Vedran Ćorluka

Kratke informacije

Ime i prezimeVedran Ćorluka
Datum rođenja5. februar 1986.
Mesto rođenjaDerventa
DržavaHrvatska
PrebivališteMoskva
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina192 cm
Težina-

Biografija

Vedran Ćorluka je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji odbrambenog igrača u Fudbalskom klubu Lokomotiva iz Moskve i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 5. februara 1986. godine u Derventi.

Karijeru je započeo u omladinskoj školi zagrebačkog Dinama, a za seniorski klub prvi put je nastupio 2003. godine. Četiri godine kasnije je za osam miliona funti prešao u engleski Mančester Siti. Usledile su četiri sezone u Totenhemu, nakon čega je prešao u moskovsku Lokomotivu.

Za hrvatsku reprezentaciju nastupa od 2002. godine, a debi u A timu je doživeo u avgustu 2006. godine tokom prijateljskog meča s Italijom. Od tada je sa „Vatrenima“ nastupio na Evropskim prvenstvima 2008., 2012. i 2016. godine, te Svetskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Brazilu. Selektor Zlatko Dalić pozvao ga je i na pripreme pred Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Klupska karijera

Vedran Ćorluka je rođen 1986. godine u Derventi (Bosna i Hercegovina). Pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji je sa ocem Jozom i majkom Anđom preselio u Zagreb, gde Ćorluka stariji i dalje radi kao inženjer i Vedranov menadžer. Majka Anđa radi kao sudija. Prve fudbalske korake napravio je u Dinamovoj školi fudbala kada je imao osam godina.

Profesionalnu karijeru je započeo 2003. godine, ali tokom te sezone nije zabeležio ni jedan nastup u prvom timu. Nakon toga ga je Dinamo pozajmio Interu iz Zaprešića s kojim je Ćorluka dospeo do trećeg mesta domaće lige. U matični klub se vratio 2005. godine, a nakon što je učvrstio svoju poziciju u A timu, pomogao je Dinamu da osvoji dve titule prvaka zaredom. Važnu ulogu je imao i tokom osvajanja Superkupa Hrvatske 2006. godine i Kupa Hrvatske 2007. godine.

Mančester Siti

Dobre patije koje je pokazao u zagrebačkom prvaku privukle su pažnju brojnih evropskih klubova, pa je 2. avgusta 2007. godine potpisao osam miliona funti vredan ugovor s Mančester Sitijem. U engleskom premijerligašu je odmah pronašao svoje mesto u prvom timu. Uprkos činjenici da je Siti pretrpeo veliki poraz od Čelsija na „Stamford Bridžu“ („Samford Bridge“), uspeli su da sezonu završe na devetom mestu u ligi i osiguraju učešće u kvalifikacijama za Kup UEFA (današnja Liga Evropa).

Prvi gol u dresu engleskih „Građana“ postigao je tokom poraza od Aston Vile na startu sezone 2008/2009. Tokom druge runde kvalifikacija za Kup UEFA Siti se sastao s danskim Mindtilandom, te je nakon prvih 120 minuta rezultat bio 0:0. Ćorluka je postigao gol „sa bele tačke“ i doprineo da njegov klub slavi 4:0. Poslednji meč u dresu Mančester Sitija odigrao je 31. avgusta 2008. godine protiv Sanderlenda, nakon koga je bacio svoj dres u publiku i oprostio se sa navijačima.

Totenhem

1.septembra 2008. godine engleski Totenhem Hotspur je objavio da je postignut dogovor s hrvatskim igračem i da Ćorluka za 5,5 miliona funti prelazi u njihove redove. Vedran je potpisao šestogodišnji ugovor i pridružio se svom zemljaku Luki Modriću u klubu.

19. oktobra je tokom meča sa Stoukom ozbiljno povređen. Naime, njegov timski kolega, golman Eurelo Gomes (Heurelho Gomes) ga je udario kolenom u bradu nakon čega je odmah izgubio svest. Lekarski tim mu je deset minuta ukazivao prvu pomoć na terenu, nakon čega je prevezen u bolnicu gde je ustanovljeno da hrvatski reprezentativac nema ozbiljna oštećenja.

Prvi gol u dresu Totenhema postigao je 1. marta 2009. godine u finalu Lige Kupa. Njegov tim je izgubio od Mančester Junajteda nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca. Uprkos porazu Totenhem je sezonu završio na drugom mestu domaćeg Kupa.

Prvi gol u Premijer ligi postigao je 3. oktobra 2009. godine u duelu s Boltonom. 2. februara 2011. godine je odigrao svih 90 minuta duela s Blekburnom, igrajući na poziciji desnog beka umesto povređenog Alana Hatona (Alan Hutton). Totenhem je u gostima slavio rezultatom 1:0.

Bajer Leverkuzen

U januaru 2012. godine potpisao je ugovor o jednosezonskoj pozajmici s nemačkim bundesligašem Bajer Leverkuzenom. Debi u dresu „Lavova“ doživeo je 4. februara 2012. godine u remiju sa Štutgartom na domaćem terenu.

Jedini nastup u Ligi šampiona zabeležio je tokom susreta s Barselonom. Ćorluka je asistirao Mihalu Kadlecu (Michal Kadlec) za jedini gol njegovog tima, a Leverkuzen je na kraju poražen rezultatom 3:1. 25. februara je zabeležio još jednu važnu asistenciju koja je pomogla „Lavovima“ da ostvare pobedu nad Kelnom.

Poslednji gol u dresu Bajera odigrao je 5. maja protiv Nirmbera, kada je njegov klub pobedio sa 4:1. Uprkos tome što je nemački klub imao opciju da otkupi Ćorluku posle isteka ugovora o pozajmici, finansijska situacija u kojoj su se našli nije dozvolila da hrvatski reprezentativac ostane u Bajeru.

Lokomotiva

27. juna 2012. godine uprava moskvoskog kluba Lokomotiva objavila je da je kupila hrvatskog igrača od Totenhema za 5,5 miliona funti. Ponuda je stigla nakon što je Slaven Bilić, bivši hrvatski selektor preuzeo ruski klub. Nakon lekarskih pregleda potpisao je trogodišnji ugovor s Lokomotivom.

Debi u novom dresu zabeležio je tokom pobede nad Mordovijom iz Saranjska. Od tada do decembra 2014. godine tri puta je proglašavan igračem meseca moskovskog kluba, a u junu 2015. godine, nakon što je pomogao Lokomotivi da osvoji Ruski kup, navijači su ga proglasili igračem godine.

Ni titule ni Vedranova sjajna forma nisu prošle nezapaženo među skautima evropskih klubova, pa su mediji često pisali da su za Hrvata zainteresovani Bajern Minhen i Fiorentina. Ćorluka je navodno od italijanskog kluba tražio godišnju platu od pet miliona evra, a u tome mu nisu mogli udovoljiti. Zato je u decembru 2016. godine potpisao novi ugovor s Lokomotivom i postao kapiten. Do sada je u dresu moskovskog prvaka odigrao 124 meča i postigao sedam golova. 5. maja 2018. godine njegov tim je postao šampion Rusije nakon što je savladao Zenit rezultatom 1:0. Ćorluku je u 48. minutu meča zamenio srpski defanzivac Nemanja Pejčinović.

Reprezentativna karijera

U dresu Hrvatske reprezentacije Vedran Ćorluka igra od 2002. godine. Bio je član U-17, U-18, U-19, U-20 i U-21 timova pre nego što je 2006. godine zaigrao u „velikom dresu Vatrenih“. Prvi meč u A timu igrao je 16. avgusta u prijateljskom susretu s Italijom. Hrvatska je pobedila  rezultatom 2:0, a Ćorluka je u igru ušao u drugom poluvremenu i pokazao solidnu igru.

Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine postao je jedan od ključnih igrača selektora Slavena Bilića. Hrvatska je kvalifikacije završila na prvom mestu u grupi, daleko ispred Rusije i favorizovane Engleske. Sa turnira je ispala nakon poraza od Turske posle izvođenja jedanaesteraca. Turski napadač Arda Turan (Arda Turan) je nakon te utakmice izjavio da je Ćorluka „najjači desni bek protiv koga je ikad igrao“.

Nakon impresivne igre u Leverkuzenu pozvan je da učestvuje na Evropskom prvenstvu 2012. godine koje je održano u Poljskoj i Ukrajini. Hrvatska je pobedila Republiku Irsku, s Italijom igrala nerešeno, te izgubila od Španije što nije bilo dovoljno da nastavi takmičenje.

Selektor Zlatko Dalić je u maju 2018. godine okupio ekipu koja će ići na pripreme pred Svetsko prvenstvo u Rusiji. Hrvatska se u grupnoj fazi sastala s reprezentacijama Argentine, Islanda i Nigerije.

Titule

Klupske titule

  • 2005/2006. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2006/2007. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2006/2007. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2006. Hrvatski Superkup s Dinamom
  • 2008/2009. polufinale Liga Kupa s Totenhemom
  • 2014/2015. Kup Rusije s Lokomotivom
  • 2016/2017. Kup Rusije s Lokomotivom
  • 2017/2018. Prvenstvo Rusije s Lokomotivom

Pojedinačne titule

  • 2015. proglašen za igrača godine FK Lokomotiva
  • 2016. osvojio nagradu „Vatrena krila“ koju dodeljuje Udruženje navijača „Uvijek vjerni“ za „najsrčanijeg reprezentativca u 2016. godini“.

Privatni život

Vedran Ćorluka je rođen 1986. godine u Derventi. Od šeste godine živeo je u Zagrebu. Osim sjajne igre koju pokazuje na terenu, poznat je i po vezama sa brojnim hrvatskim lepoticama.

Nakon trogodišnje veze i veridbe s Ivom Buzom, kratko se zabavljao s manekenkom Vedranom Lindarić. Posle toga su hrvatski mediji javili da je u vezi sa studentkinjom psihologije Lanom Gadžom Čermak.

Tromesečnu vezu s Lanom, Vedran je navodno prekinuo započevši avanturu s mladom pevačicom Frankom Batelić. Kada su ga mediji polovinom 2012. godine upitali za Franku, rekao je da ne želi u javnosti da govori o svom privatnom životu. Par meseci kasnije priznali su da su u vezi i od tada na društvenim mrežama redovno objavljuju zajedničke fotografije.

Franka je u maju 2018. godine predstavljala Hrvatsku na izboru za pesmu Evrovizije, ali nije uspela da se plasira u finale. Mediji u Hrvatskoj ih opisuju kao jedan od najlepših i najuspešnijih parova.

Vedran Ćorluka na društvenim mrežama

InstagramVedran @ Instagram