Zvezdan Mitrović

Kratke informacije

Ime i prezimeZvezdan Mitrović
Datum rođenja19. februar 1970.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivališteVilleurbanne
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaTrener
Visina-
Težina-

Biografija

Zvezdan Mitrović je crnogorski profesionalni košarkaški trener koji od avgusta 2017. godine vodi reprezentaciju Crne Gore, a od juna 2018. godine francuski klub ASVEL Basket. Rođen je 19. februara 1970. godine u Titogradu (današnja Podgorica).

Trenersku karijeru je započeo 1992. godine u klubu Pikadili. Potom je bio pomoćnik trenera u Košarkaškom klubu Budućnost, a nakon toga jednu sezonu vodio budvanski Mogren. Godine 2001. se vratio u Budućnost, ali kao glavni trener. Ipak, već nakon jedne sezone zaputio se u Ukrajinu, gde je od 2002. do 2012. godine vodio klubove Kimik, Krivbas i Budiveljnik.

U Kimik se ponovo vratio 2012. godine. Dve godine kasnije potpisao je ugovor sa klubom Azovmaš. Međutim, zbog sukoba u Ukrajini već naredne godine je napustio tu zemlju. U periodu od 2015. do 2018. godine vodio je francuski klub Monako, sa kojim je uspeo da pređe u Prvu ligu Francuske. Osim toga, postigli su istorijski uspeh kada su tri puta zaredom osvojili domaći Kup.

Od juna 2018. godine Mitrović je glavni trener francuskog ASVEL-a. U dosadašnjoj karijeri je jednom proglašen trenerom godine u Ukrajini, te dva puta najboljim trenerom u Francuskoj.

Pre nego što je 2017. godine preuzeo funkciju selektora bio je pomoćni trener reprezentacije Crne Gore.

Počeci

Zvezdan Mitrović je rođen 1970. godine u Podgorici. Kao i većina dečaka u to vreme Mitrović je prvo trenirao fudbal. Jedno vreme se bavio rukometom, te rekreativno igrao vaterpolo. Ipak, ljubav prema košarci je bila najsnažnija, pa je sa 22 godine postao košarkaški trener.

Klupska karijera

Trenersku karijeru je započeo u klubu Pikadili koji je vodio od 1992. do 1995. godine kada su ga čelnici Budućnosti pozvali da bude pomoćni trener podgoričkog kluba. Na toj poziciji ostao je punih pet godina, a „Đetići“ su za to vreme osvojili tri trofeja Kupa Jugoslavije i tri puta postali prvaci SRJ. Sarađivao je sa trenerima Živkom Brajovićem, Goranom Bojanićem i Miroslavom Mutom Nikolićem.

Potom je nakratko preuzeo klupu budvanskog Mogrena, a u Podgoricu se ponovo vratio 2001. godine kao glavni trener. Te godine su igrali finale Kupa Jugoslavije, te osvojili drugo mesto u domaćem Prvenstvu.

Sezonu kasnije Mitrović je potpisao ugovor sa novoosnovanim ukrajinskim klubom Kimik. Tokom sezone 2002/03 zauzeli su osmo mesto u domaćem Prvenstvu, treće u Kupu, te igrali u finalu FIBA Čelendž kupa. Naredne sezone nastupali su u polufinalu Prvenstva Ukrajine, te četvrtfinalu FIBA kupa.

Sezona 2004/05 bila je do tada najuspešnija, jer su osvojili treće mesto u Superkupu Ukrajine. Igrali su osminu finala Evrolige. Tokom 2005. i 2006. godine osvojili su bronzane medalje u nacionalnom Prvenstvu i Kupu Ukrajine, te igrali u finalu FIBA Čelendž kupa. Nisu uspeli da osvoje trofej, ali su zauzeli visoko drugo mesto na tom prestižnom takmičenju.

Mitrović je sa klubom u sezoni 2006/07, koja je ujedno bila njegova poslednja na poziciji trenera, osvojio treće mesto u Superkupu i Kupu Ukrajine, te vodio ih kroz grupnu fazu Evrokupa.

U periodu od 2007. do 2011. godine crnogorski stručnjak je trenirao ekipu ukrajinskog Krivibasketa sa kojim je 2009. godine osvojio Prvenstvo Ukrajine. Iste godine je proglašen najboljim trenerom u zemlji.

Od 2011. do 2012. godine je vodio klupu Budiveljnika. Uspeli su da osvoje Kup Ukrajine, te zauzmu četvrto mesto u nacionalnom prvenstvu.

U Kimki se ponovo nakratko vratio 2013., ali je već sledeće godine potpisao ugovor sa klubom Azovmaš iz Mariupolja. Ipak, ubrzo su strani igrači koji su igrali u tom klubu zbog sukoba u zemlji počeli da napuštaju grad. Mitrović je još neko vreme radio sa domaćim igračima, a potom je poslušao savet stručnog štaba i napustio Ukrajinu.

Iste godine je potpisao ugovor sa Monakom. Već tokom prve sezone uspeli su da osvoje Drugu ligu i obezbede plasman u Prvu ligu Francuske. U plejofu sezone 2015/16 poraženi su od ASVEL-a, te su zauzeli drugo mesto u Prvoj ligi. Mitrović je proglašen za najboljeg trenera u zemlji.

Na Ol star meču Francuske 2016. godine izabran je za glavnog trenera međunarodnog tima, a u sezoni 2017/18 igrali su u finalu FIBA Lige šampiona, gde su poraženi od grčkog AEK-a. U maju 2018. godine je po drugi put proglašen najboljim trenerom Prve lige Francuske.

U junu 2018. godine potpisao je trogodišnji ugovor sa trofejnim francuskim klubom ASVEL Basket čiji je predsednik od 2014. godine slavni NBA (En-Bi-Ej) igrač Toni Parker (William Anthony Parker Jr.).

Reprezentativna karijera

Za pomoćnika selektora reprezentacije Crne Gore Zvezdan Mitrović je izabran 2013. godine pred početak Evropskog prvenstva u Sloveniji. Glavni trener u tom momentu je bio Luka Pavićević. Crnogorci su na startu turnira pobedili Severnu Makedoniju i Srbiju, te pretrpeli poraze od Letonije, Litvanije i Bosne i Hercegovine. Dve pobede nisu bile dovoljne za plasman u naredni krug takmičenja.

Crna Gora je uspela da se plasira na EvroBasket 2017. godine. Sa tri pobede i dva poraza prošli su u sledeću fazu turnira, ali ih je već tu zaustavila Letonija, pa su osvojili 13. mesto.

Početkom oktobra 2017. godine Košarkaški savez Crne Gore je objavio da je za novog selektora izabran Zvezdan Mitrović. On je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što mu je dato poverenje da vodi nacionalnu selekciju, te da taj izbor smatra krunom karijere.

Pod njegovom „dirigentskom palicom“ Crnogorci su uspeli da se prvi put od proglašenja nezavisnosti plasiraju na Svetsko prvenstvo koje se 2019. godine održava u Kini. Posle ovog velikog uspeha selektor Mitrović je kazao da je „fenomenalna hemija“ i „timski duh“ doneo plasman na Mundobasket. On je istakao da je atmosfera u ekipi „od prvog dana bila sjajna“, te pohvalio igrače jer se nisu predavali ni na jednom meču.

Titule

–          u ulozi glavnog trenera:

  • 2005/06. drugo mesto na FIBA Evrokupu
  • 2008/09. Prvenstvo Ukrajine sa Krivibasketom
  • 2011/12. Kup Ukrajine sa Budiveljnikom
  • 2014/15. Druga liga Francuske sa Monakom
  • 2016. Kup Francuske sa Monakom
  • 2017. Kup Francuske sa Monakom
  • 2017. treće mesto francuske Prve lige sa Monakom
  • 2018. Kup Francuske sa Monakom

–          u ulozi pomoćnog trenera:

  • 1995/96. Kup Jugoslavije sa Budućnosti
  • 1997/98. Kup Jugoslavije sa Budućnosti
  • 2000/01. Kup Jugoslavije sa Budućnosti
  • 1998/99. Prvenstvo Jugoslavije sa Budućnosti
  • 1999/00. Prvenstvo Jugoslavije sa Budućnosti
  • 2000/01. Prvenstvo Jugoslavije sa Budućnosti

Individualna priznanja:

  • 2009. godine proglašen trenerom godine Prvenstva Ukrajine
  • 2017. godine proglašen trenerom godine Prve lige Francuske
  • 2018. godine proglašen trenerom godine Prve lige Francuske

Izvori:

https://www.mvp.rs/mvp-intervju/item/17812-zvezdan-mitrovic-za-mvp-od-trece-lige-do-fajnal-fora

https://www.mozzartsport.com/kosarka/vesti/pet-na-pet-zvezdan-mitrovic-kosarkaski-sam-stasavao-sa-kumom-dejanom-radonjicem/319785

https://sport.blic.rs/kosarka/svetska-kosarka/ambijent-na-kraju-taj-vulkan-emocija-selektor-crnogoraca-posle-plasmana-na-sp-ova/93jk1p5