Janis Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo)

Kratke informacije

Ime i prezimeJanis Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo)
Datum rođenja06. decembar 1994.
Mesto rođenjaAtina
DržavaGrčka
PrebivališteMilvoki
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilo
Visina211 cm
Težina110 kg

Biografija

Janis Adetokunbo (Γιάννης Αντετοκούνμπο) je grčki profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na poziciji krila u NBA (En-Bi-Ej) klubu Milvoki Baks (Milwaukee Bucks) i reprezentaciju Grčke. Rođen je 6. decembra 1994. godine u Atini.

Karijeru je započeo u Filatilikosu u Grčkoj, a potom je 2013. godine na NBA draftu izabran kao 15. pik Milvoki Baksa.

Tokom deset godina sa Milvokijem je osvojio titulu prvaka NBA lige 2021. godine. Proglašen je najkorisnijim igračem tog finala. Sedam puta je igrao Ol Star meč, a bio je i MVP jednog od njih.

Dva puta je u karijeri biran za najkorisnijeg igrača, pet puta se našao u idealnoj petorci NBA lige, a 2020. godine je proglašen odbramenim igračem godine.

Bio je i najbolji strelac Evropskog prvenstva 2022. godine.

Janis je sa reprezentacijom Grčke prvi put nastupio 2013. godine. Sudelovao je na Svetskom prvenstvu 2014. godine, Evropskom prvenstvu 2015. godine, Svetskom prvenstvu 2019. i Evropskom prvenstvu 2022. godine.

Klupska karijera

Prve košarkaške korake Adetokunbo je napravio u klubu Filatilikos koji se takmiči u trećoj ligi Grčke. Tokom sezone 2011/12 nastupao je sa seniorima, a tokom naredne sezone uspeli su da se plasiraju u grčku Drugu ligu.

U decembru 2012. godine, nekoliko dana nakon osamnaestog rođendana potpisao je petogodišnji ugovor sa španskom Saragosom.

Jedna od klauzula tog ugovora bila je mogućnost prelaska u neki NBA klub. Između ostalih, za mladog Grka bili su zainteresovani Barselona i Efes.

S obzirom na to da mu je ugovor stupao na snagu tek pred početak sezone 2013/14 Janis je odlučio da do kraja ostane u Filatikosu.

Na 26 mečeva beležio je 9.5 poena, pet skokova, 1.4 asistencija i jednu blokadu. Učestvovao je i na grčkom Ol-Star meču 2013. godine.

28. aprila 2013. godine je objavio da će izaći na NBA draft. Izabran je kao 15. pik kluba Milvoki Baks. Već 30. jula 2013. godine potpisali su ugovor.

Tokom debitantske sezone u NBA ligi Adetokunbo je prosečno beležio 6.8 poena, 4.4 skoka i 1.9 asistencija na 77 mečeva. Čak 23 puta je zabeležio dabl-dabl učinak sa više od deset skokova.

Proglašen je sedmim najboljim debitantom u klupskoj istoriji. Učestvovao je na turniru „Rajzing Stars“ („Rising Stars Challenge“), gde je postigao devet koševa, dva skoka i dve asistencije za 17 minuta na parketu. Na kraju regularnog dela sezone uvršten je u drugi najbolji tim debitanata u NBA ligi.

16. oktobra 2014. godine je produžio ugovor sa Milvokijem na nove tri sezone. Rekord karijere od 27 koševa je postigao 2. februara 2015. godine na susretu sa Hjuston Roketsima (Houston Rockets). Tri dana kasnije je proglašen igračem nedelje u Istočnoj Diviziji.

Učestvovao je na takmičenju u zakucavanju koje se svake godine održava u sklopu NBA Ol-Star Vikenda. Novi lični rekord je upisao 9. marta kada je u mrežu Pelikansa (New Orleans Pelicans) ubacio 29 poena.

Regularni deo sezone su priveli kraju sa 41 pobedom i isto toliko poraza. Zauzeli su sedmo mesto u Istočnoj Konferenciji. Tokom sezone 2014/15 Janis je propustio samo jedan meč, a prosečno je po susretu postizao 12,7 poena i 6,7 skokova.

U prvoj rundi plej of-a su poraženi od ekipe Čikago Bulsa (Chicago Bulls) rezultatom 4:2 u seriji.

Na egzibicionom meču NBA Afrika (NBA Africa exhibition game) koji je održan 1. avgusta 2015. godine Janis je predstavljao Nigeriju, zemlju porekla njegovih roditelja.

Novi četvorogodišnji ugovor sa Milvokijem je potpisao 26. oktobra 2015. godine. Tokom sezone 2015/16 poboljšao je sve segmente igre.

Na 20 mečeva nove sezone upisivao je oko 16 poena. Povećao je i procenat uspešnosti pogodaka za tri poena na 53 odsto.

Milvoki Baksi su se 19. novebra sastali sa Klivlendom (Cleveland Cavliers), a Adetokunbo je postavio novi lični rekord, ubacivši 33 koša. Sa 11 koševa, 12 skokova i osam asistencija pomogao je Baksima da savladaju Golden Stejt Voriorse (Golden State Warriors) rezultatom 108:95.

Rekordnih 28 poena i 16 skokova zabeležio je 15. januara 2016. godine u pobedi njegovog tima nad Atlantom (Atlanta Hawks).

Prvi tripl-dabl u karijeri Janis je postigao 22. februara 2016. godine na susretu sa Lejkersima (Los Angeles Lakers). Pomogao je svom timu da upiše novu pobedu tako što je ubacio 27 koševa, te zabeležio 12 skokova i deset dodavanja.

Sa 21 godinom i četiri tripl-dabla u sezoni postao je najmlađi igrač u istoriji kluba kome je nešto tako pošlo za rukom.

Peti tripl-dabl je upisao 1. aprila na meču sa Orlando Medžikom (Orlando Magic). Grčki reprezentativac je zabeležio 18 poena, 11 skokova i isto toliko asistencija. Dva dana kasnije je ubacio 34 koša u mrežu Čikago Bulsa, ali to nije bilo dovoljno za pobedu u gostima.

Novi ugovor vredan 100 miliona dolara sa Baksima je potpisao 19. septembra 2016. godine. Na prvom meču nove sezone upisao je 31 poen, ali to nije bilo dovoljno da savladaju Šarlotu (Charlotte Hornets).

Jedan od najboljih mečeva u karijeri odigrao je 21. novembra kada su im gosti bili igrači Orlando Medžika. Adetokunbo je upisao 21 poen, deset skokova i isto toliko asistencija, te pet ukradenih lopti i tri blokade.

Novi lični rekord od 34 koša, 12 skokova, te po pet dodavanja i ukradenih lopti postavio je 29. novembra na meču sa Klivlendom. Početkom decembra je proglašen igračem nedelje Istočne Konferencije.

Upisali su tri pobede na isto toliko uzastopnih mečeva, a Janis je beležio 24,3 poena i 10 skokova po susretu. Proglašen je četvrtim najboljim strelcem Istočne Divizije, te petim najboljim skakačem. Sa 15 koševa, 12 skokova i 11 asistencija pomogao je svom timu da kod kuće savlada Portland (Portland Trail Blazers).

Usledili su sjajni mečevi protiv Vašingtona (Washington Wizards) i Niksa (New York Knicks). Na 14 uzastopnih utakmica beležio je najmanje po 25 poena, te je oborio rekord Majkla Reda (Michael Redd) iz 2006. godine.

Uvršten je u startnu postavu Istoka na Ol Star meču 2017. godine. Postao je prvi igrač Milvokija od 1986. godine koji je startovao na jednom Ol-Star meču.

Osim toga, sa 22 godine i 74 dana Janis je postao najmlađi starter na Ol-Star meču u istoriji NBA lige. Sa 30 poena predvodio je ekipu Istoka. Međutim, nisu uspeli da izbore pobedu nad Zapadom.

3. aprila 2017. godine je proglašen igračem meseca marta u Istočnoj konferenciji. Janis je u martu postizao 22,4 poena, 8,4 skokova, 4,8 asistencija i 1,33 ukradenih lopti na 18 mečeva tog meseca.

Postao je tek peti igrač u istoriji kluba kome je nešto tako pošlo za rukom. Pomogao je svom timu da u martu upiše 14 pobeda i četiri poraza. Bio je to jedna od najuspešnijih serija za klub još od februara 1971. godine.

Na susretu sa Šarlotom koji je završen u koristi Milvokija, grčki reprezentativac je postigao 10 koševa, 11 skokova i deset asistencija. Time je izjednačio rekord Karima Abdula Džabara (Kareem Abdul-Jabbar) u broju tripl-dablova.

Bio je najefikasniji igrač Baksa u pet najvažnijih kategorija – poenima, skokovima, asistencijama, blokadama i ukradenim loptama.

Bio je među prvih dvadeset najboljih igrača u NBA ligi te sezone. Uvršten je u drugi najbolji tim NBA lige, te proglašen igračem koji je najviše napredovao u prethodnoj sezoni. Prvi put u istoriji kluba Milvoki Baks jedan njihov igrač je nominovan za ovu nagradu.

Uspeli su da se plasiraju u plej of, a Adetokunbo je postigao novi rekord u doigravanjima nakon što je kroz obruč Toronto Reptorsa ubacio 28 poena. Na drugom meču je iz 18 pokušaja postigao 13 koševa. Osim toga, zabeležio je i osam skokova i tri asistencije.

Na petom meču sa Reptorsima Janis je postavio novi rekord od 30 poena, ali nije mogao da spreči poraz svog kluba. Baksi su tri dana kasnije uprkos njegova 34 koša pretrpeli novi poraz, te su eliminisani iz naredne runde doigravanja.

18. oktobra 2017. godine, na prvom meču sezone 2017/18 Adetokunbo je postigao 37 poena i 13 skokova, te doneo Milvokiju pobedu nad Seltiksima (Boston Celtics).

Tri dana kasnije je postavio novi lični rekord sa 44 koša u mreži Portlanda (Portland Trail Blazers). Već nakon prve nedelje nove sezone proglašen je igračem sedmice.

Sa 32 poena i 14 skokova pomogao je Baksima da savladaju Šarlotu na domaćem terenu. Time je ujedno uvezao četiri utakmice sa preko 30 poena. Nadmašio je Džabarov rekord iz sezone 1970/71.

Posle šest utakmica nove sezone Janis je beležio 175 poena, 53 skoka i 28 asistencija, te je „označen“ kao najbolji igrač na startu sezone.

Usledile su sjajne partije protiv Dalasa i Vašingtona, nakon kojih je upisao 27 uzastopnih nastupa sa barem 20 poena i pet skokova. Nadmašio je i rekord Šakila Onila (Shaquille O’Neal) iz 2000. godine.

15. januara 2018. godine je zabeležio 27 poena i 20 skokova to doneo svom timu pobedu nad Vizardsima. Postao je drugi najmlađi igrač u istoriji kluba kome je pošlo za rukom da na jednom meču upiše više od 20 poena i 20 skokova.

Tri dana kasnije je uvršten u startnu petorku Istoka na NBA Ol-Star utakmici. Nakon toga je sa 41 košem i 13 skokova pomogao Baksima da savladaju Bruklin Netse (Brooklyn Nets).

Prvi tripl-dabl te sezone je postigao 15. februara na meču sa Denverom (Denver Nuggets), ali im to nije bilo dovoljno da pobede u gostima.

Sa devet tripl-dablova nadmašio je klupskog rekordera Karima Abdula Džabara. U prvoj utakmici prve runde plej of-a Adetokunbo je zabeležio 35 poena, 13 skokova i sedam asistencija.

To ipak nije sprečilo poraz njegovog tima od Seltiksa. Uprkos sjajnim partijama sa velikim brojem poena i skokova, Milvoki ponovo nije uspeo da se dočepa finala NBA lige.

Na startu sezone 2018/19 Baksi su se sastali sa Filadelfijom, a Janis je zabeležio 32 poena, 18 skokova i deset asistencija. Ušli su u seriju od četiri meča bez poraza, prvi put od sezone 2001/02, a Grk je odigrao četvrti meč sa preko 25 poena i više od 15 skokova.

Tako nešto je pošlo za rukom samo Viltu Čemberlejnu (Wilt Chamberlain) u sezoni 1964/65.

Ponovo je imenovan igračem nedelje u Istočnoj diviziji. Treći tripl-dabl u sezoni je postigao 4. novembra na susretu sa Kingsima (Sacramento Kings).

Na četiri meča između 19. i 25 novembra postizao je preko 29 poena pa je ponovo proglašen igračem nedelje. Osim toga, imenovan je igračem meseca oktobra i novembra u Istočnoj Konferenciji.

Postao je prvi igrač u dresu Milvokija koji je dva puta proglašavan igračem meseca. Novi rekord karijere od 44 poena zabeležio je 14. decembra na susretu sa Klivlendom.

Usledile su sjajne partije tokom celog meseca decembra. Proglašen je evropskim igračem godine u NBA ligi, te postao tek drugi Grk koji se mogao pohvaliti ovim priznanjem.

U januaru je odigrao sjajne partije protiv Raptorsa, Roketsa (Houston Rockets), Majami Hita (Miami Heat) i Vašington Vizardsa, pa je šesti put u karijeri proglašen igračem nedelje.

Nakon što je na susretu s Indijana Pejsersima (Indiana Pacers) upisao 33 poena, 19 skokova i 11 asistencija, zabeležio je 13. meč sa preko 25 koševa, te više od 15 skokova i pet dodavanja. Izabran je za igrača meseca februara u Istočnoj Diviziji.

Sa ukupno 97 poena i 29 skokova na dva susreta sa Filadelfijom pomogao je svom timu da zauzme prvo mesto u Istočnoj Konferenciji.

U prvoj rundi plej of-a su savladali Detroit (Detroit Pistons). U narednom kolu doigravanja protivnici su im bili Boston Seltiksi.

Pomogao je Baksima da se plasiraju u drugu rundu doigravanja, po prvi put od 2001. godine tako što je postigao 41 poen na četvrtoj utakmici sa Detroit Pistonsima.

U finalu Istočne Divizije su poraženi 4:2 od Toronto Reptorsa, uprkos tome što su zabeležili pobede u prve dve utakmice.

Adetokunbo je proglašen najkorisnijim igračem NBA lige. Pridružio se Džabaru (Kareem Abdul-Jabbar) kao drugi igrač Baksa koji je osovjio ovu nagradu. Postao je treći najmlađi igrač koji je osvojio MVP nagradu u prethodnih 40 sezona.

Novu sezonu je započeo tripl dabl učinkom, zabeleživši 30 koševa, 13 skokova i 11 asistencija u pobedi njegov tima nad Roketsima.

Rekord sezone od 50 poena i 14 skokova upisao je 25. novembra 2019. godine kada su savladali Jutu rezultatom 122:118.

Predvodio je Bakse do 18. pobede u nizu. Pobednički niz je prekinut 16. decembra tesnim porazom od Dalasa, uprkos tome što je Janis zabeležio 48 poena i 14 skokova.

Rekord karijere od pet trojki upisao je 19. decembra, a sa 25 pobeda i 4 poraza imali su najbolji rezultat NBA lige.

Adetokunbo je drugu godinu zaredom imenovan kapitenom tima Istoka na Ol Star susretu.

Sezona je prekinuta zbog pandemije novog virusa korona, a pauza je trajala od početka marta do kraja jula. Borbu za što bolji plasman nastavili su 31. jula kada je Adetokunbo predvodio Bakse u pobedi nad Boston Seltiksima.

Drugu godinu zaredom su bili najbolji NBA tim kada je u pitanju omer pobeda i poraza (56-17).

Nakon što je udario glavom Morica Vagnera (Moritz Wagner) na meču sa Vizardsima, Janis je suspendovan na jednu utakmicu bez plate.

Milvoki je tokom plej of-a prošao u drugi krug, ali su poraženi od Majamija 4:1.

Adetokunbo je 18. septembra 2020. godine drugi put zaredom proglašen za najkorisnijeg igrača. Pored toga, izabran je i za odbrambenog igrača godine.

Grčki reprezentativac je 15. decembra 2020. godine produžio ugovor sa Milvokijem na pet godina. Ugovor od 228 miliona dolara je u tom momentu bio najvredniji u istoriji Lige.

Na Ol Star meču je postigao 35 poena. Zabeležio je 16 koševa iz isto toliko pokušaja iz igre. Njegov tim je ostvario pobedu od 170:150, a Janis je postao prvi igrač koji nije rođen u Americi, a koji je osvojio nagradu MVP na Ol Star utakmici.

Baksi su sezonu 2020/21 završili sa 46 pobeda i 26 poraza, osvojivši treću poziciju u Istočnoj Diviziji.

U prvom krugu plej of-a ih je čekala ekipa Majami Hit. Izborili su četiri pobede i plasman u narednu rundu.

Adetokunbo je vodio Milvoki do pobede u seriji od sedam utakmica nad Bruklin Netsima u polufinalu Istoka. Tokom plej of-a je u proseku beležio 31.9 poena, 12.9 skokova i 3.6 asistencija po meču.

Tokom treće četvrtine četvrte utakmice finala Istočne Divizije 29. juna 2021. godine Janis je pretrpeo povredu levog kolena. Mora je odmah da napusti teren, a Baksi su poraženi od Atlante rezultatom 110:88.

Povreda ga je sprečila da igra petu i šestu utakmicu finala Istoka. Milvoki je i bez njega zabeležio dve pobede i tako su se prvi put u 47 godina našli u NBA finalu.

Grk se vratio na vreme za finale protiv Sansa. Na prvom meču je zabeležio 20 poena i 17 skokova, ali je njegov tim pretrpeo poraz od 118:108.

Drugi meč su takođe izgubili, dok su treću dobili, a Janis je tome doprineo sa preko 40 poena i preko 10 skokova. Pridružio se Šakilu ONilu (Shaquille O’Neal) koji je jedini 2000. godine uspeo da postigne takve cifre na dve uzastopne finalne utakmice.

Pored toga postao je tek četvrti igrač u poslednjih 50 godina kome je pošlo za rukom da postigne najmanje 40 poena na dve uzastopne utakmice finala NBA lige.

Na šestom susretu Adetokunbo je upisao 50 poena, 14 skokova i pet blokada, a Baksi su prvi put u 50 godina osvojili titulu prvaka NBA lige.

 

Janis je beležio 35.2 poena, 13.2 skokova, pet asistencija, 1.2 ukradene lopte i 1.8 blokada po utakmici, pa je jednoglasno proglašen MVP-jem NBA finala.

Drugi je najmlađi igrač koji je osvojio ovu titulu i prvi Evropljanin nakon Novickog (Dirk Nowitzki) kome je tako nešto pošlo za rukom 2011. godine.

Treći je igrač u istoriji NBA lige koji je osvojio titulu MVP, titulu MVP finala i nagradu za najboljeg odbrambenog igrača godine.

NBA šampionski prsten zvanično je dobio na svečanoj ceremoniji 19. oktobra 2021. godine.

Sezonu 2021/22 je otvorio sa 32 poena, 14 skokova i sedam asistencija, a Milvoki je pobedio Netse rezultatom 127:104.

Sjajan meč je odigrao 13. januara 2022. godine kada su savladali Voriorse rezultatom 118:99. Janis je ubacio 30 koševa, te zabeležio 12 skokova, 11 asistencija i tri blokade za manje od 30 minuta.

Postao je prvi košarkaš koji je za manje od pola sata postigao tripl dabl sa preko 30 poena.

Istorijski važan meč odigrali su 6. februara 2022. godine. Ne samo da su savladali Kliperse, nego su postali prva ekipa u istoriji franšize čija je prva petorka postigla najmanje 15 poena, pet skokova i dve trojke u jednoj utakmici.

Dva dana kasnije je Adetokonbo upisao 44 poena uz 14 skokova, osam asistencija dve blokade i bez izgubljenih lopti. Baksi su pobedili Lejkerse, a Janisu je to bila 20. uzastopna utakmica sa preko 25 poena.

Rekord sezone od 50 poena i 14 skokova postigao je 15. februara kada su savladali Indijanu. OD 21 pokušaja Adetokunbo je postigao čak 17 koševa iz igre.

Krajem marta je u koš Filadelfije ubacio 40 poena, a potom je Netsima dao 44 koša. Pretekao je Karima Abdula Džabara i postao najbolji strelac u istoriji ekipe Milvoki Baks.

Sezonu 2021/22 je završio sa prosekom od 29.9 poena, 11.6 skokova i 5.8 asistencija po utakmici. Postao je prvi igrač u istoriji Lige sa prosekom od preko 25 poena, 10 i više skokova i pet ili više asistencija u četiri različite sezone.

U prvom krugu doigravanja su ih dočekali Čikago Bulsi. Janis je na drugoj utakmici upisao 33 poena, 18 skokova, devet asistencija i dve blokada, ali je njegov tim pretrpeo poraz.

Oborio je Karimov rekord u broju bodova u doigravanju u istoriji kluba Milvoki Baks.

Uspeli su da se plasiraju u polufinale Istoka gde su ih dočekali Seltiksi.

Svoj drugi tripl dabl u karijeri u plej of-u Janis je zabeležio već na prvoj utakmici, a to je timu pomoglo da ostvari pobedu od 101:89.

Postao je prvi igrač u istoriji franšize sa višestrukim tripl dablovima u doigravanju u karijeri.

Prvi tripl dabl u karijeri u doigravanju sa 24 poena, 13 skokova i 12 asistencija zabeležio je 1. maja kada su u polufinalu Istoka savladali Boston Seltikse.

Baksi su poraženi od Seltiksa u sedmoj utakmici, uprkos tome što je Janis upisao 25 poena, 20 skokova i devet asistencija. Postao je prvi igrač u istoriji NBA lige sa preko 200 poena, 100 skokova i 50 asistencija u plej of-u.

Postsezonu je priveo kraju sa 31.7 koševa, 14.2 skokova i 6.8 asistencija na 12 mečeva plej of-a i tako ušao u istoriju.

Polovinom maja je četvrti put zaredom uvršten u najbolju odbrambenu ekipu NBA lige.

Nakon toga je četvrti put zaredom, a ukupno šesti put dobio pozivnicu da nastupi na Ol Star meču.

Postao je prvi igrač u istoriji Milvoki Baksa koji je šest puta igrao Ol NBA meč.

Na drugom meču nove sezone upisao je 44 poena i 12 skokova za manje od 28 minuta provedenih na terenu. Pored toga, imao je veliku preciznost šuta iz igre i pomogao je svom timu da pobedi Roketse.

Ovo je tek peti put i istoriji franšize da je jedan igrač za manje od 28 minuta postigao 44 koša. Pored toga, oborio je i rekord Baksa u slobodnim bacanjima.

Usledila je pobeda nad Netsima kojoj je Janis doprineo sa 43 poena, 14 skokova, pet asistencija i tri blokade.

Trideseti tripl dabl u karijeri postigao je 4. novembra u pobedi nad Minesotom.

Odličan meč odigrao je i 28. decembra kada su, na žalost, poraženi od Čikago Bulsa. Adetokunbo je zabeležio 45 poena, 22 skoka i sedam asistencija.

Pomogao je Baksima da pobede Timbervulvse rezultatom 123:114 upisavši 43 poena, 20 skokova i pet asistencija.

Postao je tek treći igrač u istoriji NBA lige kome je pošlo za rukom da na više uzastopnih mečeva zabeleži preko 40 poena, 20 skokova i pet asistencija.

Osim toga, postao je tek sedmi košarkaš koji je na više utakmica toliki broj koševa, skokova i asistencija, te sa procentom šuta od 60 odsto.

Rekord karijere od 55 poena, 10 skokova i sedam asistencija upisao je 3. januara 2023. godine na susretu sa Vašington Vizardsima koji je završen rezultatom 123:113 u korist Baksa.

Već naredne večeri je zabeležio 31. tripl dabl učinak u karijeri sa 30 koševa, 21 skokom i 10 asistencija. Baksi su savladali Raptorse nakon produžetka.

Postao je i prvi igrač posle Džabara koji je postigao preko 200 poena, preko 80 skokova i preko 30 asistencija na samo pet mečeva.

Janis je 23. januara imenovan za kapitena Istočne divizije na Ol Star utakmici 2023, a sedmi put je dobio čast da predstavlja Istok na ovom takmičenju.

Odličnu igru je pokazao šest dana kasnije kada je za samo 30 minuta zabeležioi 50 koševa i 13 skokova i pomogao Baksima da savladaju Pelikanse.

Dostigao je rekord koji je sam postavio prethodne godine.

Reprezentativna karijera

Janis Adetokunbo je dres reprezentacije Grčke prvi put zadužio u julu 2013. godine kada je sa U-20 timom nastupio na Evropskom prvenstvu u Estoniji.

Pomogao je svom timu da se sa osam pobeda i dva poraza plasira na peto mesto u ukupnom poretku. Na ovom turniru je beležio osam poena, 7,6 skokova i 2,2 asistencije.

Proglašen je drugim najboljim defanzivnim skakačem, te sedmim najboljim blokerom.

Sledeće godine je dobio poziv da sa seniorskim timom nastupi na Svetskom prvenstvu u Španiji. Tokom takmičenja je u proseku postizao 6,3 poena i 4,3 skoka, a Grčka je zauzela deveto mesto.

Selektor ga je uvrstio u tim za Evropsko prvenstvo 2015. godine, gde su važili za favorite. Grupnu fazu su prošli bez poraza, dok ih je u četvrtfinalu pobedila Španija, koja je na kraju osvojila titulu evropskog prvaka.

Adetokunbo je na ovom turniru zabeležio tri dabl-dabl učinka, te upisao rekord karijere od 17 skokova na susretu sa „Crvenom furijom“. Na sedam utakmica u proseku je postizao 9,8 poena, 6,9 skokova i 1,1 asistenciju.

Na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre beležio je 15,3 koša, 5,7 skokova, dve asistencije, 0,7 ukradenih lopti i dve blokade. Grčka nije uspela da se plasira na Olimpijadu, jer je u poslednjoj rundi eliminisana od Hrvatske.

Janis je bio na pripremama sa reprezentacijom pred Evropsko prvenstvo 2017. godine. Postigao je 20 koševa na pripremnom meču sa Crnom Gorom, međutim, zbog povrede kolena nije mogao da igra na Evropskom prvenstvu.

Sa reprezentacijom je 2019. godine nastupio na Svetskom prvenstvu u Kini. Time je postao prvi aktuelni NBA MVP koji je nastupio na Svetskom prvenstvu.

Tokom turnira je u proseku beležio 14.8 poena, 8.8 skokova, 2.4 asistencije, 2.4 ukradene loptei 0.6 blokada. Grčka je završila na 11. mestu zato što nije uspela da prođe dalje od drugog kruga. Domaći i međunarodni mediji su ovaj rezultat smatrali razočaravajućim.

Nacionalnoj selekciji se ponovo pridružio u avgustu 2022. godine. Rekordnih 40 poena uz osam skokova i pet asistencija u dresu Grčke, Adetokunbo je postigao 25. avgusta 2022. godine tokom kvalifikacija za naredno svetsko prvenstvo. Uprkos tome, Heleni su poraženi od Srbije rezultatom 94:100.

Usledilo je Evropsko prvenstvo 2022. godine. U grupi su se 6. septembra sastali s Ukrajinom, a Janis je postigao 41 poen i pomogao svom timu da savlada protivnika.

Ovo je bio najveći broj postignutih poena na jednom meču Evropskog prvenstva još od Dirka Novickog 2001. godine.

Grčka je u četvrtfinalu eliminisana od ekipe Nemačke, uprkos tome što je Janis zabeležio 31 poen, sedam skokova i osam istencija. Isključen je zbog dva nesportska prekršaja.

Turnir je završio kao najbolji strelac, a izabran je i u idealnu petorku Evropskog prvenstva.

Privatni život

Janis Adetokunbo je rođen 1994. godine u Atini, gde su njegovi roditelji dve godine ranije doselili iz Nigerije sa starijim sinom Frensisom (Αθανάσιος „Θανάσης“ Αντετοκούνμπο).

Porodica je emigrirala iz Lagosa, a s obzirom da u Grčkoj dete ne može da stekne državljanstvo zemlje rođenjem, Janis i njegova četvorica braće su do punoletstva bila bez državljanstva.

U maju 2013. godine je zvanično stekao državljanstvo Grčke.

Najstariji brat Fransis je profesionalni fudbaler, dok su mlađa braća Tanasis (Athanasios „Thanasis“ Antetokounmpo), Kostas (Κώστας Αντετοκούνμπο) i Aleksis (Αλέξης Αντετοκούνμπο) takođe košarkaši. Nakon što je 2014. godine Janis postao član Baksa, cela porodica se preselila u Milvoki.

Njegova devojka Maraja Rilsperger (Mariah Riddlesperger) je u februaru 2020. godine rodila njihovog prvog sina kome su dali ime Lijam (Liam).

U avgustu 2021. godine par je dobio drugog sina koji se zove Maverik (Maverick). Američki mediji su u maju 2023. godine objavili da je Maraja ponovo u drugom stanju.

Titule

Pojedinačne titule

  • Idealni tim novajlija NBA — druga postava: 2013/14.
  • NBA utakmica zvezda u usponu (2): 2014, 2015.
  • Igrač NBA koji je najviše napredovao (1): 2016/17.
  • Idealni odbrambeni tim NBA — druga postava (1): 2016/17.
  • Idealni tim NBA — druga postava (2): 2016/17, 2017/18.
  • NBA ol-star meč (7): 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023.
  • Idealni tim NBA — prva postava (4): 2018/19, 2019/20, 2021/22, 2022/23.
  • Idealni odbrambeni tim NBA — prva postava (4): 2018/19, 2019/20, 2020/21, 2021/22.
  • Evroskar (1): 2018.
  • Najkorisniji igrač NBA (2): 2018/19, 2019/20.
  • Odbrambeni igrač godine NBA (1): 2019/20.
  • Najkorisniji igrač NBA finala (1): 2020/21.
  • Idealni tim Evropskog prvenstva (1) 2022.

Janis Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) na društvenim mrežama

InstagramJanis @ Instagram
TwitterJanis @ Twitter