Ivano Balić

Kratke informacije

Ime i prezimeIvano Balić
Datum rođenja1. April 1979.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
ZanimanjeRukomet
Visina189 cm
Težina91 kg

Biografija

Ivano Balić  je hrvatski rukometaš, rođen 1. aprila 1979. godine u Splitu.

Otac Žarko i majka Stjepanka profesionalno su se bavili rukometom. Samim tim rukomet je zavolio od malih nogu, jer je odrastao uz rukometni teren. Od trećeg mjeseca života, pa do polaska u školu živio je s roditeljima u Italiji gdje je njegov otac profesionalno igrao rukomet od 1977. Do 1987. Godine.  Poslije se s majkom vratio u Split, a otac je ostao u Italiji igrati rukomet još neko vrijeme.

Pošto je u tadašnjem Splitu košarka bila sport broj jedan, kao i većina djece počeo je trenirati košarku u tadašnjem Splitskom klubu Jugoplastika, a kasnije POP 84, što će kasnije puno uticati na njegova maštovita rješenja u rukometnoj igri. Međutim, kada je 1995. godine vidio da neće dobiti priliku da zaigra u KK Split, odlučio je da se prebaci na rukomet, na nagovor očevog prijatelja Mate Bokana, tadašnjeg trenera RK Brodomerkur iz Splita. Već na početku karijere pokazao se vrlo talentovanim i 2001. godine potpisao prvi profesionalni ugovor sa RK Metković iz istoimenog grada. Iste godine pozvan je i u A reprezentaciju Hrvatske.

Godine 2003. postao je svjetski prvak na prvenstvu u Portugalu sa reprezentacijom Hrvatske i iste godine proglašen za najboljeg rukometaša svijeta. 2004. godine osvojio je zlatnu medalju sa reprezentacijom na Olimpijadi u Atini, a potom potpisao četverogodišnji ugovor sa tada jednom od najboljih svjetskih ekipa Portland San Antonio iz Pamplone.

2005. godine osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. Takođe, srebro je osvajao sa reprezentacijom Hrvatske i na Evropskim prvenstvima 2008. u Norveškoj i 2010. u Austriji.

Drugi put za najboljeg igrača svijeta izabran je 2006. godine. Tokom karijere više puta je proglašavan najboljim igračem velikih takmičenja i uvrštavan u najbolju sedmorku istih. Dva puta je osvajao Državnu nagradu za sport „Franjo Bučar“, te 2007. proglašen za najboljeg sportistu hrvatske, takodje je četiri puta proglašavan za najboljeg rukometaša svoje zemlje. 2010. godine po izboru IHF-a proglašen je najboljim igračem svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine imao je čast nositi zastavu na otvaranju igara. Svoje zadnje veliko takmičenje u nacionalnom dresu odigrao je na OI u Londonu 2012. godine.

2008. godine potpisuje ugovor za RK Croatia Osiguranje Zagreb. U hrvatskom glavnom gradu ostaje do ljeta 2012. godine, kada potpisuje za španski Atletico de Madrid, gdje ostaje jednu sezonu i kao slobodan igrač odlazi u njemački HSG Wetzlar gdje je i okončao karijeru  5. Juna 2015. godine u nezaboravnoj atmosferi na utakmici protiv Goppingena.

Prvi puta se oženio Ivanom djevojkom iz Splita tokom 1999. godine. Sa njom ima sina Dinu. U braku su bili do 2006. godine kada se razvode.

Od 2010. godine u vezi je sa bivšom odbojkašicom iz Dubrovnika Mirelom Delić sa kojom je 2014. godine dobio sina kojem su dali ime Vigo.

Pored rukometa veliki je obožavalac košarke kao i hokeja na ledu.

Visok je 189 cm, a tokom karijere je održavao težinu od 91 kilogram.

Reference:

http://ihf.info/MediaCenter/News/NewsDetails/tabid/130/Default.aspx?ID=418
http://www.24sata.hr/rukomet/oprostio-se-rukometni-bog-baliceva-majstorija-za-kraj-422593
Armin Kuebelbeck – http://galerie.best4sports.de