, a povreda leđa ga je naterala da se povuče i sa Ju Es Opena.

Na teren se vratio pred početak turnira u Sankt Petersburgu u septembru 2019. godine. Na putu do svog prvog finala u toj godini uspeo je da savlada Fučoviča, Kaspera Ruda (Casper Ruud) i Sousa. Međutim, u finalu je pretrpeo poraz od Danila Medvedeva.

Sezona za mladog hrvatskog tenisera nije okončana onako kako je on zamišljao. Na poslednja četiri turnira u godini poražen je već u prvom kolu. To se dogodilo i u Šangaju gde je 2018. godine igrao finale. Godinu je završio na 28. mestu ATP liste.

Reprezentacija Hrvatske se u grupi B Dejvis Kupa sastala sa Rusijom i Španijom. Poraženi su od Rusije rezultatom 0:3, a Ćorić je u drugom meču poražen od Karena Kačanova.

Potom se povukao iz takmičenja zbog iscrpljenosti. Španija je pobedila Hrvatsku rezultatom 3:0 i tako eliminisala Ćorićev tim iz takmičenja.

Na Australijan Openu 2020. godine Ćorić je bio 25. nosilac. Međutim, već u prvom kolu poražen je od Sema Kverija (Sam Querrey).

Borna je na turniru u Rio de Žaneiru stigao do polufinala, gde ga je zaustavio Kristijan Garin (Cristian Garín).

U drugom kolu Sinsinati Opena Borna je poražen u drugom kolu od Davida Gofina.

Usledio je Ju Es Open, na kome se pojavio u mnogo boljoj formi. U prva dva kola je savladao Pabla Anduhara (Pablo Andujar) i Huana Ignasija Londera (Juan Ignacio Londero).

Nakon toga je uspeo da spase šest meč lopti i savlada Stefanosa Cicipasa u pet setova. Kako bi prošao u četvrtfinale morao je da pobedi Džordana Tompsona (Jordan Thompson).

Ipak, na putu ka polufinalu savladao ga je Aleksandar Zverev u četiri seta.

Novu sezonu započeo je učešćem na turniru Mari River Open (Murray River Open). Kao četvrti nosilac stigao je do četvrtfinala, gde je poražen od osmog nosioca, a kasnije i pobednika Dana Evansa (Dan Evans).

Na Australijan Openu 2021. godine bio je 22. nosilac. U drugom kolu ga je izbacio Mekenzi MekDonald (Mackenzie McDonald).

Ćorić je u martu 2021. godine učestvovao na Otvorenom prvenstvu u Roterdamu. Dogurao je do polufinala gde ga je pobedio Marton Fučovič.

Privatni život

Borna Ćorić je rođen 1996. godine u Zagrebu. Njegov otac Damir je advokat poreklom iz Zadra. Majka Željka je rođena Zagrepčanka i radi kao službenica. Borna ima tri godine stariju sestru Brunu.

Tenis je počeo da trenira sa pet godina. Majka ga je svako jutro budila u pola sedam, a otac vodio na treninge. Nekada je maštao da se bavi boksom, a uzor mu je bio legendarni Majk Tajson (Mike Tyson).

Pošto zbog profesionalne karijere nije mogao redovno da pohađa nastavu, Srednju ekonomsku školu Benedikt Kotruljević završio polažući ispite na daljinu.

Do novembra 2016. godine je bio u vezi sa Valentinom Miletić, a potom su ga mediji povezivali sa Mostarkom Teom Lončar. Teniser nije niti potvrdio niti demantovao ove navode.

Osvojeni turniri

  • 2017. Marakeš
  • 2018. Hale

Borna Ćorić na društvenim mrežama

FacebookBorna @ Facebook
InstagramBorna @ Instagram
TwitterBorna @ Twitter