Jovana Gavrilović

Kratke informacije

Ime i prezimeJovana Gavrilović
Datum rođenja1989.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd

Biografija

Jovana Gavrilović je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je prepoznatljivost stekla predstavama njene matične kuće Ateljea 212, ali i drugih pozorišta. Rođena je 1989. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Premda je član ansambla Ateljea 212, Jovana je ostvarila vrlo zapažene uloge u predstavama drugih pozorišta. Komadi „Dok nas smrt ne rastavi“, „Zmajeubice“, „Razbijeni krčag“, „Moje dete“ i druge su joj donele prestižne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima.

Od 2010. godine je snimila desetak kratkih filmova, a igrala je u serijama „Sinđelići“, „Sumnjiva lica“, „Nemanjići: Rađanje kraljevine“, „Jutro će promeniti sve“, „Žigosani u reketu“, „Klan“, „Kamiondžije“, „Radio Mileva“, „Branilac“ i drugima.

Snimila je i nagrađivane filmove „Nebo iznad nas“, „Rekvijem za Gospođu J.“, „Realna priča“, „Zlatni dečko“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Jovana Gavrilović je rođena 1989. godine u Beogradu. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Posle završene osnovne škole pohađala je Zubotehničku školu u kojoj je bila član dramske sekcije.

Nakon srednje škole je napravila jednogodišnju pauzu, pa je radila u dečjoj igraonici pre nego što je upisala Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u klasi profesora Vladimira Jeftovića i docenta Srđana Karanovića.

Još kao studentkinja završne godine prvi put je proglašena najboljom mladom glumicom na festivalu u Rijeci.

Pozorišna karijera

Jovana Gavrilović se na „daskama koje život znače“ prvi put pojavila još kao studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Jedna od prvih uloga koja joj je donela veliki uspeh bila je Mina u predstavi „Dok nas smrt ne rastavi“ koju je režirao Predrag Miki Manojlović, a koja je premijerno izvedena 25. aprila 2013. godine na sceni Radionice integracije[1].

Zahvaljujući ovoj ulozi dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu na 21. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Premda je stalni član Ateljea 212, Jovana redovno igra i u drugim beogradskim teatrima.

U maju 2013. godine je premijerno izveden komad „Hinkeman: Što mora neka bude“ u kome je utelovila lik Frence. Predstavu je režirao Andrej Nosov, a mogla ju je pogledati publika Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U istom pozorištu je od marta 2014. godine igrala Polinu u predstavi „Unosno mesto“ u režiji Egona Savina.

Rediteljka Iva Milošević joj je poverila jednu od uloga u predstavi „Zmajeubice“ koja je premijerno izvedena 7. juna 2014. godine u JDP-u. Zahvaljujući ovoj ulozi Jovana je dobila nagradu iz fonda „Dara Čalenić“ za najbolju mladu glumicu na 60. Sterijinom pozorju.

Usledila je saradnja sa rediteljem Igorom Vukom Torbicom na komadu „Razbijeni krčag“ u kome je igrala Evu u JDP-u od 13. februara 2015. godine. Eva joj je omogućila da po drugi put bude proglašena najboljom mladom glumicom na 22. „Međunarodnom festivalu malih scena” u Rijeci.

Na sceni Bitef teatra je od avgusta 2015. godine glumila Reginu Engstrand u predstavi „Aveti“.

Utelovila je Ranku u predstavi „Moje dete“ koja se na repertoaru BDP-a prvi put našla krajem marta 2016. godine. Uloga u ovoj predstavi joj je donela nagrade na „JoakimInerFestu“, Festivalu „Zaplet“ u Banjaluci, te prvom Festivalu evropskog teatra u Tuzli i petom Festivalu proizvedenih predstava u Aleksincu.

Nekoliko meseci kasnije je prvi put zaigrala Princezu u predstavi „Deca radosti“ u režiji Snežane Trišić.

Jovana Gavrilović je u komadu „Don Žuan“ u režiji Gorčina Stojanovića od februara 2017. godine igrala Maturinu. U matičnoj pozorištu Atelje 212 je od oktobra 2017. godine glumila u predstavi „Osećaj brade“ rediteljke Mie Knežević.

Usledila je nova saradnja sa Andrejom Nosovom. Ovog puta je pozajmila glas za predstavu „Crna kutija“ koja je u BDP-u premijerno izvedena u novembru 2017. godine.

Gavrilovićeva je utelovila devojčicu Rejčel u predstavi „Mobi Dik“ u Pozorištu „Boško Buha“. Zahvaljujući ovoj ulozi je dobila nagradu za najbolju glumicu festivala Pozorište Zvezdarište.

Na scenu Bitef teatra ponovo se vratila u aprilu 2018. godine i to ulogom Zure u komadu „Severoistok“ Jane Maričić.

Usledila je uloga Petrije gradske u predstavi „Petrijin venac“ koju je režirao Boban Skerlić, a koja se na repertoaru Ateljea 212 premijerno našla 24. novembra 2018. godine. Petrija joj je 2020. godine donela Sterijinu nagrada za glumačko ostvarenje.

Na sceni Ateljea 212 je tumačila Suzet Gest u komadu „Getsimantski vrt“.

Od polovine decembra je u Bitef teatru glumila Brenu graditeljstva u predstavi „Lepa Brena prodžekt“.

Bila je Žena u komadu Anđelke Nikolić „Svitanje“ koji je u Ateljeu 212 premijerno predstavljen 19. maja 2021. godine.

U sklopu 30. BELEF-a je sa koleginicama Jelenom Ilić, Aleksandrom Janković, Tamarom Krcunović i Anđelkom Simić krajem juna 2021. godine izvela neobičnu predstavu „Putovanje izvan središta zemlje“.

Jovana od novembra 2021. godine igra u predstavi „Pristanak“ koju je režirao Nebojša Bradić.

Filmska i televizijska karijera

Jovana Gavrilović se na bioskopskom platnu prvi put pojavila 2010. godine kada je premijerno prikazana kratka drama Ivana Stojiljkovića pod nazivom „Dobro sam, nema me“.

Pet godina kasnije je sa Radovanom Vujovićem snimila kratki film „Dok nas put ne rastavi“.

Holandski reditelj i scenarista Marinus Gruthof (Marinus Groothof) joj je poverio ulogu Nade u svojoj drami „Nebo iznad nas“. Reč je o ostvarenju koje se bavi političkim kontekstom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije u kome su glavne uloge tumačili Nikola Rakočević, Nada Šargin i Boris Isaković. Film je premijerno prikazan u januaru 2018. godine na Filmskom festivalu u Roterdamu.

Jovana je iste godine snimila kratke filmove „Mrkli mrak“, „Izmišljeni svetovi“ i „Dijamant za Baja Kaliforniju“.

Tokom 2016. godine mladu glumicu je televizijska publika mogla gledati u ulozi Smiljče u TV drami „Uoči Božića“. Bila je i Kasija Trkulja u seriji „Sinđelići“, te Marica u seriji „Sumnjiva lica“ nastaloj po dramama Branislava Nušića.

Snimila je i dokumentarni film „Jednačina sa jednom nepoznatom“.

Naredna godina je za mladu Beograđanku bila vrlo uspešna. Snimila je kratke filmove „Najtopliji dan leta“ i „Loop“. Sa koleginicom Mirjanom Karanović je igrala u komediji „Rekvijem za Gospođu J“ koja je osvojila nekoliko prestižnih nagrada u Srbiji i inostranstvu.

Utelovila je glavnu ulogu u trileru „Horizonti“, koji je napisao i režirao Svetislav Dragomirović. Ovo ostvarenje je premijerno prikazano na Internacionalnom filmskom festivalu u Kairu, a 2018. godine je prikazano i na FEST-u.

Lik Jovanke joj je doneo nagradu „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu na 47. „Sofestu“ u Sopotu.

Jovana je glumila mladu Rašku Nemanjić u istorijskoj dramskoj seriji „Nemanjići: Rađanje kraljevine“.

Iste, 2018. godine je igrala medicinsku sestru u kratkom filmu „Mogu sam“, te tumačila likove Senke i Lune u serijama „Jutro će promeniti sve“ i „Žigosani u reketu“.

Sledeće godine je glumila Anju u kratkom filmu „Šafarikova 19“, te bankarku Sandru u humorističnoj seriji „Ujka-novi horizonti“.

Glumac i reditelj Gordan Kičić joj je poverio ulogu Aleksandre u komediji „Realna priča“ koja se u bioskopima pojavila 2019. godine. Istu ulogu je imala i u seriji „Mama i tata se igraju rata“ iz 2020. godine.

U međuvremenu je dobila priliku da sarađuje sa rediteljem Milanom Karadžićem tokom snimanja serije „Biser Bojane“ u kojoj je imala epizodnu ulogu.

Radio Televizija Srbije (RTS) i komercijalna Televizija „Superstar“ su od decembra 2020. godine premijerno prikazivale prvu sezonu serije „Klan“ reditelja Bobana Skerlića u kojoj je Jovana igrala sekretaricu Ljubicu.

Televizijska publika je imala priliku da je gleda u ulozi Avdike od decembra 2020. godine. Glavne uloge su poverene njenim kolegama Tihomiru Staniću i Nenadu Jezdiću.

U domaćim bioskopima se 2021. godine pojavila drama „Kelti“ u kojoj Gavrilovićeva igra sa kolegama Dubravkom Kovjanić, Stefanom Trifunovićem, Nikolom Rakočevićem, Slavenom Došlom i drugima. Film je premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu u martu 2021. godine.

Iste godine se pojavila u ulogama Eme i Sare u serijama „Kaljave gume“ i „Radio Mileva“. Jovana u seriji „Branilac“ tumači Slavojku Petrović, a 2021. godine je glumila Zoju u kratkom filmu „Pas i vetar“.

Manja uloga joj je poverena i u dramskoj seriji „Vreme zla“. Glumica je pozajmila glas za kratki film „Delovi tela“ koji je premijerno prikazan 2021. godine.

U filmu i seriji „Zlatni dečko“ koji su premijerno prikazani 2022. godine Jovana igra Saru. Sa Pavlom Mensurom, Bojanom Žirovićem i drugima igra u drami „Usekovanje“ koju je režirao Siniša Cvetić.

Privatni život

Jovana Gavrilović je rođena 1989. godine u Beogradu. Odrasla je u rodnom gradu, a ljubav prema glumi je osetila kao član dramske sekcije srednje škole koju je pohađala.

U jednom intervjuu je kazala da je kao mala igrala fudbal na Karaburmi i da joj je žao što nije nastavila da trenira taj sport. Priznala je da voli da se bavi svime i svačim, da nije lenja i da ima stalnu potrebu da se kroz nešto izrazi[2].

Uprkos tome što je više od deceniju prisutna na domaćoj javnoj sceni, glumica retko govori o privatnom životu.

Filmografija

Filmovi i serije

2010. Dobro sam, nema me (kratki film)

2015. Dok nas put ne rastavi (kratki film)

2015. Nebo iznad nas

2015. Mrkli mrak (kratki film)

2015. Izmišljeni svetovi (kratki film)

2015. Dijamant za Baja Kaliforniju (kratki film)

2016. Uoči Božića

2016. Sinđelići

2016. Sumnjiva lica

2016. Jednačina sa jednom nepoznatom (dokumentarni film)

2017. Rekvijem za gospođu J.

2017. Najtopliji dan leta (kratki film)

2017. Loop (kratki film)

2017. Horizonti

2018. Nemanjići — rađanje kraljevine

2018. Mogu sam (kratki film)

2018. Jutro će promeniti sve

2018. – 2019. Žigosani u reketu

2019. Šafarikova 19 (kratki film)

2019. Ujka − novi horizonti

2019. Realna priča

2019. Biser Bojane

2020. Mama i tata se igraju rata

2021. – 2022. Klan

2021. – 2022. Kamiondžije d.o.o.

2021. Kelti

2021. Kaljave gume

2021. – 2022. Radio Mileva

2021. Branilac

2021. Pas i vetar (kratki film)

2021. Vreme zla

2021. Delovi tela (kratki film)

2022. Zlatni dečko

2022. Zlatni dečko (serija)

2022. Usekovanje

Predstave

„Dok nas smrt ne razdvoji“, „Hinkeman: Šta mora neka bude“, „Unosno mesto“, „Zmajeubice“, „Razbijeni krčag“, „Aveti“, „Moje dete“, „Deca radosti“, „Don Žuan“, „Osećaj brade“, „Crna kutija“, „Mobi Dik“, „Sveroistok“, „Pet života pretužnog Milutina“, „Petrijin venac“, „Getsimanski vrt“, „Lepa Brena prodžekt“, „Pred svitanje“, „Pristanak“ i druge.

Nagrade i priznanja

2014. Najbolja mlada glumica na 21. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, za ulogu Mine u predstavi „Dok nas smrt ne rastavi“

2015. Nagrada iz fonda „Dara Čalenić“ za najbolju mladu glumicu na 60. Sterijinom pozorju za ulogu u predstavi „Zmajeubice“

2015. Najbolja mlada glumica na 22. „Međunarodnom festivalu malih scena” u Rijeci, za ulogu Eve u predstavi „Razbijeni krčag“

2016. Nagrada za glumačko ostvarenje na 11. Međunarodnom pozorišnom festivalu „JoakimInterFest“ u Kragujevcu, za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete“

2016. Nagrada za najbolju ulogu osmog po redu festivala „Zaplet” u Banjoj Luci za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete“

2016. Nagrada za najbolju žensku ulogu na Prvom festivala evropskog teatra u Tuzli za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete“

2016. Najbolja glumica Petog Festivala proizvedenih predstava u Aleksincu za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete“

2017. Najbolja ženska epizodna uloga na 52. Filmskim susretima u Nišu za ulogu Ane u filmu „Rekvijem za gospođu J“

2017. Nagrada iz Fondacije „Ružica Sokić“ za glumačko ostvarenje i doprinos kulturi

2018. Nagrada „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu na 47. Sofestu u Sopotu za ulogu u predstavi „Horizonti“

2018. Nagrada za glumicu festivala Pozorište Zvezdarište, za ulogu devojčice Rejčel u predstavi „Mobi Dik“

2020. Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje

2020. Nagrada Miloš Žutić, za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 2018/19

Reference

[1] https://atelje212.rs/jovana-gavrilovic/

[2] https://www.kurir.rs/zabava/kultura/4044370/branili-su-mi-da-treniram-fudbal-glumica-iskreno-o-karijeri

Jovana Gavrilović na društvenim mrežama

InstagramJovana @ Instagram
IMDBJovana @ IMDB