Habib Nurmagomedov

Kratke informacije

Ime i prezimeHabib Nurmagomedov
Datum rođenja20. septembra 1988.
Mesto rođenjaSildi (Dagestan)
DržavaRusija
PrebivališteSildi - San Hose
ZanimanjeBivši MMA borac

Biografija

Habib Nurmagomedov (Хабиб Абдулманапович Нурмагомедов) je ruski bivši MMA borac i višestruki svetski šampion u sambo borbama. Rođen je 20. septembra 1988. godine u mestu Sildi u Dagestanu. Živi i radi na relaciji Sildi – San Hose, Kalifornija.

Detinjstvo i obrazovanje

Habib Nurmagomedov je rođen 1988. godine u ruskom selu Silde (današnji Dagestan). Njegova porodica je avarskog porijekla.

Odrastao je u glavnom gradu Dagestana Mahačkali. Dolazi iz sportske porodice. Njegov otac Abdulmanap Nurmagomedov (Абдулманап Магомедович Нурмагомедов) bivši je rvač i ceo život posvetio je rvanju, a svoju ljubav prema borilačkim veštinama je preneo i na decu.

Bratić mu je poznati borac Abubakar Nurmagomedov (Абубакар Нурмагомедов) sa kojim je i odrastao.

Kada je Habib imao sedam, a Abubakar šest godina, Habibov otac se dogovorio sa svojom bratom da sinove dovedu u jednu kuću. Tako su oni odrastali u domaćinstvu gde je zajedno živelo 16 dečaka i momaka, pa svi oni danas jedni druge zovu braćom.

U kući nije bilo žena, dečaci su majke i sestre viđali samo kada je to bilo dogovoreno.

Školovanje je bilo u drugom planu, te je svima primarna zanimacija bila trening za koji je bio zadužen Habibov otac.

S vremenom su trojica od njih postali MMA borci. Svi ostali osvojili su mnoga takmičenja u sambu i rvanju.

Nakon srednje škole Habib je upisao ekonomiju na Državnom univerzitetu Ministarstva finansija u Mahačkali. Studentskim obavezama će se posvetiti sad kad je završio karijeru.

Karijera

Još u detinjstvu je uz oca počeo da razvija ljubav prema rvanju. Njegov otac je imao crni pojas u džudou i bio je prvak Ukrajine u sambu. Javnosti je zanimljiv detalj da je za protivnika u detinjstvu ni manje ni više imao medveda.

Debitovao je u septembru 2008. godine, a kroz godine njegov uspeh je išao uzlaznom putanjom zbog čega je postao jedan od najboljih u ovom sportu.

Prvu profesionalnu borbu je imao sa Vusalom Bajramovim (Вусал Бајрамов).

Zahvaljujući uspehu tokom karijere dobio je nadimak „Dagestanski orao“.

Na najjaču svetsku scenu stigao je 2012. godine kad je imao 16 pobeda u nizu, a to je samo nastavio u UFC-u.

Habib je bio član UFC rostera od 2012. godine, a u promociji je ostvario 13 pobeda na 13 mečeva. Pojas šampiona branio je tri puta – protiv Konora Mekgregora (Conor Anthony McGregor), Dastina Poarjea (Dustin Glenn Poirier) i Džastina Gejdžija (Justin Ray Gaethje).

Nurmagomedov je 2014. godine odustao od profesionalne karijere. Prvo je potrgao ligament kolena, a godinu dana kasnije slomio je rebro. Otac ga je jedva odgovorio da postane izbacivač.

Habib je 2018. godine je slavio u borbi za upražnjenu titulu lake kategorije protiv Ala Iakvinte (Al Iaquinta) nakon čega je još tri puta odbranio titulu.

U oktobru iste godine je u Las Vegasu istukao Konora Mekgregora čime je odbranio naslov prvaka sveta u lakoj kategoriji na UFC229.

Habib je takođe nosilac crnog pojasa u džudou.

Drži najduži niz mečeva bez poraza, ukupno 29 pobeda. Uzor u MMA-u mu je slavni Fjodor Jemjeljanenko (Фёдор Владимирович Емельяненко).

Rus je svoje povlačenje najavio u oktobru 2020. godine. Svoje penzionisanje je potvrdio 2021. godine u martu.

Kako je rekao, cilj mu je bio da dođe do vrha u čemu je uspeo, te više nema interes za MMA borbu. Odluku je doneo nakon smrti oca, savetujući se sa majkom kojoj je obećao da će se povući.

Njegov otac, koji mu je ujedno bio i trener je preminuo od posledica zaraze novog virusa korona.

Mnogi su željeli da Nurmagomedov odradi još jednu borbu, kako bi zaokružio broj pobeda na 30.

Stručnjaci iz MMA sveta smatraju da je ruski šampion mogao još mnogo toga da pruži svetu MMA borbe.

Predsednik UFC-a Dejna Vajt (Dana Frederick White Jr.) je na razne načine pokušao da ga odgovori od namere da se povuče, ali nije uspeo.

Habib će ostati član tima svojih boraca poput Islama Mahačeva (Ислам Рамазанович Махачев), Umara Nurmagomedova (Умaр Магомеднабиевич Нурмагомедов) i Zubaira Tuhugova (Зубайра Алиханович Тухугов).

Ruski fudbalski klub „Kamaz“ ponudio je Nurmagomedovu ugovor nakon što je borac objavio video u kome se vidi kako igra fudbal.

Pokrenuo je neke prehrambene brendove uz svoje ime. Za milion dolara je kupio borilačku promociju „Eagle Fighting Championship“, putem koje će se trasirati globalni put borcima iz Dagestana i okoline.

Habib je bio najdominantniji borac kojeg smo gledali u oktogonu, bez mrlje u karijeri.

Na Međunarodnoj nedelji borbe u Las Vegasu 1. jula 2022. godine primljen je u UFC Kuću slavnih.

Privatni život

Kroz cijelu karijeru, porodica mu je bila najveći oslonac. Habib se oženio 2013. godine. Otac je troje dece. O njegovom privatnom životu se skoro ništa ne zna. Čak je i ime supruge dugo skrivao.

Habib i Patimat su od detinjstva zajedno. Potiču iz istog sela, išli su zajedno u školu, sedeli u klupi, nisu se razdvajali. Međutim, kada se Habib preselio u Mahačkalu izgubili su kontakt.

Ipak, u 22. godini borac je ponovo sreo Patimat i zamolio roditelje da zajedno odu u prosidbu. Njen otac je rekao „da“ i par se venčao.

Njegova supruga je na svadbi bila prekrivena debelim velom, jer im vera ne dozvoljava da se žena javno pokazuje. Svadba je bila tradicionalna sa više od tri hiljade gostiju.

Patimat većinu vremena provodi kod kuće, nema profile na društvenim mrežama, a njena fotografija nikad nije potvrđena u javnosti.

Nurmagomedov živi u selu Sildi, koje se nalazi u ruralnim krajevima Dagestana. S obzirom da je riječ o planinskom području gde se ljudi bave poljoprivredom, jasno je da će se tome okrenuti i slavni borac.

Ranije je potvrdio da je počeo da razvija svoje imanje, te da je kupio ovce, krave i bikove.

Zanimljivosti

U dobrim je odnosima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Владимир Владимирович Путин).

Na meti javnosti je bio nakon izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emanuel Macron) o muslimanima.

Veliki je obožavalac fudbalskog kluba „Anži Mahačkala“, a navija i za Real Madrid.

Govori šest jezika: ruski, engleski, turski, avarski, kumički i arapski.

Sa skoro 34 miliona pratilaca na „Instagramu“, Nurmagomedov je jedan od najpraćenijih Rusa na toj društvenoj mreži.

Habib Nurmagomedov na društvenim mrežama

FacebookHabib @ Facebook
InstagramHabib @ Instagram
TwitterHabib@Twitter